[Testing Update] 2022-04-28 - Kernels, GNOME 42.1 & NVIDIA

Depends on linux-518 and nvidia-utils=510.68.02

but I’m using the linux-518 with nvidia GPU

uname -a                                                                                                                                                                                            
Linux amroemad-aorus17gyc 5.18.0-1-MANJARO #1 SMP PREEMPT_DYNAMIC Wed Apr 27 23:30:24 UTC 2022 x86_64 GNU/Linux

Because it was installed as a dependency and the package depending on it is no longer installled (or there didn’t exist any such package in the first place).

linux518 (or any kernel for that matter) doesn’t list nvidia drivers as a dependency but it is required by linux518-nvidia:

$ pacman -Sii linux518
...
Depends On      : coreutils  linux-firmware  kmod  mkinitcpio>=27
Optional Deps   : wireless-regdb: to set the correct wireless channels of your country
Required By     : amdgpu-experimental  linux518-acpi_call  linux518-nvidia  linux518-nvidia-470xx  linux518-tp_smapi  linux518-vhba-module  netfilter-fullconenat  virtualbox-guest-utils virtualbox-guest-utils-nox
...

About

My ungoogled chromium (don’t have this issue with firefox nor falkon, so far i tested; besides falkon never creates the title to save, for a long time now, but that’s another story) also can’t save as… (and i don’t have telegram installed), but if i create a new folder it works again and remembers also the folder from the last time…

After a few days of testing, I can confirm that the gnome-shell-extension-legacy-theme-auto-switcher extension doesn’t work for me. Applications like pamac are not automatically updated to match the dark/light theme.

My system:

  Kernel: 5.15.36-1-MANJARO arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 11.2.0
    parameters: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-5.15-x86_64
    root=UUID=e6c4e28c-1714-4aa0-8378-71e34489645d ro
    cryptdevice=UUID=558055a3-e71d-4692-926f-516ae14a27c3:luks-558055a3-e71d-4692-926f-516ae14a27c3
    root=/dev/mapper/luks-558055a3-e71d-4692-926f-516ae14a27c3 apparmor=1
    security=apparmor udev.log_priority=3 enable_fbc=1 enable_psr=1
    disable_power_well=0 mem_sleep_default=deep
    resume=/dev/mapper/luks-558055a3-e71d-4692-926f-516ae14a27c3
    resume_offset=65067008
  Desktop: GNOME v: 42.0 tk: GTK v: 3.24.33 wm: gnome-shell dm: GDM v: 42.0
    Distro: Manjaro Linux base: Arch Linux
Machine:
  Type: Laptop System: Dell product: XPS 15 7590 v: N/A
    serial: <superuser required> Chassis: type: 10 serial: <superuser required>
  Mobo: Dell model: 018W12 v: A06 serial: <superuser required> UEFI: Dell
    v: 1.14.1 date: 10/11/2021
Battery:
  ID-1: BAT0 charge: 83.7 Wh (87.3%) condition: 95.9/97.0 Wh (98.8%)
    volts: 12.3 min: 11.4 model: LGC-LGC8.33 DELL 5XJ280A type: Li-ion
    serial: <filter> status: discharging
CPU:
  Info: model: Intel Core i7-9750H bits: 64 type: MT MCP arch: Coffee Lake
    family: 6 model-id: 0x9E (158) stepping: 0xA (10) microcode: 0xEC
  Topology: cpus: 1x cores: 6 tpc: 2 threads: 12 smt: enabled cache:
    L1: 384 KiB desc: d-6x32 KiB; i-6x32 KiB L2: 1.5 MiB desc: 6x256 KiB
    L3: 12 MiB desc: 1x12 MiB
  Speed (MHz): avg: 825 high: 879 min/max: 800/4500 scaling:
    driver: intel_pstate governor: powersave cores: 1: 813 2: 829 3: 810 4: 831
    5: 828 6: 812 7: 800 8: 803 9: 834 10: 879 11: 869 12: 800 bogomips: 62431
  Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
  Vulnerabilities:
  Type: itlb_multihit status: KVM: VMX disabled
  Type: l1tf
    mitigation: PTE Inversion; VMX: conditional cache flushes, SMT vulnerable
  Type: mds mitigation: Clear CPU buffers; SMT vulnerable
  Type: meltdown mitigation: PTI
  Type: spec_store_bypass
    mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp
  Type: spectre_v1
    mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
  Type: spectre_v2 mitigation: Retpolines, IBPB: conditional, IBRS_FW,
    STIBP: conditional, RSB filling
  Type: srbds mitigation: Microcode
  Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
  Device-1: Intel CoffeeLake-H GT2 [UHD Graphics 630] vendor: Dell
    driver: i915 v: kernel ports: active: eDP-1 empty: DP-1,DP-2,DP-3
    bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:3e9b class-ID: 0300
  Device-2: Microdia Integrated_Webcam_HD type: USB driver: uvcvideo
    bus-ID: 1-12:4 chip-ID: 0c45:6723 class-ID: 0e02
  Display: x11 server: X.org v: 1.21.1.3 with: Xwayland v: 22.1.1
    compositor: gnome-shell driver: X: loaded: modesetting gpu: i915
    display-ID: :1 screens: 1
  Screen-1: 0 s-res: 3840x2160 s-size: <missing: xdpyinfo>
  Monitor-1: eDP-1 model: Samsung 0xa029 built: 2019 res: 3840x2160 hz: 60
    dpi: 284 gamma: 1.2 size: 344x194mm (13.54x7.64") diag: 395mm (15.5")
    ratio: 16:9 modes: 3840x2160
  Message: Unable to show GL data. Required tool glxinfo missing.
Audio:
  Device-1: Intel Cannon Lake PCH cAVS vendor: Dell driver: snd_hda_intel
    v: kernel alternate: snd_soc_skl,snd_sof_pci_intel_cnl bus-ID: 00:1f.3
    chip-ID: 8086:a348 class-ID: 0403
  Sound Server-1: ALSA v: k5.15.36-1-MANJARO running: yes
  Sound Server-2: JACK v: 1.9.21 running: no
  Sound Server-3: PulseAudio v: 15.0 running: yes
  Sound Server-4: PipeWire v: 0.3.50 running: yes
Network:
  Device-1: Intel Wi-Fi 6 AX200 vendor: Rivet Networks Killer™
    driver: iwlwifi v: kernel pcie: gen: 2 speed: 5 GT/s lanes: 1
    bus-ID: 3b:00.0 chip-ID: 8086:2723 class-ID: 0280
  IF: wlp59s0 state: up mac: <filter>
  IF-ID-1: virbr0 state: down mac: <filter>
Bluetooth:
  Device-1: Intel AX200 Bluetooth type: USB driver: btusb v: 0.8 bus-ID: 1-4:5
    chip-ID: 8087:0029 class-ID: e001
  Report: rfkill ID: hci0 rfk-id: 2 state: down bt-service: enabled,running
    rfk-block: hardware: no software: yes address: see --recommends
Drives:
  Local Storage: total: 476.94 GiB used: 237.76 GiB (49.9%)
  SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
  ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: Western Digital
    model: PC SN730 NVMe WDC 512GB size: 476.94 GiB block-size: physical: 512 B
    logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 type: SSD serial: <filter>
    rev: 11150012 temp: 25.9 C scheme: GPT
Partition:
  ID-1: / raw-size: 355.94 GiB size: 349.29 GiB (98.13%)
    used: 237.76 GiB (68.1%) fs: ext4 dev: /dev/dm-0 maj-min: 254:0
    mapped: luks-558055a3-e71d-4692-926f-516ae14a27c3
  ID-2: /boot/efi raw-size: 512 MiB size: 511 MiB (99.80%)
    used: 508 KiB (0.1%) fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p7 maj-min: 259:7
Swap:
  Kernel: swappiness: 60 (default) cache-pressure: 100 (default)
  ID-1: swap-1 type: file size: 15 GiB used: 290.9 MiB (1.9%) priority: -2
    file: /swapfile
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 25.0 C pch: 32.0 C mobo: N/A
  Fan Speeds (RPM): cpu: 0 fan-2: 0
Info:
  Processes: 357 Uptime: 2h 21m wakeups: 6 Memory: 15.27 GiB
  used: 5.5 GiB (36.0%) Init: systemd v: 250 tool: systemctl Compilers:
  gcc: 11.2.0 clang: 13.0.1 Packages: 1881 pacman: 1841 lib: 497 flatpak: 32
  snap: 8 Shell: Zsh v: 5.8.1 running-in: gnome-terminal inxi: 3.3.15

I noticed that Gnome 42 Wayland broke any tabs in Vivaldi after clicking two times windows-key.

But Gnome 41.5 has no issue with Vivaldi.

another bug found on Timeshift with rsync version 3.2.4

Another? What else is there? Anyway, it’s an upstream issue that was already reported. I also can’t reproduce it.

2 Likes