Steinberg UR22 not recognised

Hi, I have a UR22 that used to work flawlessly with Manjaro, but now nothing is happening. It isn’t even recognised as a USB driver or a sound card.

the sound card is only blinking its led.

inxi --admin --verbosity=7 --filter --width
System:
  Kernel: 5.15.60-1-MANJARO arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 12.1.1
    parameters: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-5.15-x86_64
    root=UUID=c0d1f313-a4c3-49e7-984c-ed0c7e0d22ad rw quiet
    resume=UUID=a9099469-d026-4ac2-972a-13cfbb9f86e1
  Desktop: Xfce v: 4.16.0 tk: Gtk v: 3.24.29 info: xfce4-panel wm: xfwm
    v: 4.16.1 vt: 7 dm: LightDM v: 1.30.0 Distro: Manjaro Linux base: Arch Linux
Machine:
  Type: Desktop System: HP-Pavilion product: WC963AA-ABF p6355fr v: N/A
    serial: <superuser required> Chassis: Hewlett-Packard type: 3
    serial: <superuser required>
  Mobo: MSI model: IONA v: 1.0 serial: <superuser required>
    BIOS: American Megatrends v: 5.11 date: 01/28/2010
Battery:
  Message: No system battery data found. Is one present?
Memory:
  RAM: total: 5.72 GiB used: 3.11 GiB (54.4%)
  RAM Report:
    permissions: Unable to run dmidecode. Root privileges required.
CPU:
  Info: model: Intel Core i3 530 bits: 64 type: MT MCP arch: Westmere
    gen: core 1 built: 2010-11 process: Intel 32nm family: 6 model-id: 0x25 (37)
    stepping: 2 microcode: 0x11
  Topology: cpus: 1x cores: 2 tpc: 2 threads: 4 smt: enabled cache:
    L1: 128 KiB desc: d-2x32 KiB; i-2x32 KiB L2: 512 KiB desc: 2x256 KiB
    L3: 4 MiB desc: 1x4 MiB
  Speed (MHz): avg: 1211 high: 1255 min/max: 1200/2933 scaling:
    driver: acpi-cpufreq governor: schedutil cores: 1: 1197 2: 1197 3: 1197
    4: 1255 bogomips: 23416
  Flags: acpi aperfmperf apic arat arch_perfmon bts clflush cmov
    constant_tsc cpuid cx16 cx8 de ds_cpl dtes64 dtherm dts est flush_l1d fpu
    fxsr ht ibpb ibrs lahf_lm lm mca mce mmx monitor msr mtrr nonstop_tsc nopl
    nx pae pat pbe pdcm pebs pge pni popcnt pse pse36 pti rdtscp rep_good sep
    ssbd sse sse2 sse4_1 sse4_2 ssse3 stibp syscall tm tm2 tsc vme xtopology
    xtpr
  Vulnerabilities:
  Type: itlb_multihit status: KVM: VMX unsupported
  Type: l1tf mitigation: PTE Inversion
  Type: mds
    status: Vulnerable: Clear CPU buffers attempted, no microcode; SMT vulnerable
  Type: meltdown mitigation: PTI
  Type: mmio_stale_data status: Not affected
  Type: retbleed status: Not affected
  Type: spec_store_bypass
    mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp
  Type: spectre_v1
    mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
  Type: spectre_v2 mitigation: Retpolines, IBPB: conditional, IBRS_FW,
    STIBP: conditional, RSB filling, PBRSB-eIBRS: Not affected
  Type: srbds status: Not affected
  Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
  Device-1: AMD Park [Mobility Radeon HD 5430]
    vendor: PC Partner / Sapphire Caicos driver: radeon v: kernel
    arch: TeraScale 2 process: TSMC 32-40nm built: 2009-15 pcie: gen: 2
    speed: 5 GT/s lanes: 16 ports: active: HDMI-A-1 off: DVI-I-1 empty: VGA-1
    bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 1002:68e1 class-ID: 0300
