Capture Card Continually disconnects (Aver Media LGHD2 GC570)

Hi there. I’ve gotten the my capture card to work before. But it will continually disconnect and reconnect and has been giving me grief ever since install. The card should not need drivers as it acts as a USB Webcam.

Occasionally the card will work, but for the most part it just flickers in and out of existence.

Is there any information I should include?

:+1: Welcome to Manjaro! :+1:

  1. Please read this:
    How to provide good information
    and post some more information so we can see what’s really going on. Now we know the symptom of the disease, but we need some more probing to know where the origin lies… :grin:

  2. An inxi --admin --verbosity=7 --filter --no-host --width would be the minimum required information for us to be able to help you. (Personally Identifiable Information like serial numbers and MAC addresses will be filtered out by the above command)
    Also, please copy-paste that output in-between 3 backticks ``` at the beginning and end of the code/text.

  3. The output of:

    journalctl --system --boot=0 --priority=3 | tail --lines=35
    

    ASAP after the card starts flickering would be helpful as well. (E.G Insert it and then run the above)

:+1:

inxi output:

System:
  Kernel: 5.13.1-3-MANJARO x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 11.1.0 
  parameters: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-5.13-x86_64 
  root=UUID=e5334836-7220-4604-863b-3231f1ab6582 rw quiet apparmor=1 
  security=apparmor resume=UUID=5839106a-edcd-4121-9be5-51c4b8c0fed5 
  udev.log_priority=3 
  Desktop: KDE Plasma 5.22.3 tk: Qt 5.15.2 wm: kwin_x11 vt: 1 dm: SDDM 
  Distro: Manjaro Linux base: Arch Linux 
Machine:
  Type: Desktop Mobo: MSI model: Z87-G45 GAMING (MS-7821) v: 1.0 
  serial: <filter> UEFI: American Megatrends v: 1.9 date: 07/21/2014 
Battery:
  Message: No system battery data found. Is one present? 
Memory:
  RAM: total: 23.43 GiB used: 9.47 GiB (40.4%) 
  RAM Report: permissions: Unable to run dmidecode. Root privileges required. 
CPU:
  Info: Quad Core model: Intel Core i7-4770K bits: 64 type: MT MCP 
  arch: Haswell family: 6 model-id: 3C (60) stepping: 3 microcode: 28 cache: 
  L2: 8 MiB bogomips: 56022 
  Speed: 3700 MHz min/max: 800/3900 MHz Core speeds (MHz): 1: 3700 2: 3700 
  3: 3700 4: 3700 5: 3700 6: 3700 7: 3700 8: 3700 
  Flags: abm acpi aes aperfmperf apic arat arch_perfmon avx avx2 bmi1 bmi2 bts 
  clflush cmov constant_tsc cpuid cpuid_fault cx16 cx8 de ds_cpl dtes64 dtherm 
  dts ept ept_ad erms est f16c flexpriority flush_l1d fma fpu fsgsbase fxsr ht 
  ibpb ibrs ida invpcid invpcid_single lahf_lm lm mca mce md_clear mmx monitor 
  movbe msr mtrr nonstop_tsc nopl nx pae pat pbe pcid pclmulqdq pdcm pdpe1gb 
  pebs pge pln pni popcnt pse pse36 pti pts rdrand rdtscp rep_good sdbg sep 
  smep ss ssbd sse sse2 sse4_1 sse4_2 ssse3 stibp syscall tm tm2 tpr_shadow 
  tsc tsc_adjust tsc_deadline_timer vme vmx vnmi vpid xsave xsaveopt xtopology 
  xtpr 
  Vulnerabilities: Type: itlb_multihit status: KVM: VMX disabled 
  Type: l1tf 
  mitigation: PTE Inversion; VMX: conditional cache flushes, SMT vulnerable 
  Type: mds mitigation: Clear CPU buffers; SMT vulnerable 
  Type: meltdown mitigation: PTI 
  Type: spec_store_bypass 
  mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp 
  Type: spectre_v1 
  mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization 
  Type: spectre_v2 mitigation: Full generic retpoline, IBPB: conditional, 
  IBRS_FW, STIBP: conditional, RSB filling 
  Type: srbds mitigation: Microcode 
  Type: tsx_async_abort status: Not affected 
Graphics:
  Device-1: AMD Ellesmere [Radeon RX 470/480/570/570X/580/580X/590] 
  vendor: Micro-Star MSI driver: amdgpu v: kernel bus-ID: 01:00.0 
  chip-ID: 1002:67df class-ID: 0300 
  Device-2: AVerMedia AVerMedia USB Device type: USB 
  driver: snd-usb-audio,uvcvideo bus-ID: 6-1:47 chip-ID: 07ca:1570 
  class-ID: 0102 serial: <filter> 
  Display: x11 server: X.Org 1.20.11 compositor: kwin_x11 driver: 
  loaded: amdgpu,ati unloaded: modesetting alternate: fbdev,vesa 
  display-ID: :0 screens: 1 
  Screen-1: 0 s-res: 4486x1050 s-dpi: 96 s-size: 1181x276mm (46.5x10.9") 
  s-diag: 1213mm (47.7") 
  Monitor-1: HDMI-A-0 res: 1366x768 hz: 60 dpi: 101 
  size: 344x193mm (13.5x7.6") diag: 394mm (15.5") 
  Monitor-2: HDMI-A-1 res: 1440x900 hz: 60 dpi: 81 
  size: 453x255mm (17.8x10.0") diag: 520mm (20.5") 
  Monitor-3: DVI-D-0 res: 1680x1050 hz: 60 dpi: 90 
  size: 473x296mm (18.6x11.7") diag: 558mm (22") 
  OpenGL: renderer: AMD Radeon RX 480 Graphics (POLARIS10 DRM 3.41.0 
  5.13.1-3-MANJARO LLVM 12.0.0) 
  v: 4.6 Mesa 21.1.4 direct render: Yes 
Audio:
  Device-1: Intel 8 Series/C220 Series High Definition Audio 
  vendor: Micro-Star MSI driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 00:1b.0 
  chip-ID: 8086:8c20 class-ID: 0403 
  Device-2: AMD Ellesmere HDMI Audio [Radeon RX 470/480 / 570/580/590] 
  vendor: Micro-Star MSI driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 01:00.1 
  chip-ID: 1002:aaf0 class-ID: 0403 
  Device-3: Blue Microphones Yeti Stereo Microphone type: USB 
  driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid bus-ID: 3-9:4 chip-ID: b58e:9e84 
  class-ID: 0300 serial: <filter> 
  Device-4: AVerMedia AVerMedia USB Device type: USB 
  driver: snd-usb-audio,uvcvideo bus-ID: 6-1:47 chip-ID: 07ca:1570 
  class-ID: 0102 serial: <filter> 
  Sound Server-1: ALSA v: k5.13.1-3-MANJARO running: yes 
  Sound Server-2: JACK v: 1.9.18 running: no 
  Sound Server-3: PulseAudio v: 14.2 running: no 
  Sound Server-4: PipeWire v: 0.3.31 running: yes 
Network:
  Device-1: Qualcomm Atheros Killer E220x Gigabit Ethernet 
  vendor: Micro-Star MSI driver: alx v: kernel port: d000 bus-ID: 03:00.0 
  chip-ID: 1969:e091 class-ID: 0200 
  IF: enp3s0 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: <filter> 
  IP v4: <filter> type: noprefixroute scope: global broadcast: <filter> 
  IP v6: <filter> type: noprefixroute scope: link 
  WAN IP: <filter> 
Bluetooth:
  Message: No bluetooth data found. 
Logical:
  Permissions: Unable to run lvs. Root privileges required. 
RAID:
  Message: No RAID data found. 
Drives:
  Local Storage: total: 1.82 TiB used: 761.09 GiB (40.9%) 
  SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required. 
  ID-1: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Toshiba model: DT01ACA100 
  size: 931.51 GiB block-size: physical: 4096 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s 
  rotation: 7200 rpm serial: <filter> rev: A750 scheme: GPT 
  ID-2: /dev/sdb maj-min: 8:16 vendor: Western Digital model: WD10EZEX-08WN4A0 
  size: 931.51 GiB block-size: physical: 4096 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s 
