Videos sometimes freeze and only play frame by frame

Hi, when running firefox (Manjaro XFCE), sometimes videos will randomly stop playing, and any other videos in other tabs, or even in a dedicated player like smplayer also stop, When pause/play is pressed, the video advances by a single frame before freezing again, without sound.

So far I’ve only been able to reboot to “solve” the issue. This happens infrently (maybe every 2 weeks), and seemingly only when I have a lot of tabs/videos open. I’ve checked things like memeroy usage which has never been maxed out not even 50%)

Any ways to prevent/resolve this next time it happens?

can you return

inxi -Fxza --no-host

Do you want that now or when the freezing starts?

now, please.

:innocent:

I’m a bit uncomfortable posting all that information in a public forum, but I’ll see if I can DM it to you. I understand you may be looking for hard/firmware issues, so don’t mind you mentioning a specific part if you think it’s a culprit.

The thing that doesnt show your host or username or ip or mac addresses?
ok…

(btw gang … havent we moved to defaulting inxi -Fazy ?)

PS:

That is why I use the long version when asking for information:

inxi --full --system --admin --verbosity=7 --filter --no-host 

will ask for full system info including kernel parameters, but will filter any personally identifiable information (like serial numbers, MAC addresses, …).

Please have a look around the forum: there is no risk in providing this kind of information and people do it all the time. PMing critical information is not something we do here because it will help you, but will not help the next person that has the exact same problem as you (they can compare their output with yours) and that’s the difference between paid consultancy and free help.

:innocent: :wink:

1 Like

Yeah ok, thanks for the gentle rebuke guys. The complete detailing of my system made me uncomfortable but without ID’s/MAC’s I guess that makes sense and I realise I’m a bit out of depth.
Results of Fabby’s command included below

