Intel AMD hybrid doesn't work properly

Hi,

I need help resolving GPU management, thanks for the help.

I’m using Mnajaro 20 KDE, I noticed that my CPU is spiking every time I run a video, which causes the system to lag and run really slow. I would prefer those kind of tasks to run with the dedicated GPU, since it has it’s own dedicated memory and GPU.
Obviously it got me thinking that my dedicated AMD is not being used.
I checked and I have Video linux drivers installed for both Intel and Radeon.
I tried using DRI_PRIME=1, but it only makes things worse when I use this command most of the applications crash or doesn’t work properly.

Does someone has a similar issue or an idea how to resolve the issue that my system is using the only the intel GPU?

glxinfo | grep “OpenGL renderer” - output:
string: Mesa Intel® HD Graphics 620 (KBL GT2)

xrandr --listproviders - output:
Providers: number : 2
Provider 0: id: 0x46 cap: 0xb, Source Output, Sink Output, Sink Offload crtcs: 4 outputs: 3 associated providers: 1 name:Intel
Provider 1: id: 0xa9 cap: 0xd, Source Output, Source Offload, Sink Offload crtcs: 0 outputs: 0 associated providers: 1 name:HAINAN @ pci:0000:01:00.0

$ glxinfo | grep renderer
GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer,
GLX_MESA_query_renderer, GLX_MESA_swap_control, GLX_OML_swap_method,
Extended renderer info (GLX_MESA_query_renderer):
OpenGL renderer string: Mesa Intel® HD Graphics 620 (KBL GT2)

$ DRI_PRIME=1 glxinfo | grep renderer
GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer,
GLX_INTEL_swap_event, GLX_MESA_copy_sub_buffer, GLX_MESA_query_renderer,
Extended renderer info (GLX_MESA_query_renderer):
OpenGL renderer string: AMD HAINAN (DRM 2.50.0, 5.8.6-1-MANJARO, LLVM 10.0.1)

Please start here:

So you can fix formatting and at least provide an inxi

and

glxinfo | grep renderer
DRI_PRIME=1 glxinfo | grep renderer
1 Like

glxinfo | grep “OpenGL renderer” - output:
string: Mesa Intel® HD Graphics 620 (KBL GT2)

xrandr --listproviders - output:
Providers: number : 2
Provider 0: id: 0x46 cap: 0xb, Source Output, Sink Output, Sink Offload crtcs: 4 outputs: 3 associated providers: 1 name:Intel
Provider 1: id: 0xa9 cap: 0xd, Source Output, Source Offload, Sink Offload crtcs: 0 outputs: 0 associated providers: 1 name:HAINAN @ pci:0000:01:00.0

$ glxinfo | grep renderer
GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer,
GLX_MESA_query_renderer, GLX_MESA_swap_control, GLX_OML_swap_method,
Extended renderer info (GLX_MESA_query_renderer):
OpenGL renderer string: Mesa Intel® HD Graphics 620 (KBL GT2)

$ DRI_PRIME=1 glxinfo | grep renderer
GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer,
GLX_INTEL_swap_event, GLX_MESA_copy_sub_buffer, GLX_MESA_query_renderer,
Extended renderer info (GLX_MESA_query_renderer):
OpenGL renderer string: AMD HAINAN (DRM 2.50.0, 5.8.6-1-MANJARO, LLVM 10.0.1)

So its working properly then.

…Do you need help configuring your graphics cards then ?

(also you still have not provided inxi -Fazy)

