Spyder failed to load after Upgrade

Spyder, the Python IDE, failed to load, after the recent Stable Upgrade. I get the following errors.

Actually I’ve fixed it but I’ll leave this in case anyone else has a similar experience

tracy@daphne:~$ spyder
Traceback (most recent call last):
  File "/usr/bin/spyder", line 33, in <module>
    sys.exit(load_entry_point('spyder==5.3.2', 'gui_scripts', 'spyder')())
  File "/usr/bin/spyder", line 25, in importlib_load_entry_point
    return next(matches).load()
  File "/usr/lib/python3.10/importlib/metadata/__init__.py", line 171, in load
    module = import_module(match.group('module'))
  File "/usr/lib/python3.10/importlib/__init__.py", line 126, in import_module
    return _bootstrap._gcd_import(name[level:], package, level)
  File "<frozen importlib._bootstrap>", line 1050, in _gcd_import
  File "<frozen importlib._bootstrap>", line 1027, in _find_and_load
  File "<frozen importlib._bootstrap>", line 1006, in _find_and_load_unlocked
  File "<frozen importlib._bootstrap>", line 688, in _load_unlocked
  File "<frozen importlib._bootstrap_external>", line 883, in exec_module
  File "<frozen importlib._bootstrap>", line 241, in _call_with_frames_removed
  File "/usr/lib/python3.10/site-packages/spyder/app/start.py", line 55, in <module>
    from spyder.utils.external import lockfile
  File "/usr/lib/python3.10/site-packages/spyder/utils/external/lockfile.py", line 31, in <module>
    from spyder.utils.programs import is_spyder_process
  File "/usr/lib/python3.10/site-packages/spyder/utils/programs.py", line 28, in <module>
    import pkg_resources
  File "/usr/lib/python3.10/site-packages/pkg_resources/__init__.py", line 3260, in <module>
    def _initialize_master_working_set():
  File "/usr/lib/python3.10/site-packages/pkg_resources/__init__.py", line 3234, in _call_aside
    f(*args, **kwargs)
  File "/usr/lib/python3.10/site-packages/pkg_resources/__init__.py", line 3272, in _initialize_master_working_set
    working_set = WorkingSet._build_master()
  File "/usr/lib/python3.10/site-packages/pkg_resources/__init__.py", line 581, in _build_master
    ws.require(__requires__)
  File "/usr/lib/python3.10/site-packages/pkg_resources/__init__.py", line 909, in require
    needed = self.resolve(parse_requirements(requirements))
  File "/usr/lib/python3.10/site-packages/pkg_resources/__init__.py", line 795, in resolve
    raise DistributionNotFound(req, requirers)
pkg_resources.DistributionNotFound: The 'jaraco.classes' distribution was not found and is required by keyring
tracy@daphne:~$ 

This appears to be the culprit.

pkg_resources.DistributionNotFound: The 'jaraco.classes' distribution was not found and is required by keyring

So I located python-jaraco.classes and installed it. spyder now seems to load correctly.

2 Likes