From yesterday wont work the nvidia card in my laptop

Yesterday I did the rolling updates in my system.
Now, the laptop cannot switch from the intel hybrid gpu to the dedicated nvidia gpu.

Please help me to solve this issue.
Let me know what information needs to this.
Thanks in advance.

:+1: Welcome to Manjaro! :+1:

  1. Please read this:
    How to provide good information
    and post some more information so we can see what’s really going on. Now we know the symptom of the disease, but we need some more probing to know where the origin lies…
  2. An inxi --admin --verbosity=7 --filter --no-host --width would be the minimum required information… (Personally Identifiable Information like serial numbers and MAC addresses will be filtered out by the above command)
    Also, please copy-paste that output in-between 3 backticks ``` at the beginning and end of the code/text.

:+1:

P.S. If you enter a bit more details in your profile, we can also see which Desktop Environment you’re using, which CPU/GPU or Kernel, … you have without typing it every time

inxi --admin --verbosity=7 --filter --no-host --width
System:
  Kernel: 5.10.42-1-MANJARO x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 11.1.0 
  parameters: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-5.10-x86_64 
  root=UUID=9a3969dc-0c4f-4c8a-9c7f-4e8cd555f435 rw quiet udev.log_priority=3 
  Desktop: Cinnamon 4.8.6 tk: GTK 3.24.29 vt: 7 dm: LightDM 1.30.0 
  Distro: Manjaro Linux base: Arch Linux 
Machine:
  Type: Laptop System: Micro-Star product: GF63 Thin 10SCXR v: REV:1.0 
  serial: <filter> Chassis: type: 10 serial: <filter> 
  Mobo: Micro-Star model: MS-16R4 v: REV:1.0 serial: <filter> 
  UEFI: American Megatrends v: E16R4IMS.105 date: 04/17/2020 
Battery:
  ID-1: BAT1 charge: 46.1 Wh (92.9%) condition: 49.6/51.3 Wh (96.6%) 
  volts: 12.5 min: 11.4 model: MSI Corp. MS-16R4 type: Li-ion serial: N/A 
  status: Unknown 
Memory:
  RAM: total: 31.18 GiB used: 4.33 GiB (13.9%) 
  RAM Report: permissions: Unable to run dmidecode. Root privileges required. 
CPU:
  Info: 6-Core model: Intel Core i7-10750H bits: 64 type: MT MCP 
  arch: Comet Lake family: 6 model-id: A5 (165) stepping: 2 microcode: E0 
  cache: L2: 12 MiB bogomips: 62431 
  Speed: 800 MHz min/max: 800/5000 MHz Core speeds (MHz): 1: 800 2: 800 3: 800 
  4: 800 5: 800 6: 800 7: 800 8: 800 9: 799 10: 801 11: 800 12: 800 
  Flags: 3dnowprefetch abm acpi adx aes aperfmperf apic arat arch_capabilities 
  arch_perfmon art avx avx2 bmi1 bmi2 bts clflush clflushopt cmov constant_tsc 
  cpuid cpuid_fault cx16 cx8 de ds_cpl dtes64 dtherm dts epb ept ept_ad erms 
  est f16c flexpriority flush_l1d fma fpu fsgsbase fxsr ht hwp hwp_act_window 
  hwp_epp hwp_notify ibpb ibrs ibrs_enhanced ida intel_pt invpcid 
  invpcid_single lahf_lm lm mca mce md_clear mmx monitor movbe mpx msr mtrr 
  nonstop_tsc nopl nx ospke pae pat pbe pcid pclmulqdq pdcm pdpe1gb pebs pge 
  pku pln pni popcnt pse pse36 pts rdrand rdseed rdtscp rep_good sdbg sep smap 
  smep ss ssbd sse sse2 sse4_1 sse4_2 ssse3 stibp syscall tm tm2 tpr_shadow 
