How do we install Realtek High Definition Audio Driver

How do I install Realtek High Definition Audio Sound Drivers?

1 Like

First, you run:

mhwd -lh -d --pci

look for your audio device

then run:

sudo mhwd -a pci nonfree 0300 // replace 0300 with the pci number of the audio device

or

sudo mhwd -a pci free 0300 // replace 0300 with the pci number of the audio device

If you need help, just paste the output of:

mhwd -lh -d --pci

here

Realtek onboard audio devices usually use Linux driver snd_hda_intel and additional drivers are not required

use this command to see a list of audio devices including the driver in use

inxi -Ax

Audio: Device-1: Intel CM238 HD Audio vendor: Dell driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1f.3
Sound Server: ALSA v: k5.8.16-2-MANJARO

Woofers not working, Sound = 20% of what i got on windows

Your laptop model may have a known solution for the subwoofers - Category:Dell - ArchWiki

If your laptop model is not listed there, please start a new topic and post full system information

inxi -Faxzy

and ALSA audio controls

amixer --card=0

and PulseAudio configuration

pacmd dump

Hey, it seems to me, you could help me with similar problem. It’s connected to realtek driver.
If i can’t install in on Manjaro, how can i reassign rear jacks? Now speakers and headphones connected to rear jacks. But only speakers do work. Could you help please? Here are commands, mentioned above
PS wanted to just attach a .html, got “not auth file type”, so… i’m sorry for that log view… didn’t want that…

Console Output
~ >>> inxi -Faxzy                                                                                              
System:
  Kernel: 5.9.16-1-MANJARO x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 10.2.1 
  parameters: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-5.9-x86_64 
  root=UUID=17bb424a-dc17-48af-a2d3-e4ea97264bee rw quiet splash apparmor=1 
  security=apparmor udev.log_priority=3 
  Desktop: GNOME 3.38.3 tk: GTK 3.24.24 wm: gnome-shell dm: GDM 3.38.2.1 
  Distro: Manjaro Linux 
Machine:
  Type: Desktop Mobo: Gigabyte model: Z87-HD3 v: x.x serial: <filter> 
  UEFI: American Megatrends v: F4 date: 05/16/2013 
CPU:
  Info: Quad Core model: Intel Core i5-4570 bits: 64 type: MCP arch: Haswell 
  family: 6 model-id: 3C (60) stepping: 3 microcode: 28 L2 cache: 6 MiB 
  flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx 
  bogomips: 25551 
  Speed: 1022 MHz min/max: 800/3600 MHz Core speeds (MHz): 1: 1022 2: 1083 
  3: 1000 4: 1017 
  Vulnerabilities: Type: itlb_multihit status: KVM: VMX disabled 
  Type: l1tf 
  mitigation: PTE Inversion; VMX: conditional cache flushes, SMT disabled 
  Type: mds mitigation: Clear CPU buffers; SMT disabled 
  Type: meltdown mitigation: PTI 
  Type: spec_store_bypass 
  mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp 
  Type: spectre_v1 
  mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization 
  Type: spectre_v2 mitigation: Full generic retpoline, IBPB: conditional, 
  IBRS_FW, STIBP: disabled, RSB filling 
  Type: srbds mitigation: Microcode 
  Type: tsx_async_abort status: Not affected 
Graphics:
  Device-1: Intel Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor Integrated Graphics 
  vendor: Gigabyte driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:0412 
  class ID: 0300 
  Device-2: NVIDIA GP107 [GeForce GTX 1050 Ti] vendor: Micro-Star MSI 
  driver: nvidia v: 460.39 alternate: nouveau,nvidia_drm bus ID: 01:00.0 
  chip ID: 10de:1c82 class ID: 0300 
  Display: x11 server: X. org 1.20.10 compositor: gnome-shell driver: 
  loaded: modesetting,nvidia alternate: fbdev,intel,nouveau,nv,vesa 
  resolution: <missing: xdpyinfo> 
  OpenGL: renderer: GeForce GTX 1050 Ti/PCIe/SSE2 v: 4.6.0 NVIDIA 460.39 
  direct render: Yes 
Audio:
  Device-1: Intel Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor HD Audio 
  driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:03.0 chip ID: 8086:0c0c 
  class ID: 0403 
  Device-2: Intel 8 Series/C220 Series High Definition Audio vendor: Gigabyte 
  driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1b.0 chip ID: 8086:8c20 
  class ID: 0403 
  Device-3: Microsoft LifeCam VX-800 type: USB driver: snd-usb-audio,uvcvideo 
  bus ID: 2-6:2 chip ID: 045e:0766 class ID: 0102 
  Sound Server: ALSA v: k5.9.16-1-MANJARO 
Network:
  Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet 
  vendor: Gigabyte driver: r8168 v: 8.048.03-NAPI modules: r8169 port: d000 
  bus ID: 03:00.0 chip ID: 10ec:8168 class ID: 0200 
  IF: enp3s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter> 
Drives:
  Local Storage: total: 1.24 TiB used: 26.06 GiB (2.0%) 
  SMART Message: Required tool smartctl not installed. Check --recommends 
  ID-1: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Plextor model: PX-128M5S 
  size: 119.24 GiB block size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s 
  rotation: SSD serial: <filter> rev: 1.05 scheme: GPT 
  ID-2: /dev/sdb maj-min: 8:16 vendor: Kingston model: SA400S37240G 
  size: 223.57 GiB block size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s 
  rotation: SSD serial: <filter> rev: 0010 scheme: GPT 
  ID-3: /dev/sdc maj-min: 8:32 vendor: Western Digital 
  model: WD1003FZEX-00K3CA0 size: 931.51 GiB block size: physical: 4096 B 
  logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s rotation: 7200 rpm serial: <filter> rev: 1A01 
  scheme: MBR 
Partition:
  ID-1: / raw size: 223.27 GiB size: 218.77 GiB (97.98%) 
  used: 26.06 GiB (11.9%) fs: ext4 dev: /dev/sdb2 maj-min: 8:18 
  ID-2: /boot/efi raw size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%) 
  used: 312 KiB (0.1%) fs: vfat dev: /dev/sdb1 maj-min: 8:17 
Swap:
  Alert: No Swap data was found. 
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 29.8 C mobo: 27.8 C gpu: nvidia temp: 37 C 
  Fan Speeds (RPM): N/A gpu: nvidia fan: 45% 
Info:
  Processes: 231 Uptime: 13h 57m wakeups: 1 Memory: 15.53 GiB 
  used: 5.54 GiB (35.6%) Init: systemd v: 247 Compilers: gcc: 10.2.0 
  Packages: 1284 pacman: 1272 lib: 368 flatpak: 9 snap: 3 Shell: Zsh v: 5.8 
  running in: gnome-terminal inxi: 3.3.01 
~ >>> amixer --card=0                                                                                          
Simple mixer control 'IEC958',0
  Capabilities: pswitch pswitch-joined
  Playback channels: Mono
  Mono: Playback [on]
Simple mixer control 'IEC958',1
  Capabilities: pswitch pswitch-joined
  Playback channels: Mono
  Mono: Playback [on]
Simple mixer control 'IEC958',2
  Capabilities: pswitch pswitch-joined
  Playback channels: Mono
  Mono: Playback [on]
Simple mixer control 'IEC958',3
  Capabilities: pswitch pswitch-joined
  Playback channels: Mono
  Mono: Playback [on]
Simple mixer control 'IEC958',4
  Capabilities: pswitch pswitch-joined
  Playback channels: Mono
  Mono: Playback [on]
~ >>> pacmd dump                                                                                               
### Configuration dump generated at Sun Feb 14 00:35:21 2021

