Viimeinen päivitys 31.3.2023 aiheutti paljon ongelmia

31.3.2023 julkaistu Manjaro Stable päivitys aihetti paljon ongelmia, joista osa on sellaisia, että en osaa niitä ratkaista:

Ensiksi: Latasin em n. 1,4 Gt kokoisen päivityksen Manjaro 22.0.5 koneelle, johon olin tehnyt kaikki sitä ennen julkaistut isot ja julkaisemattomat pienet päivytykset, eli kone oli mielestäni täysin toimiva. Tämä 31.3.2023 julkaistu päivitys aiheutti sen, että kone käynnistyi OK 2 kertaa, mutta sitten LUKS:n jälkeen käynnistys pysähtyi ja näytölle tuli musta ruutu, jossa tty vaati antamaan kirjautumistunnuksen (login name) + salasanan. Kun en muistanut kirjautusmistunnustani, jouduin asentamaan Manjaro 22.0.5 tikulta uudestaan. Asennusta ennen sain tikun avulla Koti-kansion tiedot otettua talteen. Uudelleen asennuksen jälkeen tuli 1,3 Gt päivitys, mutta tämän päivityksen lopussa tuli ilmoitus: ’virhe määritettäessä manjaro-keyring’

En osaa reagoida tälle ilmoitukselle mitään.

Nyt kone käynnistyy niin, että LUKS: salasana hyväksymisen jälkeen tuleee ensin ilmoitus: ''Virhe: No such cryptodisk … Paina mitä tahansa painiketta ja jatka …’’ → kun en tee mitään, niin noin 4-6 sek päästä kone avautuu käyttäjän salasanan valikkoon.

Toiseksi: Poistin uuden asennuksen ja sitä seuranneen päivityksen mukana tulleen ONLYOFFICE paketin ja latasin Manjaror Softwaresta libreoffice-fresh ja libreoffice-fresh-fi paketit , versio 7.5.1.2. Tämä sujui OK. Sitten yritin asentaa LO:n suomen oikeinkirjoituksen tarkistamista varten AUR:sta voikko-fi, mutta en koostaminen ei mene läpi. Kun yritän poistaa libreoffice-fresh paketin, saan ilmoituksen, että ‘’ riippuvuuksia ei voitu ratkoa: - paketin libreoffice-fresh poistaminen rikkoo riippuvuuden 'libreoffice-’’.

Eli olen taas umpikujamaisessa tilanteessa, että en keksi muuta kuin asentaa taas Manjaro uudestaan !

Nyt olisi hyvät neuvot tarpeen 1.) manjaro-keyring osalta ja 2.) libreoffice:n suomenkielen oikeikirjoituksen tarkistamiseen vaadittavien lisäpakettien asentamiseksi oikein.

 1. sinun pitää ajaa uudelleen grub-install niin tuo valitus menee pois. Se valitus ei haittaa mitään, niin siihen ei oikeastaan tarvitse puuttua ellei halua pois turhaa valitusviestiä.

Asennuskomento on eri riippuen minkälainen setuppi sulla on, niin en ala tässä mitään ehdottamaan, mutta foorumilla on paljon puhuttu tuosta ongelmasta jos käytät hakua, ja eri tapoja ratkaista se

 1. kielipaketit kannattanee asentaa manjaro settings managerin avulla.

@varikonniemi Kiitos neuvoista.

1.) Ajoin sudo pacman -Syu grub-install → se ilmoitti, että ‘‘ei mitään tehtävää’’.

2.) Tarkistin kielipaketit settings managerin kautta, mutta siellä oleva asennettu libreoffice-fresh-fi kielipaketti ei tehoa LO:n suomenkielen oikolukuun. Aiemissa asennuksissani käytin Crysostomuksen ohjetta: Lataa AURsta 4 LO:n apupakettia (voikko-fi, hfstospell-git, voikko-libreoffice ja malaga) → porttaa näistä ensin voiko-fi sitten yhtenä ryhmänä loput. Onko tämä ohje nyt vanhentunut - ei enää voimassa ?

grub-install on komento jonka ajat joka asentaa (ja päivittää asennetun) grubin. Suosittelen käyttämään hakua ja suorittamaan sen ohjeitten mukaan. Mitä yritit tehdä ei liity mitenkään asiaan.

en ole koskaan oikolukua käyttänyt, niin voihanse olla että sanomasi on oikein, mutta jos se ei toiminut niin voi olla että voikkoa AUR:issa ei ole päivitetty vielä toimimaan viimesimmän LO:n kanssa.