  tsc tsc_adjust tsc_deadline_timer vme vmx vnmi vpid x2apic xgetbv1 xsave 
  xsavec xsaveopt xsaves xtopology xtpr 
  Vulnerabilities: Type: itlb_multihit status: KVM: VMX disabled 
  Type: l1tf status: Not affected 
  Type: mds status: Not affected 
  Type: meltdown status: Not affected 
  Type: spec_store_bypass 
  mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp 
  Type: spectre_v1 
  mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization 
  Type: spectre_v2 mitigation: Enhanced IBRS, IBPB: conditional, RSB filling 
  Type: srbds status: Not affected 
  Type: tsx_async_abort status: Not affected 
Graphics:
  Device-1: Intel UHD Graphics vendor: Micro-Star MSI driver: i915 v: kernel 
  bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:9bc4 class-ID: 0300 
  Device-2: NVIDIA TU117M driver: N/A alternate: nouveau, nvidia_drm, nvidia 
  bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10de:1f99 class-ID: 0302 
  Display: x11 server: X.Org 1.20.11 driver: loaded: modesetting 
  display-ID: :0 screens: 1 
  Screen-1: 0 s-res: 1920x1200 s-dpi: 96 s-size: 508x318mm (20.0x12.5") 
  s-diag: 599mm (23.6") 
  Monitor-1: HDMI-1 res: 1920x1200 hz: 60 dpi: 94 size: 518x324mm (20.4x12.8") 
  diag: 611mm (24.1") 
  OpenGL: renderer: Mesa Intel UHD Graphics (CML GT2) v: 4.6 Mesa 21.1.2 
  direct render: Yes 
Audio:
  Device-1: Intel Comet Lake PCH cAVS vendor: Micro-Star MSI 
  driver: snd_hda_intel v: kernel alternate: snd_soc_skl,snd_sof_pci 
  bus-ID: 00:1f.3 chip-ID: 8086:06c8 class-ID: 0403 
  Device-2: Corsair VOID ELITE USB Gaming Headset type: USB 
  driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid bus-ID: 1-5:4 chip-ID: 1b1c:0a52 
  class-ID: 0300 serial: <filter> 
  Sound Server-1: ALSA v: k5.10.42-1-MANJARO running: yes 
  Sound Server-2: JACK v: 0.125.0 running: no 
  Sound Server-3: PulseAudio v: 14.2 running: yes 
  Sound Server-4: PipeWire v: 0.3.30 running: no 
Network:
  Device-1: Intel Comet Lake PCH CNVi WiFi driver: iwlwifi v: kernel 
  port: 5000 bus-ID: 00:14.3 chip-ID: 8086:06f0 class-ID: 0280 
  IF: wlo1 state: up mac: <filter> 
  IP v4: <filter> type: dynamic noprefixroute scope: global 
  broadcast: <filter> 
  IP v6: <filter> type: noprefixroute scope: link 
  Device-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet 
  vendor: Micro-Star MSI driver: r8169 v: kernel port: 3000 bus-ID: 03:00.0 
  chip-ID: 10ec:8168 class-ID: 0200 
  IF: enp3s0 state: down mac: <filter> 
  WAN IP: <filter> 
Bluetooth:
  Device-1: Intel type: USB driver: btusb v: 0.8 bus-ID: 1-14:5 
  chip-ID: 8087:0026 class-ID: e001 
  Report: rfkill ID: hci0 rfk-id: 1 state: down bt-service: disabled 
  rfk-block: hardware: no software: no address: see --recommends 
Logical:
  Permissions: Unable to run lvs. Root privileges required. 
RAID:
  Message: No RAID data found. 
Drives:
  Local Storage: total: 1.38 TiB used: 87.48 GiB (6.2%) 
  SMART Message: Required tool smartctl not installed. Check --recommends 
  ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: Kingston model: RBUSNS8154P3512GJ5 
