Network connectivity issues - created/exacerbated by docker

Hey,

I’ve started to have issues with internet connection and/or docker. Still unsure what the root cause is. I’ve noticed the issue some time after doing a update, which updated (among other things) networkmanager from 1.40.6 to 1.40.8. I have however tried to dowgrade it back (even to 1.38), but this didn’t solve the issue.

I have tried on the same connection with another computer and didn’t notice issues - it really does seem my system is the issue. I have not yet been able to test on another connection.

If I run docker pull, for instance, trying to pull a docker image:

[franck@franck-vee ~]$ docker pull node:18-alpine
18-alpine: Pulling from library/node
c158987b0551: Downloading   3.21MB/3.371MB
aabd449b9131: Downloading  46.51MB/46.59MB
756e97429a30: Downloading  2.326MB/2.355MB
1ee3f64a4fc8: Waiting 

The 3 layers are near-completion, and just seem to get stuck there forever. Then if I try to ping anything, or load a webpage, I seem to be connected to the network but nothing is reachable. To restore decent connection, I can turn on/off the network manager. That tends to work.

I removed & re-installed docker (and docker-compose), but that didn’t help either.

I’m a bit unsure as to what to check next.

System info:

[franck@franck-vee ~]$ inxi -v7azy
System:
  Kernel: 5.10.161-1-MANJARO arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 12.2.0
    parameters: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-5.10-x86_64
    root=UUID=20d89e66-9fb0-48d6-a8a4-bc7de28f9a3a rw quiet apparmor=1
    security=apparmor resume=UUID=84739be3-18cc-4b75-bee6-a5d8412c4b96
    udev.log_priority=3
  Desktop: Xfce v: 4.18.0 tk: Gtk v: 3.24.35 info: xfce4-panel wm: xfwm
    v: 4.18.0 vt: 7 dm: LightDM v: 1.32.0 Distro: Manjaro Linux base: Arch Linux
Machine:
  Type: Laptop System: Dell product: Inspiron 5579 v: N/A
    serial: <superuser required> Chassis: type: 10 serial: <superuser required>
  Mobo: Dell model: 07P65C v: A00 serial: <superuser required> UEFI: Dell
    v: 1.10.0 date: 07/19/2018
Battery:
  ID-1: BAT0 charge: 34.7 Wh (83.8%) condition: 41.4/42.0 Wh (98.6%)
    volts: 12.2 min: 11.4 model: BYD DELL FW8KR1C type: Li-ion serial: <filter>
    status: discharging
  Device-1: hid-0003:04F3:236E.0006-battery model: ELAN Touchscreen
    serial: N/A charge: N/A status: N/A
Memory:
  RAM: total: 15.38 GiB used: 2.15 GiB (14.0%)
  RAM Report: permissions: Unable to run dmidecode. Root privileges required.
CPU:
  Info: model: Intel Core i7-8550U bits: 64 type: MT MCP arch: Coffee Lake
    gen: core 8 level: v3 note: check built: 2017 process: Intel 14nm family: 6
    model-id: 0x8E (142) stepping: 0xA (10) microcode: 0xF0
  Topology: cpus: 1x cores: 4 tpc: 2 threads: 8 smt: enabled cache:
    L1: 256 KiB desc: d-4x32 KiB; i-4x32 KiB L2: 1024 KiB desc: 4x256 KiB
    L3: 8 MiB desc: 1x8 MiB
  Speed (MHz): avg: 800 min/max: 400/4000 scaling: driver: intel_pstate
    governor: powersave cores: 1: 800 2: 800 3: 800 4: 800 5: 800 6: 800 7: 800
    8: 800 bogomips: 32012
  Flags: 3dnowprefetch abm acpi adx aes aperfmperf apic arat
    arch_capabilities arch_perfmon art avx avx2 bmi1 bmi2 bts clflush
    clflushopt cmov constant_tsc cpuid cpuid_fault cx16 cx8 de ds_cpl dtes64