Yes I do need help configuring my graphics card :slight_smile: thanks

$ inxi -Fazy
perl: warning: Setting locale failed.
perl: warning: Please check that your locale settings:
        LANGUAGE = "",
        LC_ALL = (unset),
        LC_MONETARY = "en_CA.UTF-8",
        LC_MEASUREMENT = "en_CA.UTF-8",
        LC_TIME = "en_IM.UTF-8",
        LC_NUMERIC = "en_CA.UTF-8",
        LANG = "en_CA.UTF-8"
    are supported and installed on your system.
perl: warning: Falling back to a fallback locale ("en_CA.UTF-8").
System:
  Kernel: 5.8.6-1-MANJARO x86_64 bits: 64 compiler: N/A 
  parameters: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-5.8-x86_64 
  root=UUID=f89985d3-3248-4531-9692-e8fbaaa4a9d9 rw quiet apparmor=1 
  security=apparmor udev.log_priority=3 
  Desktop: KDE Plasma 5.19.5 tk: Qt 5.15.0 wm: kwin_x11 
  dm: LightDM 1.30.0, SDDM Distro: Manjaro Linux 
Machine:
  Type: Convertible System: LENOVO product: 80VD v: Lenovo ideapad FLEX 4-1480 
  serial: <filter> Chassis: type: 31 v: Lenovo ideapad FLEX 4-1480 
  serial: <filter> 
  Mobo: LENOVO model: Lenovo ideapad FLEX 4-1480 v: SDK0J40709 WIN 
  serial: <filter> UEFI: LENOVO v: 2SCN28WW(V2.08) date: 08/14/2018 
Battery:
  ID-1: BAT1 charge: 43.2 Wh condition: 45.7/52.5 Wh (87%) volts: 12.6/11.2 
  model: SIMPLO PABAS0241231 type: Li-ion serial: <filter> status: Unknown 
  Device-1: hidpp_battery_0 model: Logitech Wireless Keyboard serial: <filter> 
  charge: 55% (should be ignored) rechargeable: yes status: Discharging 
CPU:
  Topology: Dual Core model: Intel Core i7-7500U bits: 64 type: MT MCP 
  arch: Amber Lake family: 6 model-id: 8E (142) stepping: 9 microcode: D6 
  L2 cache: 4096 KiB 
  flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx 
  bogomips: 23209 
  Speed: 1362 MHz min/max: 400/3500 MHz Core speeds (MHz): 1: 804 2: 800 
  3: 814 4: 822 
  Vulnerabilities: Type: itlb_multihit status: KVM: Split huge pages 
  Type: l1tf 
  mitigation: PTE Inversion; VMX: conditional cache flushes, SMT vulnerable 
  Type: mds mitigation: Clear CPU buffers; SMT vulnerable 
  Type: meltdown mitigation: PTI 
  Type: spec_store_bypass 
  mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp 
  Type: spectre_v1 
  mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization 
  Type: spectre_v2 mitigation: Full generic retpoline, IBPB: conditional, 
  IBRS_FW, STIBP: conditional, RSB filling 
  Type: srbds mitigation: Microcode 
  Type: tsx_async_abort status: Not affected 
Graphics:
  Device-1: Intel HD Graphics 620 vendor: Lenovo driver: i915 v: kernel 
  bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:5916 
  Device-2: AMD Sun XT [Radeon HD 8670A/8670M/8690M / R5 M330 / M430 / Radeon 
  520 Mobile] 
  vendor: Lenovo driver: radeon v: kernel alternate: amdgpu bus ID: 01:00.0 
  chip ID: 1002:6660 
  Device-3: Acer EasyCamera type: USB driver: uvcvideo bus ID: 1-5:4 
  chip ID: 5986:0711 
  Display: x11 server: X .Org 1.20.8 compositor: kwin_x11 driver: intel,radeon 
  FAILED: ati unloaded: modesetting alternate: fbdev,vesa display ID: :0 
  screens: 1 
  Screen-1: 0 s-res: 3600x1080 s-dpi: 96 s-size: 950x285mm (37.4x11.2") 
  s-diag: 992mm (39") 
  Monitor-1: eDP1 res: 1920x1080 dpi: 157 size: 310x170mm (12.2x6.7") 
  diag: 354mm (13.9") 
  Monitor-2: HDMI1 res: 1680x1050 hz: 60 dpi: 91 size: 470x300mm (18.5x11.8") 
  diag: 558mm (22") 
  OpenGL: renderer: Mesa Intel HD Graphics 620 (KBL GT2) v: 4.6 Mesa 20.1.7 
  direct render: Yes 
Audio:
  Device-1: Intel Sunrise Point-LP HD Audio vendor: Lenovo 
