Every update every problems

i fix interface networking and it make update but after restart still getting black screen

My next guess is that it might be Plymouth misbehaving.

Plymouth is the boot screen (the three dots) intended to hide text during boot. It can often be more trouble than it’s worth.

The correct procedure to uninstall Plymouth can be found in the Manjaro Wiki Plymouth article, under the heading of REMOVAL.

Follow the procedure exactly, as there is more involved than a normal uninstall. When finished, reboot and see if this has resolved the booting issue.

I (and others) typically remove Plymouth from the equation, even if it isn’t causing trouble, as it’s one less complication during startup.

That said, I’m still uncertain at which point it fails to boot, so again, this may not necessarily fix the issue.

really thank u so much and i appreciate ur time to help, and as u see we spent a lot time to fix and still not fixed so must to switch to mac until at least understand why every update get list of issues, now still broken and must to stop and this point

OK. I hope you solve it. Cheers.

back, i format & install linux from scratch using manjaro iso 24 and after update system with driver card i get the same issue (black screen) i guess the update system crash drive installation, and my current kernel is 6.9

If you posted your inxi at first, i probably could tell you whats wrong… without format your system, if you would use Timeshift to rollback.

There are so many ways to solve your problems… just maintain your system.

inxi --admin --verbosity=5 --filter --no-host --width

You can also try LTS Kernel 6.6 or switch between Wayland and X11.