@varikonniemi Kiitos neuvosta ! Yritin ajaa näin: Ensin Päätteen aloituskohtaan:

   /  grub-install:heavy_check_mark:
Asennetaan i386-pc-alustalle.
grub-install: virhe: asennuslaitetta ei ole määritelty.
   / 

ja sitten tähän /boot/grub/i386-pc valikkoon:

   /boot/grub/i386-pc  grub-install:heavy_check_mark:
Asennetaan i386-pc-alustalle.
grub-install: virhe: asennuslaitetta ei ole määritelty.
   /boot/grub/i386-pc 

eli mihin tämä komento tulee ohjata ?

kuten sanoin, koitan neuvoa sulle miten löydät tarvittavat tiedot, en halua lusikalla syöttää sulle komentoja jotka ajat ymmärtämättä mitä tapahtuu.

lähinnä sen takia että kyseessä on todella syvän tason muutos koneeseen ja jos joku menee pieleen niin sun kone ei käynnisty enää. NIIN sinun pitää nyt käyttää foorumin hakua/googlea jne ja ymmärtää mitä olet tekemässä, ei pelkästään copy&paste ehdotettuja komentoja minulta

Sun onglemaa on keskusteltu viimesimmässä stable update -ketjussa ja siellä on linkkejä jotka kertoo taustat miksi se tapahtu, ja miten se korjataan eri tilanteissa.

@varikonniemi Kiitos ohjeesta !

@varikonniemi

1.) grub-install asennus onnistui OK (Philin ohjeella)

   ~  sudo grub-install --force --target=i386-pc --recheck --boot-directory=/boot /dev/sdb
[sudo] user1-käyttäjän salasana:
Asennetaan i386-pc-alustalle.
Asennus on päättynyt. Virheitä ei tiedossa.
   ~ 

 • tulos: nyt kone boottaa OK ilman väli-ilmoituksia ja -pysäytyksiä;

2.) virhe määritettäessä manjaro-keyring’ - tämä asia on minulle vielä epäselvä;

3.) libreoffice-fresh - suomenkielen oikolukuohjelma voikko-fi ei porttaa/ ei koostu: Porttausyrityksen virheilmoituksen mukana oli ‘Muokkaa koontitietoja’ - lisäsivu, jossa oli voikko-fi ohjelman ylläpitäjän (maintainer) s-postiosoite. Lähetin hänelle kuvauksen tilanteesta, kuvakaappaukset virheilmoituksista ja kopion koko asennuksen kulusta Päätteellä. Sain äsken häneltä tällaisen vastauksen: ‘‘Pikasella vilkasulla sanoisin että sulta puuttuu base-devel paketti ryhmä. Sen kun asennat niin lähtee varmaankin asentumaan 🤔 tosin, Manjaro ku kerran kyseessä niin vähän 🤷🏻‍♂️ että mitä kautta siellä tuo perus c/c++ kääntö stäkki asennetaan.’’ Miten saisin tarkastettua onko tässä päivitetyssä Manjaro 22.1.0 :ssa em. ylläpitäjän puuttuvaksi epäilemä ‘‘base-devel paketti ryhmä’’ ja jos se puuttuu niin, onko se ryhmä jotenkin saatavilla tähän ? Minä kun en ole koodaaja.

käytätkö pamaccia sen voikko-fi asentamiseen? Luulin että se hoitaa kaikki vaatimukset automaattisesti?

pamac build voikko-fi

jos tuo tuottaa edellä mainitsemasi ongelmat, niin sitten kokeile

pamac reinstall manjaro-keyring

pamac install base-devel

@varikonniemi Kiitos neuvosta ja ajokomennoista !

 • Ensin ajoin pamac build voikko-fi → tulos: ei onnistunut.

 • Sitten ajoin pamac reinstall manjaro-keyring sekä pamac install base-devel → tulos: molemmat onnistuivat :grinning:

 • Sitten ajoin uudestaan pamac build voikko-fi → tulos: ei onnistunut

 • Sitten ajoin vanhan (Chrysostomukselta saadun) käskyn, jota ole käyttänyt useasti, eli: gpg
  –keyserver pool.sks-keyservers.net --recv-keys
  AC5D65F10C8596D7E2DAE2633D309B604AE3942E pamac build voikko-fi → käskyn ajon alkuosassa se pyysi vahvistamaan käskyn omalla salasanalla ja toteutti sitten käskyn loppuun → tulos: nyt onnistui :grinning:

 • Lopuksi ajoin saman, nyt kolmelle paketille yhdellä komennolla: gpg --keyserver pool.sks-keyservers.net --recv-keys AC5D65F10C8596D7E2DAE2633D309B604AE3942E
  pamac build hfstospell-git voikko-libreoffice malaga → käskyn ajon alkuosassa se pyysi vahvistamaan käskyn omalla salasanalla ja toteutti sitten käskyn loppuun → tulos: kaikki 3 pakettia onnistui. :grinning:

** Summa summarum: Kun sain avainrenkaan korjauksen ja puuttuneen base-devel ryhmän asennettua, niin libreoffice:n AUR lisäpakettien koostaminen onnistuivat. Nyt suomenkielen oikeinkirjoitusen automaattinen tarkastus voikko-fi sovelluksella toimii koneen libreoffice koneen ohjelmassa. :grinning: :grinning:

Kiitos paljon avusta !

mukava että sait toimimaan, ja tämän selvittely on varmaan jonkunverran perehdyttänyt sulle Linuxin sielunelämää miten asiat toimii konepellin alla :slight_smile:

Ja opin itsekin että pamac ei aina osaa avainta tuoda vaikka periaatteessa pitäs, eikä se osaa aina kaikkia riippuvuuksia selvittää, vaikka periaatteessa pitäs.

This topic was automatically closed 2 days after the last reply. New replies are no longer allowed.