  driver: snd_hda_intel v: kernel alternate: snd_soc_skl bus ID: 00:1f.3 
  chip ID: 8086:9d71 
  Sound Server: ALSA v: k5.8.6-1-MANJARO 
Network:
  Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet 
  vendor: Lenovo driver: r8169 v: kernel port: 3000 bus ID: 02:00.0 
  chip ID: 10ec:8168 
  IF: enp2s0 state: down mac: <filter> 
  Device-2: Qualcomm Atheros QCA6174 802.11ac Wireless Network Adapter 
  vendor: Lenovo driver: ath10k_pci v: kernel port: 3000 bus ID: 03:00.0 
  chip ID: 168c:003e 
  IF: wlp3s0 state: up mac: <filter> 
  Device-3: Qualcomm Atheros QCA61x4 Bluetooth 4.0 type: USB driver: btusb 
  bus ID: 1-7:7 chip ID: 0cf3:e300 
  IF-ID-1: anbox0 state: down mac: <filter> 
Drives:
  Local Storage: total: 1.14 TiB used: 787.89 GiB (67.3%) 
  SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required. 
  ID-1: /dev/sda vendor: SK Hynix model: HFS256G3BTND-N210A size: 238.47 GiB 
  block size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s serial: <filter> 
  rev: 1P10 scheme: GPT 
  ID-2: /dev/sdb type: USB vendor: Seagate model: ST1000LM 024 HN-M101MBB 
  size: 931.51 GiB block size: physical: 512 B logical: 512 B serial: <filter> 
  scheme: GPT 
Partition:
  ID-1: / raw size: 56.02 GiB size: 54.89 GiB (97.98%) used: 33.91 GiB (61.8%) 
  fs: ext4 dev: /dev/sda6 
Swap:
  Kernel: swappiness: 60 (default) cache pressure: 100 (default) 
  ID-1: swap-1 type: file size: 16.00 GiB used: 4.96 GiB (31.0%) priority: -2 
  file: /mnt/ubuntu/swapfile 
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 45.0 C mobo: N/A gpu: radeon temp: 43 C 
  Fan Speeds (RPM): N/A 
Info:
  Processes: 330 Uptime: 2d 10h 05m Memory: 15.48 GiB used: 11.63 GiB (75.1%) 
  Init: systemd v: 246 Compilers: gcc: 10.2.0 Packages: 1766 pacman: 1738 
  lib: 439 flatpak: 12 snap: 16 Shell: Bash v: 5.0.18 running in: konsole 
  $ inxi: 3.1.05 
perl: warning: Setting locale failed.
perl: warning: Please check that your locale settings:
        LANGUAGE = "",
        LC_ALL = (unset),
        LC_MONETARY = "en_CA.UTF-8",
        LC_MEASUREMENT = "en_CA.UTF-8",
        LC_TIME = "en_IM.UTF-8",
        LC_NUMERIC = "en_CA.UTF-8",
        LANG = "en_CA.UTF-8"
    are supported and installed on your system.
perl: warning: Falling back to a fallback locale ("en_CA.UTF-8").
System:
  Kernel: 5.8.6-1-MANJARO x86_64 bits: 64 compiler: N/A 
  parameters: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-5.8-x86_64 
  root=UUID=f89985d3-3248-4531-9692-e8fbaaa4a9d9 rw quiet apparmor=1 
  security=apparmor udev.log_priority=3 
  Desktop: KDE Plasma 5.19.5 tk: Qt 5.15.0 wm: kwin_x11 
  dm: LightDM 1.30.0, SDDM Distro: Manjaro Linux 
Machine:
  Type: Convertible System: LENOVO product: 80VD v: Lenovo ideapad FLEX 4-1480 
  serial: <filter> Chassis: type: 31 v: Lenovo ideapad FLEX 4-1480 
  serial: <filter> 
  Mobo: LENOVO model: Lenovo ideapad FLEX 4-1480 v: SDK0J40709 WIN 
  serial: <filter> UEFI: LENOVO v: 2SCN28WW(V2.08) date: 08/14/2018 
Battery:
  ID-1: BAT1 charge: 43.2 Wh condition: 45.7/52.5 Wh (87%) volts: 12.6/11.2 
  model: SIMPLO PABAS0241231 type: Li-ion serial: <filter> status: Unknown 
  Device-1: hidpp_battery_0 model: Logitech Wireless Keyboard serial: <filter> 
  charge: 55% (should be ignored) rechargeable: yes status: Discharging 
CPU:
  Topology: Dual Core model: Intel Core i7-7500U bits: 64 type: MT MCP 
  arch: Amber Lake family: 6 model-id: 8E (142) stepping: 9 microcode: D6 
  L2 cache: 4096 KiB 
  flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx 
  bogomips: 23209 
  Speed: 1362 MHz min/max: 400/3500 MHz Core speeds (MHz): 1: 804 2: 800 