System:
  Kernel: 6.9.0-1-MANJARO arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 13.2.1
    clocksource: tsc avail: acpi_pm
    parameters: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-6.9-x86_64
    root=UUID=6d74e21d-2019-49d2-8398-fbf8f52e638b rw quiet splash apparmor=1
    security=apparmor udev.log_priority=3
  Desktop: Xfce v: 4.18.1 tk: Gtk v: 3.24.36 wm: xfwm4 v: 4.18.0
    with: xfce4-panel tools: xfce4-screensaver vt: 7 dm: LightDM v: 1.32.0
    Distro: Manjaro base: Arch Linux
Machine:
  Type: Laptop System: LENOVO product: 20HJS1C700 v: ThinkPad P51
    serial: <superuser required> Chassis: type: 10 serial: <superuser required>
  Mobo: LENOVO model: 20HJS1C700 v: SDK0J40697 WIN
    serial: <superuser required> part-nu: LENOVO_MT_20HJ_BU_Think_FM_ThinkPad P51
    uuid: <superuser required> UEFI: LENOVO v: N1UET78W (1.52 )
    date: 06/18/2020
Battery:
  ID-1: BAT0 charge: 56.8 Wh (100.0%) condition: 56.8/66.0 Wh (86.1%)
    volts: 17.0 min: 15.0 model: SMP 00NY491 type: Li-poly serial: <filter>
    status: full cycles: 247
Memory:
  System RAM: total: 32 GiB available: 31.07 GiB used: 2.14 GiB (6.9%)
  Message: For most reliable report, use superuser + dmidecode.
  Array-1: capacity: 64 GiB slots: 4 modules: 2 EC: None
    max-module-size: 16 GiB note: est.
  Device-1: ChannelA-DIMM0 type: DDR4 detail: synchronous unbuffered
    (unregistered) size: 16 GiB speed: 2400 MT/s volts: curr: 1 width (bits):
    data: 64 total: 64 manufacturer: Samsung part-no: M471A2K43CB1-CRC
    serial: <filter>
  Device-2: ChannelA-DIMM1 type: no module installed
  Device-3: ChannelB-DIMM0 type: DDR4 detail: synchronous unbuffered
    (unregistered) size: 16 GiB speed: 2400 MT/s volts: curr: 1 width (bits):
    data: 64 total: 64 manufacturer: Samsung part-no: M471A2K43CB1-CRC
    serial: <filter>
  Device-4: ChannelB-DIMM1 type: no module installed
CPU:
  Info: model: Intel Core i7-7820HQ bits: 64 type: MT MCP arch: Kaby Lake
    gen: core 7 level: v3 note: check built: 2018 process: Intel 14nm family: 6
    model-id: 0x9E (158) stepping: 9 microcode: 0xF8
  Topology: cpus: 1x cores: 4 tpc: 2 threads: 8 smt: enabled cache:
    L1: 256 KiB desc: d-4x32 KiB; i-4x32 KiB L2: 1024 KiB desc: 4x256 KiB
    L3: 8 MiB desc: 1x8 MiB
  Speed (MHz): avg: 800 min/max: 800/3900 scaling: driver: intel_pstate
    governor: powersave cores: 1: 800 2: 800 3: 800 4: 800 5: 800 6: 800 7: 800
    8: 800 bogomips: 46419
  Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
  Vulnerabilities:
  Type: gather_data_sampling mitigation: Microcode
  Type: itlb_multihit status: KVM: VMX disabled
  Type: l1tf mitigation: PTE Inversion; VMX: conditional cache flushes, SMT
    vulnerable
  Type: mds mitigation: Clear CPU buffers; SMT vulnerable
  Type: meltdown mitigation: PTI
  Type: mmio_stale_data mitigation: Clear CPU buffers; SMT vulnerable
  Type: reg_file_data_sampling status: Not affected
  Type: retbleed mitigation: IBRS
  Type: spec_rstack_overflow status: Not affected
  Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via
    prctl
  Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer
    sanitization
  Type: spectre_v2 mitigation: IBRS; IBPB: conditional; STIBP: conditional;
    RSB filling; PBRSB-eIBRS: Not affected; BHI: Not affected
  Type: srbds mitigation: Microcode
  Type: tsx_async_abort mitigation: TSX disabled
Graphics:
  Device-1: Intel HD Graphics 630 vendor: Lenovo driver: i915 v: kernel
    arch: Gen-9.5 process: Intel 14nm built: 2016-20 ports: active: eDP-1
    empty: none bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:591b class-ID: 0300
  Device-2: NVIDIA GM206GLM [Quadro M2200 Mobile] vendor: Lenovo driver: N/A
    alternate: nouveau non-free: 545.xx+ status: current (as of 2024-04;
    EOL~2026-12-xx) arch: Maxwell code: GMxxx process: TSMC 28nm
    built: 2014-2019 pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16 bus-ID: 01:00.0
    chip-ID: 10de:1436 class-ID: 0302
  Device-3: Chicony Integrated Camera driver: uvcvideo type: USB rev: 2.0
    speed: 480 Mb/s lanes: 1 mode: 2.0 bus-ID: 1-8:3 chip-ID: 04f2:b5ab
    class-ID: 0e02
  Display: x11 server: X.org v: 1.21.1.13 compositor: xfwm4 v: 4.18.0 driver:
    X: loaded: modesetting dri: iris gpu: i915 display-ID: :0.0 screens: 1
  Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-size: <missing: xdpyinfo>
  Monitor-1: eDP-1 model: AU Optronics 0x61ed built: 2016 res: 1920x1080
    hz: 60 dpi: 142 gamma: 1.2 size: 344x193mm (13.54x7.6") diag: 394mm (15.5")
    ratio: 16:9 modes: 1920x1080
  API: EGL v: 1.5 hw: drv: intel iris platforms: device: 0 drv: iris
    device: 1 drv: swrast surfaceless: drv: iris x11: drv: iris
    inactive: gbm,wayland
  API: OpenGL v: 4.6 compat-v: 4.5 vendor: intel mesa v: 24.0.6-manjaro1.1
    glx-v: 1.4 direct-render: yes renderer: Mesa Intel HD Graphics 630 (KBL GT2)
    device-ID: 8086:591b memory: 30.34 GiB unified: yes
Audio:
  Device-1: Intel CM238 HD Audio vendor: Lenovo driver: snd_hda_intel v: kernel
    alternate: snd_soc_avs bus-ID: 00:1f.3 chip-ID: 8086:a171 class-ID: 0403
  Device-2: NVIDIA GM206 High Definition Audio driver: snd_hda_intel
    v: kernel pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16 bus-ID: 01:00.1
    chip-ID: 10de:0fba class-ID: 0403
  API: ALSA v: k6.9.0-1-MANJARO status: kernel-api with: aoss
    type: oss-emulator tools: alsactl,alsamixer,amixer
  Server-1: JACK v: 1.9.22 status: off tools: N/A
  Server-2: PipeWire v: 1.0.5 status: active with: 1: pipewire-pulse
    status: active 2: wireplumber status: active 3: pipewire-alsa type: plugin
    tools: pactl,pw-cat,pw-cli,wpctl
Network:
  Device-1: Intel Ethernet I219-LM vendor: Lenovo driver: e1000e v: kernel
    port: N/A bus-ID: 00:1f.6 chip-ID: 8086:15e3 class-ID: 0200
  IF: enp0s31f6 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
  Device-2: Intel Wireless 8265 / 8275 driver: iwlwifi v: kernel pcie: gen: 1
    speed: 2.5 GT/s lanes: 1 bus-ID: 04:00.0 chip-ID: 8086:24fd class-ID: 0280
  IF: wlp4s0 state: down mac: <filter>
  Info: services: NetworkManager, systemd-timesyncd, wpa_supplicant
Bluetooth:
  Device-1: Intel Bluetooth wireless interface driver: btusb v: 0.8 type: USB
    rev: 2.0 speed: 12 Mb/s lanes: 1 mode: 1.1 bus-ID: 1-14:5 chip-ID: 8087:0a2b
    class-ID: e001
  Report: rfkill ID: hci0 rfk-id: 1 state: up address: see --recommends
RAID:
  Hardware-1: Intel SATA Controller [RAID mode] driver: ahci v: 3.0 port: e060
    bus-ID: 00:17.0 chip-ID: 8086:2822 rev: N/A class-ID: 0104
Drives:
  Local Storage: total: 953.88 GiB used: 8.99 GiB (0.9%)
  SMART Message: Required tool smartctl not installed. Check --recommends
  ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: Lenovo
    model: LENSE20512GMSP34MEAT2TA size: 476.94 GiB block-size: physical: 512 B
    logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 tech: SSD serial: <filter>
    fw-rev: 2.8.8341 temp: 34.9 C scheme: GPT
  ID-2: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: SK Hynix model: SC311 SATA 512GB
    size: 476.94 GiB block-size: physical: 4096 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
    tech: SSD serial: <filter> fw-rev: 0P10 scheme: GPT
  Message: No optical or floppy data found.
Partition:
  ID-1: / raw-size: 476.64 GiB size: 468.09 GiB (98.21%) used: 8.99 GiB (1.9%)
    fs: ext4 dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2 label: N/A
    uuid: 6d74e21d-2019-49d2-8398-fbf8f52e638b
  ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%)
    used: 296 KiB (0.1%) fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p1 maj-min: 259:1 label: N/A
    uuid: 2593-FDE6
Swap:
  Alert: No swap data was found.
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 47.0 C pch: 46.5 C mobo: N/A
  Fan Speeds (rpm): fan-1: 2652 fan-2: 2640
Info:
  Processes: 243 Power: uptime: 58m states: freeze,mem,disk suspend: deep
    avail: s2idle wakeups: 0 hibernate: platform avail: shutdown, reboot,
    suspend, test_resume image: 12.4 GiB services: upowerd,xfce4-power-manager
    Init: systemd v: 255 default: graphical tool: systemctl
  Packages: pm: pacman pkgs: 1074 libs: 354 tools: pamac pm: flatpak pkgs: 0
    Compilers: N/A Shell: Bash v: 5.2.26 running-in: xfce4-terminal inxi: 3.3.34

