Suspend, hybrid sleep and hibernate mode don't works

There’s a problem when i let my laptop open for few minuts without using it, in this time it doesn’t go to the sleep mode and just show a black screen even after click Space or Enter. the weird thing is that it still work.

my version is Manjaro-XFCE 20.1
my laptop informations are in my profile

:+1: Welcome to Manjaro! :+1:

Please read this:


and post some more information so we can see what’s really going on. Now we know the symptom of the disease, but we need some more probing to know where the origin lies…
  1. An inxi --admin --verbosity=7 --filter --no-host --width would be the minimum required information… (Personally Identifiable Information like serial numbers and MAC addresses will be filtered out by the above command)

  2. After a reboot, please do the following:

    journalctl --system --boot=-1 | grep "suspend entry"
    journalctl --system --boot=-1 | grep "suspend exit"
    

    then have a look at the begin and end time and post the output of:

    journalctl --system --boot=-1 --since "YYYY-MM-DD HH:MM:SS" --until "YYYY-MM-DD HH:MM:SS"
    

    where obviously --since is the datetime of suspend entry and --until is the datetime of suspension exit.

:+1:

Hi, the output of ```
journalctl --system --boot-1 | grep “suspend entry”

ournalctl: unrecognized option '--boot-1'
------------------------------
There isn't any output for ```
journalctl --system --boot=-1 | grep "suspend exit"

