System (KDE) is extremely slow

After a few months of stable use, today suddenly the system begun to move extremely slow.
I’m running KDE.

looking at htop, the CPU it barely used.
also, journalctl doesn’t have anything that stands out (although I might be missing it).

System:    Kernel: 5.10.52-1-MANJARO x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 11.1.0 
           parameters: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-5.10-x86_64 root=UUID=ca3a2abf-6aba-40bf-b701-158852e4fa8f rw quiet apparmor=1 
           security=apparmor udev.log_priority=3 
           Desktop: KDE Plasma 5.22.3 tk: Qt 5.15.2 wm: kwin_x11 vt: 1 dm: SDDM Distro: Manjaro Linux base: Arch Linux 
Machine:   Type: Laptop System: LENOVO product: 20S1SD1800 v: ThinkPad T14 Gen 1 serial: <filter> Chassis: type: 10 
           serial: <filter> 
           Mobo: LENOVO model: 20S1SD1800 v: SDK0J40697 WIN serial: <filter> UEFI: LENOVO v: N2XET27W (1.17 ) date: 12/10/2020 
Battery:   ID-1: BAT0 charge: 49.0 Wh (95.1%) condition: 51.5/50.5 Wh (101.9%) volts: 12.9 min: 11.6 model: LGC 5B10W13905 
           type: Li-poly serial: <filter> status: Unknown cycles: 37 
           Device-1: hidpp_battery_0 model: Logitech Performance MX serial: <filter> charge: 5% (should be ignored) 
           rechargeable: yes status: Discharging 
CPU:       Info: Quad Core model: Intel Core i7-10510U bits: 64 type: MT MCP arch: Kaby Lake note: check family: 6 
           model-id: 8E (142) stepping: C (12) microcode: EA cache: L2: 8 MiB 
           flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 36812 
           Speed: 643 MHz min/max: 400/4900 MHz Core speeds (MHz): 1: 643 2: 643 3: 669 4: 644 5: 645 6: 644 7: 638 8: 645 
           Vulnerabilities: Type: itlb_multihit status: KVM: VMX disabled 
           Type: l1tf status: Not affected 
           Type: mds status: Not affected 
           Type: meltdown status: Not affected 
           Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp 
           Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization 
           Type: spectre_v2 mitigation: Enhanced IBRS, IBPB: conditional, RSB filling 
           Type: srbds mitigation: TSX disabled 
           Type: tsx_async_abort status: Not affected 
Graphics:  Device-1: Intel CometLake-U GT2 [UHD Graphics] vendor: Lenovo driver: i915 v: kernel bus-ID: 00:02.0 
           chip-ID: 8086:9b41 class-ID: 0300 
           Device-2: Lite-On Integrated Camera type: USB driver: uvcvideo bus-ID: 1-8:5 chip-ID: 04ca:7070 class-ID: 0e02 
           Display: x11 server: X.Org 1.20.11 compositor: kwin_x11 driver: loaded: modesetting unloaded: intel 
           alternate: fbdev,vesa display-ID: :0 screens: 1 
           Screen-1: 0 s-res: 5760x1200 s-dpi: 96 s-size: 1524x317mm (60.0x12.5") s-diag: 1557mm (61.3") 
           Monitor-1: eDP-1 res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 158 size: 309x173mm (12.2x6.8") diag: 354mm (13.9") 
           Monitor-2: DP-2-2 res: 1920x1200 hz: 60 dpi: 94 size: 518x324mm (20.4x12.8") diag: 611mm (24.1") 
