AMD Navi 22 / 6700XT gives black screen at first install using Manjaro 21.0

Is it possible to install Manjaro 21.0 with an AMD 6700 XT?
More specifically, I keep getting stuck at install phase and yes I am a N00b. :grin:

Tried also pop_os and had no trouble installing it

Here is the output of inxi --admin --verbosity=7 --filter --no-host --width:

System:    Kernel: 5.10.23-1-MANJARO x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 10.2.0 
           parameters: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-x86_64 lang=en_US keytable=us tz=UTC misobasedir=manjaro 
           misolabel=MANJARO_KDEM_210 quiet systemd.show_status=1 apparmor=1 security=apparmor driver=free nouveau.modeset=1 
           i915.modeset=1 radeon.modeset=1 
           Console: tty 2 Distro: Manjaro Linux base: Arch Linux 
Machine:   Type: Desktop System: Gigabyte product: X570 AORUS ELITE v: -CF serial: N/A 
           Mobo: Gigabyte model: X570 AORUS ELITE v: x.x serial: N/A UEFI: American Megatrends LLC. v: F33f date: 03/23/2021 
Memory:    RAM: total: 15.64 GiB used: 876.9 MiB (5.5%) 
           Array-1: capacity: 128 GiB slots: 4 EC: None max-module-size: 32 GiB note: est. 
           Device-1: DIMM 0 size: No Module Installed 
           Device-2: DIMM 1 size: 8 GiB speed: 3600 MT/s type: DDR4 detail: synchronous unbuffered (unregistered) 
           bus-width: 64 bits total: 64 bits manufacturer: N/A part-no: CMW16GX4M2Z3600C18 serial: N/A 
           Device-3: DIMM 0 size: No Module Installed 
           Device-4: DIMM 1 size: 8 GiB speed: 3600 MT/s type: DDR4 detail: synchronous unbuffered (unregistered) 
           bus-width: 64 bits total: 64 bits manufacturer: N/A part-no: CMW16GX4M2Z3600C18 serial: N/A 
CPU:       Info: 8-Core model: AMD Ryzen 7 3700X socket: AM4 bits: 64 type: MT MCP arch: Zen 2 family: 17 (23) 
           model-id: 71 (113) stepping: N/A microcode: 8701021 cache: L1: 512 KiB L2: 4 MiB L3: 32 MiB bogomips: 115024 
           Speed: 3590 MHz min/max: 2200/3600 MHz base/boost: 3600/4400 boost: enabled volts: 1.1 V ext-clock: 100 MHz 
           Core speeds (MHz): 1: 3590 2: 2049 3: 2045 4: 2050 5: 2190 6: 2189 7: 2191 8: 2190 9: 2051 10: 2053 11: 2196 
           12: 2192 13: 2196 14: 2192 15: 3582 16: 2045 
           Flags: 3dnowprefetch abm adx aes aperfmperf apic arat avic avx avx2 bmi1 bmi2 bpext cat_l3 cdp_l3 clflush 
           clflushopt clwb clzero cmov cmp_legacy constant_tsc cpb cpuid cqm cqm_llc cqm_mbm_local cqm_mbm_total 
           cqm_occup_llc cr8_legacy cx16 cx8 de decodeassists extapic extd_apicid f16c flushbyasid fma fpu fsgsbase fxsr 
           fxsr_opt ht hw_pstate ibpb ibs irperf lahf_lm lbrv lm mba mca mce misalignsse mmx mmxext monitor movbe msr mtrr 
           mwaitx nonstop_tsc nopl npt nrip_save nx osvw overflow_recov pae pat pausefilter pclmulqdq pdpe1gb perfctr_core 
