Xnviewmp no text on menus


#1

Hi all,

After some recent automatic updates Xnviewmp stopped working properly and more specific any text that used to appear on menus it doesn’t (see screenshot). I’ve tried several things including removing-installing from various sources but no luck, always the same result.

Part of the startup logs throws the following:

########### BrowserWindow :: BrowserWindow

libpng warning: iCCP: known incorrect sRGB profile
libpng warning: iCCP: known incorrect sRGB profile
MENU install : 2ec9ef0
ThumbLoaderThread :: stop()

ThumbLoaderThread :: stop() ok

ThumbLoaderThread :: stop()

ThumbLoaderThread :: stop() ok

ThumbLoaderThread :: stop()

ThumbLoaderThread :: stop() ok

Fontconfig error: “/etc/fonts/fonts.conf”, line 49973007: syntax error
Fontconfig error: Cannot load config file from /etc/fonts/fonts.conf
Fontconfig warning: no elements found. Check configuration.
Fontconfig warning: adding /var/cache/fontconfig
Fontconfig warning: adding fontconfig
ThumbLoaderThread :: stop()

ThumbLoaderThread :: stop() ok

ThumbLoaderThread :: stop()

ThumbLoaderThread :: stop() ok

libpng warning: iCCP: known incorrect sRGB profile
########### BrowserWindow :: ok create (640 480)
BrowserWindow :: changeVisibility()
BrowserWindow :: changeVisibility()
BrowserWindow :: changeVisibility()
########### BrowserWindow :: restoreState (1440 737)
ThumbLoaderThread :: stop()

ThumbLoaderThread :: stop() ok

BrowserWindow :: restoreState => 1440 737
=> 1180 550
BrowserWindow :: restoreState ok => 1180 550
XNVIEW SIZE ok
w.start
ThumbLoaderThread :: stop()

ThumbLoaderThread :: stop() ok

BrowserWindow :: onStart go

onCategoryFilterDockVisible (1)

libpng warning: iCCP: known incorrect sRGB profile

onCategoryDockVisible (1)

########### BrowserWindow :: restoreState (1440 713)
ThumbLoaderThread :: stop()

ThumbLoaderThread :: stop() ok

Any help is much appreciated.


#2

Confirmed - it is a complete mess!

Aur package comments:

Corax commented on 2017-09-27 18:42			 
@fuan_k: not much I can do about the font glitch I'm afraid, there's probably something wrong about how XnView uses fontconfig :/ Regarding the fontconfig breakage, I'll give it some more time before I hack the PKGBUILD. An Archer has reported the issue on the forum, we'll see how it goes: https://newsgroup.xnview.com/viewtopic.php?f=82t=36326

fuan_k commented on 2017-09-29 23:01			 
Good news, the xnviewmp author has looked into it and has it fixed in an upcoming version! No more fontconfig errors (just tried it myself). :D

Corax commented on 2017-10-01 17:54			 
@fuan_k: awesome! Did he comment about that on the forum? Can't see anything in General Support.

fuan_k commented on 2017-10-02 03:25			 
@Corax: he's doing this in private. Wait and see.

Just have to wait.


#3

You can downgrade fontconfig to 2.12.5-1 as a workaround for this…


#4

Thanks a lot for the tip, I’ve downgrade the fontconfig and works fine now.


#5

Doing the same thing for me. I’ve also noticed Dolphin won’t show font previews anymore. Don’t know if this is related to fontconfig 2.12.6-1 or not.