           Monitor-3: DP-2-3 res: 1920x1200 hz: 60 dpi: 94 size: 518x324mm (20.4x12.8") diag: 611mm (24.1") 
           OpenGL: renderer: Mesa Intel UHD Graphics (CML GT2) v: 4.6 Mesa 21.1.5 direct render: Yes 
Audio:     Device-1: Intel Comet Lake PCH-LP cAVS vendor: Lenovo driver: sof-audio-pci 
           alternate: snd_hda_intel,snd_soc_skl,snd_sof_pci bus-ID: 00:1f.3 chip-ID: 8086:02c8 class-ID: 0403 
           Device-2: Lenovo ThinkPad Dock USB Audio type: USB driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid bus-ID: 1-5.4.4:13 
           chip-ID: 17ef:306f class-ID: 0300 
           Sound Server-1: ALSA v: k5.10.52-1-MANJARO running: yes 
           Sound Server-2: sndio v: N/A running: no 
           Sound Server-3: JACK v: 0.125.0 running: no 
           Sound Server-4: PulseAudio v: 14.2 running: yes 
           Sound Server-5: PipeWire v: 0.3.32 running: yes 
Network:   Device-1: Intel Comet Lake PCH-LP CNVi WiFi driver: iwlwifi v: kernel port: 4000 bus-ID: 00:14.3 chip-ID: 8086:02f0 
           class-ID: 0280 
           IF: wlp0s20f3 state: down mac: <filter> 
           Device-2: Intel Ethernet I219-V vendor: Lenovo driver: e1000e v: kernel port: efa0 bus-ID: 00:1f.6 
           chip-ID: 8086:0d4f class-ID: 0200 
           IF: enp0s31f6 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter> 
           IF-ID-1: docker0 state: down mac: <filter> 
Bluetooth: Device-1: Intel AX201 Bluetooth type: USB driver: btusb v: 0.8 bus-ID: 1-10:8 chip-ID: 8087:0026 class-ID: e001 
           Report: rfkill ID: hci0 rfk-id: 2 state: up address: see --recommends 
Drives:    Local Storage: total: 506.18 GiB used: 82.98 GiB (16.4%) 
           ID-1: /dev/mmcblk0 maj-min: 179:0 model: 00000 size: 29.24 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B type: SSD 
           serial: <filter> scheme: MBR 
           SMART Message: Unknown smartctl error. Unable to generate data. 
           SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required. 
           ID-2: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: Samsung model: MZVLB512HBJQ-000L7 size: 476.94 GiB block-size: 
           physical: 512 B logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 type: SSD serial: <filter> rev: 5M2QEXF7 temp: 54.9 C 
           scheme: GPT 
Partition: ID-1: / raw-size: 476.64 GiB size: 468.09 GiB (98.21%) used: 82.98 GiB (17.7%) fs: ext4 dev: /dev/nvme0n1p2 
           maj-min: 259:2 
           ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%) used: 296 KiB (0.1%) fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p1 
           maj-min: 259:1 
Swap:      Alert: No swap data was found. 
Sensors:   System Temperatures: cpu: 51.0 C mobo: N/A 
           Fan Speeds (RPM): cpu: 3365 
Info:      Processes: 266 Uptime: 26m wakeups: 8 Memory: 31.02 GiB used: 5.36 GiB (17.3%) Init: systemd v: 248 tool: systemctl 
           Compilers: gcc: 11.1.0 alt: 10 clang: 12.0.1 Packages: pacman: 1384 lib: 359 flatpak: 0 Shell: Bash v: 5.1.8 
           running-in: konsole inxi: 3.3.06 ```

