Usb-c Hub with multiple display support doesn't work correct

Hi all, this morning I bought a new Hyperdrive hub 18 ports for setup my laptop with multiple monitors, and accidentally it doesn’t work as well.

I tried to installed the Display Link following the guildeline from Arch, and just only one monitor detected. Please help me to have the second monitor work, thank you guys.

xrandr --listproviders
Providers: number : 1
Provider 0: id: 0x49 cap: 0xf, Source Output, Sink Output, Source Offload, Sink Offload crtcs: 3 outputs: 7 associated providers: 0 name:modesetting

╰─ mhwd -li -d                                                                                                        ─╯
   NAME:        video-modesetting
   ATTACHED:    PCI
   VERSION:     2020.01.13
   INFO:        X.org modesetting video driver.
   PRIORITY:    1
   FREEDRIVER:  true
   DEPENDS:     -
   CONFLICTS:   -
   CLASSIDS:    0300 
   VENDORIDS:   * 


Warning: no installed configs for USB devices found!

Bus 002 Device 005: ID 05e3:0754 Genesys Logic, Inc. USB Storage
Bus 002 Device 004: ID 0bda:8153 Realtek Semiconductor Corp. RTL8153 Gigabit Ethernet Adapter
Bus 002 Device 003: ID 2109:0817 VIA Labs, Inc. USB3.0 Hub             
Bus 002 Device 002: ID 2109:0822 VIA Labs, Inc. USB3.1 Hub             
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 001 Device 004: ID 8087:0a2b Intel Corp. Bluetooth wireless interface
Bus 001 Device 003: ID 0bda:5650 Realtek Semiconductor Corp. Integrated Webcam_HD
Bus 001 Device 007: ID 2109:8818 VIA Labs, Inc. USB-C Device           
Bus 001 Device 006: ID 046d:c52b Logitech, Inc. Unifying Receiver
Bus 001 Device 011: ID 05ac:024f Apple, Inc. Aluminium Keyboard (ANSI)
Bus 001 Device 010: ID 046d:c52f Logitech, Inc. Unifying Receiver
Bus 001 Device 009: ID 14cd:8601 Super Top 4-Port hub
Bus 001 Device 008: ID 0d8c:0147 C-Media Electronics, Inc. USB Advanced Audio Device
Bus 001 Device 005: ID 2109:2817 VIA Labs, Inc. USB2.0 Hub             
Bus 001 Device 002: ID 2109:2822 VIA Labs, Inc. USB2.0 Hub             
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub

Since you didn’t give any information about your actual system, I can only assume that it doesn’t support more than 2 screens.

Did you allow DP over Thunderbolt/USB-C in the UEFI? Does anything work from the hub?

1 Like

:+1: Welcome to Manjaro! :+1:

  1. Please read this:
    How to provide good information
    and post some more information so we can see what’s really going on. Now we know the symptom of the disease, but we need some more probing to know where the origin lies… :grin:
  2. An inxi --admin --verbosity=7 --filter --no-host --width would be the minimum required information for us to be able to help you. (Personally Identifiable Information like serial numbers and MAC addresses will be filtered out by the above command)
    Also, please copy-paste that output in-between 3 backticks ``` at the beginning and end of the code/text.

:+1:

P.S. If you enter a bit more details in your profile, we can also see which Desktop Environment you’re using, which CPU/GPU or Kernel, … you have without typing it every time

