WIFI doesn't connect, always asks for password and even after wifi is connected shows limited internet

I installed Manjaro KDE about a week ago. The experience has been amazing but from few days I am facing this issue with my wifi connection. At first it showed limited wifi connection even though in my other devices wifi was fine. I removed my wifi and again tried to connect but from then the problem is on, KDE Wallet always shows popup and wifi doesn’t connect after entering the password everytime the wifi Authenticate pops up.

Just In: I just noticed, when I connect to my earbud by bluetooth the wifi slows down to the point where web page doesn’t reload. I turned off the wifi then again tried to connect it asks for password again (Authenticate) but if I disconnect my bluetooth earbud the wifi is working.

Please provide me with solution if you are familiar or know what’s going on.

please post the output of the mandatory

inxi --admin --verbosity=7 --filter --no-host --width

first. use the option “preformatted text” (the </> ) and paste it inside.

1 Like
System:
  Kernel: 6.9.3-3-MANJARO arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 14.1.1
    clocksource: tsc avail: acpi_pm
    parameters: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-6.9-x86_64
    root=UUID=1dcf5a69-04bc-45eb-a13b-81182603f09d rw quiet
    cryptdevice=UUID=328a6c03-522c-4375-805b-a04538d73726:luks-328a6c03-522c-4375-805b-a04538d73726
    root=/dev/mapper/luks-328a6c03-522c-4375-805b-a04538d73726 splash
    udev.log_priority=3
  Desktop: KDE Plasma v: 6.0.5 tk: Qt v: N/A info: frameworks v: 6.2.0
    wm: kwin_x11 vt: 2 dm: SDDM Distro: Manjaro base: Arch Linux
Machine:
  Type: Laptop System: Dell product: Inspiron 15 3511 v: N/A
    serial: <superuser required> Chassis: type: 10 serial: <superuser required>
  Mobo: Dell model: 0042CN v: A00 serial: <superuser required> part-nu: 0AB0
    uuid: <superuser required> UEFI: Dell v: 1.28.0 date: 03/08/2024
Battery:
  ID-1: BAT0 charge: 9.9 Wh (31.9%) condition: 31.0/40.0 Wh (77.5%) volts: 11.9
    min: 11.2 model: SMP DELL MGCM514 type: Li-poly serial: <filter>
    status: charging
Memory:
  System RAM: total: 8 GiB available: 7.51 GiB used: 3.21 GiB (42.7%)
  Message: For most reliable report, use superuser + dmidecode.
  Array-1: capacity: 16 GiB slots: 2 modules: 1 EC: None
    max-module-size: 8 GiB note: est.
  Device-1: DIMM A type: DDR4 detail: synchronous size: 8 GiB speed:
    spec: 3200 MT/s actual: 2667 MT/s volts: curr: 1 width (bits): data: 64
    total: 64 manufacturer: 802C0000802C part-no: 4ATF1G64HZ-3G2E2
    serial: <filter>
  Device-2: DIMM B type: no module installed
CPU:
  Info: model: 11th Gen Intel Core i5-1135G7 bits: 64 type: MT MCP
    arch: Tiger Lake gen: core 11 level: v4 note: check built: 2020
    process: Intel 10nm family: 6 model-id: 0x8C (140) stepping: 1
    microcode: 0xB6
  Topology: cpus: 1x cores: 4 tpc: 2 threads: 8 smt: enabled cache:
    L1: 320 KiB desc: d-4x48 KiB; i-4x32 KiB L2: 5 MiB desc: 4x1.2 MiB L3: 8 MiB
    desc: 1x8 MiB
  Speed (MHz): avg: 400 min/max: 400/4200 scaling: driver: intel_pstate
    governor: powersave cores: 1: 400 2: 400 3: 400 4: 400 5: 400 6: 400 7: 400
    8: 400 bogomips: 38720
  Flags: 3dnowprefetch abm acpi adx aes aperfmperf apic arat
    arch_capabilities arch_perfmon art avx avx2 avx512_bitalg avx512_vbmi2
    avx512_vnni avx512_vp2intersect avx512_vpopcntdq avx512bw avx512cd
    avx512dq avx512f avx512ifma avx512vbmi avx512vl bmi1 bmi2 bts cat_l2
