Ethernet Connection doesn't work, but wifi does

Hey there. I dual boot Manjaro Linux (LTS) and Windows 10. And I have problems with the internet via ethernet cable. In windows both Wi-Fi and Ethernet work fine. But when I boot Manjaro only wifi works. Ethernet connection doesn’t appear at all.
Specifications:

System:
  Kernel: 5.4.58-1-MANJARO x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 10.1.0 
  parameters: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-5.4-x86_64 
  root=UUID=c1d616f4-e56d-428b-8c19-5c772696df93 rw quiet apparmor=1 
  security=apparmor udev.log_priority=3 
  Desktop: KDE Plasma 5.19.4 tk: Qt 5.15.0 wm: kwin_x11 dm: SDDM 
  Distro: Manjaro Linux 
Machine:
  Type: Desktop Mobo: Micro-Star model: MPG B550 GAMING EDGE WIFI (MS-7C91) 
  v: 1.0 serial: <filter> UEFI: American Megatrends v: 1.00 date: 05/29/2020 
CPU:
  Topology: 6-Core model: AMD Ryzen 5 3600 bits: 64 type: MT MCP arch: Zen 2 
  family: 17 (23) model-id: 71 (113) stepping: N/A microcode: 8701021 
  L2 cache: 3072 KiB 
  flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm 
  bogomips: 86433 
  Speed: 3595 MHz min/max: 2200/3600 MHz boost: enabled Core speeds (MHz): 
  1: 3600 2: 2053 3: 3589 4: 2056 5: 2056 6: 2057 7: 3595 8: 2057 9: 3597 
  10: 2046 11: 2056 12: 2060 
  Vulnerabilities: Type: itlb_multihit status: Not affected 
  Type: l1tf status: Not affected 
  Type: mds status: Not affected 
  Type: meltdown status: Not affected 
  Type: spec_store_bypass 
  mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp 
  Type: spectre_v1 
  mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization 
  Type: spectre_v2 mitigation: Full AMD retpoline, IBPB: conditional, STIBP: 
  conditional, RSB filling 
  Type: srbds status: Not affected 
  Type: tsx_async_abort status: Not affected 
Graphics:
  Device-1: AMD Navi 10 [Radeon RX 5600 OEM/5600 XT / 5700/5700 XT] 
  vendor: Sapphire Limited driver: amdgpu v: kernel bus ID: 2d:00.0 
  chip ID: 1002:731f 
  Display: x11 server: X.Org 1.20.8 compositor: kwin_x11 driver: amdgpu 
  FAILED: ati unloaded: modesetting,radeon alternate: fbdev,vesa 
  display ID: :0 screens: 1 
  Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 96 s-size: 508x285mm (20.0x11.2") 
  s-diag: 582mm (22.9") 
  Monitor-1: HDMI-A-0 res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 92 
  size: 532x304mm (20.9x12.0") diag: 613mm (24.1") 
  OpenGL: renderer: AMD Radeon RX 5700 XT (NAVI10 DRM 3.35.0 5.4.58-1-MANJARO 
  LLVM 10.0.1) 
  v: 4.6 Mesa 20.1.5 direct render: Yes 
Audio:
  Device-1: AMD Navi 10 HDMI Audio driver: snd_hda_intel v: kernel 
  bus ID: 2d:00.1 chip ID: 1002:ab38 
  Device-2: AMD Starship/Matisse HD Audio vendor: Micro-Star MSI 
  driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 2f:00.4 chip ID: 1022:1487 
  Sound Server: ALSA v: k5.4.58-1-MANJARO 
Network:
  Device-1: Intel Wi-Fi 6 AX200 driver: iwlwifi v: kernel bus ID: 29:00.0 
  chip ID: 8086:2723 
  IF: wlo1 state: up mac: <filter> 
  Device-2: Realtek RTL8125 2.5GbE vendor: Micro-Star MSI driver: N/A 
  modules: r8169 port: f000 bus ID: 2a:00.0 chip ID: 10ec:8125 
Drives:
  Local Storage: total: 894.25 GiB used: 10.68 GiB (1.2%) 
  SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required. 
  ID-1: /dev/sda vendor: A-Data model: SU630 size: 894.25 GiB block size: 
  physical: 512 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s serial: <filter> rev: 3B0 
  scheme: GPT 
Partition:
  ID-1: / raw size: 244.14 GiB size: 239.31 GiB (98.02%) 
  used: 10.65 GiB (4.5%) fs: ext4 dev: /dev/sda5 
Swap:
  Alert: No Swap data was found. 
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 49.2 C mobo: N/A gpu: amdgpu temp: 50 C 
  Fan Speeds (RPM): N/A gpu: amdgpu fan: 0 
Info:
  Processes: 304 Uptime: N/A Memory: 15.65 GiB used: 790.2 MiB (4.9%) 
  Init: systemd v: 245 Compilers: gcc: 10.1.0 Packages: pacman: 1221 lib: 344 
  flatpak: 0 Shell: Bash v: 5.0.18 running in: yakuake inxi: 3.1.05 

I did $ sudo dmesg -l emerg,alert,crit,err,warn just to see if some of this errors have relation.

[    0.316977] do_IRQ: 1.55 No irq handler for vector
[    0.734325]   #2
[    0.316977] do_IRQ: 2.55 No irq handler for vector
[    0.774326]   #3
[    0.316977] do_IRQ: 3.55 No irq handler for vector
[    0.814325]   #4
[    0.316977] do_IRQ: 4.55 No irq handler for vector
[    0.854324]   #5
[    0.316977] do_IRQ: 5.55 No irq handler for vector
[    0.894324]   #6
[    0.316977] do_IRQ: 6.55 No irq handler for vector
[    0.934327]   #7
[    0.316977] do_IRQ: 7.55 No irq handler for vector
[    0.974325]   #8
[    0.316977] do_IRQ: 8.55 No irq handler for vector
[    1.014325]   #9
[    0.316977] do_IRQ: 9.55 No irq handler for vector
[    1.054326]  #10
[    0.316977] do_IRQ: 10.55 No irq handler for vector
[    1.094324]  #11
[    1.108831] ACPI BIOS Error (bug): Failure creating named object [\_SB.PCI0.GPP8._DSM], AE_ALREADY_EXISTS (20190816/dswload2-326)
[    1.108834] ACPI Error: AE_ALREADY_EXISTS, During name lookup/catalog (20190816/psobject-220)
[    1.235829]  PPR X2APIC NX GT IA GA PC GA_vAPIC
[    1.240564] efifb: Ignoring BGRT: unexpected or invalid BMP data
[    4.286444] sp5100-tco sp5100-tco: Watchdog hardware is disabled
[    4.302385] r8169 0000:2a:00.0: unknown chip XID 641
[    4.824763] thermal thermal_zone0: failed to read out thermal zone (-61)
[    5.373089] iwlwifi 0000:29:00.0: FW already configured (0) - re-configuring
[    5.573051] iwlwifi 0000:29:00.0: FW already configured (0) - re-configuring
[    5.757797] amdgpu: [powerplay] SMU driver if version not matched
[    6.151844] kauditd_printk_skb: 29 callbacks suppressed
[   14.607729] kauditd_printk_skb: 9 callbacks suppressed
[   81.573012] iwlwifi 0000:29:00.0: FW already configured (0) - re-configuring

Hope you can help me. Thanks for your time and help.

1 Like

Welcome at the forum, @D343

Please, provide some information based on the description of this thread:

1 Like

Thanks for your recommendation!

Hello, This may or may not help. Please make sure to include what the error message is (this is shown, but not all net errors) What you have done to resolve the error, and you have put your Inxi info in this message-Well done!

Try reading this and see if it helps
https://userbase.kde.org/NetworkManagement

Here are some troubleshooting from the Manjaro wiki
https://wiki.manjaro.org/index.php?title=Networking
https://wiki.manjaro.org/index.php?title=Main_Page
https://wiki.archlinux.org/

I have this problem too. Ethernet cable connection gives error
Error:

Wired connection 
 Connection "Wired connection 1" deactivated.

I reinstalled pacman -S networkmanager but nothing changed.

[axe@betul-systemproductname ~]$ neofetch

β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ axe@betul-systemproductname
β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ ---------------------------
β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ OS: Manjaro Linux x86_64
β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ Kernel: 5.6.19-3-rt12-MANJARO
β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ Uptime: 1 hour, 38 mins
β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ Packages: 1529 (pacman)
β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ Shell: bash 5.0.18
β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ Resolution: 1920x1080
β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ DE: Plasma 5.19.4
β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ WM: KWin
β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ Theme: Breath2 [Plasma], Breath [GTK2/3]
β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ Icons: breath2 [Plasma], breath2 [GTK2/3]
β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ Terminal: yakuake
β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ CPU: AMD Ryzen 3 2200G (4) @ 3.500GHz
β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ GPU: NVIDIA GeForce RTX 2060 SUPER
β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ Memory: 922MiB / 24047MiB

After latest update occoured this error only kde(desktop), Manjaro cinnamon(laptop) works well same network build.

I checked with new live image of KDE 20.00.03, connection estabilished well.

Here installed NM packages

sudo pacman -Ss networkmanager         
extra/libnm 1.26.2-1 [installed]
    NetworkManager client library
extra/networkmanager 1.26.2-1 (gnome) [installed]
    Network connection manager and user applications
extra/networkmanager-openconnect 1.2.6-2 [installed]
    NetworkManager VPN plugin for OpenConnect
extra/networkmanager-openvpn 1.8.12-1 [installed]
    NetworkManager VPN plugin for OpenVPN
extra/networkmanager-pptp 1.2.9dev+10+gb41b0d0-2 [installed]
    NetworkManager VPN plugin for PPTP
extra/networkmanager-qt 5.73.0-1 (kf5) [installed]
    Qt wrapper for NetworkManager API
multilib/lib32-libnm-glib 1.18.5dev+12+ga8746f48ca-1
    NetworkManager client library (legacy)