Running First Wine Application causes system to slow down

I recently got a beefy Thinkpad P52. I installed Manjaro and everything works perfectly. However, whenever I run wine for the first time, the system slows down for about 15 seconds until the application lunches. By slow down, I mean I can’t even move the mouse pointer. Also, it doesn’t matter which application I run; even notepad. I searched for solutions and some suggested that I run “wineserver --persistent”. I did that, but while it makes the application lunch faster, the slow down I described above is still there. I’ll be grateful for any help.

System:
  Kernel: 6.6.1-1-MANJARO arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 13.2.1
    clocksource: tsc available: acpi_pm
    parameters: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-6.6-x86_64
    root=UUID=6636e52c-57e0-449c-8542-19f2e2077593 rw splash
    udev.log_priority=3
  Desktop: i3 v: 4.23 info: polybar dm: SDDM Distro: Manjaro Linux
    base: Arch Linux
Machine:
  Type: Laptop System: LENOVO product: 20MAS0CU00 v: ThinkPad P52
    serial: <filter> Chassis: type: 10 serial: <filter>
  Mobo: LENOVO model: 20MAS0CU00 v: SDK0Q40104 WIN serial: <filter>
    UEFI: LENOVO v: N2CET68W (1.51 ) date: 09/05/2023
Battery:
  ID-1: BAT0 charge: 61.6 Wh (74.0%) condition: 83.2/90.0 Wh (92.4%)
    volts: 12.0 min: 11.2 model: SMP 01AV496 type: Li-poly serial: <filter>
    status: not charging cycles: 85
Memory:
  System RAM: total: 32 GiB available: 30.98 GiB used: 2.42 GiB (7.8%)
    igpu: 64 MiB
  Array-1: capacity: 64 GiB slots: 4 modules: 4 EC: None
    max-module-size: 16 GiB note: est.
  Device-1: ChannelA-DIMM0 type: DDR4 detail: synchronous size: 8 GiB
    speed: 2667 MT/s volts: curr: 1.2 width (bits): data: 64 total: 64
    manufacturer: SK Hynix part-no: HMA81GS6CJR8N-VK serial: <filter>
  Device-2: ChannelA-DIMM1 type: DDR4 detail: synchronous size: 8 GiB
    speed: 2667 MT/s volts: curr: 1.2 width (bits): data: 64 total: 64
    manufacturer: SK Hynix part-no: HMA81GS6CJR8N-VK serial: <filter>
  Device-3: ChannelB-DIMM0 type: DDR4 detail: synchronous size: 8 GiB
    speed: 2667 MT/s volts: curr: 1.2 width (bits): data: 64 total: 64
    manufacturer: SK Hynix part-no: HMA81GS6CJR8N-VK serial: <filter>
  Device-4: ChannelB-DIMM1 type: DDR4 detail: synchronous size: 8 GiB
    speed: 2667 MT/s volts: curr: 1.2 width (bits): data: 64 total: 64
    manufacturer: SK Hynix part-no: HMA81GS6CJR8N-VK serial: <filter>
CPU:
  Info: model: Intel Xeon E-2176M socket: BGA1440 (U3E1) note: check bits: 64
    type: MT MCP arch: Coffee Lake level: v3 note: check built: 2018
    process: Intel 14nm family: 6 model-id: 0x9E (158) stepping: 0xA (10)
    microcode: 0xF4
  Topology: cpus: 1x cores: 6 tpc: 2 threads: 12 smt: enabled cache:
    L1: 384 KiB desc: d-6x32 KiB; i-6x32 KiB L2: 1.5 MiB desc: 6x256 KiB
    L3: 12 MiB desc: 1x12 MiB
  Speed (MHz): avg: 799 high: 800 min/max: 800/4400 base/boost: 2700/2700
    scaling: driver: intel_pstate governor: powersave volts: 0.8 V
    ext-clock: 100 MHz cores: 1: 800 2: 799 3: 800 4: 800 5: 800 6: 800 7: 800
    8: 800 9: 800 10: 800 11: 800 12: 800 bogomips: 64821
