Screen flipped upside-down in Landscape on Pinephone

Hi,
After some update (don’t remember the date), the screen orientation is inverted in landscape. I was wondering what is managing it and where is the configuration so that I can troubleshout it ?

:+1: Welcome to Manjaro! :+1:

  1. Please read this:
    How to provide good information
    and post some more information so we can see what’s really going on. Now we know the symptom of the disease, but we need some more probing to know where the origin lies…

  2. An inxi --admin --verbosity=7 --filter --no-host --width would be the minimum required information… (Personally Identifiable Information like serial numbers and MAC addresses will be filtered out by the above command)
    Also, please copy-paste that output in-between 3 backticks ``` at the beginning and end of the code/text.

  3. On most computers, this has nothing to do with the Manjaro update process but you accidentally pressing Ctrl+Alt+→ so to revert that, open the virtual keyboard and try pressing Ctrl+Alt+↑ first

  4. I’ve reclassified your question into the ARM category to have the local experts look at my ramblings too… :wink:

:+1:

P.S. If you enter a bit more details in your profile, we can also see which Desktop Environment you’re using, which CPU/GPU or Kernel, … you have without typing it every time

Hi,
the edit in the title doesn’t reflect the problem (but I can’t edit it again it seems…): this is not a problem of the screen being blocked to landscape, or landscape by default… It’s on the pinephone (the linux mobile phone). The portrait screen orientation is well oriented, but when I rotate the phone, it switches to landscape, it is 180° wrong (like if the accelerometer sensor sign was inverted).

I provide here the inxi output, but I really doubt it’s relevant outside the kernel version and the pinephone version…