  Display: x11 server: X.Org v: 21.1.3 compositor: xfwm v: 4.16.1 driver: X:
    loaded: radeon unloaded: modesetting alternate: fbdev,vesa gpu: radeon
    display-ID: :0.0 screens: 1
  Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 96 s-size: 508x286mm (20.00x11.26")
    s-diag: 583mm (22.95")
  Monitor-1: DVI-I-1 mapped: DVI-0 note: disabled
    model: ViewSonic VA1916wSERIES serial: <filter> built: 2009 res: N/A dpi: 89
    gamma: 1.2 size: 410x256mm (16.14x10.08") diag: 483mm (19") ratio: 16:10
    modes: max: 1440x900 min: 720x400
  Monitor-2: HDMI-A-1 mapped: HDMI-0 pos: primary model: Acer G246HL
    serial: <filter> built: 2017 res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 92 gamma: 1.2
    size: 531x299mm (20.91x11.77") diag: 609mm (24") ratio: 16:9 modes:
    max: 1920x1080 min: 720x400
  Message: Unable to show GL data. Required tool glxinfo missing.
Audio:
  Device-1: Intel 5 Series/3400 Series High Definition Audio
    vendor: Hewlett-Packard driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 00:1b.0
    chip-ID: 8086:3b56 class-ID: 0403
  Device-2: AMD Cedar HDMI Audio [Radeon HD 5400/6300/7300 Series]
    vendor: PC Partner / Sapphire driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 2
    speed: 5 GT/s lanes: 16 bus-ID: 01:00.1 chip-ID: 1002:aa68 class-ID: 0403
  Sound Server-1: ALSA v: k5.15.60-1-MANJARO running: yes
  Sound Server-2: JACK v: 1.9.21 running: yes
  Sound Server-3: PulseAudio v: 16.1 running: yes
  Sound Server-4: PipeWire v: 0.3.54 running: yes
Network:
  Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
    vendor: Hewlett-Packard driver: r8168 v: 8.050.03-NAPI modules: r8169 pcie:
    gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 1 port: d800 bus-ID: 02:00.0
    chip-ID: 10ec:8168 class-ID: 0200
  IF: enp2s0 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: <filter>
  IP v4: <filter> type: dynamic noprefixroute scope: global
    broadcast: <filter>
  IP v6: <filter> type: noprefixroute scope: link
  WAN IP: <filter>
Bluetooth:
  Message: No bluetooth data found.
Logical:
  Message: No logical block device data found.
RAID:
  Hardware-1: Intel SATA Controller [RAID mode] driver: ahci v: 3.0 port: b400
    bus-ID: 00:1f.2 chip-ID: 8086:2822 rev: N/A class-ID: 0104
Drives:
  Local Storage: total: 1.82 TiB used: 556.34 GiB (29.9%)
  SMART Message: Required tool smartctl not installed. Check --recommends
  ID-1: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Western Digital
    model: WD10EZEX-60WN4A0 size: 931.51 GiB block-size: physical: 4096 B
    logical: 512 B speed: 3.0 Gb/s type: HDD rpm: 7200 serial: <filter>
    rev: 1A01 scheme: MBR
  ID-2: /dev/sdb maj-min: 8:16 vendor: Western Digital
    model: WD10EADS-65M2B1 size: 931.51 GiB block-size: physical: 512 B
    logical: 512 B speed: 3.0 Gb/s type: N/A serial: <filter> rev: 0A01
    scheme: MBR
  Optical-1: /dev/sr0 vendor: hp model: DVD-RAM GH40L rev: RB0E
    dev-links: cdrom
  Features: speed: 40 multisession: yes audio: yes dvd: yes
    rw: cd-r,cd-rw,dvd-r,dvd-ram state: running
Partition:
  ID-1: / raw-size: 922.71 GiB size: 907.15 GiB (98.31%)
    used: 555.8 GiB (61.3%) fs: ext4 dev: /dev/sda1 maj-min: 8:1 label: N/A
