[Stable Update] 2017-04-02 - Mesa-Stack, Kernels, Plasma, Firefox

update
stable

#109

I never thought of this, thanks for mentioning it. I will start updating my system this way if it is better, safer way!


#110

None at all.
In fact, did you know that the downloadable images are way out of date? No problem to skip an update, I do that at times…
and…not really that off topic :slight_smile:
Edit - to ad to @AlManja - weeks…that’s playing with matches…very short matches…
Skipping one update cannot hurt, but the longer the more the risks…


#111

First I need to point out, this is my guessing. Generally probably not a good idea. I updated once Manjaro OpenRC that was not run on old and forgotten computer after almost 12 months and after a few overwritten conflicts it worked normal. But generally, longer you wait, better chances that something may go wrong. Few updates together shouldn’t make a difference (most of the time) but better not playing with the fire. Plus you would not have latest security patches on your system making it vulnerable for attacks which is a problem on it’s own.


#112

You are making a good point I didn’t think about. But waiting too long may start putting your system at risk by not being patched for vulnerabilities.


#113

It can occasionally complicate things. Usually there is no problem in waiting a few days, or even a few months. But if you are trying to upgrade your installation that hasn’t been touched for over a year, you might run into weird issues due to any major system changes.


I always recommend it because updates can occasionally interrupt your desktop instance and crash the updater during the update process. I’ve seen at least one occasion in the past year where this issue caused a lot of problems for people on the stable channel.


#114

Update worked well on my desktop, but broke on my laptop.

Same issue as described before:

  • conflict regarding lib32-mesa on the second phase of the update
  • no other application can start
  • black screen upon forced reboot

I had to chroot from a live USB, following this thread: How to save your Manjaro installation when it breaks
(Only difference is i used gparted instead of lsblk in order to find the right partition to mount. Can’t we have the labels with it?)
And then:

sudo pacman -Syyuu (fails because of conflict)
sudo pacman -S lib32-mesa
sudo pacman -S mhwd
sudo pacman -Syu

Then reboot. :slight_smile:

If it can help, here are my specs for my desktop (update worked) …

System:    Host: CManj-maycne Kernel: 4.4.59-1-MANJARO x86_64 (64 bit gcc: 6.3.1)
           Desktop: Xfce 4.12.3 (Gtk 2.24.31) Distro: Manjaro Linux
Machine:   Device: desktop Mobo: MSI model: Z77A-G45 (MS-7752) v: 1.0
           BIOS: American Megatrends v: V2.6 date: 09/04/2012
CPU:       Quad core Intel Core i5-3470 (-MCP-) cache: 6144 KB
           flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 25608
           clock speeds: max: 3600 MHz 1: 2142 MHz 2: 2093 MHz 3: 2060 MHz
           4: 2254 MHz
Graphics:  Card: NVIDIA GK104 [GeForce GTX 660 Ti] bus-ID: 01:00.0
           Display Server: X.Org 1.19.3 driver: nvidia
           Resolution: 1920x1080@60.00hz
           GLX Renderer: GeForce GTX 660 Ti/PCIe/SSE2
           GLX Version: 4.5.0 NVIDIA 375.39 Direct Rendering: Yes
Audio:     Card-1 Intel 7 Series/C216 Family High Definition Audio Controller
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0
           Card-2 NVIDIA GK104 HDMI Audio Controller
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 01:00.1
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.4.59-1-MANJARO
Network:   Card: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller
           driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: d000 bus-ID: 03:00.0
           IF: enp3s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
Drives:    HDD Total Size: 8251.6GB (59.4% used)
           ID-1: /dev/sdb model: Samsung_SSD_840 size: 250.1GB
           ID-2: /dev/sda model: WDC_WD20EZRZ size: 2000.4GB
           ID-3: /dev/sdd model: ST4000DM000 size: 4000.8GB
           ID-4: /dev/sdc model: ST2000DM001 size: 2000.4GB
Partition: ID-1: / size: 49G used: 32G (66%) fs: ext4 dev: /dev/sdb2
           ID-2: /home size: 1.8T used: 1.5T (88%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
           ID-3: swap-1 size: 8.59GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda2
Sensors:   System Temperatures: cpu: 29.8C mobo: 27.8C gpu: 0.0:35C
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 176 Uptime: 4:06 Memory: 2929.0/7933.0MB
           Init: systemd Gcc sys: 6.3.1
           Client: Shell (bash 4.4.121) inxi: 2.3.8

… the specs for my laptop (update failed).