  3: 814 4: 822 
  Vulnerabilities: Type: itlb_multihit status: KVM: Split huge pages 
  Type: l1tf 
  mitigation: PTE Inversion; VMX: conditional cache flushes, SMT vulnerable 
  Type: mds mitigation: Clear CPU buffers; SMT vulnerable 
  Type: meltdown mitigation: PTI 
  Type: spec_store_bypass 
  mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp 
  Type: spectre_v1 
  mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization 
  Type: spectre_v2 mitigation: Full generic retpoline, IBPB: conditional, 
  IBRS_FW, STIBP: conditional, RSB filling 
  Type: srbds mitigation: Microcode 
  Type: tsx_async_abort status: Not affected 
Graphics:
  Device-1: Intel HD Graphics 620 vendor: Lenovo driver: i915 v: kernel 
  bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:5916 
  Device-2: AMD Sun XT [Radeon HD 8670A/8670M/8690M / R5 M330 / M430 / Radeon 
  520 Mobile] 
  vendor: Lenovo driver: radeon v: kernel alternate: amdgpu bus ID: 01:00.0 
  chip ID: 1002:6660 
  Device-3: Acer EasyCamera type: USB driver: uvcvideo bus ID: 1-5:4 
  chip ID: 5986:0711 
  Display: x11 server: X .Org 1.20.8 compositor: kwin_x11 driver: intel,radeon 
  FAILED: ati unloaded: modesetting alternate: fbdev,vesa display ID: :0 
  screens: 1 
  Screen-1: 0 s-res: 3600x1080 s-dpi: 96 s-size: 950x285mm (37.4x11.2") 
  s-diag: 992mm (39") 
  Monitor-1: eDP1 res: 1920x1080 dpi: 157 size: 310x170mm (12.2x6.7") 
  diag: 354mm (13.9") 
  Monitor-2: HDMI1 res: 1680x1050 hz: 60 dpi: 91 size: 470x300mm (18.5x11.8") 
  diag: 558mm (22") 
  OpenGL: renderer: Mesa Intel HD Graphics 620 (KBL GT2) v: 4.6 Mesa 20.1.7 
  direct render: Yes 
Audio:
  Device-1: Intel Sunrise Point-LP HD Audio vendor: Lenovo 
  driver: snd_hda_intel v: kernel alternate: snd_soc_skl bus ID: 00:1f.3 
  chip ID: 8086:9d71 
  Sound Server: ALSA v: k5.8.6-1-MANJARO 
Network:
  Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet 
  vendor: Lenovo driver: r8169 v: kernel port: 3000 bus ID: 02:00.0 
  chip ID: 10ec:8168 
  IF: enp2s0 state: down mac: <filter> 
  Device-2: Qualcomm Atheros QCA6174 802.11ac Wireless Network Adapter 
  vendor: Lenovo driver: ath10k_pci v: kernel port: 3000 bus ID: 03:00.0 
  chip ID: 168c:003e 
  IF: wlp3s0 state: up mac: <filter> 
  Device-3: Qualcomm Atheros QCA61x4 Bluetooth 4.0 type: USB driver: btusb 
  bus ID: 1-7:7 chip ID: 0cf3:e300 
  IF-ID-1: anbox0 state: down mac: <filter> 
Drives:
  Local Storage: total: 1.14 TiB used: 787.89 GiB (67.3%) 
  SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required. 
  ID-1: /dev/sda vendor: SK Hynix model: HFS256G3BTND-N210A size: 238.47 GiB 
  block size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s serial: <filter> 
  rev: 1P10 scheme: GPT 
  ID-2: /dev/sdb type: USB vendor: Seagate model: ST1000LM 024 HN-M101MBB 
  size: 931.51 GiB block size: physical: 512 B logical: 512 B serial: <filter> 
  scheme: GPT 
Partition:
  ID-1: / raw size: 56.02 GiB size: 54.89 GiB (97.98%) used: 33.91 GiB (61.8%) 
  fs: ext4 dev: /dev/sda6 
Swap:
  Kernel: swappiness: 60 (default) cache pressure: 100 (default) 
  ID-1: swap-1 type: file size: 16.00 GiB used: 4.96 GiB (31.0%) priority: -2 
  file: /mnt/ubuntu/swapfile 
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 45.0 C mobo: N/A gpu: radeon temp: 43 C 
  Fan Speeds (RPM): N/A 
Info:
  Processes: 330 Uptime: 2d 10h 05m Memory: 15.48 GiB used: 11.63 GiB (75.1%) 
  Init: systemd v: 246 Compilers: gcc: 10.2.0 Packages: 1766 pacman: 1738 
  lib: 439 flatpak: 12 snap: 16 Shell: Bash v: 5.0.18 running in: konsole 
  inxi: 3.1.05

