Lutris and epic games

I remember needing to do that with World of Tanks to solve a network issue with Lutris’ WINE, it may even still be on the system WINE actually :slight_smile: That could help too.

Good note, disabling ESYNC/FSYNC can most of the time actually improve performance, even if in theory these options are made to improve performance, I noticed in many Steam games that disabling it improved performance, this is something to test for each applications.

I am using WINE 5.7-lutris for EPIC and I have Lutris 0.5.8.1 on Testing branch, your Lutris is not from official repos gionno.

I have this exact problem as well, and it is frustrating because Epic game store did work with Lutris up until I messed up my system and did a clean install again.

The behavior of Epic game store is different whether I am running intel or Nvidia. IF on intel, not even the window pops up and this is what terminal says:

2020-12-15 13:09:47,432: DXVK 1.7.3L-03f11ba is not available yet, downloading...
lutris-wrapper: Epic Games Store
Running /home/olividir/.local/share/lutris/runners/wine/lutris-5.7-11-x86_64/bin/wine /home/olividir/Games/epic-games-store/drive_c/Program Files (x86)/Epic Games/Launcher/Portal/Binaries/Win32/EpicGamesLauncher.exe -opengl -SkipBuildPatchPrereq
Initial process has started with pid 30023
Start monitoring process.
esync: up and running.

Note: Saved post so I can change to Nvidia graphics and post from terminal.

Here is the Nvidia part:

.
LogHttp: Warning: 071C68A0: invalid HTTP response code received. URL: https://account-public-service-prod03.ol.epicgames.com/account/api/oauth/token, HTTP code: 0, content length: -1, actual payload size: 0
LogHttp: Warning: 071C68A0: request failed, libcurl error: 35 (SSL connect error)
LogHttp: Warning: 071C68A0: libcurl info message cache 0 (Hostname account-public-service-prod03.ol.epicgames.com was found in DNS cache)
LogHttp: Warning: 071C68A0: libcurl info message cache 1 (  Trying 52.21.169.50...)
LogHttp: Warning: 071C68A0: libcurl info message cache 2 (TCP_NODELAY set)
LogHttp: Warning: 071C68A0: libcurl info message cache 3 (Connected to account-public-service-prod03.ol.epicgames.com (52.21.169.50) port 443 (#15))
LogHttp: Warning: 071C68A0: libcurl info message cache 4 (schannel: SSL/TLS connection with account-public-service-prod03.ol.epicgames.com port 443 (step 1/3))
LogHttp: Warning: 071C68A0: libcurl info message cache 5 (schannel: checking server certificate revocation)
LogHttp: Warning: 071C68A0: libcurl info message cache 6 (schannel: AcquireCredentialsHandle failed: SEC_E_SECPKG_NOT_FOUND (0x80090305))
LogHttp: Warning: 071C68A0: libcurl info message cache 7 (Closing connection 15)
LogHttp: Warning: 071C68A0: libcurl info message cache 8 (schannel: shutting down SSL/TLS connection with account-public-service-prod03.ol.epicgames.com port 443)
LogHttp: Warning: Retry exhausted on https://account-public-service-prod03.ol.epicgames.com/account/api/oauth/token
LogOnline: Warning: OSS: Invalid response. CorrId=UE4-d1fcf4c94b2b026ab2c37f95fbc8ee90-D0E0A13444FDF29570C1B8A8AE453CD2-2D8E99D5416567B8577DB4AB4BBD544C code=0 errorcode=ConnectionFailure errormessage=Connection to the server failed. errorraw=ConnectionFailure
LogOnlineIdentity: Warning: OSS: Client auth request failed. Connection to the server failed.
LogHttp: Warning: 071C4220: request failed, libcurl error: 0 (No error)
LogHttp: Warning: Request cancelled on https://launcher-public-service-prod06.ol.epicgames.com/launcher/api/public/assets/v2/platform/Windows/launcher?label=Live-DurrBurger&clientVersion=10.19.2-14598295%2B%2B%2BPortal%2BRelease-Live-Windows&machineId=d1fcf4c94b2b026ab2c37f95fbc8ee90
LogOnline: Warning: OSS: Invalid response. CorrId=UE4-d1fcf4c94b2b026ab2c37f95fbc8ee90-D0E0A13444FDF29570C1B8A8AE453CD2-580DA64348BF8271734C40A7FD3244BF code=0 errorcode=ConnectionFailure errormessage=Connection to the server failed. errorraw=ConnectionFailure
LogOnline: Warning: OSS: QuerySelfPatchBuild request failed.
LogOnline: Warning: OSS: Request:
LogOnline: Warning: OSS: https://launcher-public-service-prod06.ol.epicgames.com/launcher/api/public/assets/v2/platform/Windows/launcher?label=Live-DurrBurger&clientVersion=10.19.2-14598295%2B%2B%2BPortal%2BRelease-Live-Windows&machineId=d1fcf4c94b2b026ab2c37f95fbc8ee90
LogOnline: Warning: OSS: Response:
LogOnline: Warning: OSS: Connection to the server failed.
LogPortal: Error: FAlertReporter: Reporting Alert code: SU-BI-CA
LogHttp: Warning: 071C4140: invalid HTTP response code received. URL: https://account-public-service-prod03.ol.epicgames.com/account/api/oauth/token, HTTP code: 0, content length: -1, actual payload size: 0
LogHttp: Warning: 071C4140: request failed, libcurl error: 35 (SSL connect error)
LogHttp: Warning: 071C4140: libcurl info message cache 0 (Hostname account-public-service-prod03.ol.epicgames.com was found in DNS cache)
LogHttp: Warning: 071C4140: libcurl info message cache 1 (  Trying 52.21.169.50...)
LogHttp: Warning: 071C4140: libcurl info message cache 2 (TCP_NODELAY set)
LogHttp: Warning: 071C4140: libcurl info message cache 3 (Connected to account-public-service-prod03.ol.epicgames.com (52.21.169.50) port 443 (#16))
LogHttp: Warning: 071C4140: libcurl info message cache 4 (schannel: SSL/TLS connection with account-public-service-prod03.ol.epicgames.com port 443 (step 1/3))
LogHttp: Warning: 071C4140: libcurl info message cache 5 (schannel: checking server certificate revocation)
LogHttp: Warning: 071C4140: libcurl info message cache 6 (schannel: AcquireCredentialsHandle failed: SEC_E_SECPKG_NOT_FOUND (0x80090305))
LogHttp: Warning: 071C4140: libcurl info message cache 7 (Closing connection 16)
LogHttp: Warning: 071C4140: libcurl info message cache 8 (schannel: shutting down SSL/TLS connection with account-public-service-prod03.ol.epicgames.com port 443)
LogHttp: Warning: Retry exhausted on https://account-public-service-prod03.ol.epicgames.com/account/api/oauth/token
LogOnline: Warning: OSS: Invalid response. CorrId=UE4-d1fcf4c94b2b026ab2c37f95fbc8ee90-D0E0A13444FDF29570C1B8A8AE453CD2-737CBF974FC9ADCAD5E853AFD9627BC0 code=0 errorcode=ConnectionFailure errormessage=Connection to the server failed. errorraw=ConnectionFailure
LogOnlineIdentity: Warning: OSS: Client auth request failed. Connection to the server failed.

I am running Lutris 0.5.8.1 from the official repos.