  Flags: 3dnowprefetch abm acpi adx aes aperfmperf apic arat
    arch_capabilities arch_perfmon art avx avx2 bmi1 bmi2 bts clflush
    clflushopt cmov constant_tsc cpuid cpuid_fault cx16 cx8 de ds_cpl dtes64
    dtherm dts epb ept ept_ad erms est f16c flexpriority flush_l1d fma fpu
    fsgsbase fxsr ht hwp hwp_act_window hwp_epp hwp_notify ibpb ibrs ida
    intel_pt invpcid lahf_lm lm mca mce md_clear mmx monitor movbe mpx msr
    mtrr nonstop_tsc nopl nx pae pat pbe pcid pclmulqdq pdcm pdpe1gb pebs pge
    pln pni popcnt pse pse36 pti pts rdrand rdseed rdtscp rep_good sdbg sep
    sgx sgx_lc smap smep smx ss ssbd sse sse2 sse4_1 sse4_2 ssse3 stibp
    syscall tm tm2 tpr_shadow tsc tsc_adjust tsc_deadline_timer vme vmx vnmi
    vpid x2apic xgetbv1 xsave xsavec xsaveopt xsaves xtopology xtpr
  Vulnerabilities:
  Type: gather_data_sampling mitigation: Microcode
  Type: itlb_multihit status: KVM: VMX disabled
  Type: l1tf mitigation: PTE Inversion; VMX: conditional cache flushes, SMT
    vulnerable
  Type: mds mitigation: Clear CPU buffers; SMT vulnerable
  Type: meltdown mitigation: PTI
  Type: mmio_stale_data mitigation: Clear CPU buffers; SMT vulnerable
  Type: retbleed mitigation: IBRS
  Type: spec_rstack_overflow status: Not affected
  Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via
    prctl
  Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer
    sanitization
  Type: spectre_v2 mitigation: IBRS, IBPB: conditional, STIBP: conditional,
    RSB filling, PBRSB-eIBRS: Not affected
  Type: srbds mitigation: Microcode
  Type: tsx_async_abort mitigation: TSX disabled
Graphics:
  Device-1: Intel Coffee Lake-S GT2 [UHD Graphics P630] vendor: Lenovo
    driver: i915 v: kernel arch: Gen-9.5 process: Intel 14nm built: 2016-20
    ports: active: eDP-1 empty: DP-1, DP-2, HDMI-A-1, HDMI-A-2, HDMI-A-3
    bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:3e94 class-ID: 0300
  Device-2: NVIDIA GP107GLM [Quadro P2000 Mobile] vendor: Lenovo
    driver: nvidia v: 535.129.03 alternate: nouveau,nvidia_drm non-free: 545.xx+
    status: current (as of 2023-11; EOL~2026-12-xx) arch: Pascal code: GP10x
    process: TSMC 16nm built: 2016-2021 pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 16
    link-max: gen: 3 speed: 8 GT/s bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10de:1cba
    class-ID: 0300
  Device-3: Chicony Integrated Camera (1280x720@30) driver: uvcvideo
    type: USB rev: 2.0 speed: 480 Mb/s lanes: 1 mode: 2.0 bus-ID: 1-8:2
    chip-ID: 04f2:b604 class-ID: 0e02 serial: <filter>
  Display: server: X.Org v: 21.1.9 compositor: Picom v: git-5a8c6 driver: X:
    loaded: modesetting,nvidia unloaded: nouveau alternate: fbdev,nv,vesa
    dri: iris gpu: i915 display-ID: :0 screens: 1
  Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 96 s-size: 508x285mm (20.00x11.22")
    s-diag: 582mm (22.93")
  Monitor-1: eDP-1 model: BOE Display 0x0792 built: 2017 res: 1920x1080
    hz: 60 dpi: 142 gamma: 1.2 size: 344x194mm (13.54x7.64") diag: 395mm (15.5")
    ratio: 16:9 modes: 1920x1080
  API: EGL v: 1.5 hw: drv: intel iris drv: nvidia platforms: device: 0
    drv: nvidia device: 1 drv: iris device: 3 drv: swrast surfaceless:
    drv: nvidia x11: drv: iris inactive: gbm,wayland,device-2
  API: OpenGL v: 4.6.0 compat-v: 4.5 vendor: intel mesa v: 23.1.9-manjaro1.1
    glx-v: 1.4 direct-render: yes renderer: Mesa Intel UHD Graphics P630 (CFL
    GT2) device-ID: 8086:3e94 memory: 30.25 GiB unified: yes
  API: Vulkan v: 1.3.269 layers: 1 device: 0 type: discrete-gpu
    name: Quadro P2000 driver: nvidia v: 535.129.03 device-ID: 10de:1cba
    surfaces: xcb,xlib device: 1 type: integrated-gpu name: Intel UHD Graphics
    P630 (CFL GT2) driver: mesa intel v: 23.1.9-manjaro1.1 device-ID: 8086:3e94
    surfaces: xcb,xlib
Audio:
  Device-1: Intel Cannon Lake PCH cAVS vendor: Lenovo driver: snd_hda_intel
    v: kernel alternate: snd_soc_skl,snd_sof_pci_intel_cnl bus-ID: 00:1f.3
    chip-ID: 8086:a348 class-ID: 0403
  Device-2: NVIDIA GP107GL High Definition Audio driver: snd_hda_intel
    v: kernel pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16 bus-ID: 01:00.1
    chip-ID: 10de:0fb9 class-ID: 0403
  API: ALSA v: k6.6.1-1-MANJARO status: kernel-api with: aoss
    type: oss-emulator tools: alsactl,alsamixer,amixer
  Server-1: JACK v: 1.9.22 status: off tools: N/A
  Server-2: PipeWire v: 0.3.85 status: off with: pipewire-media-session
    status: off tools: pw-cli
  Server-3: PulseAudio v: 16.1 status: active (root, process)
    with: pulseaudio-alsa type: plugin tools: pacat,pactl
Network:
  Device-1: Intel Cannon Lake PCH CNVi WiFi driver: iwlwifi v: kernel
    bus-ID: 00:14.3 chip-ID: 8086:a370 class-ID: 0280
  IF: wlp0s20f3 state: up mac: <filter>
  IP v4: <filter> type: dynamic noprefixroute scope: global
    broadcast: <filter>
  IP v6: <filter> type: noprefixroute scope: link
  Device-2: Intel Ethernet I219-LM vendor: Lenovo driver: e1000e v: kernel
    port: N/A bus-ID: 00:1f.6 chip-ID: 8086:15bb class-ID: 0200
  IF: enp0s31f6 state: down mac: <filter>
  IF-ID-1: vmnet1 state: unknown speed: N/A duplex: N/A mac: <filter>
  IP v4: <filter> scope: global broadcast: <filter>
  IP v6: <filter> virtual: proto kernel_ll scope: link
  IF-ID-2: vmnet8 state: unknown speed: N/A duplex: N/A mac: <filter>
  IP v4: <filter> scope: global broadcast: <filter>
  IP v6: <filter> virtual: proto kernel_ll scope: link
  WAN IP: <filter>
Bluetooth:
  Message: No bluetooth data found.
Logical:
  Message: No logical block device data found.
RAID:
  Message: No RAID data found.
Drives:
  Local Storage: total: 3.66 TiB used: 716.37 GiB (19.1%)
  ID-1: /dev/mmcblk0 maj-min: 179:0 model: EFAQK size: 476.91 GiB block-size:
    physical: 512 B logical: 512 B type: Removable tech: SSD serial: <filter>
    scheme: MBR
  SMART Message: Unknown smartctl error. Unable to generate data.
  ID-2: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: HP model: SSD EX920 512GB
    size: 476.94 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s
    lanes: 4 tech: SSD serial: <filter> fw-rev: SVN139B temp: 25.9 C
    scheme: GPT
  SMART: yes health: PASSED on: 130d 3h cycles: 6,486
    read-units: 29,965,152 [15.3 TB] written-units: 41,210,330 [21.0 TB]
  ID-3: /dev/nvme1n1 maj-min: 259:2 vendor: Samsung model: SSD 980 1TB