System:    Kernel: 5.7.15-1-MANJARO x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 10.1.0 
           parameters: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-5.7-x86_64 root=UUID=d74ad029-e562-4fc3-a8e6-e9055c042fd1 rw quiet apparmor=1 
           security=apparmor udev.log_priority=3 
           Desktop: Xfce 4.14.2 tk: Gtk 3.24.20 info: xfce4-panel wm: xfwm4 dm: LightDM 1.30.0 Distro: Manjaro Linux 
Machine:   Type: Desktop Mobo: ASUSTeK model: TUF GAMING X570-PLUS (WI-FI) v: Rev X.0x serial: <filter> 
           UEFI: American Megatrends v: 1405 date: 11/19/2019 
Memory:    RAM: total: 31.34 GiB used: 12.78 GiB (40.8%) 
           RAM Report: permissions: Unable to run dmidecode. Root privileges required. 
CPU:       Topology: 6-Core model: AMD Ryzen 5 3600 bits: 64 type: MT MCP arch: Zen 2 family: 17 (23) model-id: 71 (113) 
           stepping: N/A microcode: 8701013 L2 cache: 3072 KiB bogomips: 86279 
           Speed: 2196 MHz min/max: 2200/3600 MHz boost: enabled Core speeds (MHz): 1: 2588 2: 2186 3: 2195 4: 2196 5: 1944 
           6: 2196 7: 2196 8: 2195 9: 2425 10: 2009 11: 2079 12: 2195 
           Flags: 3dnowprefetch abm adx aes aperfmperf apic arat avic avx avx2 bmi1 bmi2 bpext cat_l3 cdp_l3 clflush 
           clflushopt clwb clzero cmov cmp_legacy constant_tsc cpb cpuid cqm cqm_llc cqm_mbm_local cqm_mbm_total cqm_occup_llc 
           cr8_legacy cx16 cx8 de decodeassists extapic extd_apicid f16c flushbyasid fma fpu fsgsbase fxsr fxsr_opt ht 
           hw_pstate ibpb ibs irperf lahf_lm lbrv lm mba mca mce misalignsse mmx mmxext monitor movbe msr mtrr mwaitx 
           nonstop_tsc nopl npt nrip_save nx osvw overflow_recov pae pat pausefilter pclmulqdq pdpe1gb perfctr_core 
           perfctr_llc perfctr_nb pfthreshold pge pni popcnt pse pse36 rdpid rdpru rdrand rdseed rdt_a rdtscp rep_good sep sev 
           sha_ni skinit smap smca sme smep ssbd sse sse2 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 stibp succor svm svm_lock syscall tce 
           topoext tsc tsc_scale umip v_vmsave_vmload vgif vmcb_clean vme vmmcall wbnoinvd wdt xgetbv1 xsave xsavec xsaveerptr 
           xsaveopt xsaves 
           Vulnerabilities: Type: itlb_multihit status: Not affected 
           Type: l1tf status: Not affected 
           Type: mds status: Not affected 
           Type: meltdown status: Not affected 
           Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp 
           Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization 
           Type: spectre_v2 mitigation: Full AMD retpoline, IBPB: conditional, STIBP: conditional, RSB filling 
           Type: srbds status: Not affected 
           Type: tsx_async_abort status: Not affected 
Graphics:  Device-1: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Navi 10 [Radeon RX 5600 OEM/5600 XT / 5700/5700 XT] vendor: Tul 
           driver: amdgpu v: kernel bus ID: 0b:00.0 chip ID: 1002:731f 
           Display: x11 server: X.Org 1.20.8 driver: amdgpu,ati unloaded: modesetting,radeon alternate: fbdev,vesa 
           display ID: :0.0 screens: 1 
           Screen-1: 0 s-res: 2560x1440 s-dpi: 96 s-size: 677x381mm (26.7x15.0") s-diag: 777mm (30.6") 
           Monitor-1: DisplayPort-2 res: 2560x1440 hz: 60 dpi: 107 size: 609x355mm (24.0x14.0") diag: 705mm (27.8") 
           OpenGL: renderer: AMD Radeon RX 5700 XT (NAVI10 DRM 3.37.0 5.7.15-1-MANJARO LLVM 10.0.1) v: 4.6 Mesa 20.1.5 
           direct render: Yes 
Audio:     Device-1: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Navi 10 HDMI Audio driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 0b:00.1 
           chip ID: 1002:ab38 
           Device-2: Advanced Micro Devices [AMD] Starship/Matisse HD Audio vendor: ASUSTeK driver: snd_hda_intel v: kernel 
           bus ID: 0d:00.4 chip ID: 1022:1487 
           Device-3: C-Media USB2.0 Hub type: USB driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid bus ID: 5-1.1:4 chip ID: 0d8c:01c2 
           Sound Server: ALSA v: k5.7.15-1-MANJARO 
Network:   Device-1: Intel Wireless-AC 9260 driver: iwlwifi v: kernel bus ID: 04:00.0 chip ID: 8086:2526 
           IF: wlp4s0 state: up mac: <filter> 
           IP v4: <filter> type: dynamic noprefixroute scope: global broadcast: <filter> 
           IP v6: <filter> type: dynamic noprefixroute scope: global 
           IP v6: <filter> type: noprefixroute scope: link 
           Device-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet vendor: ASUSTeK driver: r8169 v: kernel port: f000 
           bus ID: 05:00.0 chip ID: 10ec:8168 
           IF: enp5s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter> 
           IP v4: <filter> type: dynamic noprefixroute scope: global broadcast: <filter> 
           IP v6: <filter> type: dynamic noprefixroute scope: global 
           IP v6: <filter> type: noprefixroute scope: link 
           Device-3: Intel Wireless-AC 9260 Bluetooth Adapter type: USB driver: btusb bus ID: 3-5:2 chip ID: 8087:0025 
           IF-ID-1: tun0 state: unknown speed: 10 Mbps duplex: full mac: N/A 