Please read the first link and make sure to format your text.

Done, so, yeah I would love if you can help me setup my graphics cards :slight_smile: thanks

$ inxi -Fazy
perl: warning: Setting locale failed.
perl: warning: Please check that your locale settings:
        LANGUAGE = "",
        LC_ALL = (unset),
        LC_MONETARY = "en_CA.UTF-8",
        LC_MEASUREMENT = "en_CA.UTF-8",
        LC_TIME = "en_IM.UTF-8",
        LC_NUMERIC = "en_CA.UTF-8",
        LANG = "en_CA.UTF-8"
    are supported and installed on your system.
perl: warning: Falling back to a fallback locale ("en_CA.UTF-8").
System:
  Kernel: 5.8.6-1-MANJARO x86_64 bits: 64 compiler: N/A 
  parameters: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-5.8-x86_64 
  root=UUID=f89985d3-3248-4531-9692-e8fbaaa4a9d9 rw quiet apparmor=1 
  security=apparmor udev.log_priority=3 
  Desktop: KDE Plasma 5.19.5 tk: Qt 5.15.0 wm: kwin_x11 
  dm: LightDM 1.30.0, SDDM Distro: Manjaro Linux 
Machine:
  Type: Convertible System: LENOVO product: 80VD v: Lenovo ideapad FLEX 4-1480 
  serial: <filter> Chassis: type: 31 v: Lenovo ideapad FLEX 4-1480 
  serial: <filter> 
  Mobo: LENOVO model: Lenovo ideapad FLEX 4-1480 v: SDK0J40709 WIN 
  serial: <filter> UEFI: LENOVO v: 2SCN28WW(V2.08) date: 08/14/2018 
Battery:
  ID-1: BAT1 charge: 43.2 Wh condition: 45.7/52.5 Wh (87%) volts: 12.6/11.2 
  model: SIMPLO PABAS0241231 type: Li-ion serial: <filter> status: Unknown 
  Device-1: hidpp_battery_0 model: Logitech Wireless Keyboard serial: <filter> 
  charge: 55% (should be ignored) rechargeable: yes status: Discharging 
CPU:
  Topology: Dual Core model: Intel Core i7-7500U bits: 64 type: MT MCP 
  arch: Amber Lake family: 6 model-id: 8E (142) stepping: 9 microcode: D6 
  L2 cache: 4096 KiB 
  flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx 
  bogomips: 23209 
  Speed: 1362 MHz min/max: 400/3500 MHz Core speeds (MHz): 1: 804 2: 800 
  3: 814 4: 822 
  Vulnerabilities: Type: itlb_multihit status: KVM: Split huge pages 
  Type: l1tf 
  mitigation: PTE Inversion; VMX: conditional cache flushes, SMT vulnerable 
  Type: mds mitigation: Clear CPU buffers; SMT vulnerable 
  Type: meltdown mitigation: PTI 
  Type: spec_store_bypass 
  mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp 
  Type: spectre_v1 
  mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization 
  Type: spectre_v2 mitigation: Full generic retpoline, IBPB: conditional, 
  IBRS_FW, STIBP: conditional, RSB filling 
  Type: srbds mitigation: Microcode 
  Type: tsx_async_abort status: Not affected 
Graphics:
  Device-1: Intel HD Graphics 620 vendor: Lenovo driver: i915 v: kernel 
  bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:5916 
  Device-2: AMD Sun XT [Radeon HD 8670A/8670M/8690M / R5 M330 / M430 / Radeon 
  520 Mobile] 
  vendor: Lenovo driver: radeon v: kernel alternate: amdgpu bus ID: 01:00.0 
  chip ID: 1002:6660 
  Device-3: Acer EasyCamera type: USB driver: uvcvideo bus ID: 1-5:4 
  chip ID: 5986:0711 