           perfctr_llc perfctr_nb pfthreshold pge pni popcnt pse pse36 rdpid rdpru rdrand rdseed rdt_a rdtscp rep_good sep 
           sev sev_es sha_ni skinit smap smca sme smep ssbd sse sse2 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 stibp succor svm svm_lock 
           syscall tce topoext tsc tsc_scale umip v_vmsave_vmload vgif vmcb_clean vme vmmcall wbnoinvd wdt xgetbv1 xsave 
           xsavec xsaveerptr xsaveopt xsaves 
           Vulnerabilities: Type: itlb_multihit status: Not affected 
           Type: l1tf status: Not affected 
           Type: mds status: Not affected 
           Type: meltdown status: Not affected 
           Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp 
           Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization 
           Type: spectre_v2 mitigation: Full AMD retpoline, IBPB: conditional, STIBP: conditional, RSB filling 
           Type: srbds status: Not affected 
           Type: tsx_async_abort status: Not affected 
Graphics:  Device-1: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Navi 22 driver: N/A bus-ID: 0a:00.0 chip-ID: 1002:73df class-ID: 0300 
           Display: server: X.org 1.20.10 driver: loaded: N/A note: n/a (using device driver) tty: 128x48 
           Message: Advanced graphics data unavailable in console for root. 
Audio:     Device-1: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 0a:00.1 chip-ID: 1002:ab28 
           class-ID: 0403 
           Device-2: Advanced Micro Devices [AMD] Starship/Matisse HD Audio vendor: Gigabyte driver: snd_hda_intel v: kernel 
           bus-ID: 0c:00.4 chip-ID: 1022:1487 class-ID: 0403 
           Device-3: Musical Fidelity V-DAC II type: USB driver: snd-usb-audio bus-ID: 5-2:3 chip-ID: 4d46:0002 
           class-ID: 0102 
           Sound Server-1: ALSA v: k5.10.23-1-MANJARO running: yes 
           Sound Server-2: JACK v: 0.125.0 running: no 
           Sound Server-3: PulseAudio v: 14.2 running: no 
           Sound Server-4: PipeWire v: 0.3.23 running: no 
Network:   Device-1: Intel I211 Gigabit Network vendor: Gigabyte driver: igb v: kernel port: f000 bus-ID: 04:00.0 
           chip-ID: 8086:1539 class-ID: 0200 
           IF: enp4s0 state: down mac: <filter> 
           WAN IP: No WAN IP found. Connected to web? SSL issues? Try enabling dig 
Bluetooth: Message: No Bluetooth data was found. 
Logical:   Message: No LVM data was found. 
RAID:      Message: No RAID data was found. 
Drives:    Local Storage: total: 4.38 TiB used: 65.4 MiB (0.0%) 
           ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: A-Data model: SX8200PNP size: 476.94 GiB block-size: physical: 512 B 
           logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 rotation: SSD serial: <filter> rev: S0118C temp: 38.9 C scheme: GPT 
           SMART: yes health: PASSED on: 354d 5h cycles: 1,005 read-units: 10,439,337 [5.34 TB] 