…nevertheless you have a pretty high memory in use, double check the reasons, first.

It was chrome.
Here’s the same after closing chrome:

           parameters: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-5.10-x86_64 root=UUID=ca3a2abf-6aba-40bf-b701-158852e4fa8f rw quiet apparmor=1 
           security=apparmor udev.log_priority=3 
           Desktop: KDE Plasma 5.22.3 tk: Qt 5.15.2 wm: kwin_x11 vt: 1 dm: SDDM Distro: Manjaro Linux base: Arch Linux 
Machine:   Type: Laptop System: LENOVO product: 20S1SD1800 v: ThinkPad T14 Gen 1 serial: <filter> Chassis: type: 10 
           serial: <filter> 
           Mobo: LENOVO model: 20S1SD1800 v: SDK0J40697 WIN serial: <filter> UEFI: LENOVO v: N2XET27W (1.17 ) date: 12/10/2020 
Battery:   ID-1: BAT0 charge: 49.0 Wh (95.1%) condition: 51.5/50.5 Wh (101.9%) volts: 12.9 min: 11.6 model: LGC 5B10W13905 
           type: Li-poly serial: <filter> status: Unknown cycles: 37 
           Device-1: hidpp_battery_0 model: Logitech Performance MX serial: <filter> charge: 5% (should be ignored) 
           rechargeable: yes status: Discharging 
CPU:       Info: Quad Core model: Intel Core i7-10510U bits: 64 type: MT MCP arch: Kaby Lake note: check family: 6 
           model-id: 8E (142) stepping: C (12) microcode: EA cache: L2: 8 MiB 
           flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 36812 
           Speed: 700 MHz min/max: 400/4900 MHz Core speeds (MHz): 1: 700 2: 700 3: 700 4: 700 5: 700 6: 700 7: 700 8: 700 
           Vulnerabilities: Type: itlb_multihit status: KVM: VMX disabled 
           Type: l1tf status: Not affected 
           Type: mds status: Not affected 
           Type: meltdown status: Not affected 
           Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp 
           Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization 
           Type: spectre_v2 mitigation: Enhanced IBRS, IBPB: conditional, RSB filling 
           Type: srbds mitigation: TSX disabled 
           Type: tsx_async_abort status: Not affected 
Graphics:  Device-1: Intel CometLake-U GT2 [UHD Graphics] vendor: Lenovo driver: i915 v: kernel bus-ID: 00:02.0 
           chip-ID: 8086:9b41 class-ID: 0300 
           Device-2: Lite-On Integrated Camera type: USB driver: uvcvideo bus-ID: 1-8:5 chip-ID: 04ca:7070 class-ID: 0e02 
           Display: x11 server: X.Org 1.20.11 compositor: kwin_x11 driver: loaded: modesetting unloaded: intel 
           alternate: fbdev,vesa display-ID: :0 screens: 1 
           Screen-1: 0 s-res: 5760x1200 s-dpi: 96 s-size: 1524x317mm (60.0x12.5") s-diag: 1557mm (61.3") 
           Monitor-1: eDP-1 res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 158 size: 309x173mm (12.2x6.8") diag: 354mm (13.9") 
           Monitor-2: DP-2-2 res: 1920x1200 hz: 60 dpi: 94 size: 518x324mm (20.4x12.8") diag: 611mm (24.1") 
           Monitor-3: DP-2-3 res: 1920x1200 hz: 60 dpi: 94 size: 518x324mm (20.4x12.8") diag: 611mm (24.1") 