  size: 476.94 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 15.8 Gb/s 
  lanes: 2 rotation: SSD serial: <filter> rev: E8FK12.D temp: 37.9 C 
  scheme: GPT 
  ID-2: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Seagate model: ST1000LM048-2E7172 
  size: 931.51 GiB block-size: physical: 4096 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s 
  rotation: 5400 rpm serial: <filter> rev: 0001 scheme: GPT 
  Message: No optical or floppy data found. 
Partition:
  ID-1: / raw-size: 238.42 GiB size: 233.68 GiB (98.01%) used: 20.2 GiB (8.6%) 
  fs: ext4 dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2 label: N/A 
  uuid: 9a3969dc-0c4f-4c8a-9c7f-4e8cd555f435 
  ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%) 
  used: 312 KiB (0.1%) fs: vfat dev: /dev/sda1 maj-min: 8:1 label: N/A 
  uuid: FF3C-41DF 
  ID-3: /mnt/misc_disk raw-size: 684 GiB size: 672.26 GiB (98.28%) 
  used: 67.28 GiB (10.0%) fs: ext4 dev: /dev/sda4 maj-min: 8:4 label: misc 
  uuid: f417ae0c-6b9f-45d7-affb-827b6ad26286 
Swap:
  Kernel: swappiness: 60 (default) cache-pressure: 100 (default) 
  ID-1: swap-1 type: partition size: 8.8 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: -2 
  dev: /dev/sda3 maj-min: 8:3 label: N/A 
  uuid: 42569afe-0e3a-49ef-9c01-93d866fdac4a 
Unmounted:
  ID-1: /dev/nvme0n1p1 maj-min: 259:1 size: 300 MiB fs: <superuser required> 
  label: N/A uuid: 5784-E453 
  ID-2: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2 size: 467.84 GiB 
  fs: <superuser required> label: N/A 
  uuid: 60978d81-4b3b-428f-a697-d01b64bee662 
  ID-3: /dev/nvme0n1p3 maj-min: 259:3 size: 8.8 GiB fs: <superuser required> 
  label: N/A uuid: 1b1e4b23-4337-48a2-adda-b0cb3b11da59 
USB:
  Hub-1: 1-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 16 rev: 2.0 
  speed: 480 Mb/s chip-ID: 1d6b:0002 class-ID: 0900 
  Device-1: 1-3:2 info: Logitech M105 Optical Mouse type: Mouse 
  driver: hid-generic,usbhid interfaces: 1 rev: 2.0 speed: 1.5 Mb/s 
  power: 100mA chip-ID: 046d:c077 class-ID: 0301 
  Device-2: 1-4:3 info: Logitech Keyboard K120 type: Keyboard,HID 
  driver: hid-generic,usbhid interfaces: 2 rev: 1.1 speed: 1.5 Mb/s 
  power: 90mA chip-ID: 046d:c31c class-ID: 0300 
  Device-3: 1-5:4 info: Corsair VOID ELITE USB Gaming Headset type: Audio,HID 
  driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid interfaces: 4 rev: 2.0 
  speed: 12 Mb/s power: 100mA chip-ID: 1b1c:0a52 class-ID: 0300 
  serial: <filter> 
  Device-4: 1-14:5 info: Intel type: Bluetooth driver: btusb interfaces: 2 
  rev: 2.0 speed: 12 Mb/s power: 100mA chip-ID: 8087:0026 class-ID: e001 
  Hub-2: 2-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 8 rev: 3.1 speed: 10 Gb/s 
  chip-ID: 1d6b:0003 class-ID: 0900 
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 45.0 C mobo: N/A 
  Fan Speeds (RPM): N/A 
Info:
  Processes: 296 Uptime: 11h 52m wakeups: 1 Init: systemd v: 248 
  tool: systemctl Compilers: gcc: 11.1.0 Packages: pacman: 1272 lib: 463 
  flatpak: 0 Shell: Bash v: 5.1.8 running-in: gnome-terminal inxi: 3.3.04