           written-units: 27,175,500 [13.9 TB] 
           ID-2: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Western Digital model: WD40EZRZ-00GXCB0 family: Blue size: 3.64 TiB 
           block-size: physical: 4096 B logical: 512 B sata: 3.1 speed: 6.0 Gb/s rotation: 5400 rpm serial: <filter> 
           rev: 0A80 temp: 28 C 
           SMART: yes state: enabled health: PASSED on: 250d 22h cycles: 703 
           ID-3: /dev/sdb maj-min: 8:16 vendor: Western Digital model: WDS240G2G0B-00EPW0 family: WD Blue / Red / Green SSDs 
           size: 223.58 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B sata: 3.2 speed: 6.0 Gb/s rotation: SSD 
           serial: <filter> rev: 0000 temp: 43 C scheme: GPT 
           SMART: yes state: enabled health: PASSED on: 18d 23h cycles: 300 
           ID-4: /dev/sdc maj-min: 8:32 type: USB vendor: Kingston model: DataTraveler 3.0 size: 28.82 GiB block-size: 
           physical: 512 B logical: 512 B serial: <filter> scheme: MBR 
           SMART Message: Unknown USB bridge. Flash drive/Unsupported enclosure? 
           ID-5: /dev/sdd maj-min: 8:48 type: USB vendor: Kingston model: DataTraveler 3.0 size: 28.86 GiB block-size: 
           physical: 512 B logical: 512 B serial: <filter> rev: PMAP 
           SMART Message: Unknown USB bridge. Flash drive/Unsupported enclosure? 
           Message: No Optical or Floppy data was found. 
Partition: ID-1: /mnt raw-size: 28.86 GiB size: 28.86 GiB (100.00%) used: 65.4 MiB (0.2%) fs: ntfs block-size: 4096 B 
           dev: /dev/sdd maj-min: 8:48 label: N/A uuid: 130D547C4575EB2E 
Swap:      Alert: No Swap data was found. 
Unmounted: ID-1: /dev/nvme0n1p1 maj-min: 259:1 size: 512 MiB fs: vfat label: N/A uuid: D8BB-66BF 
           ID-2: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2 size: 7.81 GiB fs: swap label: N/A uuid: 489e0f54-ba07-4d2d-aaeb-057c3bb1937d 
           ID-3: /dev/nvme0n1p3 maj-min: 259:3 size: 48.83 GiB fs: ext4 label: N/A 
           uuid: 79f37346-03e7-4bdb-be61-99ae81b0fd93 
           ID-4: /dev/nvme0n1p4 maj-min: 259:4 size: 419.8 GiB fs: ext4 label: N/A 
           uuid: 4ec7fc6a-455d-4e92-bfa4-9d364e400d1b 
           ID-5: /dev/sdb1 maj-min: 8:17 size: 100 MiB fs: vfat label: N/A uuid: 167A-16A3 
           ID-6: /dev/sdb2 maj-min: 8:18 size: 16 MiB fs: N/A label: N/A uuid: N/A 
           ID-7: /dev/sdb3 maj-min: 8:19 size: 222.97 GiB fs: ntfs label: N/A uuid: 7842860F4285D274 
           ID-8: /dev/sdb4 maj-min: 8:20 size: 506 MiB fs: ntfs label: N/A uuid: 96FACADDFACAB92F 
           ID-9: /dev/sdc1 maj-min: 8:33 size: 2.19 GiB fs: iso9660 label: MANJARO_KDEM_210 uuid: 2021-03-18-18-58-22-00 
           ID-10: /dev/sdc2 maj-min: 8:34 size: 4 MiB fs: vfat label: MISO_EFI uuid: ECDD-5890 
USB:       Hub-1: 1-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 6 rev: 2.0 speed: 480 Mb/s chip-ID: 1d6b:0002 class-ID: 0900 
