After last Update only CLI and startx-error

Hello Forum,

after the last update my Notebook only starts to a black screen with a blinking cursor. I am able to switch to another session (Fx-CTR) and to log in. I updated the system (without action because it’s already up to date) and to type “startx”. I also tried to boot with an older Kernel but without success.

As I have to write this from another computer now I am consolidating the output after typing “startx”:

xf86EnableIO: failed to enable I/O ports 0000-03ff (Operation not permitted)
vesa: Refusing to run, Framebuffer or dri device present
Fatal server error: (EE) no screens found
xinit: giving up
xinit: unable to connect to X server: Connection refused
xinit: server error

As I am not able to past from the Terminal at my Notebook I would be happy if somone would help me out understanding how to provide additional information if needed.

However, as I am not deep into linux and this is my first error within my new Manjaro enviroment I would be most thankful if someone could help me bringing my Notebook back to be able to work again.

Robert

1 Like

Welcome to Manjaro! :smiling_face_with_three_hearts:

  1. Please read the information behind this link. It will help you to post necessary information. [HowTo] Provide System Information
  2. Please press the three dots below your post and then press the :pencil2:
  • If you give us information about your system, we can see what we’re talking about and make better suggestions.
  • You can do this by using inxi in a terminal or in console.
inxi --admin --verbosity=7 --filter --no-host --width
  • Personally identifiable information such as serial numbers and MAC addresses are filtered out by this command
  • Presenting the information in this way allows everyone to be familiar with the format and quickly find the items they need without missing anything.
  1. Copy the output from inxi (including the command) and paste it into your post.
  • To make it more readable, add 3 backticks ``` on an extra line before and after the pasted text.

Please install 2 kernels (one of them LTS)

Thank you for your answer. I am able to read the output on my Notebook. How am I able to transfer it to another computer please? Additionally a am not able to see the entire message as I am only able to roll back three times and the output is longer.

As written I have several kernels installed and I already used an older one (unfortunately with no effect).

It may be useless to try an kernel that is EOL.
If you want to try another, try a LTS-kernel like 5.15 5.10 or even 5.4

Try using a live-manjaro (from USB) to investigate. Then you can post what you find. Or you could copy text to another USB :wink:

Hi,

I have the same issue. (posting from an old live usb, chroot to my system and derived info from there) → that is why the kernel is reported as 5.6.15-1-MANJARO

I used mhwd-kernel command to install the latest (linux519) kernel, while I am normally running the linux515 LTS.

I rebooted into both kernels, including the ‘fall-back’ with the same result.

boot.log ends here:

[  OK  ] Started Authorization Manager.
         Starting Modem Manager...
[  OK  ] Finished Permit User Sessions.
         Starting Hold until boot process finishes up...
         Starting Terminate Plymouth Boot Screen...

The Xorg.0.log error:

[    14.042] (II) LoadModule: "vesa"
[    14.042] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/vesa_drv.so
[    14.042] (II) Module vesa: vendor="X.Org Foundation"
[    14.042]    compiled for 1.21.1.3, module version = 2.5.0
[    14.042]    Module class: X.Org Video Driver
[    14.042]    ABI class: X.Org Video Driver, version 25.2
[    14.042] (II) VESA: driver for VESA chipsets: vesa
[    14.042] vesa: Refusing to run, Framebuffer or dri device present
[    14.042] vesa: Refusing to run, Framebuffer or dri device present
[    14.042] (EE) No devices detected.
[    14.042] (EE) 
Fatal server error:
[    14.042] (EE) no screens found(EE) 
[    14.042] (EE) 

I suspect that the Plymouth is not terminated correctly?
How can I force it? Or disable it?

inxi output:

12System:
  12Kernel 5.6.15-1-MANJARO 12arch x86_64 12bits 64 12compiler gcc 12v 10.1.0
    12parameters BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-x86_64 lang=en_US keytable=us tz=UTC
    driver=free nouveau.modeset=1 i915.modeset=1 radeon.modeset=1
    misobasedir=manjaro misolabel=MANJARO_KDE_2003 quiet systemd.show_status=1
    apparmor=1 security=apparmor
  12Console N/A 12wm kwin_x11 12Distro Manjaro Linux 12base Arch Linux
12Machine:
  12Type Laptop 12System TOSHIBA 12product Satellite C850-F227 12v PSKC8F-0CJ00TF3
    12serial <filter>
  12Mobo Type2 - Board Vendor Name1 12model Type2 - Board Product Name1
    12v Type2 - Board Version 12serial <filter> 12UEFI-[Legacy] Insyde 12v 1.40
    12date 04/24/2012
12Battery:
  12ID-1 BAT0 12charge N/A 12condition 88.8/88.8 Wh (100.0%) 12volts N/A 12min 14.8
    12model TKBSS NS2P3SZMC4WR 12type Li-ion 12serial N/A 12status N/A
12Memory:
  12RAM 12total 7.67 GiB 12used 2.53 GiB (33.0%)
  12Array-1 12capacity 16 GiB 12slots 2 12EC None 12max-module-size 8 GiB
  12Device-1 DIMM0 12info single-bank 12type DDR3 12detail synchronous 12size 4 GiB
    12speed 1333 MT/s 12volts N/A 12width (bits) 12data 64 12total 64
    12manufacturer Kingston 12part-no 99U4342-015.A00G 12serial <filter>
  12Device-2 DIMM1 12info single-bank 12type DDR3 12detail synchronous 12size 4 GiB
    12speed 1333 MT/s 12volts N/A 12width (bits) 12data 64 12total 64
    12manufacturer Kingston 12part-no 99U4342-011.A00G 12serial <filter>
12CPU:
  12Info 12model Intel Core i3-2370M 12socket rPGA988B (U3E1) 12note check 12bits 64
    12type MT MCP 12arch Sandy Bridge 12gen core 2 12built 2010-12 12process Intel 32nm
    12family 6 12model-id 0x2A (42) 12stepping 7 12microcode 0x2F
  12Topology 12cpus 1x 12cores 2 12tpc 2 12threads 4 12smt enabled 12cache 12L1 128 KiB
    12desc d-2x32 KiB; i-2x32 KiB 12L2 512 KiB 12desc 2x256 KiB 12L3 3 MiB 12desc 1x3 MiB
  12Speed (MHz) 12avg 796 12high 798 12min/max 800/2400 12base/boost 2400/4000 12scaling
    12driver intel_pstate 12governor powersave 12volts 1.0 V 12ext-clock 100 MHz 12cores
    121 798 122 790 123 798 124 798 12bogomips 19161
  12Flags acpi aperfmperf apic arat arch_perfmon avx bts clflush cmov
    constant_tsc cpuid cx16 cx8 de ds_cpl dtes64 dtherm dts epb ept est
    flexpriority flush_l1d fpu fxsr ht ibpb ibrs lahf_lm lm mca mce md_clear
    mmx monitor msr mtrr nonstop_tsc nopl nx pae pat pbe pcid pclmulqdq pdcm
    pebs pge pln pni popcnt pse pse36 pti pts rdtscp rep_good sep ssbd sse
    sse2 sse4_1 sse4_2 ssse3 stibp syscall tm tm2 tpr_shadow tsc
    tsc_deadline_timer vme vmx vnmi vpid x2apic xsave xsaveopt xtopology xtpr
  12Vulnerabilities
  12Type itlb_multihit 12status KVM: Split huge pages
  12Type l1tf
    12mitigation PTE Inversion; VMX: conditional cache flushes, SMT vulnerable
  12Type mds 12mitigation Clear CPU buffers; SMT vulnerable
  12Type meltdown 12mitigation PTI
  12Type spec_store_bypass
    12mitigation Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp
  12Type spectre_v1
    12mitigation usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
  12Type spectre_v2 12mitigation Full generic retpoline, IBPB: conditional,
    IBRS_FW, STIBP: conditional, RSB filling
  12Type tsx_async_abort 12status Not affected
12Graphics:
  12Device-1 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics
    12vendor Toshiba 12driver i915 12v kernel 12arch Gen6 12process Intel 32nm 12built 2011
    12ports 12active LVDS-1 12empty DP-1,HDMI-A-1,VGA-1 12bus-ID 00:02.0
    12chip-ID 8086:0116 12class-ID 0300
  12Device-2 Chicony TOSHIBA Web Camera 12type USB 12driver uvcvideo
    12bus-ID 3-1.3:4 12chip-ID 04f2:b303 12class-ID 0e02
  12Display 12server X.org 12v 1.21.1.3 12compositor kwin_x11 12driver 12X 12loaded vesa
    12gpu i915 12display-ID :0
  12Monitor-1 LVDS-1 12model LG Display 0x033a 12built 2012 12res 1366x768 12dpi 101
    12gamma 1.2 12size 344x194mm (13.54x7.64") 12diag 395mm (15.5") 12ratio 16:9
    12modes 1366x768
  12Message GL data unavailable for root.
12Audio:
  12Device-1 Intel 7 Series/C216 Family High Definition Audio 12vendor Toshiba
    12driver snd_hda_intel 12v kernel 12bus-ID 00:1b.0 12chip-ID 8086:1e20 12class-ID 0403
  12Sound Server-1 ALSA 12v k5.6.15-1-MANJARO 12running yes
  12Sound Server-2 sndio 12v N/A 12running no
  12Sound Server-3 JACK 12v 1.9.21 12running no
  12Sound Server-4 PulseAudio 12v 16.1 12running yes
  12Sound Server-5 PipeWire 12v 0.3.52 12running yes
12Network:
  12Device-1 Realtek RTL8723AE PCIe Wireless Network Adapter 12driver rtl8723ae
    12v kernel 12pcie 12gen 1 12speed 2.5 GT/s 12lanes 1 12port 3000 12bus-ID 02:00.0
    12chip-ID 10ec:8723 12class-ID 0280
  12IF wlp2s0 12state up 12mac <filter>
  12IP v4 <filter> 12type dynamic noprefixroute 12scope global 12broadcast <filter>
  12IP v6 <filter> 12type dynamic noprefixroute 12scope global
  12IP v6 <filter> 12type noprefixroute 12scope link
  12Device-2 Realtek RTL810xE PCI Express Fast Ethernet 12vendor Toshiba
    12driver r8169 12v kernel 12pcie 12gen 1 12speed 2.5 GT/s 12lanes 1 12port 2000
    12bus-ID 03:00.0 12chip-ID 10ec:8136 12class-ID 0200
  12IF enp3s0 12state down 12mac <filter>
  12WAN IP No WAN IP found. Connected to web? SSL issues?