           OpenGL: renderer: Mesa Intel UHD Graphics (CML GT2) v: 4.6 Mesa 21.1.5 direct render: Yes 
Audio:     Device-1: Intel Comet Lake PCH-LP cAVS vendor: Lenovo driver: sof-audio-pci 
           alternate: snd_hda_intel,snd_soc_skl,snd_sof_pci bus-ID: 00:1f.3 chip-ID: 8086:02c8 class-ID: 0403 
           Device-2: Lenovo ThinkPad Dock USB Audio type: USB driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid bus-ID: 1-5.4.4:13 
           chip-ID: 17ef:306f class-ID: 0300 
           Sound Server-1: ALSA v: k5.10.52-1-MANJARO running: yes 
           Sound Server-2: sndio v: N/A running: no 
           Sound Server-3: JACK v: 0.125.0 running: no 
           Sound Server-4: PulseAudio v: 14.2 running: yes 
           Sound Server-5: PipeWire v: 0.3.32 running: yes 
Network:   Device-1: Intel Comet Lake PCH-LP CNVi WiFi driver: iwlwifi v: kernel port: 4000 bus-ID: 00:14.3 chip-ID: 8086:02f0 
           class-ID: 0280 
           IF: wlp0s20f3 state: down mac: <filter> 
           Device-2: Intel Ethernet I219-V vendor: Lenovo driver: e1000e v: kernel port: efa0 bus-ID: 00:1f.6 
           chip-ID: 8086:0d4f class-ID: 0200 
           IF: enp0s31f6 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter> 
           IF-ID-1: docker0 state: down mac: <filter> 
Bluetooth: Device-1: Intel AX201 Bluetooth type: USB driver: btusb v: 0.8 bus-ID: 1-10:8 chip-ID: 8087:0026 class-ID: e001 
           Report: rfkill ID: hci0 rfk-id: 2 state: up address: see --recommends 
Drives:    Local Storage: total: 506.18 GiB used: 82.95 GiB (16.4%) 
           ID-1: /dev/mmcblk0 maj-min: 179:0 model: 00000 size: 29.24 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B type: SSD 
           serial: <filter> scheme: MBR 
           SMART Message: Unknown smartctl error. Unable to generate data. 
           SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required. 
           ID-2: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: Samsung model: MZVLB512HBJQ-000L7 size: 476.94 GiB block-size: 
           physical: 512 B logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 type: SSD serial: <filter> rev: 5M2QEXF7 temp: 53.9 C 
           scheme: GPT 
Partition: ID-1: / raw-size: 476.64 GiB size: 468.09 GiB (98.21%) used: 82.95 GiB (17.7%) fs: ext4 dev: /dev/nvme0n1p2 
           maj-min: 259:2 
           ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%) used: 296 KiB (0.1%) fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p1 
           maj-min: 259:1 
Swap:      Alert: No swap data was found. 
Sensors:   System Temperatures: cpu: 47.0 C mobo: N/A 
           Fan Speeds (RPM): cpu: 3372 
Info:      Processes: 231 Uptime: 42m wakeups: 8 Memory: 31.02 GiB used: 1.99 GiB (6.4%) Init: systemd v: 248 tool: systemctl 
           Compilers: gcc: 11.1.0 alt: 10 clang: 12.0.1 Packages: pacman: 1384 lib: 359 flatpak: 0 Shell: Bash v: 5.1.8 
           running-in: konsole inxi: 3.3.06 ```