My system informatins

  Kernel: 5.8.11-1-MANJARO x86_64 bits: 64 compiler: N/A 
  parameters: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-5.8-x86_64 
  root=UUID=0348ae0b-0071-4170-aa30-603bf81f314f rw quiet apparmor=1 
  security=apparmor resume=UUID=bf0529af-6810-4c69-972b-959470f3562c 
  udev.log_priority=3 
  Desktop: Xfce 4.14.2 tk: Gtk 3.24.20 info: xfce4-panel wm: xfwm4 
  dm: LightDM 1.30.0 Distro: Manjaro Linux 
Machine:
  Type: Laptop System: Acer product: Aspire E5-576G v: V1.32 serial: <filter> 
  Mobo: KBL model: Ironman_SK v: V1.32 serial: <filter> UEFI: Insyde v: 1.32 
  date: 10/24/2017 
Battery:
  ID-1: BAT1 charge: 13.1 Wh condition: 33.3/41.4 Wh (80%) volts: 14.4/14.8 
  model: PANASONIC AS16A5K type: Li-ion serial: <filter> status: Discharging 
Memory:
  RAM: total: 3.72 GiB used: 2.60 GiB (69.8%) 
  RAM Report: permissions: Unable to run dmidecode. Root privileges required. 
CPU:
  Topology: Dual Core model: Intel Core i5-7200U bits: 64 type: MT MCP 
  arch: Amber Lake family: 6 model-id: 8E (142) stepping: 9 microcode: D6 
  L2 cache: 3072 KiB bogomips: 21607 
  Speed: 500 MHz min/max: 400/3100 MHz Core speeds (MHz): 1: 500 2: 500 3: 500 
  4: 500 
  Flags: 3dnowprefetch abm acpi adx aes aperfmperf apic arat arch_perfmon art 
  avx avx2 bmi1 bmi2 bts clflush clflushopt cmov constant_tsc cpuid 
  cpuid_fault cx16 cx8 de ds_cpl dtes64 dtherm dts epb ept ept_ad erms est 
  f16c flexpriority flush_l1d fma fpu fsgsbase fxsr ht hwp hwp_act_window 
  hwp_epp hwp_notify ibpb ibrs ida intel_pt invpcid invpcid_single lahf_lm lm 
  mca mce md_clear mmx monitor movbe mpx msr mtrr nonstop_tsc nopl nx pae pat 
  pbe pcid pclmulqdq pdcm pdpe1gb pebs pge pln pni popcnt pse pse36 pti pts 
  rdrand rdseed rdtscp rep_good sdbg sep smap smep ss ssbd sse sse2 sse4_1 
  sse4_2 ssse3 stibp syscall tm tm2 tpr_shadow tsc tsc_adjust 
  tsc_deadline_timer vme vmx vnmi vpid x2apic xgetbv1 xsave xsavec xsaveopt 
  xsaves xtopology xtpr 
  Vulnerabilities: Type: itlb_multihit status: KVM: VMX disabled 
  Type: l1tf 
  mitigation: PTE Inversion; VMX: conditional cache flushes, SMT vulnerable 
  Type: mds mitigation: Clear CPU buffers; SMT vulnerable 
  Type: meltdown mitigation: PTI 
  Type: spec_store_bypass 
  mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp 
  Type: spectre_v1 
  mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization 
  Type: spectre_v2 mitigation: Full generic retpoline, IBPB: conditional, 
  IBRS_FW, STIBP: conditional, RSB filling 
  Type: srbds mitigation: Microcode 
  Type: tsx_async_abort status: Not affected 
Graphics:
  Device-1: Intel HD Graphics 620 vendor: Acer Incorporated ALI driver: i915 
  v: kernel bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:5916 
  Device-2: NVIDIA GM108M [GeForce MX130] vendor: Acer Incorporated ALI 
  driver: nvidia v: 450.66 alternate: nouveau,nvidia_drm bus ID: 01:00.0 
  chip ID: 10de:174d 
  Device-3: Chicony HD WebCam type: USB driver: uvcvideo bus ID: 1-7:4 
  chip ID: 04f2:b573 
  Display: x11 server: X.Org 1.20.9 driver: modesetting,nvidia 
  display ID: :0.0 screens: 1 
  Screen-1: 0 s-res: 1366x768 s-dpi: 96 s-size: 361x203mm (14.2x8.0") 
  s-diag: 414mm (16.3") 
  Monitor-1: eDP-1-1 res: 1366x768 hz: 60 dpi: 101 size: 344x193mm (13.5x7.6") 
  diag: 394mm (15.5") 
  OpenGL: renderer: GeForce MX130/PCIe/SSE2 v: 4.6.0 NVIDIA 450.66 
  direct render: Yes 
Audio:
  Device-1: Intel Sunrise Point-LP HD Audio vendor: Acer Incorporated ALI 
  driver: snd_hda_intel v: kernel alternate: snd_soc_skl bus ID: 00:1f.3 
  chip ID: 8086:9d71 
  Sound Server: ALSA v: k5.8.11-1-MANJARO 
Network:
  Device-1: Intel Dual Band Wireless-AC 3168NGW [Stone Peak] driver: iwlwifi 
  v: kernel port: 4000 bus ID: 03:00.0 chip ID: 8086:24fb 
  IF: wlp3s0 state: up mac: <filter> 
  IP v4: <filter> type: dynamic noprefixroute scope: global 
  broadcast: <filter> 
  IP v6: <filter> type: noprefixroute scope: link 
  Device-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet 
  vendor: Acer Incorporated ALI driver: r8169 v: kernel port: 3000 
  bus ID: 04:00.1 chip ID: 10ec:8168 
  IF: enp4s0f1 state: down mac: <filter> 
  Device-3: KYE Systems (Mouse Systems) GF3000F Ethernet Adapter type: USB 
  driver: hid-generic,usbhid bus ID: 1-1:7 chip ID: 0458:6001 
  WAN IP: <filter> 
Drives:
  Local Storage: total: 223.57 GiB used: 11.79 GiB (5.3%) 
  SMART Message: Required tool smartctl not installed. Check --recommends 
  ID-1: /dev/sda vendor: SanDisk model: SSD PLUS 240GB size: 223.57 GiB 
  block size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s serial: <filter> 
  rev: 04RL scheme: GPT 
  Optical-1: /dev/sr0 vendor: Slimtype model: DVD A DA8AESH rev: XA1M 
  dev-links: cdrom 
  Features: speed: 24 multisession: yes audio: yes dvd: yes 
  rw: cd-r,cd-rw,dvd-r state: running 
RAID:
  Message: No RAID data was found. 
Partition:
  ID-1: / raw size: 215.08 GiB size: 210.71 GiB (97.97%) 
  used: 11.79 GiB (5.6%) fs: ext4 dev: /dev/sda2 label: N/A 
  uuid: 0348ae0b-0071-4170-aa30-603bf81f314f 
  ID-2: /boot/efi raw size: 300.0 MiB size: 299.4 MiB (99.80%) 
  used: 312 KiB (0.1%) fs: vfat dev: /dev/sda1 label: N/A uuid: 56C0-0620 
Swap:
  Kernel: swappiness: 60 (default) cache pressure: 100 (default) 
  ID-1: swap-1 type: partition size: 8.19 GiB used: 4.0 MiB (0.0%) 
  priority: -2 dev: /dev/sda3 label: N/A 
  uuid: bf0529af-6810-4c69-972b-959470f3562c 
Unmounted:
  Message: No unmounted partitions found. 
USB:
  Hub: 1-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 12 rev: 2.0 speed: 480 Mb/s 
  chip ID: 1d6b:0002 
  Device-1: 1-1:7 info: KYE Systems (Mouse Systems) GF3000F Ethernet Adapter 
  type: Mouse,Keyboard driver: hid-generic,usbhid interfaces: 3 rev: 1.1 
  speed: 12 Mb/s chip ID: 0458:6001 
  Device-2: 1-7:4 info: Chicony HD WebCam type: Video driver: uvcvideo 
  interfaces: 2 rev: 2.0 speed: 480 Mb/s chip ID: 04f2:b573 
  Hub: 2-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 6 rev: 3.0 speed: 5 Gb/s 
  chip ID: 1d6b:0003 
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 44.0 C mobo: N/A gpu: nvidia temp: 43 C 
  Fan Speeds (RPM): N/A 
Info:
  Processes: 196 Uptime: 30m Init: systemd v: 246 Compilers: gcc: 10.2.0 
  Packages: pacman: 1136 lib: 317 flatpak: 0 Shell: Bash v: 5.0.18 
  running in: xfce4-terminal inxi: 3.1.05```

My mistake:

that should have had a = before the -1 but from your journalctl --system --boot=-1 | grep "suspend exit" having no output I can infer:

Please try this then:

journalctl --system --boot=0 | grep "suspend entry"

If that gives no output neither, is your system set up to suspend and hibernate?

P.S. Multiple lines of text: 3 backticks as the first and last line of the output. Just one word in a sentence: one backtick before and after the word…