AMD and Radeon based computer randomly crashes after upgrade to kernel 5.15 LTS from 5.10 LTS

AMD CPU and Radeon graphics card.
Kernel 5.10.123 LTS boots and runs perfectly.
After upgrade to 5.15 LTS, system boots and I can log in normally but system crashes within the first few minutes. REISUB to shut down does not work, have to reset.
Tried all the other kernel versions later than 5.10.123 LTS and they all do the same.
Any suggestions?

can you report

inxi -Fza

have you checked your log journal on boot 5.15 ?
see with

sudo journalctl -bn (n=0 current , -1 boot before  etc ... )

Thank you for the reply.

Result of inxi -Fza:

System:
  Kernel: 5.10.123-1-MANJARO arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 12.1.0
    parameters: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-5.10-x86_64
    root=UUID=e0934903-6ca8-4514-a731-8babda0d79b0 rw quiet
    resume=UUID=a51794b0-eee5-46ee-af32-171e43ed85c9
  Desktop: Xfce v: 4.16.0 tk: Gtk v: 3.24.29 info: xfce4-panel wm: xfwm
    v: 4.16.1 vt: 7 dm: LightDM v: 1.30.0 Distro: Manjaro Linux
    base: Arch Linux
Machine:
  Type: Desktop Mobo: Micro-Star model: A320M PRO-M2 V2 (MS-7B84) v: 2.0
    serial: <superuser required> UEFI: American Megatrends v: 3.10
    date: 01/30/2019
CPU:
  Info: model: AMD Ryzen 5 2600X bits: 64 type: MT MCP arch: Zen+ gen: 2
    built: 2018-21 process: GF 12nm family: 0x17 (23) model-id: 8 stepping: 2
    microcode: 0x800820D
  Topology: cpus: 1x cores: 6 tpc: 2 threads: 12 smt: enabled cache:
    L1: 576 KiB desc: d-6x32 KiB; i-6x64 KiB L2: 3 MiB desc: 6x512 KiB
    L3: 16 MiB desc: 2x8 MiB
  Speed (MHz): avg: 2510 high: 2986 min/max: N/A cores: 1: 2403 2: 2569
    3: 2408 4: 2376 5: 2411 6: 2413 7: 2412 8: 2411 9: 2407 10: 2421 11: 2909
    12: 2986 bogomips: 97229
  Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
  Vulnerabilities:
  Type: itlb_multihit status: Not affected
  Type: l1tf status: Not affected
  Type: mds status: Not affected
  Type: meltdown status: Not affected
  Type: mmio_stale_data status: Not affected
  Type: spec_store_bypass
    mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp
  Type: spectre_v1
    mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
  Type: spectre_v2
    mitigation: Retpolines, IBPB: conditional, STIBP: disabled, RSB filling
  Type: srbds status: Not affected
  Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
  Device-1: AMD Ellesmere [Radeon RX 470/480/570/570X/580/580X/590]
    vendor: ASUSTeK driver: amdgpu v: kernel arch: GCN 4 process: GF 14nm
    built: 2016-20 pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16 ports:
    active: DP-2,HDMI-A-2 empty: DP-1,DVI-D-1,HDMI-A-1 bus-ID: 1f:00.0
    chip-ID: 1002:67df class-ID: 0300
  Display: x11 server: X.Org v: 21.1.3 compositor: xfwm v: 4.16.1 driver:
    X: loaded: amdgpu unloaded: modesetting alternate: fbdev,vesa gpu: amdgpu
    display-ID: :0.0 screens: 1
  Screen-1: 0 s-res: 3840x1080 s-dpi: 96 s-size: 1016x285mm (40.00x11.22")
    s-diag: 1055mm (41.54")
  Monitor-1: DP-2 mapped: DisplayPort-1 pos: right model: Dell P2214H
    serial: <filter> built: 2015 res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 102 gamma: 1.2
    size: 477x268mm (18.78x10.55") diag: 547mm (21.5") ratio: 16:9 modes:
    max: 1920x1080 min: 720x400
  Monitor-2: HDMI-A-2 mapped: HDMI-A-1 pos: primary,left
    model: Dell SE2717H/HX serial: <filter> built: 2018 res: 1920x1080 hz: 60
    dpi: 82 gamma: 1.2 size: 598x336mm (23.54x13.23") diag: 686mm (27")
    ratio: 16:9 modes: max: 1920x1080 min: 720x400
  Message: Unable to show GL data. Required tool glxinfo missing.
Audio:
  Device-1: AMD Ellesmere HDMI Audio [Radeon RX 470/480 / 570/580/590]
