Can't open bluetooth

Hello guys.I’ve trying to connect bluetooth but it didn’t even open.I’ve tried to open with the comment

sudo systemctl start bluetooth

but it don’t work and i’ve even tried to create main and audio config files but it said the partition is only readable.What else can i do to connect a bluetooth headphone.

1 Like

:+1: Welcome to Manjaro! :+1:

Please read this:


and post some more information so we can see what’s really going on. Now we know the symptom of the disease, but we need some more probing to know where the origin lies…
  1. An inxi --admin --verbosity=7 --filter --no-host --width would be the minimum required information… (Personally Identifiable Information like serial numbers and MAC addresses will be filtered out by the above command)
  2. the output of rfkill list would be helpful as well.

:+1:

P.S. If you enter a bit more details in your profile, we can also see which Desktop Environment you’re using, which CPU/GPU you have, …

The out put of rfkill list is:

0: phy0: Wireless LAN
Soft blocked: no
Hard blocked: no

and the output of inxi --admin --verbosity=7 --filter --no-host --width is:

System:
  Kernel: 5.8.6-1-MANJARO x86_64 bits: 64 compiler: N/A 
  parameters: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-5.8-x86_64 
  root=UUID=64d70f14-4560-46a2-b2f9-406d081490b3 rw quiet apparmor=1 
  security=apparmor resume=UUID=b27c0610-2de0-4a8e-a8e6-77cbaf17cc4b 
  udev.log_priority=3 
  Desktop: Xfce 4.14.2 tk: Gtk 3.24.20 info: xfce4-panel wm: xfwm4 
  dm: LightDM 1.30.0 Distro: Manjaro Linux 
Machine:
  Type: Laptop System: Hewlett-Packard product: HP ProBook 430 G1 
  v: A3009DD10303 serial: <filter> Chassis: type: 10 serial: <filter> 
  Mobo: Hewlett-Packard model: 1946 v: KBC Version 89.17 serial: <filter> 
  BIOS: Hewlett-Packard v: L73 Ver. 01.49 date: 08/29/2019 
Battery:
  ID-1: BAT0 charge: 94.5 Wh condition: 111.3/111.3 Wh (100%) volts: 15.3/14.8 
  model: Hewlett-Packard Primary type: Li-ion serial: <filter> 
  status: Discharging 
Memory:
  RAM: total: 3.73 GiB used: 2.61 GiB (70.0%) 
  RAM Report: permissions: Unable to run dmidecode. Root privileges required. 
CPU:
  Topology: Dual Core model: Intel Core i5-4200U bits: 64 type: MT MCP 
  arch: Haswell family: 6 model-id: 45 (69) stepping: 1 microcode: 26 
  L2 cache: 3072 KiB bogomips: 18366 
  Speed: 1611 MHz min/max: 800/2600 MHz Core speeds (MHz): 1: 2264 2: 2290 
  3: 2289 4: 2282 
  Flags: abm acpi aes aperfmperf apic arat arch_perfmon avx avx2 bmi1 bmi2 bts 
  clflush cmov constant_tsc cpuid cpuid_fault cx16 cx8 de ds_cpl dtes64 dtherm 
  dts epb ept ept_ad erms est f16c flexpriority flush_l1d fma fpu fsgsbase 
  fxsr ht ibpb ibrs ida invpcid invpcid_single lahf_lm lm mca mce md_clear mmx 
  monitor movbe msr mtrr nonstop_tsc nopl nx pae pat pbe pcid pclmulqdq pdcm 
  pdpe1gb pebs pge pln pni popcnt pse pse36 pti pts rdrand rdtscp rep_good 
  sdbg sep smep ss ssbd sse sse2 sse4_1 sse4_2 ssse3 stibp syscall tm tm2 
  tpr_shadow tsc tsc_adjust tsc_deadline_timer vme vmx vnmi vpid xsave 
  xsaveopt xtopology xtpr 
  Vulnerabilities: Type: itlb_multihit status: KVM: VMX disabled 
  Type: l1tf 
  mitigation: PTE Inversion; VMX: conditional cache flushes, SMT vulnerable 
  Type: mds mitigation: Clear CPU buffers; SMT vulnerable 
  Type: meltdown mitigation: PTI 
  Type: spec_store_bypass 
  mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp 
  Type: spectre_v1 
  mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization 
  Type: spectre_v2 mitigation: Full generic retpoline, IBPB: conditional, 
  IBRS_FW, STIBP: conditional, RSB filling 
  Type: srbds mitigation: Microcode 
  Type: tsx_async_abort status: Not affected 
Graphics:
  Device-1: Intel Haswell-ULT Integrated Graphics vendor: Hewlett-Packard 
  driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:0a16 
  Device-2: Chicony HP HD Webcam type: USB driver: uvcvideo bus ID: 2-7:6 
  chip ID: 04f2:b3c8 serial: <filter> 
  Display: x11 server: X.Org 1.20.8 driver: intel unloaded: modesetting 
  alternate: fbdev,vesa display ID: :0.0 screens: 1 
  Screen-1: 0 s-res: 1366x768 s-dpi: 96 s-size: 361x203mm (14.2x8.0") 
  s-diag: 414mm (16.3") 
  Monitor-1: eDP1 res: 1366x768 hz: 60 dpi: 120 size: 290x160mm (11.4x6.3") 
  diag: 331mm (13") 
  OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 4400 (HSW GT2) 
  v: 4.5 Mesa 20.1.7 compat-v: 3.0 direct render: Yes 
Audio:
  Device-1: Intel Haswell-ULT HD Audio vendor: Hewlett-Packard 
  driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:03.0 chip ID: 8086:0a0c 
  Device-2: Intel 8 Series HD Audio vendor: Hewlett-Packard 
  driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1b.0 chip ID: 8086:9c20 
  Sound Server: ALSA v: k5.8.6-1-MANJARO 
Network:
  Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet 
  vendor: Hewlett-Packard driver: r8168 v: 8.048.03-NAPI modules: r8169 
  port: 3000 bus ID: 03:00.0 chip ID: 10ec:8168 
  IF: enp3s0 state: down mac: <filter> 
  Device-2: MEDIATEK MT7630e 802.11bgn Wireless Network Adapter 
  vendor: Hewlett-Packard driver: mt76x0e v: kernel port: 3000 bus ID: 04:00.0 
  chip ID: 14c3:7630 
  IF: wlo1 state: up mac: <filter> 
  IP v4: <filter> type: dynamic noprefixroute scope: global 
  broadcast: <filter> 
  IP v6: <filter> type: noprefixroute scope: link 
  WAN IP: <filter> 
Drives:
  Local Storage: total: 465.76 GiB used: 113.87 GiB (24.4%) 
  SMART Message: Required tool smartctl not installed. Check --recommends 
  ID-1: /dev/sda vendor: Seagate model: ST500LM021-1KJ152 size: 465.76 GiB 
  block size: physical: 4096 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s 
  rotation: 7200 rpm serial: <filter> rev: LIM1 scheme: MBR 
  Message: No Optical or Floppy data was found. 
RAID:
  Message: No RAID data was found. 
Partition:
  ID-1: / raw size: 457.56 GiB size: 449.38 GiB (98.21%) 
  used: 112.68 GiB (25.1%) fs: ext4 dev: /dev/sda1 label: N/A 
  uuid: 64d70f14-4560-46a2-b2f9-406d081490b3 
Swap:
  Kernel: swappiness: 60 (default) cache pressure: 100 (default) 
  ID-1: swap-1 type: partition size: 8.20 GiB used: 1.19 GiB (14.5%) 
  priority: -2 dev: /dev/sda2 label: N/A 
  uuid: b27c0610-2de0-4a8e-a8e6-77cbaf17cc4b 
Unmounted:
  Message: No unmounted partitions found. 
USB:
  Hub: 1-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 2 rev: 2.0 speed: 480 Mb/s 
  chip ID: 1d6b:0002 
  Hub: 1-1:2 info: Intel Integrated Rate Matching Hub ports: 8 rev: 2.0 
  speed: 480 Mb/s chip ID: 8087:8000 
  Hub: 2-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 9 rev: 2.0 speed: 480 Mb/s 
  chip ID: 1d6b:0002 
  Device-1: 2-2:2 info: Silicon Labs USB OPTICAL MOUSE type: Mouse 
  driver: hid-generic,usbhid interfaces: 1 rev: 2.0 speed: 1.5 Mb/s 
  chip ID: 10c4:8108 
  Device-2: 2-4:3 info: MediaTek MT7630e Bluetooth Adapter 
  type: <vendor specific> driver: N/A interfaces: 2 rev: 2.0 speed: 480 Mb/s 
  chip ID: 0e8d:763e serial: <filter> 
  Device-3: 2-5:4 info: Validity Sensors VFS495 Fingerprint Reader 
  type: <vendor specific> driver: N/A interfaces: 1 rev: 1.1 speed: 12 Mb/s 
  chip ID: 138a:003f serial: <filter> 
  Device-4: 2-6:5 info: Holtek Keyboard LKS02 type: Keyboard,HID 
  driver: hid-generic,usbhid interfaces: 2 rev: 1.1 speed: 1.5 Mb/s 
  chip ID: 04d9:1702 
  Device-5: 2-7:6 info: Chicony HP HD Webcam type: Video driver: uvcvideo 
  interfaces: 2 rev: 2.0 speed: 480 Mb/s chip ID: 04f2:b3c8 serial: <filter> 
  Hub: 3-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 4 rev: 3.0 speed: 5 Gb/s 
  chip ID: 1d6b:0003 
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 64.0 C mobo: N/A 
  Fan Speeds (RPM): N/A 
Info:
  Processes: 210 Uptime: 3h 57m Init: systemd v: 246 Compilers: gcc: 10.2.0 
  Packages: 1218 pacman: 1216 lib: 342 flatpak: 0 snap: 2 Shell: Bash 
  v: 5.0.18 running in: xfce4-terminal inxi: 3.1.05

is this useable cause I’m not a advanced user so

  1. In the future, when providing code/output, please copy-paste that output in-between 3 backticks ``` at the beginning and end of the code/text so that the output looks like this:

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
    Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.
    Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.
    Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
    

    instead of like this:

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

    (as that makes our life much easier so you get helped more quickly and efficiently)

  2. No need to do anything right now as I’m an editor here on this site and have fixed it for you already. However, in the future I might not see your post so review my edits by pushing the orange pencil above the post I just fixed. :wink:

  3. According to this:

    You don’t have a driver installed for your MT7630e and according to their website they don’t support Linux (any more: found some old drivers for the kernel 3 series, but nothing for the 5 series) and neither does HP.

    People have tried using other drivers / Recompiling from source but I haven’t been able to find any working configurations, so the only answer I can give you is:

    Buy a Bluetooth USB dongle that is Linux compatible…

:sob:

ok thanks

1 Like