System friert einfach ein, keine Fehlermeldungen

kde
kernel
#1

Tagelang läuft der Rechner wie ein Kätzchen, arbeiten, zocken, alles keine Problem, keine Fehlermeldungen, keine Überlastung, nichts, heute wieder einfach so gleich zwei mal innerhalb einer Stunde. Hatte immer glances mitlaufen und habe es immer im Block gehabt, keine Fehlermeldungen wurden aufgelistet.

4.19.03 gebootet.
Jetzt auf dem 4.18.16-1 nach den zwei freezes.
inxi -Fxzc0  
System:    Host: manjaro-pc Kernel: 4.18.16-1-MANJARO x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 8.2.1  
          Desktop: KDE Plasma 5.14.2 Distro: Manjaro Linux  
Machine:   Type: Desktop Mobo: ASRock model: Z270 Gaming K4 serial: <filter> UEFI: American Megatrends v: P1.10  
          date: 12/05/2016  
CPU:       Topology: Quad Core model: Intel Core i5-7500 bits: 64 type: MCP arch: Kaby Lake rev: 9  
          L2 cache: 6144 KiB  
          flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 27272  
          Speed: 800 MHz min/max: 800/3800 MHz Core speeds (MHz): 1: 800 2: 800 3: 800 4: 800  
Graphics:  Device-1: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Ellesmere [Radeon RX 470/480/570/570X/580/580X]  
          vendor: Micro-Star MSI driver: amdgpu v: kernel bus ID: 01:00.0  
          Display: x11 server: X.Org 1.20.3 driver: amdgpu,ati unloaded: modesetting  
          resolution: 1920x1080~60Hz, 1920x1080~60Hz  
          OpenGL: renderer: AMD Radeon RX 480 Graphics (POLARIS10 DRM 3.26.0 4.18.16-1-MANJARO LLVM 7.0.0)  
          v: 4.5 Mesa 18.2.3 direct render: Yes  
Audio:     Device-1: Intel 200 Series PCH HD Audio vendor: ASRock driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1f.3  
          Device-2: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Ellesmere [Radeon RX 580] vendor: Micro-Star MSI  
          driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 01:00.1  
          Device-3: C-Media type: USB driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid bus ID: 1-10:5  
          Sound Server: ALSA v: k4.18.16-1-MANJARO  
Network:   Device-1: Intel Ethernet I219-V vendor: ASRock driver: e1000e v: 3.2.6-k port: f000 bus ID: 00:1f.6  
          IF: enp0s31f6 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>  
Drives:    Local Storage: total: 954.81 GiB used: 83.51 GiB (8.7%)  
          ID-1: /dev/sda vendor: Crucial model: CT525MX300SSD1 size: 489.05 GiB  
          ID-2: /dev/sdb vendor: Western Digital model: WD5002ABYS-02B1B0 size: 465.76 GiB  
Partition: ID-1: / size: 463.15 GiB used: 83.51 GiB (18.0%) fs: ext4 dev: /dev/sda2  
          ID-2: swap-1 size: 17.20 GiB used: 0 KiB (0.0%) fs: swap dev: /dev/sda3  
          ID-3: swap-2 size: 17.21 GiB used: 0 KiB (0.0%) fs: swap dev: /dev/sdb3  
Sensors:   System Temperatures: cpu: 34.0 C mobo: N/A gpu: amdgpu temp: 52 C  
          Fan Speeds (RPM): N/A gpu: amdgpu fan: 1349  
Info:      Processes: 207 Uptime: 15m Memory: 15.63 GiB used: 1.33 GiB (8.5%) Init: systemd Compilers: gcc: 8.2.1  
          Shell: bash v: 4.4.23 inxi: 3.0.27

sudo journalctl -p err --since yesterday

– Logs begin at Sun 2018-10-21 22:27:01 CEST, end at Fri 2018-11-02 13:02:42 CET. –
Nov 01 18:59:59 manjaro-pc systemd-udevd[261]: Specified group ‘plugdev’ unknown
– Reboot –
Nov 02 11:21:56 manjaro-pc systemd-udevd[259]: Specified group ‘plugdev’ unknown
– Reboot –
Nov 02 12:02:04 manjaro-pc systemd-udevd[272]: Specified group ‘plugdev’ unknown
– Reboot –
Nov 02 13:01:57 manjaro-pc systemd-udevd[266]: Specified group ‘plugdev’ unknown