           Hub-2: 1-3:2 info: Genesys Logic Hub ports: 4 rev: 2.0 speed: 480 Mb/s power: 100mA chip-ID: 05e3:0608 
           class-ID: 0900 
           Device-1: 1-3.3:4 info: Corsair CORSAIR K70 RGB MK.2 Mechanical Gaming Keyboard type: Keyboard,HID 
           driver: hid-generic,usbhid interfaces: 2 rev: 2.0 speed: 12 Mb/s power: 500mA chip-ID: 1b1c:1b49 class-ID: 0300 
           serial: <filter> 
           Device-2: 1-4:3 info: Integrated Express IT8297 RGB LED Controller type: Keyboard driver: hid-generic,usbhid 
           interfaces: 1 rev: 2.0 speed: 12 Mb/s power: 100mA chip-ID: 048d:8297 class-ID: 0301 
           Device-3: 1-5:5 info: Xiaomi Mi/Redmi series (MTP) type: <vendor specific> driver: N/A interfaces: 1 rev: 2.0 
           speed: 480 Mb/s power: 500mA chip-ID: 2717:ff40 class-ID: 0000 serial: <filter> 
           Hub-3: 2-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 4 rev: 3.1 speed: 10 Gb/s chip-ID: 1d6b:0003 class-ID: 0900 
           Hub-4: 3-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 6 rev: 2.0 speed: 480 Mb/s chip-ID: 1d6b:0002 class-ID: 0900 
           Hub-5: 3-6:3 info: Genesys Logic Hub ports: 4 rev: 2.0 speed: 480 Mb/s power: 100mA chip-ID: 05e3:0608 
           class-ID: 0900 
           Hub-6: 4-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 4 rev: 3.1 speed: 10 Gb/s chip-ID: 1d6b:0003 class-ID: 0900 
           Device-1: 4-3:3 info: Kingston DataTraveler 100 G3/G4/SE9 G2/50 type: Mass Storage driver: usb-storage 
           interfaces: 1 rev: 3.1 speed: 5 Gb/s power: 504mA chip-ID: 0951:1666 class-ID: 0806 serial: <filter> 
           Device-2: 4-4:2 info: Kingston DataTraveler 100 G3/G4/SE9 G2/50 type: Mass Storage driver: usb-storage 
           interfaces: 1 rev: 3.2 speed: 5 Gb/s power: 296mA chip-ID: 0951:1666 class-ID: 0806 serial: <filter> 
           Hub-7: 5-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 4 rev: 2.0 speed: 480 Mb/s chip-ID: 1d6b:0002 class-ID: 0900 
           Device-1: 5-1:2 info: Kingsis ZOWIE Gaming mouse type: Mouse driver: hid-generic,usbhid interfaces: 1 rev: 2.0 
           speed: 12 Mb/s power: 100mA chip-ID: 1af3:0001 class-ID: 0301 
           Device-2: 5-2:3 info: Musical Fidelity V-DAC II type: Audio driver: snd-usb-audio interfaces: 2 rev: 1.1 
           speed: 12 Mb/s power: 100mA chip-ID: 4d46:0002 class-ID: 0102 
           Hub-8: 6-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 4 rev: 3.1 speed: 10 Gb/s chip-ID: 1d6b:0003 class-ID: 0900 
Sensors:   System Temperatures: cpu: 35.9 C mobo: 16.8 C 
           Fan Speeds (RPM): N/A 
Info:      Processes: 265 Uptime: 13m wakeups: 0 Init: systemd v: 247 tool: systemctl Compilers: gcc: N/A Packages: 
           pacman: 1063 lib: 288 Shell: Bash (su) v: 5.1.0 running-in: tty 2 inxi: 3.3.03 