12Bluetooth:
  12Device-1 Toshiba RT Bluetooth Radio 12type USB 12driver btusb 12v 0.8 12bus-ID 1-3:3
    12chip-ID 0930:021d 12class-ID e001 12serial <filter>
  12Report rfkill 12ID hci0 12rfk-id 2 12state up 12address see --recommends
12Logical:
  12Message No logical block device data found.
12RAID:
  12Message No RAID data found.
12Drives:
  12Local Storage 12total 592.01 GiB 12used 323.59 GiB (54.7%)
  12ID-1 /dev/sda 12maj-min 8:0 12vendor KingMAX 12model SSD 120GB 12size 111.79 GiB
    12block-size 12physical 512 B 12logical 512 B 12sata 3.2 12speed 6.0 Gb/s 12type SSD
    12serial <filter> 12rev 61.3 12temp 33 C
  12SMART yes 12state enabled 12health PASSED 12on 1y 235d 14h 12cycles 231
    12written 2.6 MiB
  12ID-2 /dev/sdb 12maj-min 8:16 12vendor Hitachi 12model HTS547550A9E384
    12family HGST Travelstar 5K750 12size 465.76 GiB 12block-size 12physical 4096 B
    12logical 512 B 12sata 2.6 12speed 3.0 Gb/s 12type HDD 12rpm 5400 12serial <filter>
    12rev A60B 12temp 23 C
  12SMART yes 12state enabled 12health PASSED 12on 5y 82d 2h 12cycles 3464 12Old-Age
    12g-sense error rate 65536
  12ID-3 /dev/sdc 12maj-min 8:32 12type USB 12vendor Verbatim 12model 0302
    12size 14.45 GiB 12block-size 12physical 512 B 12logical 512 B 12type N/A
    12serial <filter>
  12SMART Message Unknown USB bridge. Flash drive/Unsupported enclosure?
  12Message No optical or floppy data found.
12Partition:
  12ID-1 / 12raw-size 50.78 GiB 12size 49.68 GiB (97.84%) 12used 39.86 GiB (80.2%)
    12fs ext4 12block-size 4096 B 12dev /dev/sda2 12maj-min 8:2 12label N/A
    12uuid 80561f59-cbae-4645-9a64-0eb868c85f70
  12ID-2 /Win 12raw-size 128.23 GiB 12size 127.39 GiB (99.34%)
    12used 112.85 GiB (88.6%) 12fs fuseblk 12block-size 4096 B 12dev /dev/sdb2
    12maj-min 8:18 12label N/A 12uuid 38584F27584EE2EC
  12ID-3 /boot 12raw-size 512 MiB 12size 511 MiB (99.80%) 12used 120.4 MiB (23.6%)
    12fs vfat 12block-size 512 B 12dev /dev/sda5 12maj-min 8:5 12label N/A 12uuid 381E-8120
  12ID-4 /home 12raw-size 50.5 GiB 12size 49.4 GiB (97.83%) 12used 43.52 GiB (88.1%)
    12fs ext4 12block-size 4096 B 12dev /dev/sda3 12maj-min 8:3 12label N/A
    12uuid 7bca9b33-cc5c-497c-a23a-cd40169cd096
  12ID-5 /home/<filter>/Documents 12raw-size 24.59 GiB 12size 23.91 GiB (97.24%)
    12used 17.56 GiB (73.4%) 12fs ext4 12block-size 4096 B 12dev /dev/sdb3 12maj-min 8:19
    12label OLDROOT 12uuid 3331ed4e-4ecd-49f1-9835-d417d6ac2cb4
  12ID-6 /home/<filter>/Media 12raw-size 312.39 GiB 12size 307.3 GiB (98.37%)
    12used 109.69 GiB (35.7%) 12fs ext4 12block-size 4096 B 12dev /dev/sdb5 12maj-min 8:21
    12label Media 12uuid 21881911-471c-4138-bbaa-fa5e9f8ee52a
12Swap:
  12Alert No swap data was found.
12Unmounted:
  12ID-1 /dev/sda1 12maj-min 8:1 12size 10 GiB 12fs swap 12label N/A
    12uuid 6840931f-5ad1-4a47-8427-c58715656463
  12ID-2 /dev/sda4 12maj-min 8:4 12size 8 MiB 12fs N/A 12label N/A 12uuid N/A
  12ID-3 /dev/sdb1 12maj-min 8:17 12size 552 MiB 12fs ext4 12label OLDBOOT
    12uuid bf19aac6-3440-4038-ad81-581b09771280
  12ID-4 /dev/sdc1 12maj-min 8:33 12size 2.91 GiB 12fs N/A 12label MANJARO_KDE_2003
    12uuid 2020-06-06-08-14-33-00
  12ID-5 /dev/sdc2 12maj-min 8:34 12size 4 MiB 12fs N/A 12label MISO_EFI
    12uuid F327-8F27
12USB:
  12Hub-1 1-0:1 12info Hi-speed hub with single TT 12ports 4 12rev 2.0 12speed 480 Mb/s
    12chip-ID 1d6b:0002 12class-ID 0900
  12Device-1 1-1:2 12info Verbatim Flash Drive 12type Mass Storage
    12driver usb-storage 12interfaces 1 12rev 2.0 12speed 480 Mb/s 12power 500mA
    12chip-ID 18a5:0302 12class-ID 0806 12serial <filter>
  12Device-2 1-3:3 12info Toshiba RT Bluetooth Radio 12type Bluetooth 12driver btusb
    12interfaces 2 12rev 2.0 12speed 12 Mb/s 12power 500mA 12chip-ID 0930:021d
    12class-ID e001 12serial <filter>
  12Hub-2 2-0:1 12info Super-speed hub 12ports 4 12rev 3.0 12speed 5 Gb/s
    12chip-ID 1d6b:0003 12class-ID 0900
  12Hub-3 3-0:1 12info Full speed or root hub 12ports 2 12rev 2.0 12speed 480 Mb/s
    12chip-ID 1d6b:0002 12class-ID 0900
  12Hub-4 3-1:2 12info Intel Integrated Rate Matching Hub 12ports 6 12rev 2.0
    12speed 480 Mb/s 12chip-ID 8087:0024 12class-ID 0900
  12Device-1 3-1.1:3 12info Realtek RTS5138 Card Reader Controller
    12type Mass Storage 12driver ums-realtek 12interfaces 1 12rev 2.0 12speed 480 Mb/s
    12power 500mA 12chip-ID 0bda:0138 12class-ID 0806 12serial <filter>
  12Device-2 3-1.3:4 12info Chicony TOSHIBA Web Camera 12type Video
    12driver uvcvideo 12interfaces 2 12rev 2.0 12speed 480 Mb/s 12power 200mA
    12chip-ID 04f2:b303 12class-ID 0e02
  12Hub-5 4-0:1 12info Full speed or root hub 12ports 2 12rev 2.0 12speed 480 Mb/s
    12chip-ID 1d6b:0002 12class-ID 0900
  12Hub-6 4-1:2 12info Intel Integrated Rate Matching Hub 12ports 6 12rev 2.0
    12speed 480 Mb/s 12chip-ID 8087:0024 12class-ID 0900
12Sensors:
  12System Temperatures 12cpu 37.0 C 12mobo N/A
  12Fan Speeds (RPM) N/A
12Info:
  12Processes 202 12Uptime 14m 12wakeups 1 12Init systemd 12v 251 12default graphical
  12tool systemctl 12Compilers 12gcc 12.1.0 12clang 13.0.1 12Packages 2332 12apt 0
  12pacman 2305 12lib 546 12flatpak 27 12Client shell wrapper 12v 5.1.16-release
  12inxi 3.3.19