  Display: x11 server: X .Org 1.20.8 compositor: kwin_x11 driver: intel,radeon 
  FAILED: ati unloaded: modesetting alternate: fbdev,vesa display ID: :0 
  screens: 1 
  Screen-1: 0 s-res: 3600x1080 s-dpi: 96 s-size: 950x285mm (37.4x11.2") 
  s-diag: 992mm (39") 
  Monitor-1: eDP1 res: 1920x1080 dpi: 157 size: 310x170mm (12.2x6.7") 
  diag: 354mm (13.9") 
  Monitor-2: HDMI1 res: 1680x1050 hz: 60 dpi: 91 size: 470x300mm (18.5x11.8") 
  diag: 558mm (22") 
  OpenGL: renderer: Mesa Intel HD Graphics 620 (KBL GT2) v: 4.6 Mesa 20.1.7 
  direct render: Yes 
Audio:
  Device-1: Intel Sunrise Point-LP HD Audio vendor: Lenovo 
  driver: snd_hda_intel v: kernel alternate: snd_soc_skl bus ID: 00:1f.3 
  chip ID: 8086:9d71 
  Sound Server: ALSA v: k5.8.6-1-MANJARO 
Network:
  Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet 
  vendor: Lenovo driver: r8169 v: kernel port: 3000 bus ID: 02:00.0 
  chip ID: 10ec:8168 
  IF: enp2s0 state: down mac: <filter> 
  Device-2: Qualcomm Atheros QCA6174 802.11ac Wireless Network Adapter 
  vendor: Lenovo driver: ath10k_pci v: kernel port: 3000 bus ID: 03:00.0 
  chip ID: 168c:003e 
  IF: wlp3s0 state: up mac: <filter> 
  Device-3: Qualcomm Atheros QCA61x4 Bluetooth 4.0 type: USB driver: btusb 
  bus ID: 1-7:7 chip ID: 0cf3:e300 
  IF-ID-1: anbox0 state: down mac: <filter> 
Drives:
  Local Storage: total: 1.14 TiB used: 787.89 GiB (67.3%) 
  SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required. 
  ID-1: /dev/sda vendor: SK Hynix model: HFS256G3BTND-N210A size: 238.47 GiB 
  block size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s serial: <filter> 
  rev: 1P10 scheme: GPT 
  ID-2: /dev/sdb type: USB vendor: Seagate model: ST1000LM 024 HN-M101MBB 
  size: 931.51 GiB block size: physical: 512 B logical: 512 B serial: <filter> 
  scheme: GPT 
Partition:
  ID-1: / raw size: 56.02 GiB size: 54.89 GiB (97.98%) used: 33.91 GiB (61.8%) 
  fs: ext4 dev: /dev/sda6 
Swap:
  Kernel: swappiness: 60 (default) cache pressure: 100 (default) 
  ID-1: swap-1 type: file size: 16.00 GiB used: 4.96 GiB (31.0%) priority: -2 
  file: /mnt/ubuntu/swapfile 
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 45.0 C mobo: N/A gpu: radeon temp: 43 C 
  Fan Speeds (RPM): N/A 
Info:
  Processes: 330 Uptime: 2d 10h 05m Memory: 15.48 GiB used: 11.63 GiB (75.1%) 
  Init: systemd v: 246 Compilers: gcc: 10.2.0 Packages: 1766 pacman: 1738 
  lib: 439 flatpak: 12 snap: 16 Shell: Bash v: 5.0.18 running in: konsole 
  inxi: 3.1.05

Hello,

Well, i had to edit and format your output text, so you didn’t payed attention to the request done above :slight_smile:
Is fine, but i need to reiterate this:

and this

Your GPU’s work correctly. You only have to make sure you understand how it works. By using the DRI_PRIME=1 <application> it will open that application using the AMD GPU. Hope this clarifies things further.

Off-Topic Note:

That is an inexistent/incorect locale entry. Please make sure you search the forum to fix your locale too.