    cdp_l2 clflush clflushopt clwb cmov constant_tsc cpuid cpuid_fault cx16
    cx8 de ds_cpl dtes64 dtherm dts epb ept ept_ad erms est f16c flexpriority
    flush_l1d fma fpu fsgsbase fsrm fxsr gfni ht hwp hwp_act_window hwp_epp
    hwp_notify hwp_pkg_req ibpb ibrs ibrs_enhanced ibt ida intel_pt invpcid
    lahf_lm lm mca mce md_clear mmx monitor movbe movdir64b movdiri msr mtrr
    nonstop_tsc nopl nx ospke pae pat pbe pcid pclmulqdq pdcm pdpe1gb pebs pge
    pku pln pni popcnt pse pse36 pts rdpid rdrand rdseed rdt_a rdtscp rep_good
    sdbg sep sha_ni smap smep split_lock_detect ss ssbd sse sse2 sse4_1 sse4_2
    ssse3 stibp syscall tm tm2 tpr_shadow tsc tsc_adjust tsc_deadline_timer
    tsc_known_freq umip user_shstk vaes vme vmx vnmi vpclmulqdq vpid x2apic
    xgetbv1 xsave xsavec xsaveopt xsaves xtopology xtpr
  Vulnerabilities:
  Type: gather_data_sampling mitigation: Microcode
  Type: itlb_multihit status: Not affected
  Type: l1tf status: Not affected
  Type: mds status: Not affected
  Type: meltdown status: Not affected
  Type: mmio_stale_data status: Not affected
  Type: reg_file_data_sampling status: Not affected
  Type: retbleed status: Not affected
  Type: spec_rstack_overflow status: Not affected
  Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via
    prctl
  Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer
    sanitization
  Type: spectre_v2 mitigation: Enhanced / Automatic IBRS; IBPB: conditional;
    RSB filling; PBRSB-eIBRS: SW sequence; BHI: SW loop, KVM: SW loop
  Type: srbds status: Not affected
  Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
  Device-1: Intel TigerLake-LP GT2 [Iris Xe Graphics] vendor: Dell driver: i915
    v: kernel alternate: xe arch: Gen-12.1 process: Intel 10nm built: 2020-21
    ports: active: eDP-1 empty: HDMI-A-1 bus-ID: 0000:00:02.0
    chip-ID: 8086:9a49 class-ID: 0300
  Device-2: Realtek Integrated_Webcam_HD driver: uvcvideo type: USB rev: 2.0
    speed: 480 Mb/s lanes: 1 mode: 2.0 bus-ID: 1-6:2 chip-ID: 0bda:5522
    class-ID: fe01 serial: <filter>
  Display: x11 server: X.Org v: 21.1.13 with: Xwayland v: 24.1.0
    compositor: kwin_x11 driver: X: loaded: modesetting alternate: fbdev,vesa
    dri: iris gpu: i915 display-ID: :0 screens: 1
  Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 96 s-size: 508x285mm (20.00x11.22")
    s-diag: 582mm (22.93") monitors: <missing: xrandr>
  Monitor-1: eDP-1 model: LG Display 0x06ff built: 2021 res: 1920x1080
    dpi: 142 gamma: 1.2 size: 344x194mm (13.54x7.64") diag: 395mm (15.5")
    ratio: 16:9 modes: 1920x1080
  API: EGL v: 1.5 hw: drv: intel iris platforms: device: 0 drv: iris
    device: 1 drv: swrast surfaceless: drv: iris x11: drv: iris
    inactive: gbm,wayland
  API: OpenGL v: 4.6 compat-v: 4.5 vendor: intel mesa v: 24.0.9-manjaro1.1
    glx-v: 1.4 direct-render: yes renderer: Mesa Intel Xe Graphics (TGL GT2)
    device-ID: 8086:9a49 memory: 7.33 GiB unified: yes
  API: Vulkan Message: No Vulkan data available.
Audio:
  Device-1: Intel Tiger Lake-LP Smart Sound Audio vendor: Dell
    driver: snd_hda_intel v: kernel alternate: snd_soc_avs,snd_sof_pci_intel_tgl
    bus-ID: 0000:00:1f.3 chip-ID: 8086:a0c8 class-ID: 0403
  API: ALSA v: k6.9.3-3-MANJARO status: kernel-api with: aoss
    type: oss-emulator tools: alsactl,alsamixer,amixer
  Server-1: JACK v: 1.9.22 status: off tools: N/A
  Server-2: PipeWire v: 1.0.7 status: active with: 1: pipewire-pulse
    status: active 2: wireplumber status: active 3: pipewire-alsa type: plugin
    tools: pactl,pw-cat,pw-cli,wpctl
