Soundcard not detected after upgrading system

Since a week ago my integrated sound card stopped working.
I did a system upgrade but it took some time before I realized it was the software, I was checking hardware at first.
I get the startup log:

$ sudo journalctl -b0 -p4 --no-hostname
-- Logs begin at Mon 2019-12-30 02:47:04 CET, end at Sun 2020-08-16 23:25:15 CEST. --
aug 16 23:00:34 kernel: x86/cpu: VMX (outside TXT) disabled by BIOS
aug 16 23:00:34 kernel: MDS CPU bug present and SMT on, data leak possible. See https://www.kernel.org/doc/html/latest/admin-guide/hw-vuln/mds.html f>
aug 16 23:00:34 kernel:  #5 #6 #7
aug 16 23:00:34 kernel: ENERGY_PERF_BIAS: Set to 'normal', was 'performance'
aug 16 23:00:34 kernel: ata1.00: supports DRM functions and may not be fully accessible
aug 16 23:00:34 kernel: ata1.00: supports DRM functions and may not be fully accessible
aug 16 23:00:34 kernel: nvidia: loading out-of-tree module taints kernel.
aug 16 23:00:34 kernel: nvidia: module license 'NVIDIA' taints kernel.
aug 16 23:00:34 kernel: Disabling lock debugging due to kernel taint
aug 16 23:00:34 kernel: NVRM: loading NVIDIA UNIX x86_64 Kernel Module  440.100  Fri May 29 08:45:51 UTC 2020
aug 16 23:00:34 kernel: snd_hda_intel 0000:00:1f.3: CORB reset timeout#1, CORBRP = 0
aug 16 23:00:34 kernel: snd_hda_intel 0000:00:1f.3: no codecs found!
aug 16 23:00:36 kernel: snd_hda_intel 0000:00:1f.3: CORB reset timeout#1, CORBRP = 0
aug 16 23:00:37 kernel: kauditd_printk_skb: 49 callbacks suppressed
aug 16 23:00:44 kernel: kauditd_printk_skb: 4 callbacks suppressed
aug 16 23:00:51 org.a11y.Bus[984]: dbus-daemon[984]: Activating service name='org.a11y.atspi.Registry' requested by ':1.0' (uid=1000 pid=952 comm="xf>
aug 16 23:00:51 org.a11y.Bus[984]: dbus-daemon[984]: Successfully activated service 'org.a11y.atspi.Registry'
aug 16 23:00:51 kernel: kauditd_printk_skb: 6 callbacks suppressed
aug 16 23:00:52 blueman-mechani[1139]: gtk_icon_theme_get_for_screen: assertion 'GDK_IS_SCREEN (screen)' failed

And this is my alsa-info.sh:
ALSA-info
Tried all the different solutions I’ve found from various Linux distros but with no luck.
I also tried upgrading the kernel with different versions (4.14, 4.19, 5.4, 5.6 and now 5.7)

Detected sound cards:

$ aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 1: NVidia [HDA NVidia], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: NVidia [HDA NVidia], device 7: HDMI 1 [HDMI 1]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: NVidia [HDA NVidia], device 8: HDMI 2 [HDMI 2]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: NVidia [HDA NVidia], device 9: HDMI 3 [HDMI 3]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 2: He [Corsair HS70 Wireless Gaming He], device 0: USB Audio [USB Audio]
  Subdevices: 0/1
  Subdevice #0: subdevice #0

Currently I am running:

$ uname -a
Linux kappa 5.7.14-1-MANJARO #1 SMP PREEMPT Fri Aug 7 10:12:32 UTC 2020 x86_64 GNU/Linux

Any clues?