there are many reports of a black screen at start up with the latest update,you should check there for a possible solution.
seems related to Nvidia.

Remove this from Grub, save it. After done use this command:

sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

then restart.

This maybe helps too, if you don’t want to switch to Kernel 6.6 LTS:

Anyway, i think this is rather good to choose xfce to avoid problems.
Even though i have Plasma 6 since 3 months without any big issues, their development cycles are quite short, hence more potential problems.

i am using already kernel 6.9 and before i post ur comment i fix it using optimus-manager --switch nvidia, but the problem every time i restart system should run again the command

how can remove quiet splash

In /etc/default/grubGRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT delete quiet and splash if present

Then : sudo update-grub

You could also remove Plymouth completely, as it often causes issues :

1 Like

Maybe as a workaround put it in Autostart or create a little shellscript on your desktop… what ever you prefer.

All informations are already there, what you don’t understand?

We changed the way how Nvidia drivers act on DRM. Seems that create black screen issues with hybrid setups, which don’t use Nvidia drivers for that. Therefore simpledrm, which is used gets blacked out and no DRM module is loaded - hence black screen when plymouth is active.

We are currently in the process to revert that made change.

1 Like

This topic looks similar to previous topic from 2022

link counts suggest OP has probably read How to Post and [root tip] [How To] Update Manjaro the smart way but not [HowTo] Receive better support

updated Nvidia drivers are now pushed to stable branch: [manjaro-packages] [BoxIt] Memo (x64)

1 Like

@marocdevelop

Please see:

  1. Post #44

…and…

  1. Post #46

As you are using NVIDIA graphics these posts may apply to you. Update your Nvidia drivers and perform system update and this may solve your issue.

the problem at this point exactly after update nvidia driver then restart, i get another issue and the system crashed, i fix the issue using optimus-manager because in my laptop i have two card graphics

Hello,
Same problem and disabling plymouth was not enough.
Solution for me : tty, login root. Activate wifi with nmtui (to avoid errors like the screenshot in post #22). pacman -Syyu and I got the new nvidia package. Sync, reboot and all is fine.

2 Likes

You mean two graphic-cards… we IT nerds would say two GPU’s.