Strange desktop behavior

Hi there.

I currently use two monitors, so I have two separate desktops, with two different wallpapers. Whenever I boot up, they either switch the wallpapers between them or the 2nd monitor has a black wallpaper. Also, the “screen modifier” panel is always much longer than needed:

This happened after a fresh install of Manjaro 20.1, on KDE. Also, don’t know if it matters or something, but I’m on testing branch and I use Materia KDE theme.

Does this also happen when you create a new user and log in there???

:thinking:

Could you post the output of inxi -Gazy? Incidentally my system has the same behaviour, i have yet to track down the source of it though. My current guess would be for it to be some race condition. Do Widgets/desktop files also switch locations when the desktops switch?

RCA for most of these things are:

  • non-supported themes
  • Config files owned by root

in my experience, so try the same advice I’ve given OP: create new user and verify it’s working/not working there…

:man_shrugging:

The behaviour is absolute random for me though, sometimes happens every second boot, sometimes doesn’t happen for a week or 2. It seems to be random for OP as well. I’m currently testing a xinerama config, and so far it seems to work, but I can only be sure with time.

Same behavior for a newly created user.

inxi log

Graphics:
Device-1: Intel UHD Graphics 620 vendor: Lenovo driver: i915 v: kernel
bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:5917
Device-2: NVIDIA GP108M [GeForce MX150] vendor: Lenovo driver: nvidia
v: 450.66 alternate: nouveau,nvidia_drm bus ID: 01:00.0 chip ID: 10de:1d10
Device-3: Chicony EasyCamera type: USB driver: uvcvideo bus ID: 1-8:4
chip ID: 04f2:b5d9 serial:
Display: x11 server: X.Org 1.20.9 compositor: kwin_x11
driver: modesetting,nvidia alternate: fbdev,intel,nouveau,nv,vesa
display ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 3840x1080 s-dpi: 96 s-size: 1013x285mm (39.9x11.2")
s-diag: 1052mm (41.4")
Monitor-1: eDP-1 res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 142 size: 344x194mm (13.5x7.6")
diag: 395mm (15.5")
Monitor-2: HDMI-1 res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 96 size: 509x286mm (20.0x11.3")
diag: 584mm (23")
OpenGL: renderer: Mesa Intel UHD Graphics 620 (KBL GT2) v: 4.6 Mesa 20.1.7
direct render: Yes

Also yes, the widgets/desktop files also switch places, but not always, more like a random thing.

1 Like

could this relate to the new QT on testing branch?

Did this start when you upgraded to the 450 series and work on the 440 series? (the 450 series still has a lot of bugs)

:sob:

1 Like

I used 450 before the fresh install and all was working fine