Keyboard / Touchpad I/O freezes after waking up from sleep

The issue started with touchpad and now i can experience for everything.

When I resume the OS from sleep, it basically works fine for some time but when i use VSCode or even open chrome browser, after sometime the complete Input/Output is keep blocking for very short period of time and then prints/processes it all of a sudden.

I have first checked this in 5.8 kernel and then i downgraded to 5.4, but earlier in 5.8 I experienced this issue even when i reboot the OS.

$ inxi -F
System:    Host: h3ll Kernel: 5.4.77-1-MANJARO x86_64 bits: 64 Console: tty 0 Distro: Manjaro Linux 
Machine:   Type: Laptop System: ASUSTeK product: TUF Gaming FX505GT_FX505GT v: 1.0 serial: K9NRCV02V65337E 
           Mobo: ASUSTeK model: FX505GT v: 1.0 serial: K936NRCV003ZZWMB UEFI: American Megatrends v: FX505GT.309 
           date: 11/06/2020 
Battery:   ID-1: BAT0 charge: 41.4 Wh condition: 41.4/48.1 Wh (86%) 
CPU:       Info: 6-Core model: Intel Core i7-9750H bits: 64 type: MT MCP L2 cache: 12.0 MiB 
           Speed: 800 MHz min/max: 800/4500 MHz Core speeds (MHz): 1: 800 2: 800 3: 800 4: 800 5: 800 6: 800 7: 801 8: 800 
           9: 800 10: 801 11: 800 12: 800 
Graphics:  Device-1: Intel UHD Graphics 630 driver: i915 v: kernel 
           Device-2: NVIDIA TU117M [GeForce GTX 1650 Mobile / Max-Q] driver: nvidia v: 450.80.02 
           Device-3: IMC Networks USB2.0 HD UVC WebCam type: USB driver: uvcvideo 
           Display: server: X.Org 1.20.9 driver: modesetting,nvidia resolution: 1920x1080~120Hz 
           OpenGL: renderer: Mesa Intel UHD Graphics 630 (CFL GT2) v: 4.6 Mesa 20.2.2 
Audio:     Device-1: Intel Cannon Lake PCH cAVS driver: snd_hda_intel 
           Sound Server: ALSA v: k5.4.77-1-MANJARO 
Network:   Device-1: Intel Wireless-AC 9560 [Jefferson Peak] driver: iwlwifi 
           IF: wlo1 state: up mac: 0c:dd:24:41:19:9b 
           Device-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet driver: r8169 
           IF: enp2s0 state: down mac: 04:d4:c4:e4:71:fd 
           IF-ID-1: vboxnet0 state: down mac: 0a:00:27:00:00:00 
           IF-ID-2: vboxnet1 state: down mac: 0a:00:27:00:00:01 
Drives:    Local Storage: total: 931.51 GiB used: 326.89 GiB (35.1%) 
           ID-1: /dev/sda vendor: Western Digital model: WD10SPZX-11Z10T0 size: 931.51 GiB 
RAID:      Hardware-1: Intel 82801 Mobile SATA Controller [RAID mode] driver: ahci 
Partition: ID-1: / size: 239.31 GiB used: 42.42 GiB (17.7%) fs: ext4 dev: /dev/sda2 
           ID-2: /home size: 586.59 GiB used: 235.44 GiB (40.1%) fs: ext4 dev: /dev/sda3 
           ID-3: /opt size: 88.00 GiB used: 48.95 GiB (55.6%) fs: ext4 dev: /dev/sda4 
Swap:      Alert: No Swap data was found. 
Sensors:   System Temperatures: cpu: 48.0 C mobo: 27.8 C 
           Fan Speeds (RPM): cpu: 2800 
Info:      Processes: 337 Uptime: 1d 11h 52m Memory: 15.49 GiB used: 6.47 GiB (41.8%) Shell: Bash inxi: 3.1.08 

Other things like sounds and video are working fine. Only keyboard and mouse related I/O operations seems to be freezed for now

PS: While writing this post (took me 5-7 mins). This happened 9-10 times.

After upgrading the patch version of 5.4 kernel. It seems to be fixed. I am not facing this issue from 4 days.