Thanks for the response.

I have no idea how to get the output for cmd inxi --admin --verbosity=7 --filter --no-host --width from the tty.
I can try to cat it to a file, but typing it all out would be somewhat painstaking.

The problem is with the new 6700xt and the gpu driver not loading.

Thanks again

System:    Kernel: 5.10.23-1-MANJARO x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 10.2.0 
           parameters: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-x86_64 lang=en_US keytable=us tz=UTC misobasedir=manjaro 
           misolabel=MANJARO_KDEM_210 quiet systemd.show_status=1 apparmor=1 security=apparmor driver=free nouveau.modeset=1 
           i915.modeset=1 radeon.modeset=1 
           Console: tty 2 Distro: Manjaro Linux base: Arch Linux 
Machine:   Type: Desktop System: Gigabyte product: X570 AORUS ELITE v: -CF serial: N/A 
           Mobo: Gigabyte model: X570 AORUS ELITE v: x.x serial: N/A UEFI: American Megatrends LLC. v: F33f date: 03/23/2021 
Memory:    RAM: total: 15.64 GiB used: 876.9 MiB (5.5%) 
           Array-1: capacity: 128 GiB slots: 4 EC: None max-module-size: 32 GiB note: est. 
           Device-1: DIMM 0 size: No Module Installed 
           Device-2: DIMM 1 size: 8 GiB speed: 3600 MT/s type: DDR4 detail: synchronous unbuffered (unregistered) 
           bus-width: 64 bits total: 64 bits manufacturer: N/A part-no: CMW16GX4M2Z3600C18 serial: N/A 
           Device-3: DIMM 0 size: No Module Installed 
           Device-4: DIMM 1 size: 8 GiB speed: 3600 MT/s type: DDR4 detail: synchronous unbuffered (unregistered) 
           bus-width: 64 bits total: 64 bits manufacturer: N/A part-no: CMW16GX4M2Z3600C18 serial: N/A 
CPU:       Info: 8-Core model: AMD Ryzen 7 3700X socket: AM4 bits: 64 type: MT MCP arch: Zen 2 family: 17 (23) 
           model-id: 71 (113) stepping: N/A microcode: 8701021 cache: L1: 512 KiB L2: 4 MiB L3: 32 MiB bogomips: 115024 
           Speed: 3590 MHz min/max: 2200/3600 MHz base/boost: 3600/4400 boost: enabled volts: 1.1 V ext-clock: 100 MHz 
           Core speeds (MHz): 1: 3590 2: 2049 3: 2045 4: 2050 5: 2190 6: 2189 7: 2191 8: 2190 9: 2051 10: 2053 11: 2196 
           12: 2192 13: 2196 14: 2192 15: 3582 16: 2045 
           Flags: 3dnowprefetch abm adx aes aperfmperf apic arat avic avx avx2 bmi1 bmi2 bpext cat_l3 cdp_l3 clflush 
           clflushopt clwb clzero cmov cmp_legacy constant_tsc cpb cpuid cqm cqm_llc cqm_mbm_local cqm_mbm_total 
           cqm_occup_llc cr8_legacy cx16 cx8 de decodeassists extapic extd_apicid f16c flushbyasid fma fpu fsgsbase fxsr 
           fxsr_opt ht hw_pstate ibpb ibs irperf lahf_lm lbrv lm mba mca mce misalignsse mmx mmxext monitor movbe msr mtrr 
           mwaitx nonstop_tsc nopl npt nrip_save nx osvw overflow_recov pae pat pausefilter pclmulqdq pdpe1gb perfctr_core 
           perfctr_llc perfctr_nb pfthreshold pge pni popcnt pse pse36 rdpid rdpru rdrand rdseed rdt_a rdtscp rep_good sep 
           sev sev_es sha_ni skinit smap smca sme smep ssbd sse sse2 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 stibp succor svm svm_lock 
           syscall tce topoext tsc tsc_scale umip v_vmsave_vmload vgif vmcb_clean vme vmmcall wbnoinvd wdt xgetbv1 xsave 
           xsavec xsaveerptr xsaveopt xsaves 
           Vulnerabilities: Type: itlb_multihit status: Not affected 
           Type: l1tf status: Not affected 
           Type: mds status: Not affected 
           Type: meltdown status: Not affected 
           Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp 
           Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization 
           Type: spectre_v2 mitigation: Full AMD retpoline, IBPB: conditional, STIBP: conditional, RSB filling 
           Type: srbds status: Not affected 
           Type: tsx_async_abort status: Not affected 