Here is my inxi-output by using a live-manjaro:

[manjaro@manjaro ~]$ inxi --admin --verbosity=7 --filter --width --no-host
System:
  Kernel: 5.15.49-1-MANJARO arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 12.1.0
    parameters: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-x86_64 lang=de_DE keytable=de tz=UTC
    misobasedir=manjaro misolabel=MANJARO_XFCE_2131 quiet
    systemd.show_status=1 apparmor=1 security=apparmor driver=free
    nouveau.modeset=1 i915.modeset=1 radeon.modeset=1
  Desktop: Xfce v: 4.16.0 tk: Gtk v: 3.24.29 info: xfce4-panel wm: xfwm
    v: 4.16.1 vt: 7 dm: LightDM v: 1.30.0 Distro: Manjaro Linux base: Arch Linux
Machine:
  Type: Laptop System: LENOVO product: 20B7S0N107 v: ThinkPad T440
    serial: <superuser required> Chassis: type: 10 serial: <superuser required>
  Mobo: LENOVO model: 20B7S0N107 v: 0B98401 PRO serial: <superuser required>
    UEFI-[Legacy]: LENOVO v: GJET84WW (2.34 ) date: 06/22/2015
Battery:
  ID-1: BAT0 charge: 16.6 Wh (80.6%) condition: 20.6/23.2 Wh (89.0%)
    volts: 11.4 min: 11.1 model: SONY 45N1111 type: Li-poly serial: <filter>
    status: not charging
Memory:
  RAM: total: 11.39 GiB used: 1.24 GiB (10.9%)
  RAM Report:
    permissions: Unable to run dmidecode. Root privileges required.
CPU:
  Info: model: Intel Core i5-4300U bits: 64 type: MT MCP arch: Haswell
    gen: core 4 built: 2013-15 process: Intel 22nm family: 6 model-id: 0x45 (69)
    stepping: 1 microcode: 0x26
  Topology: cpus: 1x cores: 2 tpc: 2 threads: 4 smt: enabled cache:
    L1: 128 KiB desc: d-2x32 KiB; i-2x32 KiB L2: 512 KiB desc: 2x256 KiB
    L3: 3 MiB desc: 1x3 MiB
  Speed (MHz): avg: 1295 high: 1547 min/max: 800/2900 scaling:
    driver: intel_cpufreq governor: schedutil cores: 1: 1339 2: 1547 3: 798
    4: 1497 bogomips: 19962
  Flags: abm acpi aes aperfmperf apic arat arch_perfmon avx avx2 bmi1 bmi2
    bts clflush cmov constant_tsc cpuid cpuid_fault cx16 cx8 de ds_cpl dtes64
    dtherm dts epb ept ept_ad erms est f16c flexpriority flush_l1d fma fpu
    fsgsbase fxsr ht ibpb ibrs ida invpcid invpcid_single lahf_lm lm mca mce
    md_clear mmx monitor movbe msr mtrr nonstop_tsc nopl nx pae pat pbe pcid
    pclmulqdq pdcm pdpe1gb pebs pge pln pni popcnt pse pse36 pti pts rdrand
    rdtscp rep_good sdbg sep smep smx ss ssbd sse sse2 sse4_1 sse4_2 ssse3
    stibp syscall tm tm2 tpr_shadow tsc tsc_adjust tsc_deadline_timer vme vmx
    vnmi vpid x2apic xsave xsaveopt xtopology xtpr
  Vulnerabilities:
  Type: itlb_multihit status: KVM: VMX disabled
  Type: l1tf
    mitigation: PTE Inversion; VMX: conditional cache flushes, SMT vulnerable
  Type: mds mitigation: Clear CPU buffers; SMT vulnerable
  Type: meltdown mitigation: PTI
  Type: mmio_stale_data status: Not affected
  Type: spec_store_bypass
    mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp
  Type: spectre_v1
    mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
  Type: spectre_v2 mitigation: Retpolines, IBPB: conditional, IBRS_FW,
    STIBP: conditional, RSB filling
  Type: srbds mitigation: Microcode
  Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
  Device-1: Intel Haswell-ULT Integrated Graphics vendor: Lenovo driver: i915
    v: kernel arch: Gen7.5 process: Intel 22nm built: 2013 ports: active: eDP-1
    empty: DP-1, DP-2, HDMI-A-1, HDMI-A-2 bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:0a16
    class-ID: 0300
  Device-2: Lite-On Integrated Camera type: USB driver: uvcvideo
    bus-ID: 2-8:7 chip-ID: 04ca:7035 class-ID: 0e02
  Display: x11 server: X.Org v: 21.1.3 compositor: xfwm v: 4.16.1 driver: X:
    loaded: modesetting alternate: fbdev,vesa gpu: i915 display-ID: :0.0
    screens: 1
  Screen-1: 0 s-res: 1600x900 s-dpi: 96 s-size: 423x238mm (16.65x9.37")
    s-diag: 485mm (19.11")
  Monitor-1: eDP-1 model: ChiMei InnoLux 0x1482 built: 2012 res: 1600x900
    hz: 60 dpi: 132 gamma: 1.2 size: 309x174mm (12.17x6.85") diag: 355mm (14")
    ratio: 16:9 modes: 1600x900
  Message: Unable to show GL data. Required tool glxinfo missing.
Audio:
  Device-1: Intel Haswell-ULT HD Audio vendor: Lenovo driver: snd_hda_intel
    v: kernel bus-ID: 00:03.0 chip-ID: 8086:0a0c class-ID: 0403
  Device-2: Intel 8 Series HD Audio vendor: Lenovo driver: snd_hda_intel
    v: kernel bus-ID: 00:1b.0 chip-ID: 8086:9c20 class-ID: 0403
  Sound Server-1: ALSA v: k5.15.49-1-MANJARO running: yes
  Sound Server-2: JACK v: 1.9.21 running: no