I also have hybrid graphics with older intel CPU and older intel GPU unit and tested video on vlc.
I could observe 2% CPU usage during movie play, no CPU high spikes and no system delays. All on Intel modesetting drivers (intel mode on optimus-manager setup).

Your GPUs are configured correctly, by default the system is using Intel. Given the fact that you have fairly modern and powerful CPU and iGPU which is way newer than mine, everything should work smoothly.

The differences I observed are:

You use LighDM instead SDDM, so you won’t be able to run Wayland session, but this DM should have no bearing on overall performance.

Another difference is that you are using HDD and that is a bad one and probably most likely the root of your delays. When you are opening a huge video file, the system tries to find the location of it on the HDD, CPU spikes, HDD usage goes up and everything waits for the data. This is your bottleneck. I use SSD for the system and even if I use HDD for my video files, the rest of the system can process things quicker.

Can you post the output of:

mhwd -li

Also, open ksysguard, make it stick on the top, run the video and observe what processes are responsible for CPU spikes and how long it takes. Something else may be causing the issue.

A side note, you have some locale problems, looks like your system locale is not set:

perl: warning: Setting locale failed.
perl: warning: Please check that your locale settings:
        LANGUAGE = "",
        LC_ALL = (unset),
        LC_MONETARY = "en_CA.UTF-8",
        LC_MEASUREMENT = "en_CA.UTF-8",
        LC_TIME = "en_IM.UTF-8",
        LC_NUMERIC = "en_CA.UTF-8",
        LANG = "en_CA.UTF-8"
    are supported and installed on your system.
perl: warning: Falling back to a fallback locale ("en_CA.UTF-8").

Hi,

I have SSD for the OS partition and swap. external HD for storage
“Another difference is that you are using HDD and that is a bad one and probably most likely the root of your delays.”
How do I fix the issue you refereed to?

$ mhwd -li

Installed PCI configs:


              NAME               VERSION          FREEDRIVER           TYPE

       video-linux            2018.05.04                true            PCI

Warning: No installed USB configs!

When using DRI_PRIME=1 , the app crashed or works really slow.
I don’t know why, because it supposed to improve the performance

Open it by using terminal, copy and paste the output here.

If your OS is on SSD than I was wrong. Something else must be causing the issue. I also have OS on SSD and many larger movie files on HDD, launching them doesn’t create any lag, just 2% CPU usage.

@bogdancovaciu, I am not familiar with AMD hybrid setups. Is video-linux a correct configuration that is sufficient for hybrid Intel-AMD setup? Maybe video-modesetting is the better choice? As far I know, modesetting is superior and allows for hybrid mode.

I have to do more reading about too. Not making much progress for now.

@mnjlinux - please take a look at power management too. Also, swap on SSD … i have to make a swapfile or use systemd-swap on my rig (intel with nvidia tho) to have better performance. Also, not sure about schedulers in your case if changing will have a positive effect.

Just because it is a hybrid setup … doesnt mean that the dedicated GPU is automatically great.
Specifically … without even looking up the model … we can see the dedicated card is using Radeon (not amdgpu).
This either indicates misconfiguration … or a pretty darn old card (pre GCN 1.0).
(and yes, thanks to the intersection of opensource and development and history and capitalism … its entirely possible that the old intel APU actually performs better than some old unsupported radeon card that can only use the legacy reverse-engineered driver)

It’s AMD Radeon R5 M430, it’s suppose to be significantly stronger than the embedded Intel one.

AMD Radeon R5 M430

GRAPHICS PROCESSOR
Jet
CORES
320
TMUS
20
ROPS
8
MEMORY SIZE
2 GB
MEMORY TYPE
DDR3
BUS WIDTH
64 bit

That doesnt change its other capabilities like GCN, etc.
See the thing about these things (and for example in this case it is before amd was opensourcing their stuff) is that they can become outdated.
If your card is only from the era in which the only available driver is a (now basically abandoned and dead) reverse-engineered driver from 2012 … then … yeah.

That all said … you can probably make some gains by configuring it properly.

How can I configure it properly?
Is there a way to improve the hybrid GPU management?

https://wiki.archlinux.org/index.php/ATI

(or … if it is on the edge like a Sea Islands card … you can enable ‘experimental’ amdgpu support)