Thank you, I’ve checked my laptop specs here

╰─ inxi --admin --verbosity=7 --filter --no-host --width                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                ─╯
System:
  Kernel: 5.13.8-1-MANJARO x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 11.1.0 
  parameters: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-5.13-x86_64 
  root=UUID=c1592dc9-17bd-4888-89a8-a1acf68797ee rw quiet 
  Desktop: KDE Plasma 5.22.4 tk: Qt 5.15.2 wm: kwin_x11 vt: 1 dm: SDDM 
  Distro: Manjaro Linux base: Arch Linux 
Machine:
  Type: Laptop System: Dell product: Latitude 5490 v: N/A serial: <filter> 
  Chassis: type: 10 serial: <filter> 
  Mobo: Dell model: 0FDHF4 v: A00 serial: <filter> UEFI: Dell v: 1.10.1 
  date: 07/19/2019 
Battery:
  ID-1: BAT0 charge: 68.0 Wh (100.0%) condition: 68.0/68.0 Wh (100.0%) 
  volts: 8.6 min: 7.6 model: LGC-LGC8.820 DELL DV9NT type: Li-poly 
  serial: <filter> status: Full 
  Device-1: hid-20:73:10:01:02:3a-battery model: MINILA-R Convertible 
  serial: N/A charge: N/A status: Discharging 
Memory:
  RAM: total: 31.22 GiB used: 17.98 GiB (57.6%) 
  RAM Report: permissions: Unable to run dmidecode. Root privileges required. 
CPU:
  Info: Quad Core model: Intel Core i7-8650U bits: 64 type: MT MCP 
  arch: Kaby Lake note: check family: 6 model-id: 8E (142) stepping: A (10) 
  microcode: EA cache: L2: 8 MiB bogomips: 33615 
  Speed: 800 MHz min/max: 400/4200 MHz Core speeds (MHz): 1: 800 2: 800 3: 800 
  4: 800 5: 800 6: 800 7: 800 8: 800 
  Flags: 3dnowprefetch abm acpi adx aes aperfmperf apic arat arch_perfmon art 
  avx avx2 bmi1 bmi2 bts clflush clflushopt cmov constant_tsc cpuid 
  cpuid_fault cx16 cx8 de ds_cpl dtes64 dtherm dts epb ept ept_ad erms est 
  f16c flexpriority flush_l1d fma fpu fsgsbase fxsr hle ht hwp hwp_act_window 
  hwp_epp hwp_notify ibpb ibrs ida intel_pt invpcid invpcid_single lahf_lm lm 
  mca mce md_clear mmx monitor movbe mpx msr mtrr nonstop_tsc nopl nx pae pat 
  pbe pcid pclmulqdq pdcm pdpe1gb pebs pge pln pni popcnt pse pse36 pti pts 
  rdrand rdseed rdtscp rep_good rtm sdbg sep smap smep smx ss ssbd sse sse2 
  sse4_1 sse4_2 ssse3 stibp syscall tm tm2 tpr_shadow tsc tsc_adjust 
  tsc_deadline_timer vme vmx vnmi vpid x2apic xgetbv1 xsave xsavec xsaveopt 
  xsaves xtopology xtpr 
  Vulnerabilities: Type: itlb_multihit status: KVM: VMX disabled 
  Type: l1tf 
  mitigation: PTE Inversion; VMX: conditional cache flushes, SMT vulnerable 
  Type: mds mitigation: Clear CPU buffers; SMT vulnerable 
  Type: meltdown mitigation: PTI 
  Type: spec_store_bypass 
  mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp 
  Type: spectre_v1 
  mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization 
  Type: spectre_v2 mitigation: Full generic retpoline, IBPB: conditional, 
  IBRS_FW, STIBP: conditional, RSB filling 
  Type: srbds mitigation: Microcode 
  Type: tsx_async_abort mitigation: Clear CPU buffers; SMT vulnerable 
Graphics:
  Device-1: Intel UHD Graphics 620 vendor: Dell driver: i915 v: kernel 
  bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:5917 class-ID: 0300 
  Device-2: Realtek Integrated Webcam_HD type: USB driver: uvcvideo 
  bus-ID: 1-5:3 chip-ID: 0bda:5650 class-ID: 0e02 serial: <filter> 
  Display: x11 server: X.Org 1.20.13 compositor: kwin_x11 driver: 