  rotation: 7200 rpm serial: <filter> rev: 1A01 scheme: GPT 
  Message: No optical or floppy data found. 
Partition:
  ID-1: / raw-size: 905.44 GiB size: 890.16 GiB (98.31%) 
  used: 256.58 GiB (28.8%) fs: ext4 dev: /dev/sdb2 maj-min: 8:18 label: N/A 
  uuid: e5334836-7220-4604-863b-3231f1ab6582 
  ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%) 
  used: 296 KiB (0.1%) fs: vfat dev: /dev/sdb1 maj-min: 8:17 label: NO_LABEL 
  uuid: 19B7-59FB 
  ID-3: /media/data raw-size: 931.51 GiB size: 915.82 GiB (98.31%) 
  used: 493.68 GiB (53.9%) fs: ext4 dev: /dev/sda1 maj-min: 8:1 
  label: still not porn uuid: f4adb40c-4e2b-4683-a01b-4bae74279d0e 
  ID-4: /run/user/1000/keybase/kbfs raw-size: N/A size: 250 GiB 
  used: 10.83 GiB (4.3%) fs: fuse dev: /dev/fuse label: N/A uuid: N/A 
Swap:
  Kernel: swappiness: 60 (default) cache-pressure: 100 (default) 
  ID-1: swap-1 type: partition size: 25.77 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: -2 
  dev: /dev/sdb3 maj-min: 8:19 label: N/A 
  uuid: 5839106a-edcd-4121-9be5-51c4b8c0fed5 
Unmounted:
  Message: No unmounted partitions found. 
USB:
  Hub-1: 1-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 2 rev: 2.0 
  speed: 480 Mb/s chip-ID: 1d6b:0002 class-ID: 0900 
  Hub-2: 1-1:2 info: Intel Integrated Rate Matching Hub ports: 6 rev: 2.0 
  speed: 480 Mb/s chip-ID: 8087:8008 class-ID: 0900 
  Hub-3: 2-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 2 rev: 2.0 
  speed: 480 Mb/s chip-ID: 1d6b:0002 class-ID: 0900 
  Hub-4: 2-1:2 info: Intel Integrated Rate Matching Hub ports: 8 rev: 2.0 
  speed: 480 Mb/s chip-ID: 8087:8000 class-ID: 0900 
  Hub-5: 3-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 14 rev: 2.0 
  speed: 480 Mb/s chip-ID: 1d6b:0002 class-ID: 0900 
  Device-1: 3-1:2 info: Razer USA Mamba 2018 (Wired) type: Mouse,Keyboard 
  driver: hid-generic,usbhid interfaces: 3 rev: 2.0 speed: 12 Mb/s 
  power: 500mA chip-ID: 1532:0073 class-ID: 0301 serial: <filter> 
  Device-2: 3-2:3 info: Razer USA Ornata Chroma type: Keyboard,Mouse 
  driver: hid-generic,usbhid interfaces: 3 rev: 2.0 speed: 12 Mb/s 
  power: 500mA chip-ID: 1532:021e class-ID: 0300 
  Device-3: 3-9:4 info: Blue Microphones Yeti Stereo Microphone 
  type: Audio,HID driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid interfaces: 4 
  rev: 1.1 speed: 12 Mb/s power: 100mA chip-ID: b58e:9e84 class-ID: 0300 
  serial: <filter> 
  Hub-6: 4-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 6 rev: 3.0 speed: 5 Gb/s 
  chip-ID: 1d6b:0003 class-ID: 0900 
  Hub-7: 5-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 2 rev: 2.0 
  speed: 480 Mb/s chip-ID: 1d6b:0002 class-ID: 0900 
  Hub-8: 6-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 2 rev: 3.0 speed: 5 Gb/s 
  chip-ID: 1d6b:0003 class-ID: 0900 
  Device-1: 6-1:47 info: AVerMedia AVerMedia USB Device type: Video,Audio 
  driver: snd-usb-audio,uvcvideo interfaces: 4 rev: 3.0 speed: 5 Gb/s 
  power: 600mA chip-ID: 07ca:1570 class-ID: 0102 serial: <filter> 
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 72.0 C mobo: 27.8 C gpu: amdgpu temp: 55.0 C 
  Fan Speeds (RPM): N/A gpu: amdgpu fan: 1290 
Info:
  Processes: 315 Uptime: 4h 0m wakeups: 0 Init: systemd v: 248 tool: systemctl 
  Compilers: gcc: 11.1.0 clang: 12.0.1 Packages: 1607 pacman: 1597 lib: 397 
  flatpak: 4 snap: 6 Shell: Zsh v: 5.8 running-in: konsole inxi: 3.3.05