~]$ sudo tlp-stat                            
 
— TLP 1.1 --------------------------------------------

+++ Configured Settings: /etc/default/tlp
TLP_ENABLE=1
TLP_DEFAULT_MODE=AC
TLP_PERSISTENT_DEFAULT=0
DISK_IDLE_SECS_ON_AC=0
DISK_IDLE_SECS_ON_BAT=2
MAX_LOST_WORK_SECS_ON_AC=15
MAX_LOST_WORK_SECS_ON_BAT=60
CPU_HWP_ON_AC=balance_performance
CPU_HWP_ON_BAT=balance_power
SCHED_POWERSAVE_ON_AC=0
SCHED_POWERSAVE_ON_BAT=1
NMI_WATCHDOG=0
ENERGY_PERF_POLICY_ON_AC=performance
ENERGY_PERF_POLICY_ON_BAT=power
DISK_DEVICES=“sda sdb”
DISK_APM_LEVEL_ON_AC=“254 254”
DISK_APM_LEVEL_ON_BAT=“128 128”
SATA_LINKPWR_ON_AC=“med_power_with_dipm max_performance”
SATA_LINKPWR_ON_BAT=“med_power_with_dipm max_performance”
AHCI_RUNTIME_PM_TIMEOUT=15
PCIE_ASPM_ON_AC=performance
PCIE_ASPM_ON_BAT=powersave
RADEON_POWER_PROFILE_ON_AC=default
RADEON_POWER_PROFILE_ON_BAT=low
RADEON_DPM_STATE_ON_AC=performance
RADEON_DPM_STATE_ON_BAT=battery
RADEON_DPM_PERF_LEVEL_ON_AC=auto
RADEON_DPM_PERF_LEVEL_ON_BAT=auto
WIFI_PWR_ON_AC=off
WIFI_PWR_ON_BAT=on
WOL_DISABLE=Y
SOUND_POWER_SAVE_ON_AC=0
SOUND_POWER_SAVE_ON_BAT=1
SOUND_POWER_SAVE_CONTROLLER=Y
BAY_POWEROFF_ON_AC=0
BAY_POWEROFF_ON_BAT=0
BAY_DEVICE=“sr0”
RUNTIME_PM_ON_AC=on
RUNTIME_PM_ON_BAT=auto
RUNTIME_PM_DRIVER_BLACKLIST=“amdgpu nouveau nvidia radeon pcieport”
USB_AUTOSUSPEND=0
USB_BLACKLIST_BTUSB=0
USB_BLACKLIST_PHONE=0
USB_BLACKLIST_PRINTER=1
USB_BLACKLIST_WWAN=1
RESTORE_DEVICE_STATE_ON_STARTUP=0

+++ System Info
System         =  
BIOS           = P1.10
Release        = “Manjaro Linux”
Kernel         = 4.18.16-1-MANJARO #1 SMP PREEMPT Sat Oct 20 20:52:01 UTC 2018 x86_64
/proc/cmdline  = BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.18-x86_64 root=UUID=011e7049-1289-42bb-8153-8587310516fe rw quiet resume=UU
ID=6003d9b4-89fc-4265-b73b-310611dcb25e
Init system    = systemd  
Boot mode      = UEFI

+++ TLP Status
State          = enabled
Last run       = 13:01:58,   1315 sec(s) ago
Mode           = AC
Power source   = unknown

Notice: systemd-rfkill.service is not masked – invoke “systemctl mask systemd-rfkill.service” to correct this!

+++ Processor
CPU model      = Intel® Core™ i5-7500 CPU @ 3.40GHz

/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_driver    = intel_pstate
/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governor  = powersave
/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_available_governors = performance powersave
/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_min_freq  =   800000 [kHz]
/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_max_freq  =  3800000 [kHz]
/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/energy_performance_preference = balance_performance
/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/energy_performance_available_preferences = default performance balance_performance
balance_power power  

/sys/devices/system/cpu/cpu1/cpufreq/scaling_driver    = intel_pstate
/sys/devices/system/cpu/cpu1/cpufreq/scaling_governor  = powersave
/sys/devices/system/cpu/cpu1/cpufreq/scaling_available_governors = performance powersave
/sys/devices/system/cpu/cpu1/cpufreq/scaling_min_freq  =   800000 [kHz]
/sys/devices/system/cpu/cpu1/cpufreq/scaling_max_freq  =  3800000 [kHz]
/sys/devices/system/cpu/cpu1/cpufreq/energy_performance_preference = balance_performance
/sys/devices/system/cpu/cpu1/cpufreq/energy_performance_available_preferences = default performance balance_performance
balance_power power  

/sys/devices/system/cpu/cpu2/cpufreq/scaling_driver    = intel_pstate
/sys/devices/system/cpu/cpu2/cpufreq/scaling_governor  = powersave
/sys/devices/system/cpu/cpu2/cpufreq/scaling_available_governors = performance powersave
/sys/devices/system/cpu/cpu2/cpufreq/scaling_min_freq  =   800000 [kHz]
/sys/devices/system/cpu/cpu2/cpufreq/scaling_max_freq  =  3800000 [kHz]
/sys/devices/system/cpu/cpu2/cpufreq/energy_performance_preference = balance_performance
/sys/devices/system/cpu/cpu2/cpufreq/energy_performance_available_preferences = default performance balance_performance
balance_power power  