~ >>> inxi -Fazy                                                                                               
System:
  Kernel: 5.9.12-1-MANJARO x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 10.2.0 
  parameters: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-5.9-x86_64 
  root=UUID=b93bb6d2-d7dd-4498-aa31-6d010d9cf969 rw quiet apparmor=1 
  security=apparmor udev.log_priority=3 
  Desktop: KDE Plasma 5.20.4 tk: Qt 5.15.2 wm: kwin_x11 dm: SDDM 
  Distro: Manjaro Linux 
Machine:
  Type: Laptop System: HP product: HP Pavilion Gaming Laptop 15-cx0xxx 
  v: Type1ProductConfigId serial: <filter> Chassis: type: 10 serial: <filter> 
  Mobo: HP model: 8478 v: 70.57 serial: <filter> UEFI: Insyde v: F.22 
  date: 04/21/2020 
Battery:
  ID-1: BAT1 charge: 25.9 Wh condition: 24.9/52.8 Wh (47%) volts: 12.8/11.6 
  model: Hewlett-Packard PABAS0241231 type: Li-ion serial: <filter> 
  status: Unknown 
CPU:
  Info: Quad Core model: Intel Core i5-8300H bits: 64 type: MT MCP 
  arch: Kaby Lake family: 6 model-id: 9E (158) stepping: A (10) microcode: DE 
  L2 cache: 8192 KiB 
  flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx 
  bogomips: 36812 
  Speed: 800 MHz min/max: 800/4000 MHz Core speeds (MHz): 1: 800 2: 828 3: 800 
  4: 800 5: 800 6: 843 7: 800 8: 837 
  Vulnerabilities: Type: itlb_multihit status: KVM: VMX disabled 
  Type: l1tf 
  mitigation: PTE Inversion; VMX: conditional cache flushes, SMT vulnerable 
  Type: mds mitigation: Clear CPU buffers; SMT vulnerable 
  Type: meltdown mitigation: PTI 
  Type: spec_store_bypass 
  mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp 
  Type: spectre_v1 
  mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization 
  Type: spectre_v2 mitigation: Full generic retpoline, IBPB: conditional, 
  IBRS_FW, STIBP: conditional, RSB filling 
  Type: srbds mitigation: Microcode 
  Type: tsx_async_abort status: Not affected 
Graphics:
  Device-1: Intel UHD Graphics 630 vendor: Hewlett-Packard driver: i915 
  v: kernel bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:3e9b 
  Device-2: NVIDIA GP107M [GeForce GTX 1050 Mobile] vendor: Hewlett-Packard 
  driver: nvidia v: 455.45.01 alternate: nouveau,nvidia_drm bus ID: 01:00.0 
  chip ID: 10de:1c8d 
  Device-3: Cheng Uei Precision Industry (Foxlink) HP Wide Vision HD 
  Integrated Webcam 
  type: USB driver: uvcvideo bus ID: 1-5:5 chip ID: 05c8:03bc 
  Display: x11 server: X.Org 1.20.10 compositor: kwin_x11 
  driver: modesetting,nvidia display ID: :0 screens: 1 
  Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 96 s-size: 508x285mm (20.0x11.2") 
  s-diag: 582mm (22.9") 
  Monitor-1: eDP-1-1 res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 142 
  size: 344x193mm (13.5x7.6") diag: 394mm (15.5") 
  OpenGL: renderer: GeForce GTX 1050/PCIe/SSE2 v: 4.6.0 NVIDIA 455.45.01 
  direct render: Yes 
Audio:
  Device-1: Intel Cannon Lake PCH cAVS vendor: Hewlett-Packard 
  driver: snd_hda_intel v: kernel alternate: snd_soc_skl,snd_sof_pci 
  bus ID: 00:1f.3 chip ID: 8086:a348 
  Sound Server: ALSA v: k5.9.12-1-MANJARO 
Network:
  Device-1: Realtek RTL8822BE 802.11a/b/g/n/ac WiFi adapter 
  vendor: Hewlett-Packard driver: rtw_8822be v: N/A modules: rtw88_8822be 
  port: 4000 bus ID: 02:00.0 chip ID: 10ec:b822 
  IF: wlo1 state: up mac: <filter> 
  Device-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet 
  vendor: Hewlett-Packard driver: r8169 v: kernel port: 3000 bus ID: 05:00.0 
  chip ID: 10ec:8168 
  IF: eno1 state: down mac: <filter> 
Drives:
  Local Storage: total: 1.60 TiB used: 580.50 GiB (35.5%) 
  SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required. 
  ID-1: /dev/nvme0n1 vendor: Samsung model: MZVLW256HEHP-000H1 
  size: 238.47 GiB block size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s 
  lanes: 4 serial: <filter> rev: CXB73H1Q scheme: GPT 
  ID-2: /dev/sda type: USB vendor: Western Digital model: WD My Passport 0740 
  size: 465.73 GiB block size: physical: 512 B logical: 512 B serial: <filter> 
  rev: 1007 scheme: GPT 
  ID-3: /dev/sdb type: USB vendor: Toshiba model: External USB 3.0 
  size: 931.51 GiB block size: physical: 512 B logical: 512 B serial: <filter> 
  rev: 5438 scheme: MBR 
Partition:
  ID-1: / raw size: 238.17 GiB size: 233.43 GiB (98.01%) 
  used: 67.44 GiB (28.9%) fs: ext4 dev: /dev/nvme0n1p2 
Swap:
  Alert: No Swap data was found. 
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 56.0 C mobo: 29.8 C gpu: nvidia temp: 52 C 
  Fan Speeds (RPM): N/A 
Info:
  Processes: 297 Uptime: 3h 38m wakeups: 1 Memory: 15.53 GiB 
  used: 1.95 GiB (12.6%) Init: systemd v: 247 Compilers: gcc: 10.2.0 
  clang: 11.0.0 Packages: 1353 pacman: 1347 lib: 390 flatpak: 0 snap: 6 
  Shell: Zsh v: 5.8 default: Bash v: 5.0.18 running in: konsole inxi: 3.1.09 