  loaded: modesetting unloaded: intel display-ID: :0 screens: 1 
  Screen-1: 0 s-res: 5360x2520 s-dpi: 96 s-size: 1414x665mm (55.7x26.2") 
  s-diag: 1563mm (61.5") 
  Monitor-1: eDP-1 res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 158 size: 309x173mm (12.2x6.8") 
  diag: 354mm (13.9") 
  Monitor-2: HDMI-1 res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 82 size: 598x336mm (23.5x13.2") 
  diag: 686mm (27") 
  Monitor-3: DP-1-3 res: 3440x1440 dpi: 110 size: 797x334mm (31.4x13.1") 
  diag: 864mm (34") 
  OpenGL: renderer: Mesa Intel UHD Graphics 620 (KBL GT2) v: 4.6 Mesa 21.1.6 
  direct render: Yes 
Audio:
  Device-1: Intel Sunrise Point-LP HD Audio vendor: Dell driver: snd_hda_intel 
  v: kernel alternate: snd_soc_skl bus-ID: 00:1f.3 chip-ID: 8086:9d71 
  class-ID: 0403 
  Device-2: C-Media USB Advanced Audio Device type: USB 
  driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid bus-ID: 1-1.1.1:42 
  chip-ID: 0d8c:0147 class-ID: 0300 
  Sound Server-1: ALSA v: k5.13.8-1-MANJARO running: yes 
  Sound Server-2: JACK v: 1.9.19 running: no 
  Sound Server-3: PulseAudio v: 15.0 running: yes 
  Sound Server-4: PipeWire v: 0.3.33 running: yes 
Network:
  Device-1: Intel Ethernet I219-LM vendor: Dell driver: e1000e v: kernel 
  port: f040 bus-ID: 00:1f.6 chip-ID: 8086:15d7 class-ID: 0200 
  IF: enp0s31f6 state: down mac: <filter> 
  Device-2: Intel Wireless 8265 / 8275 driver: iwlwifi v: kernel port: f040 
  bus-ID: 02:00.0 chip-ID: 8086:24fd class-ID: 0280 
  IF: wlp2s0 state: up mac: <filter> 
  IP v4: <filter> type: noprefixroute scope: global broadcast: <filter> 
  IP v6: <filter> type: noprefixroute scope: link 
  Device-3: Realtek RTL8153 Gigabit Ethernet Adapter type: USB driver: r8152 
  bus-ID: 2-1.1.3:28 chip-ID: 0bda:8153 class-ID: 0000 serial: <filter> 
  IF: enp0s20f0u1u1u3 state: down mac: <filter> 
  IF-ID-1: br-41a70c737872 state: down mac: <filter> 
  IP v4: <filter> scope: global broadcast: <filter> 
  IF-ID-2: br-90216388976d state: down mac: <filter> 
  IP v4: <filter> scope: global broadcast: <filter> 
  IF-ID-3: br-f59dda48acb0 state: up speed: 10000 Mbps duplex: unknown 
  mac: <filter> 
  IP v4: <filter> scope: global broadcast: <filter> 
  IP v6: <filter> scope: link 
  IF-ID-4: docker0 state: down mac: <filter> 
  IP v4: <filter> scope: global broadcast: <filter> 
  IF-ID-5: vethcd23c22 state: up speed: 10000 Mbps duplex: full mac: <filter> 
  IF-ID-6: vethd04e321 state: up speed: 10000 Mbps duplex: full mac: <filter> 
  WAN IP: <filter> 
Bluetooth:
  Device-1: Intel Bluetooth wireless interface type: USB driver: btusb v: 0.8 
  bus-ID: 1-7:4 chip-ID: 8087:0a2b class-ID: e001 
  Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 6 state: up address: <filter> 
Logical:
  Message: No logical block device data found. 
RAID:
  Message: No RAID data found. 
Drives:
  Local Storage: total: 476.94 GiB used: 352.7 GiB (74.0%) 
  SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required. 
  ID-1: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Micron model: 1100 SATA 512GB 
  size: 476.94 GiB block-size: physical: 4096 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s 
  type: SSD serial: <filter> rev: L022 scheme: GPT 
  Message: No optical or floppy data found. 
Partition:
  ID-1: / raw-size: 476.64 GiB size: 468.16 GiB (98.22%) 
  used: 352.7 GiB (75.3%) fs: ext4 dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2 label: N/A 
  uuid: c1592dc9-17bd-4888-89a8-a1acf68797ee 
  ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%) 
  used: 376 KiB (0.1%) fs: vfat dev: /dev/sda1 maj-min: 8:1 label: N/A 
  uuid: 0439-3B99 
Swap:
  Alert: No swap data was found. 
Unmounted:
  Message: No unmounted partitions found. 
USB:
  Hub-1: 1-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 12 rev: 2.0 
  speed: 480 Mb/s chip-ID: 1d6b:0002 class-ID: 0900 
  Hub-2: 1-1:40 info: VIA Labs USB2.0 Hub ports: 5 rev: 2.1 speed: 480 Mb/s 
  chip-ID: 2109:2822 class-ID: 0900 
  Hub-3: 1-1.1:41 info: VIA Labs USB2.0 Hub ports: 4 rev: 2.1 speed: 480 Mb/s 
  chip-ID: 2109:2817 class-ID: 0900 
  Device-1: 1-1.1.1:42 info: C-Media USB Advanced Audio Device type: Audio,HID 
  driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid interfaces: 4 rev: 2.0 
  speed: 12 Mb/s power: 100mA chip-ID: 0d8c:0147 class-ID: 0300 
  Hub-4: 1-1.1.2:43 info: Super Top 4-Port hub ports: 4 rev: 2.0 
  speed: 480 Mb/s power: 100mA chip-ID: 14cd:8601 class-ID: 0900 
  Device-1: 1-1.1.2.1:44 info: Logitech Unifying Receiver type: Mouse,HID 
  driver: logitech-djreceiver,usbhid interfaces: 2 rev: 2.0 speed: 12 Mb/s 
  power: 98mA chip-ID: 046d:c52f class-ID: 0300 
  Device-2: 1-1.5:45 info: VIA Labs USB-C Device type: Billboard driver: N/A 
  interfaces: 1 rev: 2.0 speed: 480 Mb/s power: 100mA chip-ID: 2109:8818 
  class-ID: 1100 serial: <filter> 
  Device-3: 1-5:3 info: Realtek Integrated Webcam_HD type: Video 
  driver: uvcvideo interfaces: 2 rev: 2.0 speed: 480 Mb/s power: 500mA 
  chip-ID: 0bda:5650 class-ID: 0e02 serial: <filter> 
  Device-4: 1-7:4 info: Intel Bluetooth wireless interface type: Bluetooth 
  driver: btusb interfaces: 2 rev: 2.0 speed: 12 Mb/s power: 100mA 
  chip-ID: 8087:0a2b class-ID: e001 
  Hub-5: 2-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 6 rev: 3.0 speed: 5 Gb/s 
  chip-ID: 1d6b:0003 class-ID: 0900 
  Hub-6: 2-1:26 info: VIA Labs USB3.1 Hub ports: 4 rev: 3.2 speed: 5 Gb/s 
  chip-ID: 2109:0822 class-ID: 0900 
  Hub-7: 2-1.1:27 info: VIA Labs USB3.0 Hub ports: 4 rev: 3.1 speed: 5 Gb/s 
  chip-ID: 2109:0817 class-ID: 0900 
  Device-1: 2-1.1.3:28 info: Realtek RTL8153 Gigabit Ethernet Adapter 
  type: Network driver: r8152 interfaces: 1 rev: 3.2 speed: 5 Gb/s 
  power: 288mA chip-ID: 0bda:8153 class-ID: 0000 serial: <filter> 
  Device-2: 2-1.1.4:29 info: Genesys Logic USB Storage type: Mass Storage 
  driver: usb-storage interfaces: 1 rev: 3.2 speed: 5 Gb/s power: 896mA 
  chip-ID: 05e3:0754 class-ID: 0806 serial: <filter> 
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 47.0 C mobo: N/A 
  Fan Speeds (RPM): cpu: 2997 
Info:
  Processes: 431 Uptime: 1d 1h 51m wakeups: 156 Init: systemd v: 248 
  tool: systemctl Compilers: gcc: 11.1.0 clang: 12.0.1 Packages: 2026 
  pacman: 2021 lib: 490 flatpak: 5 Shell: Zsh v: 5.8 running-in: konsole 
  inxi: 3.3.06 

Try 5.10 LTS and if that doesn’t work, try 5.14 Stable.

If that’s more than 2: An UHD 620 isn’t the most powerful Graphics chip. Try HD (not UHD) on maximum 2 monitors

This is unrelated to your current issue, but that’s an alert, so please read this:

:crossed_fingers: