[Stable Update] 2024-05-18 - Linux-Firmware, PHP, Gitlab, Qt6

Since the May 13 update (thread is closed there) the auto-type option in KeePassXC doesn’t work anymore (Gnome). I have to manually copy and paste user names and passwords. Anyone else with this problem?

May be you have switched to Wayland? KeePassXC auto-type is not supported by default.

https://keepassxc.org/docs/KeePassXC_UserGuide#_auto_type

2 Likes

I could not reproduce … but then I realize you are using the flatpak okular?

I interpret his answer as:

  • This problem is in the native okular
  • for some or other reason, this problem is not in the flatpak okolar… (and why @rmano installed the flatpak as a workaround until the native one starts working again…

:thinking:

Yes, @Fabby is correct. It happens to me for the (repository) okular, and also if I compile the AUR git package. It does not happen with the flatpak one, so I am using it now.

Could be a problem with the theme? I am using the Adwaita icons, and when starting the flatpack okular, I have a warning Requested decoration "adwaita" not found, falling back to default

Puzzling, really. So @cscs , for you okular is running ok (no crashes) with Gnome 46 and wayland?

1 Like

I’m on KDE. But yes it does work and I never experienced crashes.

I dont know much about adwaita/gnome … but I’m pretty sure I recall gnome breaking their own things.

Yup, heres a link:

1 Like

Yes, there is no problem with KDE, I am sure. This thing started happening when I upgraded last week; I suppose it’s something related to the switch to gnome 46 and the last gtk4 release.

So to check if it’s reproducible, it should be done with a Gnome desktop…

If its believed to be a desktop specific bug then include that when reporting.
In your initial post the only DE you mention is KDE.

I included gnome specific remarks after you mentioned gnome.

With some images set I get a black screen when I lock my screen on KDE Plasma. They’re not showing up. The image of the day is working, some of the older preinstalled images too. What can I do to solve this?

1 Like

Telegram Desktop no longer works correctly on Pasma 6. The application loses focus and the mouse stops interacting.
In the terminal I get this error:
qt.svg: Error while inflating gzip file: SVG format check failed

I always have to restart Telegram every time I try to write and send a message!

Ah,yes, you are right. I’ll edit— I had “On gnome 46” as the first words on my original (linked) post, but failed to reproduce that vital information here - sorry.

1 Like

Telegram desktop works without a hitch here on Plasma 6 and this thread here has no solution, so sorry to ask, but have you tried:

  • removing Telegram, reinstall
  • removing Telegram and its config files, reinstall?

If yes, post a new issue here as the Telegram guys will be able to help you better than us…

1 Like

No issues here. Smooth update.

Which telegram package do you have installed? telegram-desktop from the repos is the one I’m using, with no issues. The AUR packages have issues sometimes.

qBittorrent from Official Repositories Extra stopped working after update.
I uninstalled it and installed the one from Flatpak. But I have to configure everything again, :unamused:

How do I remove widgets? I can no longer find a way to do it after this update.
The icons for Notification, Clipboard Contents, and Screen Brightness are also missing. These widgets shows up as a rectangular icon with a question mark in the middle.
I also used to use Latte dock and now it is unresponsive.

Well I went ahead and took the plunge

I followed the instructions in the wiki post to avoid problems, doing timeshift + resetting plasma to defaults. A mild inconvenience, but I didn’t have a lot of customizations anyway… so no big deal

Everything went smoothly. Thank you manjaro team, and whoever contributed to that community post!

EDIT: just updated my laptop as well, which is using wayland, all good!

If your issue is qBittorrent no longer starting and you have hidden startup configured take a look at this:

Changing StartUpWindowState=Hidden to StartUpWindowState=Minimized lets qBt start again and will result in the same behaviour - if you also have minimize to tray configured.

Assuming you are talking of the Plasma desktop environment, right-click the panel and choose “Edit Mode”. You can then hover the mouse over the widgets on the panel and choose “Remove” from the popups.

Choose a different icon theme. The one you’re currently using is no longer compatible.

latte-dock and its various widgets are not compatible with Plasma 6 and qt6. You should remove them.

1 Like

I always install telegram from the official website
Unpack and open the console in the Downloads folder
sudo mv Telegram /opt/telegram
sudo ln -sf /opt/telegram/Telegram /usr/bin/telegram
There are never any problems))

Hi, the last major update to Qt6 on 2024-05-13 and the minor update on 2024-05-18 went smoothly for me. However, I noticed a small issue with the power saving settings under KDE on several PCs. Maybe someone can confirm this or there is already a solution?

The language of the settings is currently a bit mixed (English and German), although according to the settings manager, all necessary DE language packages are installed (including qt6-translations).

My problem concerns the new power saving settings, specifically the “When locked, turn off screen” setting. This time is entered in seconds. Previously, I had it set so that the screen lock activated after 20 minutes with a slideshow, and the screen turned off after another 240 minutes. With the new setting, this no longer works because the screen turns off after 60 seconds. Entering 14400 seconds is not possible.

Either I don’t understand the connection between “Bildschirm ausschalten” (turn off screen) and “When locked, turn off screen,” or it’s a small bug.

Here is my KDE wayland system:

$ neofetch
██████████████████  ████████   jo@jo-z690 
██████████████████  ████████   ---------- 
██████████████████  ████████   OS: Manjaro Linux x86_64 
██████████████████  ████████   Host: Z690 Phantom Gaming-ITX/TB4 
████████            ████████   Kernel: 6.6.30-2-MANJARO 
████████  ████████  ████████   Uptime: 34 mins 
████████  ████████  ████████   Packages: 1684 (pacman), 11 (flatpak) 
████████  ████████  ████████   Shell: bash 5.2.26 
████████  ████████  ████████   Resolution: 3840x2160 
████████  ████████  ████████   DE: Plasma 6.0.4 
████████  ████████  ████████   WM: kwin 
████████  ████████  ████████   Theme: Default [GTK2/3] 
████████  ████████  ████████   Icons: breeze [GTK2/3] 
████████  ████████  ████████   Terminal: konsole 
                               CPU: 13th Gen Intel i7-13700T (24) @ 1.400GHz 
                               GPU: Intel Raptor Lake-S GT1 [UHD Graphics 770] 
                               Memory: 3407MiB / 64063MiB 

$ lsb_release -a
LSB Version:    n/a
Distributor ID: ManjaroLinux
Description:    Manjaro Linux
Release:        24.0.0
Codename:       Wynsdey

Has anyone had similar experiences or knows a solution?

Thanks in advance!