Seems like a network issue. Can be similar to the World of Tanks issue I was talking about, and could be resolved, if so, following what gionno said above, maybe.

I have also the same version but I have updated the version of wine that uses lutris from “manage versions” (the icon pointed in the picture).

https://ibb.co/25VkQZH

OK I read Lutris 6.0rc1, didn’t think you were talking about Lutris’ WINE.

1 Like

hello, I present the same problem as Sacroknight, when I run epic game writes “wait while we start your update” if someone can help me.

So far has @gionno solution about updating wine to system has been unsuccessful

And what about the other suggestion then?

The longest I have waited for this is over 4 hours and it didn’t do anything, just seemed to be circling.

Same fix as forum manjaro org/t/gnutls-wine-lutris-issues/26186 which is to install the package lib32-gnutls

1 Like

I did a clean install of manjaro again and installed all wine components from the pamac (add/remove software) and now works

Shame on me LOL, I think I even already provided this solution lol now I remember with the curl problem and all… Well played thanks for saving the day :stuck_out_tongue:

//EDIT: Three weeks ago, and I already forgot :poop::brain:

Hey, you know what, this morning my EGS would not launch :sweat:

Seems like latest update broke something in the launcher. I couldn’t have it to launch so I decided to move the games folder to a safe location, uninstall the EGS from Lutris, and reinstall it fresh after messing around not able to fix it. It installed with the lutris-wine-6.0RC and worked. I then followed this Can the Epic Games Launcher detect previously installed games? - Epic Games Support to ‘import’ my games one by one and it worked. This is a more radical solution, with no guarantee it would work but at least I didn’t have to redownload all my games :smiley:

Seems like it is actually a known issue that appeared a few days ago, and as you can see in the video above I made, I had an update LOL, which broke the EGS in my Lutris installation then, I only noticed this morning. I tend to always find the proper solution after I fix my :poop: but seems like there was solution here that wouldn’t require to wipe and reinstall all Epic Games wont start: unhandled page fault - Support - Lutris Forums

This works for Blizzard Battle net for me, but not Epic Games Store.

So I tried the solution @gionno suggested, update Wine, disable Esync and Fsync, then updated, epic game store, and moved back to oirginal wine version and enable both sync. I got further now and epic games starts for like half a second… Will try your last solution when I have time.

You are basically at the point I was this morning, it would open for a split second and crash, after trying to launch it again and again then you will have a popup telling you “do you want to go to epic support?” and if you click no it tries to start and crash, yes leads to their support site.

Try to follow the link to Lutris website and check how they fixed it (basically the same but with lutris-wine6RC, the one that was auto selected when I wiped and reinstalled EPIC in Lutris).

As last resort you can do as I did, wipe it (maybe make a backup of whole epic-games-store folder as I’m not sure about save files and things like that), reinstall it, TRY to import games with the workaround provided in link above (no guarantee, but it worked for all my games).

This is not the most important thing for me, I have like 2 games (freebies) from EGS,

I removed EGS and re-installed it, and things work fine now. Thanks.

Because it was not mentioned: maybe for some the alternative client “Legendary” is a solution.

Interesting, that could be a cool project to look at in the future :wink:

sounds great. Like to play smth new

This topic was automatically closed 15 days after the last reply. New replies are no longer allowed.