Graphics:  Device-1: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Navi 22 driver: N/A bus-ID: 0a:00.0 chip-ID: 1002:73df class-ID: 0300 
           Display: server: X.org 1.20.10 driver: loaded: N/A note: n/a (using device driver) tty: 128x48 
           Message: Advanced graphics data unavailable in console for root. 
Audio:     Device-1: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 0a:00.1 chip-ID: 1002:ab28 
           class-ID: 0403 
           Device-2: Advanced Micro Devices [AMD] Starship/Matisse HD Audio vendor: Gigabyte driver: snd_hda_intel v: kernel 
           bus-ID: 0c:00.4 chip-ID: 1022:1487 class-ID: 0403 
           Device-3: Musical Fidelity V-DAC II type: USB driver: snd-usb-audio bus-ID: 5-2:3 chip-ID: 4d46:0002 
           class-ID: 0102 
           Sound Server-1: ALSA v: k5.10.23-1-MANJARO running: yes 
           Sound Server-2: JACK v: 0.125.0 running: no 
           Sound Server-3: PulseAudio v: 14.2 running: no 
           Sound Server-4: PipeWire v: 0.3.23 running: no 
Network:   Device-1: Intel I211 Gigabit Network vendor: Gigabyte driver: igb v: kernel port: f000 bus-ID: 04:00.0 
           chip-ID: 8086:1539 class-ID: 0200 
           IF: enp4s0 state: down mac: <filter> 
           WAN IP: No WAN IP found. Connected to web? SSL issues? Try enabling dig 
Bluetooth: Message: No Bluetooth data was found. 
Logical:   Message: No LVM data was found. 
RAID:      Message: No RAID data was found. 
Drives:    Local Storage: total: 4.38 TiB used: 65.4 MiB (0.0%) 
           ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: A-Data model: SX8200PNP size: 476.94 GiB block-size: physical: 512 B 
           logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 rotation: SSD serial: <filter> rev: S0118C temp: 38.9 C scheme: GPT 
           SMART: yes health: PASSED on: 354d 5h cycles: 1,005 read-units: 10,439,337 [5.34 TB] 
           written-units: 27,175,500 [13.9 TB] 
           ID-2: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Western Digital model: WD40EZRZ-00GXCB0 family: Blue size: 3.64 TiB 
           block-size: physical: 4096 B logical: 512 B sata: 3.1 speed: 6.0 Gb/s rotation: 5400 rpm serial: <filter> 
           rev: 0A80 temp: 28 C 
           SMART: yes state: enabled health: PASSED on: 250d 22h cycles: 703 
           ID-3: /dev/sdb maj-min: 8:16 vendor: Western Digital model: WDS240G2G0B-00EPW0 family: WD Blue / Red / Green SSDs 
           size: 223.58 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B sata: 3.2 speed: 6.0 Gb/s rotation: SSD 
           serial: <filter> rev: 0000 temp: 43 C scheme: GPT 
           SMART: yes state: enabled health: PASSED on: 18d 23h cycles: 300 
           ID-4: /dev/sdc maj-min: 8:32 type: USB vendor: Kingston model: DataTraveler 3.0 size: 28.82 GiB block-size: 
           physical: 512 B logical: 512 B serial: <filter> scheme: MBR 
           SMART Message: Unknown USB bridge. Flash drive/Unsupported enclosure? 
           ID-5: /dev/sdd maj-min: 8:48 type: USB vendor: Kingston model: DataTraveler 3.0 size: 28.86 GiB block-size: 
           physical: 512 B logical: 512 B serial: <filter> rev: PMAP 
           SMART Message: Unknown USB bridge. Flash drive/Unsupported enclosure? 
           Message: No Optical or Floppy data was found. 
Partition: ID-1: /mnt raw-size: 28.86 GiB size: 28.86 GiB (100.00%) used: 65.4 MiB (0.2%) fs: ntfs block-size: 4096 B 
           dev: /dev/sdd maj-min: 8:48 label: N/A uuid: 130D547C4575EB2E 
Swap:      Alert: No Swap data was found. 
Unmounted: ID-1: /dev/nvme0n1p1 maj-min: 259:1 size: 512 MiB fs: vfat label: N/A uuid: D8BB-66BF 
           ID-2: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2 size: 7.81 GiB fs: swap label: N/A uuid: 489e0f54-ba07-4d2d-aaeb-057c3bb1937d 
