Fonts are blur on 1920x1080 resolution

Hi every one. After I installed Manjaro KDE the default resolution was 3840x2160. so I had to use global scale between 200 - 300%. I was using font DPI at 240. the system fonts were so nice and crisp. some days ago I had to use 1920x1080 resolution for GIMP. now all the fonts are little bit blurry and fuzzy. they are still readable and clear. but there is a big difference between now and before.

I tried to use different fonts, scale, and DPI but nothing change.

System:
  Host: pc Kernel: 5.15.38-1-MANJARO arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc
    v: 11.2.0 Desktop: KDE Plasma v: 5.24.5 tk: Qt v: 5.15.3 wm: kwin_x11 vt: 1
    dm: SDDM Distro: Manjaro Linux base: Arch Linux
Machine:
  Type: Convertible System: Dell product: Inspiron 7391 2n1 v: N/A
    serial: <superuser required> Chassis: type: 31 serial: <superuser required>
  Mobo: Dell model: 04GRVX v: A00 serial: <superuser required> UEFI: Dell
    v: 1.15.1 date: 03/29/2022
Battery:
  ID-1: BAT0 charge: 39.9 Wh (100.0%) condition: 39.9/52.0 Wh (76.8%)
    volts: 8.6 min: 7.6 model: LGC-LGC6.73 DELL H754V9A type: Li-ion
    serial: 997 status: full
  Device-1: hid-0018:04F3:2415.0002-battery model: CUST0000:00 04F3:2415
    serial: N/A charge: N/A status: N/A
  Device-2: hidpp_battery_0 model: Logitech Wireless Mouse M510
    serial: 4051-fe-8c-fd-8f charge: 55% (should be ignored) rechargeable: yes
    status: discharging
CPU:
  Info: quad core model: Intel Core i7-10510U bits: 64 type: MT MCP
    smt: enabled arch: Comet/Whiskey Lake note: check rev: C cache: L1: 256 KiB
    L2: 1024 KiB L3: 8 MiB
  Speed (MHz): avg: 700 min/max: 400/4900 cores: 1: 700 2: 700 3: 700
    4: 700 5: 700 6: 700 7: 700 8: 700 bogomips: 36812
  Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
Graphics:
  Device-1: Intel CometLake-U GT2 [UHD Graphics] vendor: Dell driver: i915
    v: kernel ports: active: eDP-1 empty: DP-1,DP-2 bus-ID: 00:02.0
    chip-ID: 8086:9b41 class-ID: 0300
  Device-2: Realtek Integrated_Webcam_HD type: USB driver: uvcvideo
    bus-ID: 1-6:5 chip-ID: 0bda:5538 class-ID: 0e02 serial: 200901010001
  Display: x11 server: X.Org v: 21.1.3 compositor: kwin_x11 driver: X:
    loaded: modesetting alternate: fbdev,vesa gpu: i915 display-ID: :0
    screens: 1
  Screen-1: 0 s-res: 3840x2160 s-dpi: 120 s-size: 812x457mm (31.97x17.99")
    s-diag: 932mm (36.68")
  Monitor-1: eDP-1 model: AU Optronics 0x252b res: 3840x2160 hz: 60
    dpi: 333 size: 293x165mm (11.54x6.5") diag: 336mm (13.2") modes: 3840x2160
  OpenGL: renderer: Mesa Intel UHD Graphics (CML GT2) v: 4.6 Mesa 22.0.3
    direct render: Yes
Audio:
  Device-1: Intel Comet Lake PCH-LP cAVS vendor: Dell
    driver: sof-audio-pci-intel-cnl bus-ID: 00:1f.3 chip-ID: 8086:02c8
    class-ID: 0401
  Sound Server-1: ALSA v: k5.15.38-1-MANJARO running: yes
  Sound Server-2: JACK v: 1.9.21 running: no
  Sound Server-3: PulseAudio v: 15.0 running: yes
  Sound Server-4: PipeWire v: 0.3.51 running: no
Network:
  Device-1: Intel Comet Lake PCH-LP CNVi WiFi driver: iwlwifi v: kernel
    bus-ID: 00:14.3 chip-ID: 8086:02f0 class-ID: 0280
  IF: wlp0s20f3 state: up mac: 0c:dd:24:57:68:09
Bluetooth:
  Device-1: Intel AX201 Bluetooth type: USB driver: btusb v: 0.8
    bus-ID: 1-10:6 chip-ID: 8087:0026 class-ID: e001
  Report: rfkill ID: hci0 rfk-id: 1 state: up address: see --recommends
RAID:
  Hardware-1: Intel Device driver: ahci v: 3.0 port: 3060 bus-ID: 00:17.0
    chip-ID: 8086:02d7 rev: class-ID: 0104
Drives:
  Local Storage: total: 504.19 GiB used: 45.83 GiB (9.1%)
  ID-1: /dev/nvme0n1 vendor: Intel model: H10 HBRPEKNX0202A NVMe 512GB
    size: 476.94 GiB speed: 15.8 Gb/s lanes: 2 type: SSD
    serial: BTTE94620L25512B-1 rev: 7003 temp: 33.9 C scheme: GPT
  ID-2: /dev/nvme1n1 vendor: Intel model: H10 HBRPEKNX0202AO NVMe 32GB
    size: 27.25 GiB speed: 15.8 Gb/s lanes: 2 type: SSD
    serial: BTTE94620L25512B-2 rev: 7051 temp: 42.9 C scheme: GPT
Partition:
  ID-1: / size: 227.59 GiB used: 9.95 GiB (4.4%) fs: ext4 dev: /dev/nvme0n1p6
  ID-2: /boot/efi size: 511 MiB used: 292 KiB (0.1%) fs: vfat
    dev: /dev/nvme0n1p5
Swap:
  Alert: No swap data was found.
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 48.0 C pch: 52.0 C mobo: N/A
  Fan Speeds (RPM): cpu: 0
Info:
  Processes: 251 Uptime: 4m wakeups: 115 Memory: 15.42 GiB
  used: 2.76 GiB (17.9%) Init: systemd v: 250 Compilers: gcc: 11.2.0
  clang: 13.0.1 Packages: pacman: 1064 Shell: Zsh v: 5.8.1 default: Bash
  v: 5.1.16 running-in: konsole inxi: 3.3.15