Try to load kernel 5.4 LTS and see if that makes a difference.

Please provide the output of:

mhwd --listinstalled

I sacrificed my ssd drive and installed a brand new system on that. Here is the required information. So, I would start from the scratch and use this machine with only nVidia card usage, if it is possible. My Desktop Environment is: Cinnamon.

mhwd --listinstalled
> Installed PCI configs:
--------------------------------------------------------------------------------
                  NAME               VERSION          FREEDRIVER           TYPE
--------------------------------------------------------------------------------
           video-linux            2018.05.04                true            PCI


Warning: No installed USB configs!
inxi --admin --verbosity=7 --filter --no-host --width
System:
  Kernel: 5.10.30-1-MANJARO x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 10.2.0 
  parameters: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-5.10-x86_64 
  root=UUID=d77ad022-ea4a-4b97-a62a-b370600f66dc rw quiet 
  cryptdevice=UUID=434549f6-ac50-4a4b-b688-e17294f5728c:luks-434549f6-ac50-4a4b-b688-e17294f5728c 
  root=/dev/mapper/luks-434549f6-ac50-4a4b-b688-e17294f5728c apparmor=1 
  security=apparmor 
  resume=/dev/mapper/luks-e7b371d3-b330-4de1-b467-8b27ed39b34b 
  udev.log_priority=3 
  Desktop: Cinnamon 4.8.6 tk: GTK 3.24.28 vt: 7 dm: LightDM 1.30.0 
  Distro: Manjaro Linux base: Arch Linux 
Machine:
  Type: Laptop System: Micro-Star product: GF63 Thin 10SCXR v: REV:1.0 
  serial: <filter> Chassis: type: 10 serial: <filter> 
  Mobo: Micro-Star model: MS-16R4 v: REV:1.0 serial: <filter> 
  UEFI: American Megatrends v: E16R4IMS.105 date: 04/17/2020 
Battery:
  ID-1: BAT1 charge: 45.6 Wh (91.2%) condition: 50.0/51.3 Wh (97.5%) 
  volts: 12.5 min: 11.4 model: MSI Corp. MS-16R4 type: Li-ion serial: N/A 
  status: Unknown 
Memory:
  RAM: total: 31.18 GiB used: 1.74 GiB (5.6%) 
  RAM Report: permissions: Unable to run dmidecode. Root privileges required. 
CPU:
  Info: 6-Core model: Intel Core i7-10750H bits: 64 type: MT MCP 
  arch: Comet Lake family: 6 model-id: A5 (165) stepping: 2 microcode: E0 
  cache: L2: 12 MiB bogomips: 62399 
  Speed: 800 MHz min/max: 800/5000 MHz Core speeds (MHz): 1: 800 2: 800 3: 800 
  4: 800 5: 800 6: 800 7: 800 8: 800 9: 800 10: 800 11: 800 12: 800 
  Flags: 3dnowprefetch abm acpi adx aes aperfmperf apic arat arch_capabilities 
  arch_perfmon art avx avx2 bmi1 bmi2 bts clflush clflushopt cmov constant_tsc 
  cpuid cpuid_fault cx16 cx8 de ds_cpl dtes64 dtherm dts epb ept ept_ad erms 
  est f16c flexpriority flush_l1d fma fpu fsgsbase fxsr ht hwp hwp_act_window 
  hwp_epp hwp_notify ibpb ibrs ibrs_enhanced ida intel_pt invpcid 
  invpcid_single lahf_lm lm mca mce md_clear mmx monitor movbe mpx msr mtrr 
  nonstop_tsc nopl nx ospke pae pat pbe pcid pclmulqdq pdcm pdpe1gb pebs pge 
  pku pln pni popcnt pse pse36 pts rdrand rdseed rdtscp rep_good sdbg sep smap 
  smep ss ssbd sse sse2 sse4_1 sse4_2 ssse3 stibp syscall tm tm2 tpr_shadow 