  Sound Server-3: PulseAudio v: 16.1 running: yes
  Sound Server-4: PipeWire v: 0.3.52 running: no
Network:
  Device-1: Intel Ethernet I218-LM vendor: Lenovo ThinkPad X240 driver: e1000e
    v: kernel port: 3080 bus-ID: 00:19.0 chip-ID: 8086:155a class-ID: 0200
  IF: enp0s25 state: down mac: <filter>
  Device-2: Intel Wireless 7260 driver: iwlwifi v: kernel pcie: gen: 1
    speed: 2.5 GT/s lanes: 1 bus-ID: 03:00.0 chip-ID: 8086:08b2 class-ID: 0280
  IF: wlp3s0 state: down mac: <filter>
  WAN IP: No WAN IP found. Connected to web? SSL issues? Try enabling dig
Bluetooth:
  Message: No bluetooth data found.
Logical:
  Message: No logical block device data found.
RAID:
  Message: No RAID data found.
Drives:
  Local Storage: total: 1.89 TiB used: 74.6 MiB (0.0%)
  ID-1: /dev/mmcblk0 maj-min: 179:0 model: SU64G size: 59.48 GiB block-size:
    physical: 512 B logical: 512 B type: SSD serial: <filter> scheme: MBR
  SMART Message: Unknown smartctl error. Unable to generate data.
  SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
  ID-2: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: SanDisk model: SDSSDH32000G
    size: 1.82 TiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
    type: SSD serial: <filter> rev: 70RL scheme: MBR
  ID-3: /dev/sdb maj-min: 8:16 type: USB vendor: Imation model: Swivel
    size: 14.91 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B type: N/A
    serial: <filter> rev: PMAP scheme: MBR
  SMART Message: Unknown USB bridge. Flash drive/Unsupported enclosure?
  ID-4: /dev/sdc maj-min: 8:32 type: USB model: USB Flash Disk
    size: 495.5 MiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B type: SSD
    serial: <filter> rev: 3000 scheme: MBR
  SMART Message: Unknown USB bridge. Flash drive/Unsupported enclosure?
  Message: No optical or floppy data found.
Partition:
  ID-1: /run/media/manjaro/MicroSD64GB raw-size: 59.48 GiB
    size: 59.48 GiB (100.00%) used: 66.4 MiB (0.1%) fs: ntfs dev: /dev/mmcblk0p1
    maj-min: 179:1 label: MicroSD64GB uuid: 10A4054C1758754B
  ID-2: /run/media/manjaro/USB500MB raw-size: 494 MiB
    size: 494 MiB (100.00%) used: 8.2 MiB (1.7%) fs: ntfs dev: /dev/sdc1
    maj-min: 8:33 label: USB500MB uuid: 3DDACB002B99C504
Swap:
  Alert: No swap data was found.
Unmounted:
  ID-1: /dev/sdb1 maj-min: 8:17 size: 3.18 GiB fs: iso9660
  ID-2: /dev/sdb2 maj-min: 8:18 size: 4 MiB fs: vfat label: MISO_EFI
    uuid: 4195-5093
USB:
  Hub-1: 1-0:1 info: Full speed or root hub ports: 3 rev: 2.0 speed: 480 Mb/s
    chip-ID: 1d6b:0002 class-ID: 0900
  Hub-2: 1-1:2 info: Intel Integrated Rate Matching Hub ports: 8 rev: 2.0
    speed: 480 Mb/s chip-ID: 8087:8000 class-ID: 0900
  Hub-3: 2-0:1 info: Hi-speed hub with single TT ports: 9 rev: 2.0
    speed: 480 Mb/s chip-ID: 1d6b:0002 class-ID: 0900
  Device-1: 2-1:2 info: Imation Swivel type: Mass Storage
    driver: usb-storage interfaces: 1 rev: 2.0 speed: 480 Mb/s power: 200mA
    chip-ID: 0718:054d class-ID: 0806 serial: <filter>
  Device-2: 2-2:3
    info: Silicon Motion - Taiwan (formerly Feiya ) Flash Drive
    type: Mass Storage driver: usb-storage interfaces: 1 rev: 2.0
    speed: 480 Mb/s power: 100mA chip-ID: 090c:1000 class-ID: 0806
    serial: <filter>
  Hub-4: 2-3:4 info: Lenovo ThinkPad Ultra Dock Hub ports: 4 rev: 2.1
    speed: 480 Mb/s chip-ID: 17ef:1010 class-ID: 0900
  Device-1: 2-3.2:6 info: Logitech Mouse type: Mouse
    driver: hid-generic,usbhid interfaces: 1 rev: 2.0 speed: 1.5 Mb/s
    power: 100mA chip-ID: 046d:c077 class-ID: 0301
  Hub-5: 2-3.4:8 info: Lenovo ThinkPad Ultra Dock Hub ports: 3 rev: 2.0
    speed: 480 Mb/s power: 2mA chip-ID: 17ef:100f class-ID: 0900
  Device-1: 2-8:7 info: Lite-On Integrated Camera type: Video
    driver: uvcvideo interfaces: 2 rev: 2.0 speed: 480 Mb/s power: 500mA
    chip-ID: 04ca:7035 class-ID: 0e02
  Hub-6: 3-0:1 info: Super-speed hub ports: 4 rev: 3.0 speed: 5 Gb/s
    chip-ID: 1d6b:0003 class-ID: 0900
  Hub-7: 3-3:2 info: Lenovo ThinkPad Ultra Dock Hub ports: 4 rev: 3.0
    speed: 5 Gb/s chip-ID: 17ef:1010 class-ID: 0900
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 39.0 C mobo: N/A
  Fan Speeds (RPM): fan-1: 0
Info:
  Processes: 200 Uptime: 2m wakeups: 1 Init: systemd v: 251 default: graphical
  tool: systemctl Compilers: gcc: 12.1.0 clang: 13.0.1 Packages: pacman: 1160
  lib: 326 flatpak: 0 Shell: Bash v: 5.1.16 running-in: xfce4-terminal
  inxi: 3.3.19
[manjaro@manjaro ~]$ 