codec are missing
can you return

inxi -Fxxxza --no-host
$ inxi -Fxxxza --no-host
System:    Kernel: 5.7.14-1-MANJARO x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 10.1.0 
           parameters: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-5.7-x86_64 root=UUID=96d39fce-4293-46f8-b13e-ffda06fba253 rw 
           resume=UUID=cfea29fc-fa96-4c6e-8bdb-c559814ea03b 
           Desktop: Xfce 4.14.2 tk: Gtk 3.24.20 info: xfce4-panel wm: xfwm4 dm: LightDM 1.30.0 Distro: Manjaro Linux 
Machine:   Type: Desktop Mobo: MSI model: B150M GAMING PRO (MS-7994) v: 1.0 serial: <filter> 
           UEFI [Legacy]: American Megatrends v: 4.20 date: 05/23/2016 
CPU:       Topology: Quad Core model: Intel Core i7-6700K bits: 64 type: MT MCP arch: Skylake-S family: 6 model-id: 5E (94) 
           stepping: 3 microcode: D6 L2 cache: 8192 KiB 
           flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 bogomips: 64026 
           Speed: 800 MHz min/max: 800/4200 MHz Core speeds (MHz): 1: 800 2: 800 3: 801 4: 800 5: 801 6: 800 7: 800 8: 800 
           Vulnerabilities: Type: itlb_multihit status: KVM: Vulnerable 
           Type: l1tf mitigation: PTE Inversion 
           Type: mds mitigation: Clear CPU buffers; SMT vulnerable 
           Type: meltdown mitigation: PTI 
           Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp 
           Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization 
           Type: spectre_v2 mitigation: Full generic retpoline, IBPB: conditional, IBRS_FW, STIBP: conditional, RSB filling 
           Type: srbds status: Vulnerable: No microcode 
           Type: tsx_async_abort mitigation: Clear CPU buffers; SMT vulnerable 
Graphics:  Device-1: NVIDIA GP106 [GeForce GTX 1060 6GB] vendor: ASUSTeK driver: nvidia v: 440.100 
           alternate: nouveau,nvidia_drm bus ID: 01:00.0 chip ID: 10de:1c03 
           Display: server: X.org 1.20.8 driver: nvidia resolution: <xdpyinfo missing> 
           OpenGL: renderer: GeForce GTX 1060 6GB/PCIe/SSE2 v: 4.6.0 NVIDIA 440.100 direct render: Yes 
Audio:     Device-1: Intel 100 Series/C230 Series Family HD Audio vendor: Micro-Star MSI driver: snd_hda_intel v: kernel 
           bus ID: 00:1f.3 chip ID: 8086:a170 
           Device-2: NVIDIA GP106 High Definition Audio vendor: ASUSTeK driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 01:00.1 
           chip ID: 10de:10f1 
           Device-3: Corsair Corsair HS70 Wireless Gaming Headset type: USB driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid 
           bus ID: 1-10:4 chip ID: 1b1c:0a38 
           Sound Server: ALSA v: k5.7.14-1-MANJARO 
Network:   Device-1: Intel Ethernet I219-V vendor: Micro-Star MSI driver: e1000e v: 3.2.6-k port: f000 bus ID: 00:1f.6 
           chip ID: 8086:15b8 
           IF: enp0s31f6 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: <filter> 
Drives:    Local Storage: total: 3.18 TiB used: 1.92 TiB (60.3%) 
           SMART Message: Required tool smartctl not installed. Check --recommends 
           ID-1: /dev/sda vendor: Samsung model: SSD 850 EVO 500GB size: 465.76 GiB block size: physical: 512 B logical: 512 B 
           speed: 6.0 Gb/s serial: <filter> rev: 2B6Q scheme: MBR 
           ID-2: /dev/sdb vendor: Seagate model: ST2000DL003-9VT166 size: 1.82 TiB block size: physical: 4096 B logical: 512 B 
           speed: 6.0 Gb/s rotation: 5900 rpm serial: <filter> rev: CC3C scheme: GPT 
           ID-3: /dev/sdc vendor: Seagate model: ST1000DM010-2EP102 size: 931.51 GiB block size: physical: 4096 B 
           logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s rotation: 7200 rpm serial: <filter> rev: CC43 
Partition: ID-1: / raw size: 448.64 GiB size: 440.60 GiB (98.21%) used: 366.40 GiB (83.2%) fs: ext4 block size: 4096 B 
           dev: /dev/sda1 
Swap:      Kernel: swappiness: 60 (default) cache pressure: 100 (default) 
           ID-1: swap-1 type: partition size: 17.11 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: -2 dev: /dev/sda2 
Sensors:   System Temperatures: cpu: 33.0 C mobo: 33.0 C gpu: nvidia temp: 34 C 
           Fan Speeds (RPM): cpu: 678 fan-2: 237 fan-3: 633 fan-4: 0 fan-5: 0 gpu: nvidia fan: 0% 
Info:      Processes: 262 Uptime: N/A Memory: 15.60 GiB used: 1.40 GiB (9.0%) Init: systemd v: 245 Compilers: gcc: 10.1.0 
           Packages: pacman: 1134 lib: 370 Shell: Bash v: 5.0.18 running in: xfce4-terminal inxi: 3.1.05