  tsc tsc_adjust tsc_deadline_timer vme vmx vnmi vpid x2apic xgetbv1 xsave 
  xsavec xsaveopt xsaves xtopology xtpr 
  Vulnerabilities: Type: itlb_multihit status: KVM: VMX disabled 
  Type: l1tf status: Not affected 
  Type: mds status: Not affected 
  Type: meltdown status: Not affected 
  Type: spec_store_bypass 
  mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp 
  Type: spectre_v1 
  mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization 
  Type: spectre_v2 mitigation: Enhanced IBRS, IBPB: conditional, RSB filling 
  Type: srbds status: Not affected 
  Type: tsx_async_abort status: Not affected 
Graphics:
  Device-1: Intel UHD Graphics vendor: Micro-Star MSI driver: i915 v: kernel 
  bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:9bc4 class-ID: 0300 
  Device-2: NVIDIA TU117M vendor: Micro-Star MSI driver: nouveau v: kernel 
  bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10de:1f99 class-ID: 0302 
  Display: x11 server: X.Org 1.20.11 driver: loaded: intel,modesetting,nouveau 
  alternate: fbdev,nv,vesa display-ID: :0 screens: 1 
  Screen-1: 0 s-res: 1920x1200 s-dpi: 96 s-size: 508x318mm (20.0x12.5") 
  s-diag: 599mm (23.6") 
  Monitor-1: HDMI1 res: 1920x1200 hz: 60 dpi: 94 size: 520x320mm (20.5x12.6") 
  diag: 611mm (24") 
  OpenGL: renderer: Mesa Intel UHD Graphics (CML GT2) v: 4.6 Mesa 21.0.2 
  direct render: Yes 
Audio:
  Device-1: Intel Comet Lake PCH cAVS vendor: Micro-Star MSI 
  driver: snd_hda_intel v: kernel alternate: snd_soc_skl,snd_sof_pci 
  bus-ID: 00:1f.3 chip-ID: 8086:06c8 class-ID: 0403 
  Sound Server-1: ALSA v: k5.10.30-1-MANJARO running: yes 
  Sound Server-2: JACK v: 0.125.0 running: no 
  Sound Server-3: PulseAudio v: 14.2 running: yes 
  Sound Server-4: PipeWire v: 0.3.25 running: no 
Network:
  Device-1: Intel Comet Lake PCH CNVi WiFi driver: iwlwifi v: kernel 
  port: 5000 bus-ID: 00:14.3 chip-ID: 8086:06f0 class-ID: 0280 
  IF: wlo1 state: up mac: <filter> 
  IP v4: <filter> type: dynamic noprefixroute scope: global 
  broadcast: <filter> 
  IP v6: <filter> type: noprefixroute scope: link 
  Device-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet 
  vendor: Micro-Star MSI driver: r8169 v: kernel port: 3000 bus-ID: 03:00.0 
  chip-ID: 10ec:8168 class-ID: 0200 
  IF: enp3s0 state: down mac: <filter> 
  WAN IP: <filter> 
Bluetooth:
  Device-1: Intel type: USB driver: btusb v: 0.8 bus-ID: 1-14:4 
  chip-ID: 8087:0026 class-ID: e001 
  Report: rfkill ID: hci0 rfk-id: 1 state: down bt-service: enabled,running 
  rfk-block: hardware: no software: yes address: see --recommends 
Logical:
  Message: No logical block device data found. 
  Device-1: luks-e7b371d3-b330-4de1-b467-8b27ed39b34b maj-min: 254:1 
  type: LUKS dm: dm-1 size: 8.8 GiB 
  Components: 
  p-1: nvme0n1p3 maj-min: 259:3 size: 8.8 GiB 
  Device-2: luks-434549f6-ac50-4a4b-b688-e17294f5728c maj-min: 254:0 
  type: LUKS dm: dm-0 size: 467.84 GiB 
  Components: 
  p-1: nvme0n1p2 maj-min: 259:2 size: 467.84 GiB 
RAID:
  Message: No RAID data found. 
Drives:
  Local Storage: total: 1.38 TiB used: 6.74 GiB (0.5%) 
  SMART Message: Required tool smartctl not installed. Check --recommends 
  ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: Kingston model: RBUSNS8154P3512GJ5 
  size: 476.94 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 15.8 Gb/s 
  lanes: 2 rotation: SSD serial: <filter> rev: E8FK12.D temp: 41.9 C 
  scheme: GPT 
  ID-2: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Seagate model: ST1000LM048-2E7172 
  size: 931.51 GiB block-size: physical: 4096 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s 
  rotation: 5400 rpm serial: <filter> rev: 0001 scheme: GPT 
  Message: No optical or floppy data found. 
Partition:
  ID-1: / raw-size: 467.84 GiB size: 459.43 GiB (98.20%) used: 6.74 GiB (1.5%) 
  fs: ext4 dev: /dev/dm-0 maj-min: 254:0 
  mapped: luks-434549f6-ac50-4a4b-b688-e17294f5728c label: N/A 
  uuid: d77ad022-ea4a-4b97-a62a-b370600f66dc 
  ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%) 
  used: 448 KiB (0.1%) fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p1 maj-min: 259:1 
  label: NO_LABEL uuid: 764C-C4E4 
Swap:
  Kernel: swappiness: 60 (default) cache-pressure: 100 (default) 
  ID-1: swap-1 type: partition size: 8.8 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: -2 
  dev: /dev/dm-1 maj-min: 254:1 
  mapped: luks-e7b371d3-b330-4de1-b467-8b27ed39b34b label: N/A 
  uuid: 0d2c94f7-eb5c-4632-b215-ff542963d1fa 
Unmounted:
  ID-1: /dev/sda1 maj-min: 8:1 size: 300 MiB fs: vfat label: N/A 
  uuid: FF3C-41DF 
  ID-2: /dev/sda2 maj-min: 8:2 size: 238.42 GiB fs: ext4 label: N/A 
  uuid: 9a3969dc-0c4f-4c8a-9c7f-4e8cd555f435 
  ID-3: /dev/sda3 maj-min: 8:3 size: 8.8 GiB fs: swap label: N/A 
  uuid: 42569afe-0e3a-49ef-9c01-93d866fdac4a 
  ID-4: /dev/sda4 maj-min: 8:4 size: 684 GiB fs: ext4 label: misc 
  uuid: f417ae0c-6b9f-45d7-affb-827b6ad26286 
USB:
  Hub-1: 1-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 16 rev: 2.0 
  speed: 480 Mb/s chip-ID: 1d6b:0002 class-ID: 0900 
  Device-1: 1-3:2 info: Logitech M105 Optical Mouse type: Mouse 
  driver: hid-generic,usbhid interfaces: 1 rev: 2.0 speed: 1.5 Mb/s 
  power: 100mA chip-ID: 046d:c077 class-ID: 0301 
  Device-2: 1-4:3 info: Logitech Keyboard K120 type: Keyboard,HID 
  driver: hid-generic,usbhid interfaces: 2 rev: 1.1 speed: 1.5 Mb/s 
  power: 90mA chip-ID: 046d:c31c class-ID: 0300 
  Device-3: 1-14:4 info: Intel type: Bluetooth driver: btusb interfaces: 2 
  rev: 2.0 speed: 12 Mb/s power: 100mA chip-ID: 8087:0026 class-ID: e001 
  Hub-2: 2-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 8 rev: 3.1 speed: 10 Gb/s 
  chip-ID: 1d6b:0003 class-ID: 0900 
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 50.0 C mobo: N/A gpu: nouveau temp: 32.0 C 
  Fan Speeds (RPM): N/A 
Info:
  Processes: 286 Uptime: 6m wakeups: 2 Init: systemd v: 247 tool: systemctl 
  Compilers: gcc: 10.2.0 Packages: pacman: 1083 lib: 277 flatpak: 0 
  Shell: Bash v: 5.1.0 running-in: gnome-terminal inxi: 3.3.04
  1. I’m confused: Are you saying:

    • you wiped your system and started from scratch?
    • you have 2 Manjaros in dual boot now?
    • something else entirely?
  2. Did you try this yet? If you don’t know how to do that, shout out.

:thinking:

Sorry for confusing you. Yes, I do have two drives HDD + SSD.
On the HDD takes place that system that worked until last week. I leaved that and installed a brand new system on the SSD.
Unfortunately I did a mistake and the new install was made with encryption.
After the install, I can’t load the old system, that is a new issue.
So, now I am in a bad situation, and I don’t continue this while the other issue exists (the boot problem).

So I would install a system that uses only the dedicated GPU.
Could you help me?

I don’t understand what the status of your system is, so I can’t help you and why I posted a:

:sob:

under your last post…

My status is not so good, but I am ready to install a system. Have a laptop, have a SSD and a fresh system.

If you’re starting from scratch, you should follow this wiki article:

But

you should be aware that some manufacturers don’t wire up the dGPU to the internal laptop screen to cut costs resulting in it only being available on the HDMI port. (I.E. External screen)
Furthermore, I’m unfamiliar with your hardware, but you might be lucky that you can run the dGPU on both the internal and external screen.

If not, you’ll have to continue using a hybrid driver instead of running full nVidia (Which is the way I’m running)

The output to mhwd --listinstalled on my system is:

Installed PCI configs:
--------------------------------------------------------------------------------
                  NAME               VERSION          FREEDRIVER           TYPE
--------------------------------------------------------------------------------
          video-nvidia            2020.11.30               false            PCI


Warning: No installed USB configs!

:crossed_fingers:

Thanks i am going to check these today.

1 Like

My system is able to use the HDMI port, I am using an external monitor, right now.
This laptop has the hardware Optimus configuration. So it has an integrated and a dedicated GPU too.

Before three weeks I used the optimus-manager to switch between the two operating modes.
Unfortunately, as i mentioned in the opening post, the rolling upgrade somehow went wrong.
I don’t know how and why, because I did that on the regular way. Now, the switching doesn’t work.
This is the reason why I would install a new system that only uses the dGPU, so don’t need to switch.

In my system:

mhwd --listinstalled
> Installed PCI configs:
--------------------------------------------------------------------------------
                  NAME               VERSION          FREEDRIVER           TYPE
--------------------------------------------------------------------------------
           video-linux            2018.05.04                true            PCI


Warning: No installed USB configs!
  • Print this page so you have it as a reference while in TTY2

  • Log off

  • Switch to TTY2 by pressing Ctrl+Alt+F2

  • Log in there

  • Execute:

    sudo mhwd-kernel --install linux510
    sudo mhwd --install pci video-linux
    
  • to ensure grub is showing, execute:

    sudo nano --backup /etc/default/grub
    
  • Change (or add?) the following 3 lines:

    GRUB_TIMEOUT=3
    #GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
    #GRUB_TIMEOUT_STYLE=hidden
    

    (3 or higher is fine, add the # before the lines above if those lines are present)

  • Ctrl+X Y Enter to save if there is anything to save

  • If you did save, execute:

    sudo update-grub
    
  • Reboot

  • Go to grub’s Advanced options

  • Choose these kernels one by one and try them out one by one and see if that helps.

:+1:

P.S. If you would get a black screen when doing this, go back to the top and change video-nvidia to video-hybrid-intel-nvidia-prime because your manufacturer:

I don’t understand. What does it mean?

I’ll explain in depth if and when it happens, so try video-nvidia first.

:innocent:

sudo mhwd --remove video-linux
Error: invalid use of option: -r/--remove

Something went wrong…

urgh: copy-paste error (Edited in original answer too)

sudo mhwd --remove pci video-linux
sudo mhwd --install pci video-nvidea
Error: config 'video-nvidea' does not exist!

Alternate take:

sudo mhwd --install pci video-nvidia
Error: config 'video-nvidia' does not exist!

How should continue?