    size: 931.51 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s
    lanes: 4 tech: SSD serial: <filter> fw-rev: 1B4QFXO7 temp: 38.9 C
    scheme: GPT
  SMART: yes health: PASSED on: 18d 19h cycles: 1,614
    read-units: 11,015,159 [5.63 TB] written-units: 19,375,968 [9.92 TB]
  ID-4: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Seagate model: ST2000LM015-2E8174
    family: Barracuda 2.5 5400 size: 1.82 TiB block-size: physical: 4096 B
    logical: 512 B sata: 3.1 speed: 6.0 Gb/s tech: HDD rpm: 5400
    serial: <filter> fw-rev: SDM1 temp: 33 C scheme: GPT
  SMART: yes state: enabled health: PASSED on: 1y 176d 8h cycles: 7758
    read: 7.45 TiB written: 8.14 TiB Pre-Fail: attribute: Spin_Retry_Count
    value: 100 worst: 100 threshold: 97
  Message: No optical or floppy data found.
Partition:
  ID-1: / raw-size: 61.01 GiB size: 59.75 GiB (97.93%) used: 18.17 GiB (30.4%)
    fs: ext4 block-size: 4096 B dev: /dev/nvme1n1p2 maj-min: 259:4 label: N/A
    uuid: 6636e52c-57e0-449c-8542-19f2e2077593
  ID-2: /boot/efi raw-size: 512 MiB size: 511 MiB (99.80%)
    used: 296 KiB (0.1%) fs: vfat block-size: 512 B dev: /dev/nvme1n1p1
    maj-min: 259:3 label: N/A uuid: 5291-AEBF
  ID-3: /home raw-size: 870 GiB size: 855.24 GiB (98.30%)
    used: 344.88 GiB (40.3%) fs: ext4 block-size: 4096 B dev: /dev/nvme1n1p3
    maj-min: 259:5 label: N/A uuid: ec3c2377-5e15-40c3-9966-049e37d8ff30
  ID-4: /mnt/hp_ssd raw-size: 476.94 GiB size: 468.39 GiB (98.21%)
    used: 353.32 GiB (75.4%) fs: ext4 block-size: 4096 B dev: /dev/nvme0n1p1
    maj-min: 259:1 label: N/A uuid: 19b3029e-e9d4-420f-b833-aff591bf0395
Swap:
  Alert: No swap data was found.
Unmounted:
  ID-1: /dev/mmcblk0p1 maj-min: 179:1 size: 476.9 GiB fs: exfat label: gaia
    uuid: ADE9-B5C2
  ID-2: /dev/sda1 maj-min: 8:1 size: 1006.82 GiB fs: ntfs label: Local Disk F
    uuid: 01D494A278AC5640
  ID-3: /dev/sda2 maj-min: 8:2 size: 856.2 GiB fs: ntfs label: Local Disk G
    uuid: 3F0504B54A9CEEBF
USB:
  Hub-1: 1-0:1 info: hi-speed hub with single TT ports: 16 rev: 2.0
    speed: 480 Mb/s (57.2 MiB/s) lanes: 1 mode: 2.0 chip-ID: 1d6b:0002
    class-ID: 0900
  Device-1: 1-8:2 info: Chicony Integrated Camera (1280x720@30) type: video
    driver: uvcvideo interfaces: 2 rev: 2.0 speed: 480 Mb/s (57.2 MiB/s) lanes: 1
    mode: 2.0 power: 500mA chip-ID: 04f2:b604 class-ID: 0e02 serial: <filter>
  Device-2: 1-9:3 info: Synaptics Metallica MIS Touch Fingerprint Reader
    type: <vendor specific> driver: N/A interfaces: 1 rev: 2.0
    speed: 12 Mb/s (1.4 MiB/s) lanes: 1 mode: 1.1 power: 100mA
    chip-ID: 06cb:009a class-ID: ff00 serial: <filter>
  Hub-2: 2-0:1 info: super-speed hub ports: 10 rev: 3.1
    speed: 10 Gb/s (1.16 GiB/s) lanes: 1 mode: 3.2 gen-2x1 chip-ID: 1d6b:0003
    class-ID: 0900
Sensors:
  Src: /sys System Temperatures: cpu: 48.0 C pch: 55.0 C mobo: N/A
  Fan Speeds (rpm): N/A
Info:
  Processes: 292 Uptime: 9m wakeups: 0 Init: systemd v: 254 default: graphical
  tool: systemctl Compilers: gcc: 13.2.1 clang: 16.0.6 Packages: pm: pacman
  pkgs: 1303 libs: 349 tools: pamac,yay pm: flatpak pkgs: 0 Shell: Sudo (sudo)
  v: 1.9.15p2 default: Bash v: 5.2.15 running-in: kitty inxi: 3.3.31