System:    Host: ROG-73JH Kernel: 4.4.59-1-MANJARO x86_64 (64 bit gcc:
6.3.1)
           Desktop: Xfce 4.12.3 (Gtk 2.24.31) Distro: Manjaro Linux
Machine:   Device: laptop System: ASUSTeK product: G73Jh v: 1.0
           Mobo: ASUSTeK model: G73Jh v: 1.0
           BIOS: American Megatrends v: G73Jh.213 date: 01/27/2011
Battery    BAT0: charge: 0.0 Wh 0.0% condition: 73.9/78.0 Wh (95%)
           model: ASUSTek status: Charging
CPU:       Quad core Intel Core i7 Q 720 (-HT-MCP-) cache: 6144 KB
           flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips:
12775
           clock speeds: max: 1600 MHz 1: 1066 MHz 2: 933 MHz 3: 1066
MHz
           4: 1066 MHz 5: 1466 MHz 6: 933 MHz 7: 1066 MHz 8: 933 MHz
Graphics:  Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Broadway XT [Mobility
Radeon HD 5870]
           bus-ID: 01:00.0
           Display Server: X.Org 1.19.3 driver: radeon
           Resolution: 1920x1080@60.01hz
           GLX Renderer: Gallium 0.4 on AMD JUNIPER (DRM 2.43.0 /
4.4.59-1-MANJARO, LLVM 3.9.1)
           GLX Version: 3.0 Mesa 17.0.2 Direct Rendering: Yes
Audio:     Card-1 Intel 5 Series/3400 Series High Definition Audio
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0
           Card-2 Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Juniper HDMI Audio
[Radeon HD 5700 Series]
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 01:00.1
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.4.59-1-
MANJARO
Network:   Card-1: Qualcomm Atheros AR9285 Wireless Network Adapter
(PCI-Express)
           driver: ath9k bus-ID: 03:00.0
           IF: wls1 state: down mac: <filter>
           Card-2: Qualcomm Atheros AR8131 Gigabit Ethernet
           driver: atl1c v: 1.0.1.1-NAPI port: a000 bus-ID: 04:00.0
           IF: ens5 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac:
<filter>
Drives:    HDD Total Size: 1004.2GB (23.6% used)
           ID-1: /dev/sda model: ST9500325AS size: 500.1GB
           ID-2: /dev/sdb model: ST9500325AS size: 500.1GB
           ID-3: USB /dev/sdc model: Storage_Media size: 4.0GB
Partition: ID-1: / size: 71G used: 22G (31%) fs: ext4 dev: /dev/sda6
           ID-2: /home size: 459G used: 188G (42%) fs: ext4 dev:
/dev/sdb5
           ID-3: swap-1 size: 13.12GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev:
/dev/sda5
Sensors:   System Temperatures: cpu: 44.0C mobo: N/A gpu: 58.0
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 211 Uptime: 13 min Memory: 712.2/5897.1MB
           Init: systemd Gcc sys: 6.3.1
           Client: Shell (bash 4.4.121) inxi: 2.3.8

#115

No issues here. Hope the OpenGL GLX issue got fixed with this patch.
Thanks Manjaro team !


#116

Well, that was unrecoverable. At least not recoverable by me. Copied my data off of the drive and I’m reinstalling.

Lesson learned: always image drive before updating.

@philm: Here’s what went wrong… I always read the forum before updating, but I made the mistake thinking that I could safely update manjaro-system and keyrings before updating the packages, and before looking at the forum. Guess this was a rather tricky update then…


#117

No major problem, just my Plasma desktop effects stop functioning. I’ll try a reboot.

EDIT: Nope, still doesn’t work. The system becomes very responsive actually, but I like my configured slow effects TBH.


#118

Having trouble with touch pad, it lags a bit consistently.
update was smooth otherwise.


#119

I have one issue.
Mirrorlist choice worked for me via pacman with:
sudo pacman-mirrors -i --default -c
but after choice and seving changes Pamac preferences not have choice, only "Worldwide"
I was seeing info:
warning: /etc/pacman-mirrors.conf saved as /etc/pacman-mirrors.conf.pacsave
I should replacing mirrorlist with pacsave file?


#120

Thanks! I’ve already reinstalled :slight_smile:


#121

Another question: I’m reading about both archlinux-keyring and manjaro-keyring in this thread. Pamac shows me “archlinux-keyring” as available update but for example @gefri mentions manjaro-keyring in his post here. So if I update manually via pacman in multiple steps like gefri suggests, which of the both should I update?


#122

Update went smooth as butter here on KDE edition.

Thanks to all involved. :slight_smile:.


#123

I typed in the console sudo pacman -Syyu. Everything passed without errors and problems. And thanks for your work!


Stuck at emergency shell
[Solved]Blank dark screen
#124

I updated manjaro-system and rebooted the computer.

The system did not start, and the cursor was blinking. What I did was the following:

1- ctrl + alt + F2 and log in.
2- sudo pacman -Syy.
2- At the end, sudo pacman -S archlinux-keyring.
3- At the end, sudo pacman-mirrors -g (Without this, the system does not find certain packages for the update).
4- At the end, sudo pacman -Syu.
5- At the end, reboot. It started perfectly.


Manjaro stuck with blinking "_" after GRUB
Black screen related to update
Help me find a solution to get my system or at least my data back
Corrupted file Manjaro XFCE 17.0.1
[SOLVED] Cannot boot - stuck on dev/sda after grub
#125

update went fine so far.
Using XFCE on an asus laptop
Firefox right click still doesn’t work so good (no big deal for that one)
My rtl8821ae wireless actually works better now, so far no need of plugging in the ethernet yet.
I got a new card coming but I might not need it now :slight_smile:
I’ll keep it in case, realtek is usually a nightmare anyhow so I might swap it out anyhow for the intel one on it’s way just to be safe for future card issues with updates.

I haven’t tested everything but good so far

EDIT: My rtl8821ae wireless card still craps out, I’ll swap that out as soon as the new one gets here

Sam


#126

it’s totally your bad luck man. this happened after a long time i can say that. i had troubles too. but a piece of advice don’t run every command gets thrown at you. i am no saying they are wrong, just your problem maybe different. I had to reinstall couple of times. Now, i try to understand the command and if crucial wait for a maintainers reply. We have been here. good luck.


#127

Update on 12 Machines without Problems.

DK3


#128

Oddly enough, I had no problems with pamac on this update, far less trouble than many are reporting in the posts using command line.
It did all the steps mentioned in the right order.

Of course I have a simple system with intel graphics.
4.9.20-1-MANJARO #1 SMP PREEMPT 64bit.
Plasma 5.9.4

Maybe I just got lucky. I’ve been lucky a long time. I’m coming up on my one year anniversary of using Manjaro, and most of that time on Pamac, and nothing but tiny issues except one Stable update that bit everybody.