inxi output
System:
  Kernel: 5.11.6-2-MANJARO-ARM aarch64 bits: 64 compiler: gcc v: 10.2.0 
  parameters: loglevel=4 console=tty0 console=ttyS0,115200 
  earlycon=uart,mmio32,0x01c28000 consoleblank=0 boot=PARTUUID=bd9e0736-01 
  root=PARTUUID=bd9e0736-02 rw rootwait quiet 
  bootsplash.bootfile=bootsplash-themes/manjaro/bootsplash 
  Console: tty 1 DM: SDDM Distro: Manjaro ARM 
Machine:
  Type: ARM Device System: Pine64 PinePhone (1.2) details: N/A 
  serial: <filter> 
Battery:
  ID-1: axp20x-battery charge: 1% condition: N/A volts: 3.4/3.0 model: N/A 
  type: N/A serial: N/A status: Charging 
Memory:
  RAM: total: 2.92 GiB used: 808.4 MiB (27.0%) 
  RAM Report: missing: Required program dmidecode not available 
CPU:
  Info: Quad Core model: N/A variant: cortex-a53 bits: 64 type: MCP 
  arch: ARMv8 family: 8 model-id: N/A stepping: 4 microcode: N/A bogomips: 0 
  Speed: 912 MHz min/max: 648/1152 MHz Core speeds (MHz): 1: 816 2: 816 3: 816 
  4: 816 
  Features: aes asimd cpuid crc32 evtstrm fp pmull sha1 sha2 
  Vulnerabilities: Type: itlb_multihit status: Not affected 
  Type: l1tf status: Not affected 
  Type: mds status: Not affected 
  Type: meltdown status: Not affected 
  Type: spec_store_bypass status: Not affected 
  Type: spectre_v1 mitigation: __user pointer sanitization 
  Type: spectre_v2 status: Not affected 
  Type: srbds status: Not affected 
  Type: tsx_async_abort status: Not affected 
Graphics:
  Device-1: sun50i-a64-mali driver: lima v: kernel bus ID: N/A 
  chip ID: allwinner:1c40000 
  Device-2: sun50i-a64-dw-hdmi driver: sun8i_dw_hdmi v: N/A bus ID: N/A 
  chip ID: allwinner:1ee0000 
  Device-3: sun50i-a64-display-engine driver: sun4i_drm v: N/A bus ID: N/A 
  chip ID: allwinner:display-engine 
  Display: server: X.org 1.20.10 compositor: kwin_wayland driver: modesetting 
  alternate: fbdev tty: 315x75 
  Message: Unable to show advanced data. Required tool glxinfo missing. 
Audio:
  Device-1: sun50i-a64-dw-hdmi driver: sun8i_dw_hdmi bus ID: N/A 
  chip ID: allwinner:1ee0000 
  Device-2: simple-audio-card driver: N/A bus ID: N/A 
  chip ID: simple-audio-card:hdmi-sound 
  Device-3: simple-audio-card driver: asoc_simple_card bus ID: N/A 
  chip ID: simple-audio-card:sound 
  Sound Server: ALSA v: k5.11.6-2-MANJARO-ARM 
Network:
  Device-1: regulator-fixed driver: reg_fixed_voltage v: N/A port: N/A 
  bus ID: N/A chip ID: regulator-fixed:vbat-wifi 
  Device-2: mmc-pwrseq-simple driver: pwrseq_simple v: N/A port: N/A 
  bus ID: N/A chip ID: mmc-pwrseq-simple:wifi-pwrseq 
  Device-3: sun50i-a64-emac driver: N/A port: N/A bus ID: N/A 
  chip ID: allwinner:soc 
  IF: wlan0 state: up mac: <filter> 
  IP v4: <filter> type: dynamic noprefixroute scope: global 
  broadcast: <filter> 
  IP v6: <filter> type: noprefixroute scope: link 
  IF-ID-1: wwan0 state: unknown mac: N/A 
  IP v4: <filter> type: noprefixroute scope: global 
  WAN IP: <filter> 
Drives:
  Local Storage: total: 44.03 GiB used: 6.45 GiB (14.7%) 
  SMART Message: Required tool smartctl not installed. Check --recommends 
  ID-1: /dev/mmcblk0 model: N/A size: 14.91 GiB block size: physical: 512 B 
  logical: 512 B serial: <filter> scheme: MBR 
  ID-2: /dev/mmcblk2 model: DA4032 size: 29.12 GiB block size: physical: 512 B 
  logical: 512 B serial: <filter> rev: 0x8 
  Message: No Optical or Floppy data was found. 
RAID:
  Message: No RAID data was found. 
Partition:
  ID-1: / raw size: 14.67 GiB size: 14.38 GiB (98.01%) used: 6.42 GiB (44.6%) 
  fs: ext4 dev: /dev/mmcblk0p2 label: ROOT_MNJRO 
  uuid: 04cb10dd-5377-4b79-bd5f-f98459fb9d81 
  ID-2: /boot raw size: 213.6 MiB size: 213.4 MiB (99.89%) 
  used: 37.3 MiB (17.5%) fs: vfat dev: /dev/mmcblk0p1 label: BOOT_MNJRO 
  uuid: BFDA-4587 
Swap:
  Kernel: swappiness: 60 (default) cache pressure: 100 (default) 
  ID-1: swap-1 type: zram size: 4.39 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 100 
  dev: /dev/zram0 
Unmounted:
  Message: No unmounted partitions found. 
USB:
  Hub: 1-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 1 rev: 2.0 speed: 480 Mb/s 
  chip ID: 1d6b:0002 
  Hub: 2-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 1 rev: 2.0 speed: 480 Mb/s 
  chip ID: 1d6b:0002 
  Device-1: 2-1:2 info: Quectel Wireless Solutions EC25 LTE modem 
  type: <vendor specific> driver: option,option1,qmi_wwan interfaces: 5 
  rev: 2.0 speed: 480 Mb/s chip ID: 2c7c:0125 
  Hub: 3-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 1 rev: 1.1 speed: 12 Mb/s 
  chip ID: 1d6b:0001 
  Hub: 4-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 1 rev: 1.1 speed: 12 Mb/s 
  chip ID: 1d6b:0001 
  Hub: 5-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 1 rev: 2.0 speed: 480 Mb/s 
  chip ID: 1d6b:0002 
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 34.6 C mobo: N/A 
  Fan Speeds (RPM): N/A 
Info:
  Processes: 172 Uptime: 16m Init: systemd v: 247 Compilers: gcc: N/A 
  Packages: pacman: 747 lib: 175 flatpak: 0 Shell: Bash v: 5.1.4 
  running in: tty 1 (SSH) inxi: 3.1.08 

…I am doing an update, hopefully, it will be sorted out…

P.S. If you enter a bit more details in your profile, we can also see which Desktop Environment you’re using, which CPU/GPU or Kernel, … you have without typing it every time

<<< Well, I’m working on 8 computers with different hardware running Manjaro and archlinux (x86_64 intel and AMD, Arm32n Arm64, Nvidia and AMD GPU…) And with different kernel since I also write or patch some drivers time to time… I don’t really know how to provide these informations…

…But the pinephone is quite new for me, and I’m finding my way in plasma mobile. This is why I ask more about “where are the configuration” than “how to solve my problem”

Just put that in your profile description and no one will ask you to provide a single kernel again, but will ask it every time… :grin:

That’s why your question was reclassified to the ARM subcategory.

And why someone else than me needs to have a look at this, as I just gave generic instructions that work on most hardware.

:crossed_fingers:

1 Like

Thanks for the title correction !

I added the info in my profile :wink:

By the way, sorry for the pour redaction of the question, I’ve to admit I’ve been a bit sleep deprived for some weeks…

Back to the thread, the update didn’t solved the problem. Still have to dig in…