    dtherm dts epb ept ept_ad erms est f16c flexpriority flush_l1d fma fpu
    fsgsbase fxsr ht hwp hwp_act_window hwp_epp hwp_notify ibpb ibrs ida
    intel_pt invpcid invpcid_single lahf_lm lm mca mce md_clear mmx monitor
    movbe mpx msr mtrr nonstop_tsc nopl nx pae pat pbe pcid pclmulqdq pdcm
    pdpe1gb pebs pge pln pni popcnt pse pse36 pti pts rdrand rdseed rdtscp
    rep_good sdbg sep smap smep ss ssbd sse sse2 sse4_1 sse4_2 ssse3 stibp
    syscall tm tm2 tpr_shadow tsc tsc_adjust tsc_deadline_timer vme vmx vnmi
    vpid x2apic xgetbv1 xsave xsavec xsaveopt xsaves xtopology xtpr
  Vulnerabilities:
  Type: itlb_multihit status: KVM: VMX disabled
  Type: l1tf mitigation: PTE Inversion; VMX: conditional cache flushes, SMT
    vulnerable
  Type: mds mitigation: Clear CPU buffers; SMT vulnerable
  Type: meltdown mitigation: PTI
  Type: mmio_stale_data mitigation: Clear CPU buffers; SMT vulnerable
  Type: retbleed mitigation: IBRS
  Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via
    prctl and seccomp
  Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer
    sanitization
  Type: spectre_v2 mitigation: IBRS, IBPB: conditional, RSB filling,
    PBRSB-eIBRS: Not affected
  Type: srbds mitigation: Microcode
  Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
  Device-1: Intel UHD Graphics 620 vendor: Dell driver: i915 v: kernel
    arch: Gen-9.5 process: Intel 14nm built: 2016-20 ports: active: eDP-1
    empty: HDMI-A-1 bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:5917 class-ID: 0300
  Device-2: Realtek Integrated_Webcam_HD type: USB driver: uvcvideo
    bus-ID: 1-5:2 chip-ID: 0bda:5696 class-ID: 0e02 serial: <filter>
  Display: x11 server: X.Org v: 21.1.6 compositor: xfwm v: 4.18.0 driver: X:
    loaded: modesetting alternate: fbdev,vesa dri: iris gpu: i915
    display-ID: :0.0 screens: 1
  Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 96 s-size: 508x285mm (20.00x11.22")
    s-diag: 582mm (22.93")
  Monitor-1: eDP-1 model: BOE Display 0x06b4 built: 2016 res: 1920x1080
    hz: 60 dpi: 142 gamma: 1.2 size: 344x194mm (13.54x7.64") diag: 395mm (15.5")
    ratio: 16:9 modes: 1920x1080
  API: OpenGL Message: Unable to show GL data. Required tool glxinfo missing.
Audio:
  Device-1: Intel Sunrise Point-LP HD Audio vendor: Dell driver: snd_hda_intel
    v: kernel alternate: snd_soc_skl bus-ID: 00:1f.3 chip-ID: 8086:9d71
    class-ID: 0403
  Sound API: ALSA v: k5.10.161-1-MANJARO running: yes
  Sound Server-1: JACK v: 1.9.21 running: no
  Sound Server-2: PulseAudio v: 16.1 running: yes
  Sound Server-3: PipeWire v: 0.3.63 running: yes
Network:
  Device-1: Qualcomm Atheros QCA6174 802.11ac Wireless Network Adapter
    vendor: Dell driver: ath10k_pci v: kernel pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s
    lanes: 1 bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 168c:003e class-ID: 0280 temp: 48.0 C
  IF: wlp1s0 state: up mac: <filter>
  IP v4: <filter> type: dynamic noprefixroute scope: global
    broadcast: <filter>
  IP v6: <filter> type: noprefixroute scope: link
  IF-ID-1: br-0d6bf123b09f state: down mac: <filter>
  IF-ID-2: br-2bfbb4a39840 state: down mac: <filter>
  IF-ID-3: br-32f2651b365d state: down mac: <filter>
  IF-ID-4: br-3a659dafa089 state: down mac: <filter>
  IF-ID-5: br-639f954289e7 state: down mac: <filter>