    uuid: c0d1f313-a4c3-49e7-984c-ed0c7e0d22ad
Swap:
  Kernel: swappiness: 60 (default) cache-pressure: 100 (default)
  ID-1: swap-1 type: partition size: 8.8 GiB used: 555.6 MiB (6.2%)
    priority: -2 dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2 label: N/A
    uuid: a9099469-d026-4ac2-972a-13cfbb9f86e1
Unmounted:
  ID-1: /dev/sdb1 maj-min: 8:17 size: 100 MiB fs: ntfs label: SYSTEM
    uuid: 4074DE7D74DE755E
  ID-2: /dev/sdb2 maj-min: 8:18 size: 918.76 GiB fs: ntfs label: HP
    uuid: F09ADA949ADA56A6
  ID-3: /dev/sdb4 maj-min: 8:20 size: 12.66 GiB fs: ntfs
    label: FACTORY_IMAGE uuid: 8E96F4F496F4DE21
USB:
  Hub-1: 1-0:1 info: Full speed or root hub ports: 2 rev: 2.0 speed: 480 Mb/s
    chip-ID: 1d6b:0002 class-ID: 0900
  Hub-2: 1-1:2 info: Intel Integrated Rate Matching Hub ports: 6 rev: 2.0
    speed: 480 Mb/s chip-ID: 8087:0020 class-ID: 0900
  Hub-3: 2-0:1 info: Full speed or root hub ports: 2 rev: 2.0
    speed: 480 Mb/s chip-ID: 1d6b:0002 class-ID: 0900
  Hub-4: 2-1:2 info: Intel Integrated Rate Matching Hub ports: 8 rev: 2.0
    speed: 480 Mb/s chip-ID: 8087:0020 class-ID: 0900
  Device-1: 2-1.5:3 info: Cherry GmbH Corded Device type: Keyboard,HID
    driver: hid-generic,usbhid interfaces: 2 rev: 2.0 speed: 1.5 Mb/s
    power: 100mA chip-ID: 046a:c098 class-ID: 0300
  Device-2: 2-1.6:4 info: Sunplus Innovation Optical Mouse type: Mouse
    driver: hid-generic,usbhid interfaces: 1 rev: 2.0 speed: 1.5 Mb/s
    power: 98mA chip-ID: 1bcf:0005 class-ID: 0301
  Device-3: 2-1.7:5 info: Realtek Mass Storage Device (Multicard Reader)
    type: Mass Storage driver: usb-storage interfaces: 1 rev: 2.0
    speed: 480 Mb/s power: 500mA chip-ID: 0bda:0151 class-ID: 0806
    serial: <filter>
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 48.0 C mobo: 35.5 C gpu: radeon temp: 84.5 C
  Fan Speeds (RPM): cpu: 967 fan-2: 1116 fan-3: 0
  Power: 12v: N/A 5v: N/A 3.3v: 3.34 vbat: 3.30
Info:
  Processes: 222 Uptime: 2h 8m wakeups: 0 Init: systemd v: 251
  default: graphical tool: systemctl Compilers: gcc: 12.1.0 clang: 14.0.6
  Packages: pacman: 1734 lib: 499 flatpak: 0 Shell: Bash v: 5.1.16
  running-in: xfce4-terminal inxi: 3.3.19
sudo dmesg | grep usb
[    0.346436] usbcore: registered new interface driver usbfs
[    0.346436] usbcore: registered new interface driver hub
[    0.346436] usbcore: registered new device driver usb
[    0.479877] usb usb1: New USB device found, idVendor=1d6b, idProduct=0002, bcdDevice= 5.15
[    0.479882] usb usb1: New USB device strings: Mfr=3, Product=2, SerialNumber=1
[    0.479885] usb usb1: Product: EHCI Host Controller
[    0.479887] usb usb1: Manufacturer: Linux 5.15.60-1-MANJARO ehci_hcd
[    0.479890] usb usb1: SerialNumber: 0000:00:1a.0
[    0.499832] usb usb2: New USB device found, idVendor=1d6b, idProduct=0002, bcdDevice= 5.15
[    0.499836] usb usb2: New USB device strings: Mfr=3, Product=2, SerialNumber=1
[    0.499839] usb usb2: Product: EHCI Host Controller
[    0.499841] usb usb2: Manufacturer: Linux 5.15.60-1-MANJARO ehci_hcd
[    0.499843] usb usb2: SerialNumber: 0000:00:1d.0
[    0.500419] usbcore: registered new interface driver usbserial_generic
[    0.500426] usbserial: USB Serial support registered for generic