Welcome to Manjaro! :smiling_face_with_three_hearts:

  1. Please read the information behind this link. It will help you to post necessary information.
  1. Please press the three dots below your post and then press the :pencil2:
  • If you give us information about your system, we can see what we’re talking about and make better suggestions.
  • You can do this by using inxi in a terminal or in console.
sudo inxi --admin --verbosity=7 --filter --no-host --width
  • Personally identifiable information such as serial numbers and MAC addresses are filtered out by this command
  • Presenting the information in this way allows everyone to be familiar with the format and quickly find the items they need without missing anything.
  1. Copy the output from inxi (including the command) and paste it into your post.
  • To make it more readable, add 3 backticks ``` on an extra line before and after the pasted text.

Have you already :mag: for your problem in the forum ? (Wisdom lies in asking → listening → reading :wink: )

I did that.

See Wine - ArchWiki and the troubleshooting part of the Wine FAQ that is linked there (specifically “10.2.2 My whole computer freezes, reboots, or shuts off when I run my game in Wine!”)

First thing to try is clearing the default prefix - rm -rf ~/.wine.

Do you ever used Bottles? Just curious if maybe you gonna have same issue on Bottles too…
I use Bottles flatpak…

Thanks for your reply. The first thing I tried was clearing the old wine prefix. They didn’t help.

I read section 10.2.2. It says if the computer freezes. In my case, the computer doesn’t freeze. It just hangs for a few seconds. It also says that this is a not a problem with wine, but a hardware problem. I don’t have any hardware problems.

What it actually says is hardware driver (or other examples of possible system faults). The point is that Wine shouldn’t be locking your system up like that, and doesn’t for the many other users of Wine on Manjaro, so it’s something particular to your system.

Here’s a simple test to compare - Download Space Cadet Pinball from here (it’s totally safe and legal). Rename the downloaded .exe to .zip and extract it somewhere. Then from the command line cd to where you extracted it and run it as I have below.

Since it’s a new prefix it will ask to install Mono when you run pinball.exe. Choose cancel. After clicking cancel the game should start within 2-3 seconds. Here’s what I get when I do that and then immediately exit the game;

$ rm -rf ~/.wine
$ wine --version
wine-8.20
$ wine pinball.exe
wine: created the configuration directory '/home/mrlavender/.wine'
002c:fixme:actctx:parse_depend_manifests Could not find dependent assembly L"Microsoft.Windows.Common-Controls" (6.0.0.0)
004c:fixme:actctx:parse_depend_manifests Could not find dependent assembly L"Microsoft.Windows.Common-Controls" (6.0.0.0)
0054:fixme:actctx:parse_depend_manifests Could not find dependent assembly L"Microsoft.Windows.Common-Controls" (6.0.0.0)
0054:err:ole:StdMarshalImpl_MarshalInterface Failed to create ifstub, hr 0x80004002
0054:err:ole:CoMarshalInterface Failed to marshal the interface {6d5140c1-7436-11ce-8034-00aa006009fa}, hr 0x80004002
0054:err:ole:apartment_get_local_server_stream Failed: 0x80004002
0054:err:ole:start_rpcss Failed to open RpcSs service
004c:err:ole:StdMarshalImpl_MarshalInterface Failed to create ifstub, hr 0x80004002
004c:err:ole:CoMarshalInterface Failed to marshal the interface {6d5140c1-7436-11ce-8034-00aa006009fa}, hr 0x80004002
004c:err:ole:apartment_get_local_server_stream Failed: 0x80004002
00e0:fixme:msg:pack_message msg 14 (WM_ERASEBKGND) not supported yet
0108:fixme:hid:handle_IRP_MN_QUERY_ID Unhandled type 00000005
0108:fixme:hid:handle_IRP_MN_QUERY_ID Unhandled type 00000005
0108:fixme:hid:handle_IRP_MN_QUERY_ID Unhandled type 00000005
0108:fixme:hid:handle_IRP_MN_QUERY_ID Unhandled type 00000005
wine: configuration in L"/home/mrlavender/.wine" has been updated.
0024:fixme:mci:MCI_LoadMciDriver Couldn't load driver for type L"PINBALL.MID".
$

Thanks for helping out. Here’s the output I get.