you should submit a report bug ,
because you dont load codecs for B150M MSI

Here in Manjaro forum, or?

@stephane, I could not find any bug report section for Manjaro.
Is it for the Arch kernel?
I tried installing 5.3 kernel instead since I saw some people had similar problems with sound missing but it seems to be some race condition.

the alsa-info is not showing much about the onboard audio device as it crashes very early in the boot process

[    2.515038] snd_hda_intel 0000:00:1f.3: CORB reset timeout#1, CORBRP = 0
[    2.515045] snd_hda_intel 0000:00:1f.3: no codecs found!

web searches to find out what this CORB error is did not find much and it was inconclusive
I found 2 discussions on Arch forum with the same error message, but in both cases the discussion did not get anywhere because the fault disappeared before any troubleshooting could be done
this bug report had more explanation, but also ended up unresolved
https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=114341

It appears to be a problem specific to skylake CPU and BIOS firmware in some motherboards

suggest check if there is a firmware update available for this board and update BIOS if possible

or reset the BIOS if an update is not available

thanks for your tip.
The BIOS has not been updated since I bought the board, several years ago so it was a good idea.
I did update the motherboard to the latest version today and the error is still reported during boot up:

   $ sudo journalctl -b0 -p4 --no-hostname
    -- Logs begin at Tue 2020-01-14 11:47:18 CET, end at Tue 2020-09-08 21:55:19 CEST. --
    Sep 08 21:51:47 kernel: MDS CPU bug present and SMT on, data leak possible. See https://www.kernel.org/doc/html/latest/admin-guide/hw-vuln/mds.html f>
    Sep 08 21:51:47 kernel: TAA CPU bug present and SMT on, data leak possible. See https://www.kernel.org/doc/html/latest/admin-guide/hw-vuln/tsx_async_>
    Sep 08 21:51:47 kernel:  #5 #6 #7
    Sep 08 21:51:47 kernel: resource sanity check: requesting [mem 0xfdffe800-0xfe0007ff], which spans more than pnp 00:08 [mem 0xfdb00000-0xfdffffff]
    Sep 08 21:51:47 kernel: caller pmc_core_probe+0x85/0x380 mapping multiple BARs
    Sep 08 21:51:47 kernel: ACPI BIOS Error (bug): Could not resolve symbol [\_SB.PCI0.SAT0.PRT0._GTF.DSSP], AE_NOT_FOUND (20200528/psargs-330)
    Sep 08 21:51:47 kernel: ACPI Error: Aborting method \_SB.PCI0.SAT0.PRT0._GTF due to previous error (AE_NOT_FOUND) (20200528/psparse-529)
    Sep 08 21:51:47 kernel: ata1.00: supports DRM functions and may not be fully accessible
    Sep 08 21:51:47 kernel: ACPI BIOS Error (bug): Could not resolve symbol [\_SB.PCI0.SAT0.PRT0._GTF.DSSP], AE_NOT_FOUND (20200528/psargs-330)
    Sep 08 21:51:47 kernel: ACPI Error: Aborting method \_SB.PCI0.SAT0.PRT0._GTF due to previous error (AE_NOT_FOUND) (20200528/psparse-529)
    Sep 08 21:51:47 kernel: ata1.00: supports DRM functions and may not be fully accessible