           IP v4: <filter> type: noprefixroute scope: global broadcast: <filter> 
           IP v6: <filter> type: noprefixroute scope: global 
           WAN IP: <filter> 
Drives:    Local Storage: total: 6.39 TiB used: 5.19 TiB (81.3%) 
           SMART Message: Required tool smartctl not installed. Check --recommends 
           ID-1: /dev/nvme0n1 vendor: Sabrent model: N/A size: 953.87 GiB block size: physical: 512 B logical: 512 B 
           speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 serial: <filter> rev: RKT303.1 scheme: GPT 
           ID-2: /dev/sda vendor: Western Digital model: WD60EFAX-68SHWN0 size: 5.46 TiB block size: physical: 4096 B 
           logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s rotation: 5400 rpm serial: <filter> rev: 0A82 scheme: GPT 
           Message: No Optical or Floppy data was found. 
RAID:      Message: No RAID data was found. 
Partition: ID-1: / raw size: 953.57 GiB size: 937.61 GiB (98.33%) used: 877.76 GiB (93.6%) fs: ext4 dev: /dev/nvme0n1p2 
           label: N/A uuid: d74ad029-e562-4fc3-a8e6-e9055c042fd1 
           ID-2: /boot/efi raw size: 300.0 MiB size: 299.4 MiB (99.80%) used: 280 KiB (0.1%) fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p1 
           label: N/A uuid: 3880-AD26 
           ID-3: /run/timeshift/backup raw size: 5.46 TiB size: 5.41 TiB (99.19%) used: 4.33 TiB (80.1%) fs: ext4 
           dev: /dev/sda1 label: Big Red 6TB uuid: 9672b637-dffb-4489-8061-acc3c3b942f2 
Swap:      Alert: No Swap data was found. 
Unmounted: Message: No unmounted partitions found. 
USB:       Hub: 1-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 6 rev: 2.0 speed: 480 Mb/s chip ID: 1d6b:0002 
           Hub: 2-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 4 rev: 3.1 speed: 10 Gb/s chip ID: 1d6b:0003 
           Hub: 3-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 6 rev: 2.0 speed: 480 Mb/s chip ID: 1d6b:0002 
           Device-1: 3-5:2 info: Intel Wireless-AC 9260 Bluetooth Adapter type: Bluetooth driver: btusb interfaces: 2 rev: 2.0 
           speed: 12 Mb/s chip ID: 8087:0025 
           Device-2: 3-6:3 info: ASUSTek AURA LED Controller type: <vendor specific> driver: hid-generic,usbhid interfaces: 2 
           rev: 2.0 speed: 12 Mb/s chip ID: 0b05:18f3 serial: <filter> 
           Hub: 4-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 4 rev: 3.1 speed: 10 Gb/s chip ID: 1d6b:0003 
           Hub: 5-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 4 rev: 2.0 speed: 480 Mb/s chip ID: 1d6b:0002 
           Hub: 5-1:2 info: VIA Labs USB2.0 Hub ports: 5 rev: 2.1 speed: 480 Mb/s chip ID: 2109:2817 
           Device-1: 5-1.1:4 info: C-Media USB2.0 Hub type: Audio,HID driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid interfaces: 4 
           rev: 1.1 speed: 12 Mb/s chip ID: 0d8c:01c2 
           Device-2: 5-1.2:16 info: Sunplus Innovation Optical Mouse type: Mouse driver: hid-generic,usbhid interfaces: 1 
           rev: 2.0 speed: 1.5 Mb/s chip ID: 1bcf:0007 
           Device-3: 5-1.3:8 info: Solid Year type: Keyboard,HID driver: hid-generic,usbhid interfaces: 2 rev: 2.0 
           speed: 1.5 Mb/s chip ID: 060b:2311 
           Device-4: 5-1.4:15 info: Integrated Express type: Keyboard driver: hid-generic,usbhid interfaces: 1 rev: 2.0 
           speed: 12 Mb/s chip ID: 048d:8295 
           Device-5: 5-1.5:11 info: VIA Labs type: Billboard driver: N/A interfaces: 1 rev: 2.0 speed: 480 Mb/s 
           chip ID: 2109:8883 serial: <filter> 
           Hub: 5-2:3 info: Terminus Hub ports: 4 rev: 2.0 speed: 480 Mb/s chip ID: 1a40:0101 
           Device-1: 5-2.1:5 info: Alcor Micro Multi Flash Reader type: Mass Storage driver: usb-storage interfaces: 1 
           rev: 2.0 speed: 480 Mb/s chip ID: 058f:6366 serial: <filter> 
           Device-2: 5-2.3:7 info: Microsoft Xbox360 Controller type: <vendor specific> driver: xpad interfaces: 4 rev: 2.0 
           speed: 12 Mb/s chip ID: 045e:028e serial: <filter> 
           Device-3: 5-2.4:9 info: Nintendo Wii U GameCube Controller Adapter type: HID driver: hid-generic,usbhid 
           interfaces: 1 rev: 2.0 speed: 12 Mb/s chip ID: 057e:0337 serial: <filter> 
           Hub: 6-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 4 rev: 3.1 speed: 10 Gb/s chip ID: 1d6b:0003 
           Hub: 6-1:2 info: VIA Labs USB3.0 Hub ports: 4 rev: 3.1 speed: 5 Gb/s chip ID: 2109:0817 
Sensors:   System Temperatures: cpu: 51.9 C mobo: N/A gpu: amdgpu temp: 48 C 
           Fan Speeds (RPM): N/A gpu: amdgpu fan: 0 
Info:      Processes: 352 Uptime: 22h 30m Init: systemd v: 245 Compilers: gcc: 10.1.0 alt: 8 Packages: pacman: 1578 lib: 415 
           flatpak: 0 Shell: Bash v: 5.0.18 running in: xfce4-terminal inxi: 3.1.05 

Unfortunately, I’m not able to help you any further as I’m on nVidia, not AMD and know little about AMD except their drivers are built into the kernel, so trying out different kernels might help…

:sob:

1 Like

Especially since it is XFCE … check with the compositor turned off.