Network:
  Device-1: Realtek RTL8821CE 802.11ac PCIe Wireless Network Adapter
    driver: rtw_8821ce v: N/A modules: rtw88_8821ce port: 3000
    bus-ID: 0000:01:00.0 chip-ID: 10ec:c821 class-ID: 0280
  IF: wlp1s0 state: up mac: <filter>
  IP v4: <filter> type: dynamic noprefixroute scope: global
    broadcast: <filter>
  IP v6: <filter> type: dynamic noprefixroute scope: global
  IP v6: <filter> type: noprefixroute scope: link
  Info: services: NetworkManager, systemd-timesyncd, wpa_supplicant
  WAN IP: <filter>
Bluetooth:
  Device-1: Realtek Bluetooth Radio driver: btusb v: 0.8 type: USB rev: 1.1
    speed: 12 Mb/s lanes: 1 mode: 1.1 bus-ID: 1-10:3 chip-ID: 0bda:c829
    class-ID: e001 serial: <filter>
  Report: rfkill ID: hci0 rfk-id: 2 state: up address: see --recommends
Logical:
  Message: No logical block device data found.
  Device-1: luks-328a6c03-522c-4375-805b-a04538d73726 maj-min: 254:0
    type: LUKS dm: dm-0 size: 238.17 GiB
  Components:
  p-1: nvme0n1p2 maj-min: 259:2 size: 238.17 GiB
RAID:
  Hardware-1: Intel Volume Management Device NVMe RAID Controller driver: vmd
    v: 0.6 port: N/A bus-ID: 0000:00:0e.0 chip-ID: 8086:9a0b rev: class-ID: 0104
Drives:
  Local Storage: total: 238.47 GiB used: 31.63 GiB (13.3%)
  SMART Message: Required tool smartctl not installed. Check --recommends
  ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: Western Digital
    model: PC SN530 NVMe WDC 256GB size: 238.47 GiB block-size: physical: 512 B
    logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 tech: SSD serial: <filter>
    fw-rev: 21113012 temp: 39.9 C scheme: GPT
  Message: No optical or floppy data found.
Partition:
  ID-1: / raw-size: 238.17 GiB size: 233.37 GiB (97.99%)
    used: 31.63 GiB (13.6%) fs: ext4 dev: /dev/dm-0 maj-min: 254:0
    mapped: luks-328a6c03-522c-4375-805b-a04538d73726 label: N/A
    uuid: 1dcf5a69-04bc-45eb-a13b-81182603f09d
  ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%)
    used: 460 KiB (0.2%) fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p1 maj-min: 259:1 label: N/A
    uuid: 5DCE-6C3C
Swap:
  Alert: No swap data was found.
Unmounted:
  Message: No unmounted partitions found.
USB:
  Hub-1: 1-0:1 info: hi-speed hub with single TT ports: 12 rev: 2.0
    speed: 480 Mb/s (57.2 MiB/s) lanes: 1 mode: 2.0 chip-ID: 1d6b:0002
    class-ID: 0900
  Device-1: 1-6:2 info: Realtek Integrated_Webcam_HD type: video
    driver: uvcvideo interfaces: 3 rev: 2.0 speed: 480 Mb/s (57.2 MiB/s) lanes: 1
    mode: 2.0 power: 500mA chip-ID: 0bda:5522 class-ID: fe01 serial: <filter>
  Device-2: 1-10:3 info: Realtek Bluetooth Radio type: bluetooth
    driver: btusb interfaces: 2 rev: 1.1 speed: 12 Mb/s (1.4 MiB/s) lanes: 1
    mode: 1.1 power: 500mA chip-ID: 0bda:c829 class-ID: e001 serial: <filter>
  Hub-2: 2-0:1 info: super-speed hub ports: 4 rev: 3.1
    speed: 10 Gb/s (1.16 GiB/s) lanes: 1 mode: 3.2 gen-2x1 chip-ID: 1d6b:0003
    class-ID: 0900
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 52.0 C mobo: 49.0 C
  Fan Speeds (rpm): cpu: 900
Info:
  Processes: 244 Power: uptime: 2h 51m states: freeze,mem,disk suspend: s2idle
    wakeups: 1 hibernate: platform avail: shutdown, reboot, suspend, test_resume
    image: 2.99 GiB services: org_kde_powerdevil, power-profiles-daemon,
    upowerd Init: systemd v: 255 default: graphical tool: systemctl
  Packages: 1215 pm: pacman pkgs: 1208 libs: 348 tools: pamac,yay pm: flatpak
    pkgs: 7 Compilers: gcc: 14.1.1 Shell: Zsh v: 5.9 default: Bash v: 5.2.26
    running-in: konsole inxi: 3.3.34