  IF-ID-6: br-6ae3270a0584 state: down mac: <filter>
  IF-ID-7: br-8c52adb1794e state: down mac: <filter>
  IF-ID-8: br-903c42948467 state: down mac: <filter>
  IF-ID-9: br-ae4e092145b9 state: down mac: <filter>
  IF-ID-10: br-be7b9710a9c0 state: down mac: <filter>
  IF-ID-11: br-e7dee14b3580 state: down mac: <filter>
  IF-ID-12: br-eacae8825334 state: down mac: <filter>
  IF-ID-13: br-f152cbc4cf55 state: down mac: <filter>
  IF-ID-14: docker0 state: down mac: <filter>
  Message: Output throttled. IPs: 1; Limit: 10; Override: --limit [1-x;-1
    all]
  IF-ID-15: docker_gwbridge state: down mac: <filter>
  Message: Output throttled. IPs: 2; Limit: 10; Override: --limit [1-x;-1
    all]
  WAN IP: <filter>
Bluetooth:
  Device-1: Qualcomm Atheros type: USB driver: btusb v: 0.8 bus-ID: 1-7:3
    chip-ID: 0cf3:e007 class-ID: e001
  Report: rfkill ID: hci0 rfk-id: 1 state: up address: see --recommends
Logical:
  Message: No logical block device data found.
RAID:
  Message: No RAID data found.
Drives:
  Local Storage: total: 476.94 GiB used: 279.67 GiB (58.6%)
  SMART Message: Required tool smartctl not installed. Check --recommends
  ID-1: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Micron model: 1100 SATA 512GB
    size: 476.94 GiB block-size: physical: 4096 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
    type: SSD serial: <filter> rev: L022 scheme: GPT
  Message: No optical or floppy data found.
Partition:
  ID-1: / raw-size: 459.72 GiB size: 451.43 GiB (98.20%)
    used: 279.67 GiB (62.0%) fs: ext4 dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2 label: N/A
    uuid: 20d89e66-9fb0-48d6-a8a4-bc7de28f9a3a
  ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%)
    used: 328 KiB (0.1%) fs: vfat dev: /dev/sda1 maj-min: 8:1 label: N/A
    uuid: 114E-5EE3
Swap:
  Kernel: swappiness: 60 (default) cache-pressure: 100 (default)
  ID-1: swap-1 type: partition size: 16.92 GiB used: 0 KiB (0.0%)
    priority: -2 dev: /dev/sda3 maj-min: 8:3 label: N/A
    uuid: 84739be3-18cc-4b75-bee6-a5d8412c4b96
Unmounted:
  Message: No unmounted partitions found.
USB:
  Hub-1: 1-0:1 info: Hi-speed hub with single TT ports: 12 rev: 2.0
    speed: 480 Mb/s chip-ID: 1d6b:0002 class-ID: 0900
  Device-1: 1-5:2 info: Realtek Integrated_Webcam_HD type: Video
    driver: uvcvideo interfaces: 4 rev: 2.0 speed: 480 Mb/s power: 500mA
    chip-ID: 0bda:5696 class-ID: 0e02 serial: <filter>
  Device-2: 1-7:3 info: Qualcomm Atheros type: Bluetooth driver: btusb
    interfaces: 2 rev: 2.0 speed: 12 Mb/s power: 100mA chip-ID: 0cf3:e007
    class-ID: e001
  Device-3: 1-8:4 info: Elan Micro Touchscreen type: HID
    driver: hid-multitouch,usbhid interfaces: 1 rev: 2.0 speed: 12 Mb/s
    power: 100mA chip-ID: 04f3:236e class-ID: 0300
  Hub-2: 2-0:1 info: Super-speed hub ports: 6 rev: 3.0 speed: 5 Gb/s
    chip-ID: 1d6b:0003 class-ID: 0900
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 47.0 C pch: 45.5 C mobo: 44.0 C sodimm: SODIMM C
  Fan Speeds (RPM): cpu: 0
Info:
  Processes: 252 Uptime: 18m wakeups: 2 Init: systemd v: 252 default: graphical
  tool: systemctl Compilers: gcc: 12.2.0 clang: 14.0.6 Packages: pm: pacman
  pkgs: 1547 libs: 445 tools: pamac,yay pm: flatpak pkgs: 0 Shell: Bash
  v: 5.1.16 running-in: xfce4-terminal inxi: 3.3.24