journal output

-- Journal begins at Wed 2021-07-21 13:48:59 EDT, ends at Wed 2021-07-21 16:56:08 EDT. --
Jul 21 13:58:23 aliza kernel: Trying to vfree() nonexistent vm area (00000000846838ae)
Jul 21 14:11:25 aliza kernel: Trying to vfree() nonexistent vm area (0000000070c72aa7)
Jul 21 14:19:11 aliza kernel: Trying to vfree() nonexistent vm area (00000000e9cfcee1)
Jul 21 14:21:39 aliza kernel: Trying to vfree() nonexistent vm area (000000006a24c19c)
Jul 21 14:26:50 aliza kernel: Trying to vfree() nonexistent vm area (000000002947863c)
Jul 21 14:29:30 aliza kernel: Trying to vfree() nonexistent vm area (00000000042a0c03)
Jul 21 14:32:04 aliza kernel: Trying to vfree() nonexistent vm area (00000000042a0c03)
Jul 21 14:34:26 aliza kernel: Trying to vfree() nonexistent vm area (000000002947863c)
Jul 21 14:39:19 aliza kernel: Trying to vfree() nonexistent vm area (00000000d7db4c8f)
Jul 21 14:41:53 aliza kernel: Trying to vfree() nonexistent vm area (00000000fae7750c)
Jul 21 14:44:28 aliza kernel: Trying to vfree() nonexistent vm area (00000000fae7750c)
Jul 21 14:46:53 aliza kernel: Trying to vfree() nonexistent vm area (0000000088361ff4)
Jul 21 14:51:55 aliza kernel: Trying to vfree() nonexistent vm area (0000000088361ff4)
Jul 21 14:51:58 aliza kernel: Trying to vfree() nonexistent vm area (000000002830b20f)
Jul 21 14:57:06 aliza kernel: Trying to vfree() nonexistent vm area (0000000088361ff4)
Jul 21 15:04:51 aliza kernel: Trying to vfree() nonexistent vm area (00000000484427ca)
Jul 21 15:09:50 aliza kernel: Trying to vfree() nonexistent vm area (00000000299b52c7)
Jul 21 15:12:16 aliza kernel: Trying to vfree() nonexistent vm area (00000000299b52c7)
Jul 21 15:14:38 aliza kernel: Trying to vfree() nonexistent vm area (0000000067438d60)
Jul 21 15:30:05 aliza kernel: Trying to vfree() nonexistent vm area (00000000d5da2c8d)
Jul 21 15:44:42 aliza kernel: Trying to vfree() nonexistent vm area (00000000dca2fd9f)
Jul 21 15:47:13 aliza kernel: Trying to vfree() nonexistent vm area (00000000de0364e7)
Jul 21 16:00:00 aliza kernel: Trying to vfree() nonexistent vm area (00000000ac9a32f5)
Jul 21 16:02:34 aliza kernel: Trying to vfree() nonexistent vm area (0000000017895a98)
Jul 21 16:53:08 aliza kernel: usb 6-1: Failed to query (GET_DEF) UVC control 2 on unit 3: -19 (exp. 2).
Jul 21 16:53:08 aliza kernel: uvcvideo 6-1:1.1: Failed to set UVC probe control : -19 (exp. 26).
Jul 21 16:53:35 aliza kernel: usb 6-1: Failed to query (GET_DEF) UVC control 2 on unit 3: -19 (exp. 2).
Jul 21 16:53:35 aliza kernel: uvcvideo 6-1:1.1: Failed to set UVC probe control : -19 (exp. 26).

Have you tried the latest LTS kernel yet? (5.10)

You’ve got it to work before? Because it doesn’t get recognized as a specific capture card under 5.13. Is it one of these?

Some program is polluting your journal file: I need the last 35 lines without any of these:

:man_shrugging:

Check the tlp settings for it or disable tlp

1 Like