load-module module-device-restore
load-module module-stream-restore
load-module module-card-restore
load-module module-augment-properties
load-module module-switch-on-port-available
load-module module-udev-detect
load-module module-alsa-card device_id="0" name="pci-0000_00_03.0" card_name="alsa_card.pci-0000_00_03.0" namereg_fail=false tsched=yes fixed_latency_range=no ignore_dB=no deferred_volume=yes use_ucm=yes avoid_resampling=no card_properties="module-udev-detect.discovered=1"
load-module module-alsa-card device_id="2" name="usb-Microsoft_Microsoft_LifeCam_VX-800-02" card_name="alsa_card.usb-Microsoft_Microsoft_LifeCam_VX-800-02" namereg_fail=false tsched=yes fixed_latency_range=no ignore_dB=no deferred_volume=yes use_ucm=yes avoid_resampling=no card_properties="module-udev-detect.discovered=1"
load-module module-alsa-card device_id="1" name="pci-0000_00_1b.0" card_name="alsa_card.pci-0000_00_1b.0" namereg_fail=false tsched=yes fixed_latency_range=no ignore_dB=no deferred_volume=yes use_ucm=yes avoid_resampling=no card_properties="module-udev-detect.discovered=1"
load-module module-jackdbus-detect channels=2
load-module module-bluetooth-policy
load-module module-bluetooth-discover
load-module module-bluez5-discover
load-module module-dbus-protocol
load-module module-native-protocol-unix
load-module module-gsettings
load-module module-default-device-restore
load-module module-always-sink
load-module module-intended-roles
load-module module-suspend-on-idle
load-module module-console-kit
load-module module-systemd-login
load-module module-position-event-sounds
load-module module-role-cork
load-module module-filter-heuristics
load-module module-filter-apply
load-module module-x11-publish display=:1 xauthority=/run/user/1000/gdm/Xauthority
load-module module-x11-xsmp display=:1 xauthority=/run/user/1000/gdm/Xauthority session_manager=local/manjaropluser:@/tmp/.ICE-unix/1228,unix/manjaropluser:/tmp/.ICE-unix/1228
load-module module-cli-protocol-unix

set-sink-volume alsa_output.pci-0000_00_1b.0.analog-stereo 0xb0b8
set-sink-mute alsa_output.pci-0000_00_1b.0.analog-stereo no
suspend-sink alsa_output.pci-0000_00_1b.0.analog-stereo yes

set-source-volume alsa_input.usb-Microsoft_Microsoft_LifeCam_VX-800-02.mono-fallback 0x535e
set-source-mute alsa_input.usb-Microsoft_Microsoft_LifeCam_VX-800-02.mono-fallback no
suspend-source alsa_input.usb-Microsoft_Microsoft_LifeCam_VX-800-02.mono-fallback yes
set-source-volume alsa_output.pci-0000_00_1b.0.analog-stereo.monitor 0x10000
set-source-mute alsa_output.pci-0000_00_1b.0.analog-stereo.monitor no
suspend-source alsa_output.pci-0000_00_1b.0.analog-stereo.monitor yes
set-source-volume alsa_input.pci-0000_00_1b.0.iec958-stereo 0x10000
set-source-mute alsa_input.pci-0000_00_1b.0.iec958-stereo no
suspend-source alsa_input.pci-0000_00_1b.0.iec958-stereo yes

set-card-profile alsa_card.pci-0000_00_03.0 off
set-card-profile alsa_card.usb-Microsoft_Microsoft_LifeCam_VX-800-02 input:mono-fallback
set-card-profile alsa_card.pci-0000_00_1b.0 output:analog-stereo+input:iec958-stereo

set-default-sink alsa_output.pci-0000_00_1b.0.analog-stereo
set-default-source alsa_input.usb-Microsoft_Microsoft_LifeCam_VX-800-02.mono-fallback

### EOF
~ >>>