/sys/devices/system/cpu/cpu3/cpufreq/scaling_driver    = intel_pstate
/sys/devices/system/cpu/cpu3/cpufreq/scaling_governor  = powersave
/sys/devices/system/cpu/cpu3/cpufreq/scaling_available_governors = performance powersave
/sys/devices/system/cpu/cpu3/cpufreq/scaling_min_freq  =   800000 [kHz]
/sys/devices/system/cpu/cpu3/cpufreq/scaling_max_freq  =  3800000 [kHz]
/sys/devices/system/cpu/cpu3/cpufreq/energy_performance_preference = balance_performance
/sys/devices/system/cpu/cpu3/cpufreq/energy_performance_available_preferences = default performance balance_performance
balance_power power  

/sys/devices/system/cpu/intel_pstate/min_perf_pct      =  21 [%]
/sys/devices/system/cpu/intel_pstate/max_perf_pct      = 100 [%]
/sys/devices/system/cpu/intel_pstate/no_turbo          =   0
/sys/devices/system/cpu/intel_pstate/turbo_pct         =  14 [%]
/sys/devices/system/cpu/intel_pstate/num_pstates       =  31

x86_energy_perf_policy: program not installed.

/sys/module/workqueue/parameters/power_efficient       = Y
/proc/sys/kernel/nmi_watchdog                          = 0

+++ Undervolting
PHC kernel not available.

+++ Temperatures
CPU temp               =    33 [°C]
Fan speed (fan1)       =  1341 [/min]

+++ File System
/proc/sys/vm/laptop_mode               =     0
/proc/sys/vm/dirty_writeback_centisecs =  1500
/proc/sys/vm/dirty_expire_centisecs    =  1500
/proc/sys/vm/dirty_ratio               =    20
/proc/sys/vm/dirty_background_ratio    =    10

+++ Storage Devices
/dev/sda:
 Model     = Crucial_CT525MX300SSD1                   
 Firmware  = M0CR031
 APM Level = 254
 Status    = active/idle
 TRIM      = supported
 Scheduler = bfq-sq

 Runtime PM: control = on, autosuspend_delay =   -1

 SMART info:
     9 Power_On_Hours            =     1320 [h]
    12 Power_Cycle_Count         =      814  
   194 Temperature_Celsius       =       25 (Min/Max 19/43)  [°C]

/dev/sdb:
 Model     = WDC WD5002ABYS-02B1B0                    
 Firmware  = 02.03B03
 APM Level = none/disabled
 Status    = active/idle
 Scheduler = bfq-sq

 Runtime PM: control = on, autosuspend_delay =   -1

 SMART info:
     4 Start_Stop_Count          =     3919  
     5 Reallocated_Sector_Ct     =        0  
     9 Power_On_Hours            =    10438 [h]
    12 Power_Cycle_Count         =     2626  
   193 Load_Cycle_Count          =     3597  
   194 Temperature_Celsius       =       34    [°C]

+++ AHCI Link Power Management (ALPM)
/sys/class/scsi_host/host0/link_power_management_policy  = med_power_with_dipm
/sys/class/scsi_host/host1/link_power_management_policy  = med_power_with_dipm
/sys/class/scsi_host/host2/link_power_management_policy  = med_power_with_dipm
/sys/class/scsi_host/host3/link_power_management_policy  = med_power_with_dipm
/sys/class/scsi_host/host4/link_power_management_policy  = med_power_with_dipm
/sys/class/scsi_host/host5/link_power_management_policy  = med_power_with_dipm

+++ AHCI Host Controller Runtime Power Management
/sys/bus/pci/devices/0000:00:17.0/ata1/power/control = on
/sys/bus/pci/devices/0000:00:17.0/ata2/power/control = on
/sys/bus/pci/devices/0000:00:17.0/ata3/power/control = on
/sys/bus/pci/devices/0000:00:17.0/ata4/power/control = on
/sys/bus/pci/devices/0000:00:17.0/ata5/power/control = on
/sys/bus/pci/devices/0000:00:17.0/ata6/power/control = on

+++ PCIe Active State Power Management
/sys/module/pcie_aspm/parameters/policy = default (using bios preferences)

+++ Wireless
bluetooth = none (no device)
wifi      = none (no device)
wwan      = none (no device)

+++ Audio
/sys/module/snd_hda_intel/parameters/power_save            = 0
/sys/module/snd_hda_intel/parameters/power_save_controller = N