           ID-3: /dev/nvme0n1p3 maj-min: 259:3 size: 48.83 GiB fs: ext4 label: N/A 
           uuid: 79f37346-03e7-4bdb-be61-99ae81b0fd93 
           ID-4: /dev/nvme0n1p4 maj-min: 259:4 size: 419.8 GiB fs: ext4 label: N/A 
           uuid: 4ec7fc6a-455d-4e92-bfa4-9d364e400d1b 
           ID-5: /dev/sdb1 maj-min: 8:17 size: 100 MiB fs: vfat label: N/A uuid: 167A-16A3 
           ID-6: /dev/sdb2 maj-min: 8:18 size: 16 MiB fs: N/A label: N/A uuid: N/A 
           ID-7: /dev/sdb3 maj-min: 8:19 size: 222.97 GiB fs: ntfs label: N/A uuid: 7842860F4285D274 
           ID-8: /dev/sdb4 maj-min: 8:20 size: 506 MiB fs: ntfs label: N/A uuid: 96FACADDFACAB92F 
           ID-9: /dev/sdc1 maj-min: 8:33 size: 2.19 GiB fs: iso9660 label: MANJARO_KDEM_210 uuid: 2021-03-18-18-58-22-00 
           ID-10: /dev/sdc2 maj-min: 8:34 size: 4 MiB fs: vfat label: MISO_EFI uuid: ECDD-5890 
USB:       Hub-1: 1-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 6 rev: 2.0 speed: 480 Mb/s chip-ID: 1d6b:0002 class-ID: 0900 
           Hub-2: 1-3:2 info: Genesys Logic Hub ports: 4 rev: 2.0 speed: 480 Mb/s power: 100mA chip-ID: 05e3:0608 
           class-ID: 0900 
           Device-1: 1-3.3:4 info: Corsair CORSAIR K70 RGB MK.2 Mechanical Gaming Keyboard type: Keyboard,HID 
           driver: hid-generic,usbhid interfaces: 2 rev: 2.0 speed: 12 Mb/s power: 500mA chip-ID: 1b1c:1b49 class-ID: 0300 
           serial: <filter> 
           Device-2: 1-4:3 info: Integrated Express IT8297 RGB LED Controller type: Keyboard driver: hid-generic,usbhid 
           interfaces: 1 rev: 2.0 speed: 12 Mb/s power: 100mA chip-ID: 048d:8297 class-ID: 0301 
           Device-3: 1-5:5 info: Xiaomi Mi/Redmi series (MTP) type: <vendor specific> driver: N/A interfaces: 1 rev: 2.0 
           speed: 480 Mb/s power: 500mA chip-ID: 2717:ff40 class-ID: 0000 serial: <filter> 
           Hub-3: 2-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 4 rev: 3.1 speed: 10 Gb/s chip-ID: 1d6b:0003 class-ID: 0900 
           Hub-4: 3-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 6 rev: 2.0 speed: 480 Mb/s chip-ID: 1d6b:0002 class-ID: 0900 
           Hub-5: 3-6:3 info: Genesys Logic Hub ports: 4 rev: 2.0 speed: 480 Mb/s power: 100mA chip-ID: 05e3:0608 
           class-ID: 0900 
           Hub-6: 4-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 4 rev: 3.1 speed: 10 Gb/s chip-ID: 1d6b:0003 class-ID: 0900 
           Device-1: 4-3:3 info: Kingston DataTraveler 100 G3/G4/SE9 G2/50 type: Mass Storage driver: usb-storage 
           interfaces: 1 rev: 3.1 speed: 5 Gb/s power: 504mA chip-ID: 0951:1666 class-ID: 0806 serial: <filter> 
           Device-2: 4-4:2 info: Kingston DataTraveler 100 G3/G4/SE9 G2/50 type: Mass Storage driver: usb-storage 
           interfaces: 1 rev: 3.2 speed: 5 Gb/s power: 296mA chip-ID: 0951:1666 class-ID: 0806 serial: <filter> 
           Hub-7: 5-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 4 rev: 2.0 speed: 480 Mb/s chip-ID: 1d6b:0002 class-ID: 0900 
           Device-1: 5-1:2 info: Kingsis ZOWIE Gaming mouse type: Mouse driver: hid-generic,usbhid interfaces: 1 rev: 2.0 
           speed: 12 Mb/s power: 100mA chip-ID: 1af3:0001 class-ID: 0301 
           Device-2: 5-2:3 info: Musical Fidelity V-DAC II type: Audio driver: snd-usb-audio interfaces: 2 rev: 1.1 
           speed: 12 Mb/s power: 100mA chip-ID: 4d46:0002 class-ID: 0102 
           Hub-8: 6-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 4 rev: 3.1 speed: 10 Gb/s chip-ID: 1d6b:0003 class-ID: 0900 
Sensors:   System Temperatures: cpu: 35.9 C mobo: 16.8 C 
           Fan Speeds (RPM): N/A 
Info:      Processes: 265 Uptime: 13m wakeups: 0 Init: systemd v: 247 tool: systemctl Compilers: gcc: N/A Packages: 
           pacman: 1063 lib: 288 Shell: Bash (su) v: 5.1.0 running-in: tty 2 inxi: 3.3.03 ```
1 Like