wine pinball.exe         
wine: created the configuration directory '/home/medwatt/.wine'
002c:fixme:actctx:parse_depend_manifests Could not find dependent assembly L"Microsoft.Windows.Common-Controls" (6.0.0.0)
004c:fixme:actctx:parse_depend_manifests Could not find dependent assembly L"Microsoft.Windows.Common-Controls" (6.0.0.0)
0054:fixme:actctx:parse_depend_manifests Could not find dependent assembly L"Microsoft.Windows.Common-Controls" (6.0.0.0)
0054:err:ole:StdMarshalImpl_MarshalInterface Failed to create ifstub, hr 0x80004002
0054:err:ole:CoMarshalInterface Failed to marshal the interface {6d5140c1-7436-11ce-8034-00aa006009fa}, hr 0x80004002
0054:err:ole:apartment_get_local_server_stream Failed: 0x80004002
0054:err:ole:start_rpcss Failed to open RpcSs service
004c:err:ole:StdMarshalImpl_MarshalInterface Failed to create ifstub, hr 0x80004002
004c:err:ole:CoMarshalInterface Failed to marshal the interface {6d5140c1-7436-11ce-8034-00aa006009fa}, hr 0x80004002
004c:err:ole:apartment_get_local_server_stream Failed: 0x80004002
0074:fixme:shell:create_link failed to connect to mount manager
0074:fixme:shell:create_link failed to connect to mount manager
0074:fixme:shell:create_link failed to connect to mount manager
0074:fixme:shell:create_link failed to connect to mount manager
0074:fixme:shell:create_link failed to connect to mount manager
0074:fixme:shell:create_link failed to connect to mount manager
0074:fixme:shell:create_link failed to connect to mount manager
007c:fixme:urlmon:InternetBindInfo_GetBindString not supported string type 20
007c:fixme:file:NtLockFile I/O completion on lock not implemented yet
007c:fixme:ntdll:NtQuerySystemInformation info_class SYSTEM_PERFORMANCE_INFORMATION
008c:fixme:file:NtLockFile I/O completion on lock not implemented yet
008c:fixme:ntdll:NtQuerySystemInformation info_class SYSTEM_PERFORMANCE_INFORMATION
0094:err:winediag:gnutls_process_attach failed to load libgnutls, no support for encryption
0094:err:winediag:process_attach failed to load libgnutls, no support for pfx import/export
008c:fixme:msi:internal_ui_handler internal UI not implemented for message 0x0b000000 (UI level = 5)
008c:fixme:msi:internal_ui_handler internal UI not implemented for message 0x0b000000 (UI level = 5)
007c:fixme:msi:internal_ui_handler internal UI not implemented for message 0x0b000000 (UI level = 1)
007c:fixme:msi:internal_ui_handler internal UI not implemented for message 0x0b000000 (UI level = 1)
00fc:fixme:msg:pack_message msg 14 (WM_ERASEBKGND) not supported yet
00fc:err:winediag:gnutls_process_attach failed to load libgnutls, no support for encryption
00fc:err:winediag:process_attach failed to load libgnutls, no support for pfx import/export
002c:err:setupapi:SetupDiInstallDevice Failed to start service L"winebus" for device L"ROOT\\WINE\\WINEBUS", error 126.
002c:err:setupapi:SetupDiInstallDevice Failed to control service L"winebus" for device L"ROOT\\WINE\\WINEBUS", error 1062.
002c:err:setupapi:SetupDiInstallDevice Failed to start service L"wineusb" for device L"ROOT\\WINE\\WINEUSB", error 126.
002c:err:setupapi:SetupDiInstallDevice Failed to control service L"wineusb" for device L"ROOT\\WINE\\WINEUSB", error 1062.
wine: configuration in L"/home/medwatt/.wine" has been updated.
0024:fixme:mci:MCI_LoadMciDriver Couldn't load driver for type L"PINBALL.MID".

Closing and running it again, I get this:

wine pinball.exe                                           1m 13s
003c:fixme:service:scmdatabase_autostart_services Auto-start service L"MountMgr" failed to start: 126
003c:fixme:service:scmdatabase_autostart_services Auto-start service L"wineusb" failed to start: 126
003c:fixme:service:scmdatabase_autostart_services Auto-start service L"winebus" failed to start: 126
003c:fixme:service:scmdatabase_autostart_services Auto-start service L"nsiproxy" failed to start: 126
003c:fixme:service:scmdatabase_autostart_services Auto-start service L"NDIS" failed to start: 126
0024:fixme:mci:MCI_LoadMciDriver Couldn't load driver for type L"PINBALL.MID".

It seems that it is when explorer.exe loads that causes the system to freeze momentarily.

I suspect

0074:fixme:shell:create_link failed to connect to mount manager

and

003c:fixme:service:scmdatabase_autostart_services Auto-start service L"MountMgr" failed to start: 126

is the problem. But I don’t have an answer. Maybe that info will help someone else though.

Perhaps less Wine at Lunchtime is better…

Seriously, Wine can be a pig - but it also helps what application you’re testing.

For example, if I launch ‘Battle of Polytopia’ with Wine, it takes about 20 seconds to appear - but works reasonably well.

Another app I use (Line.exe) is more of a pig and tends to mess up desktop graphics (the window leaves an outline on all desktops if it isn’t put away when I’m not looking at it).

Bottles tends to be the best way for me to install and run LINE, but Polytopia opens fine with just WINE.

Where did you get your pinball.exe ?

As I said in my first post, running notepad itself causes a slow down.