Additionally I copied the Xorg.0.log:

[  1145.625] 
X.Org X Server 1.21.1.3
X Protocol Version 11, Revision 0
[  1145.630] Current Operating System: Linux torsten-t440 5.10.124-1-MANJARO #1 SMP PREEMPT Wed Jun 22 14:17:30 UTC 2022 x86_64
[  1145.630] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-5.10-x86_64 root=UUID=7d64ac02-8e05-485e-b747-c55ebc3b30ac rw quiet cryptdevice=UUID=7726fb6e-5284-4d20-a7de-c99f1bd632ba:luks-7726fb6e-5284-4d20-a7de-c99f1bd632ba root=/dev/mapper/luks-7726fb6e-5284-4d20-a7de-c99f1bd632ba resume=/dev/mapper/luks-7726fb6e-5284-4d20-a7de-c99f1bd632ba apparmor=1 security=apparmor udev.log_priority=3
[  1145.635]  
[  1145.637] Current version of pixman: 0.40.0
[  1145.640] 	Before reporting problems, check http://wiki.x.org
	to make sure that you have the latest version.
[  1145.640] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[  1145.647] (==) Log file: "/home/torsten/.local/share/xorg/Xorg.0.log", Time: Sun Jun 26 18:53:03 2022
[  1145.649] (==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
[  1145.651] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[  1145.651] (==) No Layout section.  Using the first Screen section.
[  1145.651] (==) No screen section available. Using defaults.
[  1145.651] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[  1145.651] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
[  1145.651] (==) No device specified for screen "Default Screen Section".
	Using the first device section listed.
[  1145.651] (**) |   |-->Device "Device0"
[  1145.651] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
	Using a default monitor configuration.
[  1145.651] (==) Automatically adding devices
[  1145.651] (==) Automatically enabling devices
[  1145.651] (==) Automatically adding GPU devices
[  1145.651] (==) Automatically binding GPU devices
[  1145.651] (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 0x1fffff
[  1145.651] (WW) The directory "/usr/share/fonts/OTF" does not exist.
[  1145.651] 	Entry deleted from font path.
[  1145.651] (WW) The directory "/usr/share/fonts/Type1" does not exist.
[  1145.651] 	Entry deleted from font path.
[  1145.651] (WW) The directory "/usr/share/fonts/100dpi" does not exist.
[  1145.651] 	Entry deleted from font path.
[  1145.651] (WW) The directory "/usr/share/fonts/75dpi" does not exist.
[  1145.651] 	Entry deleted from font path.
[  1145.651] (==) FontPath set to:
	/usr/share/fonts/misc,
	/usr/share/fonts/TTF
[  1145.651] (==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
[  1145.651] (**) Extension "Composite" is enabled
[  1145.651] (**) Extension "RENDER" is enabled
[  1145.652] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
	If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[  1145.652] (II) Module ABI versions:
[  1145.652] 	X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[  1145.652] 	X.Org Video Driver: 25.2
[  1145.652] 	X.Org XInput driver : 24.4
[  1145.652] 	X.Org Server Extension : 10.0
[  1145.653] (++) using VT number 2

