SSD için ayar gerekiyor mu

Merhaba linux konusunda fazlasıyla acemiyim ve ingilizce bilmiyorum. Eski bir laptopum var ve ssd satın aldım. Seneler önce ubuntu için trim etkinleştirme gibi ayarlar yapıldığını görmüştüm. Manjaroda ssd için hangi ayarları yapmam gerekir?

Fstrim servisini aktif etmeni oneririm. Ek bir ayar gereksinim duymadim simdiye kadar.
systemctl enable fstrim.timer

Henüz kurulum yapmadım şu an okuma aşamasındayım. Başka distrolar için yazılmış rehberlere baktığımda haftalık, günlük gibi trim zamanını belirleme, browserların cacheini sıfırlama gibi şeyler anlatılmış… Mesela fstrim.timer ile trimin günlük olmasını nasıl sağlıyoruz?

Bu konuda Manjaro diğer Linux’lerden farkı yok, aynı ayarları kulanabilmeniz gerekir.

1 Like

aynen tercüme ile ilerlemeye çalışıyorum. Fakat tercüme yeterli gelmiyor. 2 gündür lemp yüklemeye çalıştım fakat her adımda farklı hatalar ile karşılaşıyorum. Dediğim gibi tercüme her zaman yetertli olmuyor

Yukarıdaki linkdeki çeviriciği kullanarak bu sayfayı okumanızı tavsiye ederim:

https://www.freedesktop.org/software/systemd/man/systemd.timer

1 Like

Doğru, fakat kullanmazsanız hiç bir bilgiyi öğrenemezsiniz :wink:

Malesef internet deki bilgilerin hemen hemen hepsi İngilizce. …

@a.sani , inşallah dün gece tavsiye ettiğim uzantıyı Firefox’a eklemişiniz, sayfaları bir seferde tamamını tercüme edebiliyor farkına vadiysanız :wink:
(Linki cevir öğesini kullanarak)

Bu uzantı, Firefox’ta bir bağlam menüsü öğesi oluşturur. Bu menü öğesini tıkladığınızda, daha önce seçilen metin çeviri için Google Translate’e veya telaffuzu dinlemek için Google TTS’ye gönderilir. Seçenekler sayfasında çeviri için varsayılan dilleri ayarlayabilirsiniz.

eyv reis gtranslate kullanıyorum ben

Linux SSD diskleri otomatik tanır ve 2.6.29 çekirdeğinden beri kullandığınız diskin SSD olup olmadığını anlayabilirsiniz.

cat /sys/block/sda/queue/rotational

çıktısı eğer 0 veriyorsa SSD’dir eğer 1 veriyorsa normal sabit disk kullanıyorsunuz demektir.

2 Likes