+++ Runtime Power Management
Device blacklist = (not configured)
Driver blacklist = amdgpu nouveau nvidia radeon pcieport

/sys/bus/pci/devices/0000:00:00.0/power/control = on   (0x060000, Host bridge, no driver)
/sys/bus/pci/devices/0000:00:01.0/power/control = auto (0x060400, PCI bridge, pcieport)
/sys/bus/pci/devices/0000:00:14.0/power/control = on   (0x0c0330, USB controller, xhci_hcd)
/sys/bus/pci/devices/0000:00:14.2/power/control = on   (0x118000, Signal processing controller, no driver)
/sys/bus/pci/devices/0000:00:16.0/power/control = on   (0x078000, Communication controller, mei_me)
/sys/bus/pci/devices/0000:00:17.0/power/control = on   (0x010601, SATA controller, ahci)
/sys/bus/pci/devices/0000:00:1b.0/power/control = auto (0x060400, PCI bridge, pcieport)
/sys/bus/pci/devices/0000:00:1c.0/power/control = auto (0x060400, PCI bridge, pcieport)
/sys/bus/pci/devices/0000:00:1d.0/power/control = auto (0x060400, PCI bridge, pcieport)
/sys/bus/pci/devices/0000:00:1f.0/power/control = on   (0x060100, ISA bridge, no driver)
/sys/bus/pci/devices/0000:00:1f.2/power/control = on   (0x058000, Memory controller, no driver)
/sys/bus/pci/devices/0000:00:1f.3/power/control = on   (0x040300, Audio device, snd_hda_intel)
/sys/bus/pci/devices/0000:00:1f.4/power/control = on   (0x0c0500, SMBus, i801_smbus)
/sys/bus/pci/devices/0000:00:1f.6/power/control = on   (0x020000, Ethernet controller, e1000e)
/sys/bus/pci/devices/0000:01:00.0/power/control = on   (0x030000, VGA compatible controller, amdgpu)
/sys/bus/pci/devices/0000:01:00.1/power/control = on   (0x040300, Audio device, snd_hda_intel)

+++ USB
Autosuspend         = disabled
Device whitelist    = (not configured)
Device blacklist    = (not configured)
Bluetooth blacklist = disabled
Phone blacklist     = disabled
WWAN blacklist      = enabled

Bus 002 Device 001 ID 1d6b:0003 control = auto, autosuspend_delay_ms =     0 – Linux Foundation 3.0 root hub (hub)
Bus 001 Device 004 ID 05e3:0608 control = auto, autosuspend_delay_ms =     0 – Genesys Logic, Inc. Hub (hub)
Bus 001 Device 003 ID 248a:ff0f control = on,   autosuspend_delay_ms =  2000 – Maxxter  (usbhid)
Bus 001 Device 006 ID 05e3:0608 control = auto, autosuspend_delay_ms =     0 – Genesys Logic, Inc. Hub (hub)
Bus 001 Device 005 ID 0d8c:0012 control = on,   autosuspend_delay_ms =  2000 – C-Media Electronics, Inc.  (snd-usb-aud
io, usbhid)
Bus 001 Device 002 ID 04b4:f02f control = on,   autosuspend_delay_ms =  2000 – Cypress Semiconductor Corp.  (usbhid)
Bus 001 Device 001 ID 1d6b:0002 control = auto, autosuspend_delay_ms =     0 – Linux Foundation 2.0 root hub (hub)

+++ Battery Status
No batteries detected.

+++ Suggestions

  • Install ethtool to disable Wake On LAN (WOL)

Zusätzlich einen Memtest gemacht, keine Fehler, die SSD und die HDD überprüft, keine Fehler.
Den Rechner ausgesaugt, ausgeblasen, alles noch mal überprüft. Ich werde langsam wahnsinnig und das Vertrauen in Manjaro schwindet. :frowning:

#2

can you update your Bios ?
https://www.asrock.com/MB/Intel/Fatal1ty%20Z270%20Gaming%20K4/index.asp#BIOS

also Scheduler = bfq-sq is not well working with 4.19 beginning versions for SSD

1 Like
#3

So we updated the Bios, that was easy.

Machine:   Type: Desktop Mobo: ASRock model: Z270 Gaming K4 serial: <filter> UEFI: American Megatrends v: P2.30  
          date: 02/26/2018

Now i will see if its freezing again. Should i do somethink with the bfq-sq or should i wait for new updates

#4

Today the update run’s very well since boot. I wait today and if all is fine i close the post.

#5

What type of PSU have you installed in your computer ?

#6

The error is solved, what is PSU?

#7

PSU = Power Supply Unit

closed #8

This topic was automatically closed after 180 days. New replies are no longer allowed.