[  1145.654] (II) systemd-logind: took control of session /org/freedesktop/login1/session/_32
[  1145.655] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[  1145.655] (II) Platform probe for /sys/devices/pci0000:00/0000:00:02.0/drm/card0
[  1145.656] (II) systemd-logind: got fd for /dev/dri/card0 226:0 fd 13 paused 0
[  1145.658] (--) PCI:*(0@0:2:0) 8086:0a16:17aa:220c rev 11, Mem @ 0xe0000000/4194304, 0xc0000000/536870912, I/O @ 0x00003000/64, BIOS @ 0x????????/131072
[  1145.658] (WW) Open ACPI failed (/var/run/acpid.socket) (No such file or directory)
[  1145.658] (II) LoadModule: "glx"
[  1145.658] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[  1145.659] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[  1145.659] 	compiled for 1.21.1.3, module version = 1.0.0
[  1145.659] 	ABI class: X.Org Server Extension, version 10.0
[  1145.659] (II) LoadModule: "vesa"
[  1145.660] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/vesa_drv.so
[  1145.660] (II) Module vesa: vendor="X.Org Foundation"
[  1145.660] 	compiled for 1.21.1.3, module version = 2.5.0
[  1145.660] 	Module class: X.Org Video Driver
[  1145.660] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 25.2
[  1145.660] (II) VESA: driver for VESA chipsets: vesa
[  1145.660] xf86EnableIO: failed to enable I/O ports 0000-03ff (Operation not permitted)
[  1145.660] vesa: Refusing to run, Framebuffer or dri device present
[  1145.660] vesa: Refusing to run, Framebuffer or dri device present
[  1145.660] (EE) No devices detected.
[  1145.660] (EE) 
Fatal server error:
[  1145.660] (EE) no screens found(EE) 
[  1145.660] (EE) 
Please consult the The X.Org Foundation support 
	 at http://wiki.x.org
 for help. 
[  1145.660] (EE) Please also check the log file at "/home/robert/.local/share/xorg/Xorg.0.log" for additional information.
[  1145.660] (EE) 
[  1145.667] (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.

Do you remember installing video-vesa? If so, remove it.

Hi Mithrial, no, I did not. I just did the last update without installing extra software.

Hello :slight_smile: I am booting with 5.15.49 and tried it also with 5.10.124 but no success.

Seems your videodriver does not work

But i do not know which driver is necessary :man_shrugging:

OK. Is there any way to reinstall the driver (autodetect or sth similar) or find out, which driver was installed respectively is needed?

I really hope not to setting the notebook up again as a whole.

According to https://wiki.manjaro.org/index.php/Configure_Graphics_Cards I forced reinstalling the shown three video drivers with

sudo mhwd -f -i pci [name of driver]

Unfortunately with now success…

Does anybody does have an additional way for me fixing my problem?

My logfile resides under /var/log
Do you use custom config-files that may be the source of the problem ?

my log to compare, where yours failed:
1310721.096] (WW) Open ACPI failed (/var/run/acpid.socket) (No such file or directory)
[    11.096] (II) LoadModule: "glx"
[    11.105] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[    11.199] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[    11.199]    compiled for 1.21.1.3, module version = 1.0.0
[    11.199]    ABI class: X.Org Server Extension, version 10.0
[    11.201] (==) Matched modesetting as autoconfigured driver 0
[    11.201] (==) Matched fbdev as autoconfigured driver 1
[    11.201] (==) Matched vesa as autoconfigured driver 2
[    11.201] (==) Assigned the driver to the xf86ConfigLayout
[    11.201] (II) LoadModule: "modesetting"
[    11.201] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so
[    11.324] (II) Module modesetting: vendor="X.Org Foundation"
[    11.324]    compiled for 1.21.1.3, module version = 1.21.1
[    11.324]    Module class: X.Org Video Driver
[    11.324]    ABI class: X.Org Video Driver, version 25.2
[    11.324] (II) LoadModule: "fbdev"
[    11.324] (WW) Warning, couldn't open module fbdev
[    11.324] (EE) Failed to load module "fbdev" (module does not exist, 0)
[    11.324] (II) LoadModule: "vesa"
[    11.324] (WW) Warning, couldn't open module vesa
[    11.324] (EE) Failed to load module "vesa" (module does not exist, 0)
[    11.324] (II) modesetting: Driver for Modesetting Kernel Drivers: kms
[    11.325] (II) modeset(0): using drv /dev/dri/card1
[    11.326] (II) modeset(0): Creating default Display subsection in Screen section
        "Default Screen Section" for depth/fbbpp 24/32
[    11.326] (==) modeset(0): Depth 24, (==) framebuffer bpp 32
[    11.326] (==) modeset(0): RGB weight 888
[    11.326] (==) modeset(0): Default visual is TrueColor
[    11.326] (II) Loading sub module "glamoregl"
[    11.326] (II) LoadModule: "glamoregl"
[    11.326] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libglamoregl.so
[    11.569] (II) Module glamoregl: vendor="X.Org Foundation"
[    11.569]    compiled for 1.21.1.3, module version = 1.0.1
[    11.569]    ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[    12.611] (II) modeset(0): glamor X acceleration enabled on NV137
[    12.611] (II) modeset(0): glamor initialized
[    12.611] (==) modeset(0): VariableRefresh: disabled
[    12.611] (==) modeset(0): AsyncFlipSecondaries: disabled
[    12.613] (II) modeset(0): Output DVI-D-2 has no monitor section
... OK

[ 11.201] (==) Matched modesetting as autoconfigured driver 0

Did you already try to boot with fallback initramdisk ?

provide output from:
cat /home/robert/.local/share/xorg/Xorg.0.log
find /etc/X11/ -name "*.conf"
mhwd -li

1 Like

Harika bir tasarım

Try running pamac install xf86-video-fbdev and then run startx

I had a similar problem earlier and this let me start KDE, although I’m running an Nvidia GPU and not Intel integrated graphics like it seems you are.

Thank you for your suggestion. Unfortunately this did not help.