What is the output of

sudo dmesg -l emerg,alert,crit,err,warn

and

journalctl -x -p3 -b1

Also, please report if you have any git-packages installed for system functions.

dmesg:

[    0.769326] nvme nvme0: missing or invalid SUBNQN field.
[    0.941653] usb: port power management may be unreliable
[    1.414291] ACPI Error: Needed [Integer/String/Buffer], found [Package] 00000000492cf049 (20200925/exresop-469)
[    1.414297] ACPI Error: AE_AML_OPERAND_TYPE, While resolving operands for [ToHexString] (20200925/dswexec-431)
[    1.414302] ACPI Error: Aborting method \ADBG due to previous error (AE_AML_OPERAND_TYPE) (20200925/psparse-529)
[    1.414307] ACPI Error: Aborting method \_SB.HIDD._DSM due to previous error (AE_AML_OPERAND_TYPE) (20200925/psparse-529)
[    1.414316] ACPI: \_SB_.HIDD: failed to evaluate _DSM (0x3003)
[    1.585813] acpi PNP0C14:02: duplicate WMI GUID 05901221-D566-11D1-B2F0-00A0C9062910 (first instance was on PNP0C14:01)
[    1.586311] acpi PNP0C14:03: duplicate WMI GUID 05901221-D566-11D1-B2F0-00A0C9062910 (first instance was on PNP0C14:01)
[    1.586382] acpi PNP0C14:04: duplicate WMI GUID 05901221-D566-11D1-B2F0-00A0C9062910 (first instance was on PNP0C14:01)
[    1.586424] acpi PNP0C14:05: duplicate WMI GUID 05901221-D566-11D1-B2F0-00A0C9062910 (first instance was on PNP0C14:01)
[    1.586455] acpi PNP0C14:06: duplicate WMI GUID 05901221-D566-11D1-B2F0-00A0C9062910 (first instance was on PNP0C14:01)
[    1.586488] acpi PNP0C14:07: duplicate WMI GUID 05901221-D566-11D1-B2F0-00A0C9062910 (first instance was on PNP0C14:01)
[    1.821213] iwlwifi 0000:00:14.3: api flags index 2 larger than supported by driver
[    2.006599] resource sanity check: requesting [mem 0xfed10000-0xfed15fff], which spans more than pnp 00:07 [mem 0xfed10000-0xfed13fff]
[    2.006608] caller snb_uncore_imc_init_box+0x78/0xc0 [intel_uncore] mapping multiple BARs
[    2.082753] evdi: loading out-of-tree module taints kernel.
[    2.118370] evdi: [I] Initialising logging on level 5
[    2.118371] evdi: [I] Atomic driver: yes
[    2.209743] thermal thermal_zone6: failed to read out thermal zone (-61)
[    2.809846] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: warning: unknown sof_ext_man header type 6 size 0x20
[    2.809848] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: warn: FW ABI is more recent than kernel
[    2.809850] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: warning: unknown sof_ext_man header type 3 size 0x30
[    2.809851] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: warning: unknown sof_ext_man header type 5 size 0x20
[    2.900344] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: warn: FW ABI is more recent than kernel
[    2.911586] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: warn: topology ABI is more recent than kernel
[    2.975288] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: ASoC: Parent card not yet available, widget card binding deferred
[    3.067357] snd_hda_codec_realtek ehdaudio0D0: ASoC: sink widget AIF1TX overwritten
[    3.067361] snd_hda_codec_realtek ehdaudio0D0: ASoC: source widget AIF1RX overwritten
[    3.067455] skl_hda_dsp_generic skl_hda_dsp_generic: ASoC: sink widget hifi3 overwritten
[    3.067458] skl_hda_dsp_generic skl_hda_dsp_generic: ASoC: sink widget hifi2 overwritten
[    3.067461] skl_hda_dsp_generic skl_hda_dsp_generic: ASoC: sink widget hifi1 overwritten
[    3.067463] skl_hda_dsp_generic skl_hda_dsp_generic: ASoC: source widget Codec Output Pin1 overwritten
[    3.067466] skl_hda_dsp_generic skl_hda_dsp_generic: ASoC: sink widget Codec Input Pin1 overwritten
[    3.067469] skl_hda_dsp_generic skl_hda_dsp_generic: ASoC: sink widget Analog Codec Playback overwritten
[    3.067472] skl_hda_dsp_generic skl_hda_dsp_generic: ASoC: sink widget Digital Codec Playback overwritten
[    3.067475] skl_hda_dsp_generic skl_hda_dsp_generic: ASoC: sink widget Alt Analog Codec Playback overwritten
[    3.067480] skl_hda_dsp_generic skl_hda_dsp_generic: ASoC: source widget Analog Codec Capture overwritten
[    3.067483] skl_hda_dsp_generic skl_hda_dsp_generic: ASoC: source widget Digital Codec Capture overwritten
[    3.067486] skl_hda_dsp_generic skl_hda_dsp_generic: ASoC: source widget Alt Analog Codec Capture overwritten
[    5.500191] kauditd_printk_skb: 51 callbacks suppressed
[   12.013686] kauditd_printk_skb: 54 callbacks suppressed
[  151.415732] kauditd_printk_skb: 6 callbacks suppressed

journalctl has nothing from the past few days.

Is this a problem?

Swap is always helpful but your message is just a warning, I would install it even with 32 GiB memory. I don’t think it’s your problem, though.

Check, if your disk partitions are full maybe, of if certain cache folders are getting huge etc. What’s the status of baloo?

sudo df:

dev             16256036        0  16256036   0% /dev
run             16265940     2008  16263932   1% /run
/dev/nvme0n1p2 490825920 87006628 378813200  19% /
tmpfs           16265940        0  16265940   0% /dev/shm
tmpfs           16265940    61068  16204872   1% /tmp
/dev/nvme0n1p1    306584      296    306288   1% /boot/efi
tmpfs            3253188      104   3253084   1% /run/user/1000

balooctl status

Indexer state: Idle
Total files indexed: 72,684
Files waiting for content indexing: 0
Files failed to index: 0
Current size of index is 432.98 MiB```

Disconnecting from the docking station, then reconnecting, solved the issue.
No idea why.

If anyone has any idea, or a direction I can check, I’d love to test the thesis.
Hopefully it might help someone else in the future.

2 Likes

This topic was automatically closed 15 days after the last reply. New replies are no longer allowed.