I’m not an expert, but I had the same problem with my 5600XT. According to the above line from inxi it doesn’t look like the amdgpu driver is loaded.

Try this, edit your /etc/mkinitcpio.conf file to add ‘amdgpu radeon’ to the modules section. Then run sudo mkinitcpio -P to rebuild your modules.

OP doesn’t have anything installed yet. He/she’s just booting the ISO…

:thinking:

Hey, I’m not sure if this helps, but I am having the EXACT same problem with my Manjaro install. I have Manjaro KDE installed as of now. The problem started a couple of nights ago, the input on my machine would work fine for a few moments, then the screen would go black… first time this happened it took me an hour of rebooting to fix. Happened again today. I booted from USB on Manjaro KDE, and it had the same problem. When booting from Linux mint XFCE from USB, the problem did not persist, and it booted into the desktop environment like a breeze. Hope my input helps! I am currently trying to figure out what to do about this myself…

    CPU: Quad Core AMD Ryzen 3 2200G with Radeon Vega Graphics

Hmmmm, in that case I’d modify the bootparam’s to include nomodeset on the line starting with linux.

nomodeset did not help, the installation stops at [OK] reached target graphical interface

I have no problems with pop_os, they updated the driver for the new radeons. OS was using llvmpipe driver before

Update on my install, i let it sit for an hour or so, came back and it magically works fine? :thinking: not sure why haha… but it sent me to the login screen which is a pleasant surprise. this is a really odd issue though, I hope your issue kets resolved @Kesto-v

Tried Release 202104040259 , but the same issue remains

sorry it’s not related to the core issue but just to note, I purchased a 6700XT and

  1. LightDM failed to start, i uncommented a line about waiting for graphical interface
    in /etc/lightdm/lightdm.conf you uncomment
    #logind-check-graphical=false

  2. There were green and black artifacts on the screen, I was on Mesa 21.0.1(stable) switched to mesa-git(21.2) and everything is working now, except some OpenCL stuff.

more info about LightDM here:
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=264462

I presume you uncommented the line in grub? What did you change so I can also try that

Thanks

updated my post with more info

Bless you, this fixed the graphical glitching on the desktop for me as well.

1 Like

Thanks to everyone who answered.
I got it finally working. I have been using ubuntu on for a while now, but missed Manjaros arch with ease. I used “brute force” and first installed Manjaro with a older GPU from another PC. Then updated the kernel to: 5.12.0-1. Then switched back to 6700 XT and this is the first post with this setup under Manjaro. I also did the edit for mkninitcpio

           Display: x11 server: X.Org 1.20.11 driver: loaded: amdgpu,ati 
           unloaded: modesetting,radeon resolution: 1: 2560x1440~165Hz 2: 1080x1920~60Hz 
           OpenGL: renderer: AMD NAVY_FLOUNDER (DRM 3.40.0 5.12.0-1-MANJARO LLVM 11.1.0) 
           v: 4.6 Mesa 21.0.3