[    0.729788] usb 1-1: new high-speed USB device number 2 using ehci-pci
[    0.749787] usb 2-1: new high-speed USB device number 2 using ehci-pci
[    0.876807] usb 1-1: New USB device found, idVendor=8087, idProduct=0020, bcdDevice= 0.00
[    0.876814] usb 1-1: New USB device strings: Mfr=0, Product=0, SerialNumber=0
[    0.896974] usb 2-1: New USB device found, idVendor=8087, idProduct=0020, bcdDevice= 0.00
[    0.896982] usb 2-1: New USB device strings: Mfr=0, Product=0, SerialNumber=0
[    1.183785] usb 2-1.5: new low-speed USB device number 3 using ehci-pci
[    1.303698] usb 2-1.5: New USB device found, idVendor=046a, idProduct=c098, bcdDevice= 3.03
[    1.303705] usb 2-1.5: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=0
[    1.303709] usb 2-1.5: Product: CHERRY Corded Device
[    1.303712] usb 2-1.5: Manufacturer: Cherry GmbH
[    1.378551] usb 2-1.6: new low-speed USB device number 4 using ehci-pci
[    1.480563] usb 2-1.6: New USB device found, idVendor=1bcf, idProduct=0005, bcdDevice= 0.14
[    1.480571] usb 2-1.6: New USB device strings: Mfr=0, Product=2, SerialNumber=0
[    1.480575] usb 2-1.6: Product: USB Optical Mouse
[    1.555220] usb 2-1.7: new high-speed USB device number 5 using ehci-pci
[    1.671459] usb 2-1.7: New USB device found, idVendor=0bda, idProduct=0151, bcdDevice=51.95
[    1.671466] usb 2-1.7: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
[    1.671470] usb 2-1.7: Product: USB2.0-CRW
[    1.671472] usb 2-1.7: Manufacturer: Generic
[    1.671474] usb 2-1.7: SerialNumber: 20060413092100000
[    2.861910] usb-storage 2-1.7:1.0: USB Mass Storage device detected
[    2.862461] scsi host6: usb-storage 2-1.7:1.0
[    2.862567] usbcore: registered new interface driver usb-storage
[    2.868102] usbcore: registered new interface driver uas
[    2.870826] input: Cherry GmbH CHERRY Corded Device as /devices/pci0000:00/0000:00:1d.0/usb2/2-1/2-1.5/2-1.5:1.0/0003:046A:C098.0001/input/input2
[    2.925481] hid-generic 0003:046A:C098.0001: input,hidraw0: USB HID v1.11 Keyboard [Cherry GmbH CHERRY Corded Device] on usb-0000:00:1d.0-1.5/input0
[    2.934092] input: Cherry GmbH CHERRY Corded Device as /devices/pci0000:00/0000:00:1d.0/usb2/2-1/2-1.5/2-1.5:1.1/0003:046A:C098.0002/input/input3
[    2.988837] hid-generic 0003:046A:C098.0002: input,hidraw1: USB HID v1.11 Device [Cherry GmbH CHERRY Corded Device] on usb-0000:00:1d.0-1.5/input1
[    2.991980] input: USB Optical Mouse as /devices/pci0000:00/0000:00:1d.0/usb2/2-1/2-1.6/2-1.6:1.0/0003:1BCF:0005.0003/input/input4
[    2.992243] hid-generic 0003:1BCF:0005.0003: input,hidraw2: USB HID v1.10 Mouse [USB Optical Mouse] on usb-0000:00:1d.0-1.6/input0
[    2.992285] usbcore: registered new interface driver usbhid
[    2.992287] usbhid: USB HID core driver


if someone has an idea to how to solve the issue. thanks

Hi @dr_fuzz_muff,

Please see

hi, thanks for your answer
I updated my post

1 Like

the sound card is only blinking its led.

When the interface was working, was the blinking LED always on to show that the USB connection was good ?

If so, try using other available USB sockets on front or rear of system and try a different USB cable