    Sep 08 21:51:47 kernel: ACPI BIOS Error (bug): Could not resolve symbol [\_SB.PCI0.SAT0.PRT1._GTF.DSSP], AE_NOT_FOUND (20200528/psargs-330)
    Sep 08 21:51:47 kernel: ACPI Error: Aborting method \_SB.PCI0.SAT0.PRT1._GTF due to previous error (AE_NOT_FOUND) (20200528/psparse-529)
    Sep 08 21:51:47 kernel: ACPI BIOS Error (bug): Could not resolve symbol [\_SB.PCI0.SAT0.PRT3._GTF.DSSP], AE_NOT_FOUND (20200528/psargs-330)
    Sep 08 21:51:47 kernel: ACPI Error: Aborting method \_SB.PCI0.SAT0.PRT3._GTF due to previous error (AE_NOT_FOUND) (20200528/psparse-529)
    Sep 08 21:51:47 kernel: ACPI BIOS Error (bug): Could not resolve symbol [\_SB.PCI0.SAT0.PRT1._GTF.DSSP], AE_NOT_FOUND (20200528/psargs-330)
    Sep 08 21:51:47 kernel: ACPI Error: Aborting method \_SB.PCI0.SAT0.PRT1._GTF due to previous error (AE_NOT_FOUND) (20200528/psparse-529)
    Sep 08 21:51:47 kernel: ACPI BIOS Error (bug): Could not resolve symbol [\_SB.PCI0.SAT0.PRT2._GTF.DSSP], AE_NOT_FOUND (20200528/psargs-330)
    Sep 08 21:51:47 kernel: ACPI Error: Aborting method \_SB.PCI0.SAT0.PRT2._GTF due to previous error (AE_NOT_FOUND) (20200528/psparse-529)
    Sep 08 21:51:47 kernel: ACPI BIOS Error (bug): Could not resolve symbol [\_SB.PCI0.SAT0.PRT3._GTF.DSSP], AE_NOT_FOUND (20200528/psargs-330)
    Sep 08 21:51:47 kernel: ACPI Error: Aborting method \_SB.PCI0.SAT0.PRT3._GTF due to previous error (AE_NOT_FOUND) (20200528/psparse-529)
    Sep 08 21:51:47 kernel: ACPI BIOS Error (bug): Could not resolve symbol [\_SB.PCI0.SAT0.PRT2._GTF.DSSP], AE_NOT_FOUND (20200528/psargs-330)
    Sep 08 21:51:47 kernel: ACPI Error: Aborting method \_SB.PCI0.SAT0.PRT2._GTF due to previous error (AE_NOT_FOUND) (20200528/psparse-529)
    Sep 08 21:51:47 kernel: nvidia: loading out-of-tree module taints kernel.
    Sep 08 21:51:47 kernel: nvidia: module license 'NVIDIA' taints kernel.
    Sep 08 21:51:47 kernel: Disabling lock debugging due to kernel taint
    Sep 08 21:51:47 kernel: NVRM: loading NVIDIA UNIX x86_64 Kernel Module  450.66  Wed Aug 12 19:42:48 UTC 2020
    Sep 08 21:51:47 systemd-udevd[366]: controlC1: Process '/usr/bin/alsactl restore 1' failed with exit code 99.
    Sep 08 21:51:47 kernel: snd_hda_intel 0000:00:1f.3: CORB reset timeout#1, CORBRP = 0
    Sep 08 21:51:47 kernel: snd_hda_intel 0000:00:1f.3: no codecs found!
    Sep 08 21:51:47 systemd-udevd[355]: controlC0: Process '/usr/bin/alsactl restore 0' failed with exit code 99.
    Sep 08 21:51:48 systemd-udevd[358]: controlC2: Process '/usr/bin/alsactl restore 2' failed with exit code 99.
    Sep 08 21:51:50 kernel: kauditd_printk_skb: 24 callbacks suppressed
    Sep 08 21:51:59 lightdm[924]: gkr-pam: unable to locate daemon control file
    Sep 08 21:51:59 kernel: kauditd_printk_skb: 4 callbacks suppressed
    Sep 08 21:52:01 blueman-mechani[1132]: gtk_icon_theme_get_for_screen: assertion 'GDK_IS_SCREEN (screen)' failed
    Sep 08 21:52:06 kernel: kauditd_printk_skb: 10 callbacks suppressed