    vendor: ASUSTeK driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s
    lanes: 16 bus-ID: 1f:00.1 chip-ID: 1002:aaf0 class-ID: 0403
  Device-2: AMD Family 17h HD Audio vendor: Micro-Star MSI
    driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16
    bus-ID: 21:00.3 chip-ID: 1022:1457 class-ID: 0403
  Sound Server-1: ALSA v: k5.10.123-1-MANJARO running: yes
  Sound Server-2: JACK v: 1.9.21 running: no
  Sound Server-3: PulseAudio v: 16.0 running: yes
  Sound Server-4: PipeWire v: 0.3.52 running: yes
Network:
  Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
    vendor: Micro-Star MSI driver: r8168 v: 8.049.02-NAPI modules: r8169 pcie:
    gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 1 port: f000 bus-ID: 1b:00.0
    chip-ID: 10ec:8168 class-ID: 0200
  IF: enp27s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
Drives:
  Local Storage: total: 3.04 TiB used: 125.09 GiB (4.0%)
  SMART Message: Required tool smartctl not installed. Check --recommends
  ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: HP model: SSD EX900 250GB
    size: 232.89 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B
    speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 type: SSD serial: <filter> rev: R1115D0
    temp: 31.9 C scheme: GPT
  ID-2: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Transcend model: TS64GSSD720
    size: 59.63 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
    type: SSD serial: <filter> rev: 6 scheme: GPT
  ID-3: /dev/sdb maj-min: 8:16 vendor: Hikvision model: HS-SSD-E100 1024G
    size: 953.87 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
    type: SSD serial: <filter> rev: 8A0 scheme: MBR
  ID-4: /dev/sdc maj-min: 8:32 vendor: Western Digital
    model: WD20EZRX-00D8PB0 size: 1.82 TiB block-size: physical: 4096 B
    logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s type: HDD rpm: 5400 serial: <filter>
    rev: 0A80 scheme: MBR
  ID-5: /dev/sdg maj-min: 8:96 type: USB vendor: Generic
    model: STORAGE DEVICE size: 7.41 GiB block-size: physical: 512 B
    logical: 512 B type: N/A serial: <filter> rev: 9744 scheme: MBR
Partition:
  ID-1: / raw-size: 59.62 GiB size: 59.6 GiB (99.95%) used: 41.26 GiB (69.2%)
    fs: xfs dev: /dev/sda1 maj-min: 8:1
  ID-2: /boot/efi raw-size: 100 MiB size: 96 MiB (96.00%)
    used: 25.5 MiB (26.5%) fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
  ID-3: /home raw-size: 507.81 GiB size: 507.56 GiB (99.95%)
    used: 83.81 GiB (16.5%) fs: xfs dev: /dev/sdc3 maj-min: 8:35
Swap:
  Kernel: swappiness: 60 (default) cache-pressure: 100 (default)
  ID-1: swap-1 type: partition size: 33.07 GiB used: 0 KiB (0.0%)
    priority: -2 dev: /dev/sdc4 maj-min: 8:36
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 31.0 C mobo: N/A gpu: amdgpu temp: 32.0 C
  Fan Speeds (RPM): N/A gpu: amdgpu fan: 1072
Info:
  Processes: 317 Uptime: 8m wakeups: 0 Memory: 15.64 GiB
  used: 1.52 GiB (9.7%) Init: systemd v: 251 default: graphical
  tool: systemctl Compilers: gcc: 12.1.0 clang: 13.0.1 Packages: pacman: 1707
  lib: 481 flatpak: 0 Shell: Bash v: 5.1.16 running-in: xfce4-terminal
  inxi: 3.3.19

IN BIOS: activate “Typical Current Idle” may help…
– If the system saves too much power even though more power is needed…

you can check for update UEFI motherboard ( not the beta version )
https://www.msi.com/Motherboard/A320M-PRO-M2-V2/support

you can also add theses parameters on boot

in /etc/default/grub
on line GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=

amd_iommu=on iommu=pt processor.max_cstate=5 rcu_nocbs=0_11 systemd.unified_cgroup_hierarchy=true scsi_mod.use_blk_mq=1
1 Like