there is a firmware update for realtek in the aur

pamac search realtek

should show it up if aur is enabled.

pamac install realtek-firmware

will install it

it’s always good to update the firmware of the hardware to the latest

1 Like

I WISH TO SEE AVERMEDIA SOFTWARE 4 ON LINUX ?[quote=“mellow63, post:1, topic:163963, full:true”]
I installed Manjaro KDE about a week ago. The experience has been amazing but from few days I am facing this issue with my wifi connection. At first it showed limited wifi connection even though in my other devices wifi was fine. I removed my wifi and again tried to connect but from then the problem is on, KDE Wallet always shows popup and wifi doesn’t connect after entering the password everytime the wifi Authenticate pops up.

Just In: I just noticed, when I connect to my earbud by bluetooth the wifi slows down to the point where web page doesn’t reload. I turned off the wifi then again tried to connect it asks for password again (Authenticate) but if I disconnect my bluetooth earbud the wifi is working.

Please provide me with solution if you are familiar or know what’s going on.
[/quote]

Conflict occurred :frowning:

pamac search realtek                                                                                          ✔ 
realtek-firmware  20191022-1                                                                                              AUR
    Realtek-specific firmware for WiFI, Bluetooth and Ethernet cards
    ~  pamac install realtek-firmware                                                                                ✔ 
Warning: realtek-firmware is only available from AUR
Preparing...
Checking realtek-firmware dependencies...
Resolving dependencies...
Checking inter-conflicts...
Error: Failed to prepare transaction:
could not satisfy dependencies:
- removing linux-firmware breaks dependency 'linux-firmware' required by linux69



Edit build files : [e] 
Apply transaction ? [e/y/N] y

Transaction cancelled.

What should I do ?

Sounds like a misconfig in your DNS Resolver Settings. Had the same issues as well, especially, when you are in a Network within 14 eyes alliances wher ISP’s only allow certain DNS Servers as Intelligence monitors all internet traffic. Are you using VPN?

Check your Resolver Settings and maybe also try this as a workaround with your own specified DNS Settings from here: Manjaro Forum Link - NETWORKING

Concerning your bluetooth problem: This is normaly due to the fact of frequency overlapp and the frequencies used by your modem. Especially, when it points from the same direction. - Solution: Try other drivers for your Network Adadpter and/or try 5G or change your modem position.

For me it worked when I changed my modem the best.

1 Like

No I don’t use vpn.

The first problem was solved. I just had to disable KDE wallet and in Wi-Fi & Networking => Wi-Fi Security, I entered my wifi password and selected ‘Store password for all users (not encrypted)’ and after reboot the problem was solved, It didn’t ask for password anymore and limited connection was also not shown. I don’t know if that’s how it was solved but I didn’t face the problem again.

As for second problem with Bluetooth and Wi-Fi, like you said it was due to interference of frequency both being same (2.4GHz). Your suggestion for solution on changing the Network Adapter worked for me. I changed my driver from rtw_8821ce to rtl8821ce and wifi is working while I am listening song on my earbuds rn :joy:

Thank you for helping solve this for me :slightly_smiling_face: @Frater_418 and @Olli

You’re welcome.

1 Like

This topic was automatically closed 36 hours after the last reply. New replies are no longer allowed.