[Stable Update] 2020-11-27 - Kernels, Browsers, Maui-Apps, Pamac 10.0-Beta, Gnome, Mesa, Qt

I had a minor problem, pulseaudio-equalizer did not appear in Application menu. I resolved by installing pulseaudio-equalizer-LADSPA plugin. Thanks good job Phil!

Click Show vote under the vote stats.

Issue with Cockpit 233.1-1
Docker containers error with a red “Ooops” in the top right corner of the browser.
It seems jquery.js is missing in /usr/share/cockpit/base1/
Copying the jquery.js file manually in that folder solves the issue.

Pulseaudio update fixed my problem. Headphone is automatically is muted when I plug it. Thank you.

1 Like

Problem with LibreOffice-fresh 7.0.3-2. I can’t launch LibreOffice-fresh 7.0.3-2 under Manjaro Gnome 20.2-rc3 with Wayland. Openjdk 8 installed.

Here are the errors I’ve got (LibreOffice launched in the terminal):

Fatal exception: Signal 11
Stack:
/usr/lib/libreoffice/program/libuno_sal.so.3(+0x3e424)[0x7f5114ed1424]
/usr/lib/libreoffice/program/libuno_sal.so.3(+0x3e5ac)[0x7f5114ed15ac]
/usr/lib/libc.so.6(+0x3d6a0)[0x7f5114be86a0]
/usr/lib/libreoffice/program/libuno_cppu.so.3(+0x1486d)[0x7f51142f086d]
/usr/lib/libreoffice/program/libuno_cppu.so.3(+0x14b54)[0x7f51142f0b54]
/usr/lib/libreoffice/program/libutllo.so(+0x6338b)[0x7f5111e9a38b]
/usr/lib/libreoffice/program/libutllo.so(+0x63f26)[0x7f5111e9af26]
/usr/lib/libreoffice/program/libutllo.so(_ZN3utl10ConfigItemC2ERKN3rtl8OUStringE14ConfigItemMode+0x81)[0x7f5111e91da1]
/usr/lib/libreoffice/program/libutllo.so(+0xaeb84)[0x7f5111ee5b84]
/usr/lib/libreoffice/program/libutllo.so(_ZN19SvtSysLocaleOptionsC1Ev+0x12e)[0x7f5111ee709e]
/usr/lib/libreoffice/program/libvcllo.so(_Z7InitVCLv+0x1bd)[0x7f5111a73f5d]
/usr/lib/libreoffice/program/libvcllo.so(_Z10ImplSVMainv+0x106)[0x7f5111a758c6]
/usr/lib/libreoffice/program/libsofficeapp.so(soffice_main+0xa8)[0x7f5114e04798]
/usr/lib/libreoffice/program/soffice.bin(+0x102e)[0x55bb90bff02e]
/usr/lib/libc.so.6(__libc_start_main+0xf2)[0x7f5114bd3152]
/usr/lib/libreoffice/program/soffice.bin(+0x106e)[0x55bb90bff06e]

Note: Unoconv installed but after that I uninstalled it. I uninstalled libreoffice and java components, and install again but I have still the errors.

Thanks.

Xfce, kernel 4.14.
All fine as usual. This update also bringed qt5-base 5.15.2-1 which has solved this problem: Qt5-base package: QMovie: "Unable to read image data"

For the rest, now, I noticed that the haveged service, randomly on startups (doesn’t happen every time) print this warning in the journal log:

systemd[233]: haveged.service: Failed at step NAMESPACE spawning /usr/sbin/haveged: No such file or directory

But such file exists indeed, and despite such warning, haveged starts and works as expected.

…is not sufficient : one also need to start them (or to restart computer as I did :wink: )

apart this point, everything was smooth, thanks for all this ! :clap:

2 Likes

hi there,

it seems since the update I can’t reconnect my bluetooth device, eg: Headphones, Xbox Controller, etc. I says connected, but then keep reconnecting…

Anybody knows how to solve this?

1 Like

The update was ok
But still experiencing No bluetooth on kernel 5.9
Also I can’t login after logout. It just hangs on splash screen and then blank screen
BTW, I use KDE

Considering the kernels are also updated here, one shall restart anyway.

Very smooth update here on KDE plasma with kernel 5.4 LTS
Thanks guys!

Is says clearly “after the update”

Second Update on my new rick:
No issues at the first look

XFCE + Linux54 / Linux59 (running on 5.9) + BTRFS

System Info
System:
  Kernel: 5.9.11-2-MANJARO x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 10.2.0 
  parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-5.9-x86_64 
  root=UUID=2858d787-58d2-4b32-bfe2-dcd848223859 rw rootflags=subvol=@ 
  cryptdevice=UUID=ec00de08-393b-4d8c-a1ed-853a4de311ee:cryptroot 
  bootsplash.bootfile=bootsplash-themes/manjaro/bootsplash 
  Desktop: Xfce 4.14.3 tk: Gtk 3.24.23 info: xfce4-panel wm: xfwm4 
  dm: LightDM 1.30.0 Distro: Manjaro Linux 
Machine:
  Type: Desktop Mobo: ASUSTeK model: PRIME X570-PRO v: Rev X.0x 
  serial: <filter> UEFI: American Megatrends v: 2802 date: 10/22/2020 
CPU:
  Info: 12-Core model: AMD Ryzen 9 3900X bits: 64 type: MT MCP arch: Zen 2 
  family: 17 (23) model-id: 71 (113) stepping: N/A microcode: 8701021 
  L2 cache: 6144 KiB 
  flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm 
  bogomips: 182137 
  Speed: 3593 MHz min/max: 2200/3800 MHz boost: enabled Core speeds (MHz): 
  1: 3594 2: 2050 3: 1862 4: 1860 5: 3592 6: 2046 7: 2049 8: 2191 9: 2195 
  10: 2189 11: 2193 12: 2195 13: 2054 14: 2191 15: 2795 16: 1859 17: 1858 
  18: 2195 19: 2195 20: 2192 21: 2195 22: 2195 23: 2194 24: 2791 
  Vulnerabilities: Type: itlb_multihit status: Not affected 
  Type: l1tf status: Not affected 
  Type: mds status: Not affected 
  Type: meltdown status: Not affected 
  Type: spec_store_bypass 
  mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp 
  Type: spectre_v1 
  mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization 
  Type: spectre_v2 mitigation: Full AMD retpoline, IBPB: conditional, STIBP: 
  conditional, RSB filling 
  Type: srbds status: Not affected 
  Type: tsx_async_abort status: Not affected 
Graphics:
  Device-1: AMD Navi 10 [Radeon RX 5600 OEM/5600 XT / 5700/5700 XT] 
  vendor: ASUSTeK driver: amdgpu v: kernel bus ID: 0b:00.0 chip ID: 1002:731f 
  Display: x11 server: X.Org 1.20.9 driver: amdgpu,ati 
  unloaded: modesetting,radeon alternate: fbdev,vesa display ID: :0.0 
  screens: 1 
  Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 96 s-size: 508x285mm (20.0x11.2") 
  s-diag: 582mm (22.9") 
  Monitor-1: HDMI-A-0 res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 102 
  size: 477x268mm (18.8x10.6") diag: 547mm (21.5") 
  OpenGL: renderer: AMD Radeon RX 5700 XT (NAVI10 DRM 3.39.0 5.9.11-2-MANJARO 
  LLVM 11.0.0) 
  v: 4.6 Mesa 20.2.3 direct render: Yes 
Audio:
  Device-1: AMD Navi 10 HDMI Audio driver: snd_hda_intel v: kernel 
  bus ID: 0b:00.1 chip ID: 1002:ab38 
  Device-2: AMD Starship/Matisse HD Audio vendor: ASUSTeK 
  driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 0d:00.4 chip ID: 1022:1487 
  Device-3: Logitech [G533 Wireless Headset Dongle] type: USB 
  driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid bus ID: 3-2:2 chip ID: 046d:0a66 
  Sound Server: ALSA v: k5.9.11-2-MANJARO 
Network:
  Device-1: Intel I211 Gigabit Network vendor: ASUSTeK driver: igb v: kernel 
  port: f000 bus ID: 05:00.0 chip ID: 8086:1539 
  IF: enp5s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter> 
  IF-ID-1: vmnet1 state: unknown speed: N/A duplex: N/A mac: <filter> 
  IF-ID-2: vmnet8 state: unknown speed: N/A duplex: N/A mac: <filter> 
Drives:
  Local Storage: total: 931.52 GiB used: 25.24 GiB (2.7%) 
  SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required. 
  ID-1: /dev/nvme0n1 vendor: Samsung model: SSD 970 EVO 500GB size: 465.76 GiB 
  block size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 
  serial: <filter> rev: 2B2QEXE7 scheme: GPT 
  ID-2: /dev/nvme1n1 vendor: Samsung model: SSD 970 EVO 500GB size: 465.76 GiB 
  block size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 
  serial: <filter> rev: 2B2QEXE7 scheme: GPT 
Partition:
  ID-1: / raw size: 419.26 GiB size: 419.26 GiB (100.00%) 
  used: 25.22 GiB (6.0%) fs: btrfs dev: /dev/dm-0 
  ID-2: /home raw size: 419.26 GiB size: 419.26 GiB (100.00%) 
  used: 25.22 GiB (6.0%) fs: btrfs dev: /dev/dm-0 
Swap:
  Alert: No Swap data was found. 
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 43.1 C mobo: N/A gpu: amdgpu temp: 32.0 C 
  mem: 32.0 C 
  Fan Speeds (RPM): N/A gpu: amdgpu fan: 0 
Info:
  Processes: 461 Uptime: 1m Memory: 31.34 GiB used: 2.76 GiB (8.8%) 
  Init: systemd v: 246 Compilers: gcc: 10.2.0 Packages: 1210 pacman: 1206 
  lib: 355 flatpak: 4 Shell: Zsh v: 5.8 running in: xfce4-terminal 
  inxi: 3.1.08 

Hi All, my name is Flavio, I am new on this forum because this is the first time I have an issue with the update. I use Linux since 25 years and Manjaro Stable with KDE for the latest two (before I used Slackware, Debian and Gentoo). The problem with the latest update is that kicad and freecad cannot anymore coexist together because now KiCad needs opencascade-7.5.0, while freecad needs opencascade74-7.4.0 and they are in conflict! :frowning_face:

Same problem here.
That’s why I had to create a user account for the forum for the first time.
I’m downloading rc4 KDE, gonna install from live over existing conf.
Will let you know if all prefs come out the same and this problem (sol/notsol).

1 Like

I’m updating at this very moment (750 MB in total). 600 MB were downloaded at full speed but then the connection became very, very slow - downloading at 25 KB/sec right now. Does anyone know what could’ve caused that? It’s not my connection. :thinking:

Update works fine at all computers.

Thanks to the manajaro-team :slightly_smiling_face:

OS: Manjaro 20.2 Nibia
██████████████████ ████████ Kernel: x86_64 Linux 5.4.80-1-MANJARO
██████████████████ ████████ Uptime: 8m
████████ ████████ Packages: 1434
████████ ████████ ████████ Shell: bash 5.0.18
████████ ████████ ████████ Resolution: 1920x1080
████████ ████████ ████████ DE: KDE 5.76.0 / Plasma 5.20.3
████████ ████████ ████████ WM: KWin
████████ ████████ ████████ GTK Theme: Maia [GTK2/3]
████████ ████████ ████████ Icon Theme: breeze
████████ ████████ ████████ Disk: 401G / 2,1T (20%)
████████ ████████ ████████ CPU: Intel Core i7-2600 @ 8x 3.8GHz [32.0°C]
████████ ████████ ████████ GPU: GeForce GT 545
RAM: 1637MiB / 7944MiB

regards
caho

I don’t know but it’s not bad to switch mirrors (view wiki for help). You won’t lose your downloaded packages anyway.

1 Like

Good to know, thank you.

Strange it changed from 20 MB/sec to 20 KB/sec mid download.

After this update my snaps don’t launch anymore. If I launch them via the command line, I get the following error message:
error while loading shared libraries: libX11.so.6: cannot open shared object file: No such file or directory

Many things are really zoomed in on KDE now.
The icons on the right have the original size, but the pinned ones are bigger.
The terminal font is also zoomed in by two Ctrl++ .
2020-11-27_19-31

I can’t really find an option in the settings besides the font settings and screenscale, but they are unchanged.