Just out of curiosity, does a live Manjaro USB stick boot up for you? If so, perhaps start investigating from there…? I consider myself a newbie as far as Manjaro is concerned, so… :slight_smile:

Hi, please find below the requested information:

[    41.637] 
X.Org X Server 1.21.1.3
X Protocol Version 11, Revision 0
[    41.637] Current Operating System: Linux torsten-t440 5.15.49-1-MANJARO #1 SMP PREEMPT Wed Jun 22 14:15:49 UTC 2022 x86_64
[    41.637] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-5.15-x86_64 root=UUID=7d64ac02-8e05-485e-b747-c55ebc3b30ac rw quiet cryptdevice=UUID=7726fb6e-5284-4d20-a7de-c99f1bd632ba:luks-7726fb6e-5284-4d20-a7de-c99f1bd632ba root=/dev/mapper/luks-7726fb6e-5284-4d20-a7de-c99f1bd632ba resume=/dev/mapper/luks-7726fb6e-5284-4d20-a7de-c99f1bd632ba apparmor=1 security=apparmor udev.log_priority=3
[    41.638]  
[    41.638] Current version of pixman: 0.40.0
[    41.638] 	Before reporting problems, check http://wiki.x.org
	to make sure that you have the latest version.
[    41.638] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[    41.644] (==) Log file: "/home/robert/.local/share/xorg/Xorg.0.log", Time: Thu Jun 30 12:01:20 2022
[    41.645] (==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
[    41.647] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[    41.647] (==) No Layout section.  Using the first Screen section.
[    41.647] (==) No screen section available. Using defaults.
[    41.647] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[    41.647] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
[    41.647] (==) No device specified for screen "Default Screen Section".
	Using the first device section listed.
[    41.647] (**) |   |-->Device "Device0"
[    41.647] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
	Using a default monitor configuration.
[    41.647] (==) Automatically adding devices
[    41.647] (==) Automatically enabling devices
[    41.647] (==) Automatically adding GPU devices
[    41.647] (==) Automatically binding GPU devices
[    41.647] (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 0x1fffff
[    41.647] (WW) The directory "/usr/share/fonts/OTF" does not exist.
[    41.647] 	Entry deleted from font path.
[    41.647] (WW) The directory "/usr/share/fonts/Type1" does not exist.
[    41.647] 	Entry deleted from font path.
[    41.647] (WW) The directory "/usr/share/fonts/100dpi" does not exist.
[    41.647] 	Entry deleted from font path.
[    41.647] (WW) The directory "/usr/share/fonts/75dpi" does not exist.
[    41.647] 	Entry deleted from font path.
[    41.647] (==) FontPath set to:
	/usr/share/fonts/misc,
	/usr/share/fonts/TTF
[    41.647] (==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
[    41.647] (**) Extension "Composite" is enabled
[    41.647] (**) Extension "RENDER" is enabled
[    41.648] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
	If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[    41.648] (II) Module ABI versions:
[    41.648] 	X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[    41.648] 	X.Org Video Driver: 25.2
[    41.648] 	X.Org XInput driver : 24.4
[    41.648] 	X.Org Server Extension : 10.0
[    41.649] (++) using VT number 2

[    41.650] (II) systemd-logind: took control of session /org/freedesktop/login1/session/_32
[    41.651] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[    41.651] (II) Platform probe for /sys/devices/pci0000:00/0000:00:02.0/drm/card0
[    41.652] (II) systemd-logind: got fd for /dev/dri/card0 226:0 fd 13 paused 0
[    41.654] (--) PCI:*(0@0:2:0) 8086:0a16:17aa:220c rev 11, Mem @ 0xe0000000/4194304, 0xc0000000/536870912, I/O @ 0x00003000/64, BIOS @ 0x????????/131072
[    41.654] (WW) Open ACPI failed (/var/run/acpid.socket) (No such file or directory)
[    41.654] (II) LoadModule: "glx"
[    41.654] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[    41.655] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[    41.655] 	compiled for 1.21.1.3, module version = 1.0.0
[    41.655] 	ABI class: X.Org Server Extension, version 10.0
[    41.655] (II) LoadModule: "vesa"
[    41.655] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/vesa_drv.so
[    41.655] (II) Module vesa: vendor="X.Org Foundation"
[    41.655] 	compiled for 1.21.1.3, module version = 2.5.0
[    41.655] 	Module class: X.Org Video Driver
[    41.655] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 25.2
[    41.655] (II) VESA: driver for VESA chipsets: vesa
[    41.655] xf86EnableIO: failed to enable I/O ports 0000-03ff (Operation not permitted)
[    41.656] vesa: Refusing to run, Framebuffer or dri device present
[    41.656] vesa: Refusing to run, Framebuffer or dri device present
[    41.656] (EE) No devices detected.
[    41.656] (EE) 
Fatal server error:
[    41.656] (EE) no screens found(EE) 
[    41.656] (EE) 
Please consult the The X.Org Foundation support 
	 at http://wiki.x.org
 for help. 
[    41.656] (EE) Please also check the log file at "/home/robert/.local/share/xorg/Xorg.0.log" for additional information.
[    41.656] (EE) 
[    41.667] (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.

/etc/X11/xorg.conf.d/00-keyboard.conf
/etc/X11/xorg.conf.d/90-mhwd.conf
/etc/X11/mhwd.d/vesa.conf
Installed PCI configs:
--------------------------------------------------------------------------------
                  NAME               VERSION          FREEDRIVER           TYPE
--------------------------------------------------------------------------------
           video-linux            2018.05.04                true            PCI
            video-vesa            2017.03.12                true            PCI
     video-modesetting            2020.01.13                true            PCI


Warning: No installed USB configs!