Some function keys not working

Function keys for screen brightness don’t work.
volume functions keys say volume is going up and down but in youtube music they have no effect.

[demo@manjaro-live ~]$ inxi -Fazyr
System:
  Kernel: 5.15.26-1-MANJARO x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 11.2.0
    parameters: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-5.15-x86_64
    root=UUID=56db831e-75d3-4b34-8c94-23ffcc0c9a4a rw udev.log_priority=3
  Desktop: LXQt 1.0.0 tk: Qt 5.15.3 info: plank, lxqt-panel
    wm: Openbox 3.6.1 vt: 7 dm: LightDM 1.30.0 Distro: Manjaro Linux
    base: Arch Linux
Machine:
  Type: Convertible System: HP product: HP Spectre x360 Convertible 15-df1xxx
    v: N/A serial: <superuser required> Chassis: type: 31
    serial: <superuser required>
  Mobo: HP model: 863F v: 54.24 serial: <superuser required> UEFI: AMI
    v: F.26 date: 07/09/2021
Battery:
  ID-1: BAT0 charge: 53.5 Wh (79.6%) condition: 67.2/67.2 Wh (100.0%)
    volts: 12.2 min: 11.6 model: HP Primary type: Li-ion serial: <filter>
    status: N/A cycles: 171
  Device-1: hid-0018:04F3:2992.0001-battery model: ELAN2514:00 04F3:2992
    serial: N/A charge: N/A status: N/A
CPU:
  Info: model: Intel Core i7-10510U bits: 64 type: MT MCP
    arch: Comet/Whiskey Lake note: check family: 6 model-id: 0x8E (142)
    stepping: 0xC (12) microcode: 0xEC
  Topology: cpus: 1x cores: 4 tpc: 2 threads: 8 smt: enabled cache:
    L1: 256 KiB desc: d-4x32 KiB; i-4x32 KiB L2: 1024 KiB desc: 4x256 KiB
    L3: 8 MiB desc: 1x8 MiB
  Speed (MHz): avg: 800 min/max: 400/4900 scaling: driver: intel_pstate
    governor: powersave cores: 1: 800 2: 800 3: 800 4: 800 5: 800 6: 800 7: 800
    8: 800 bogomips: 36812
  Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
  Vulnerabilities:
  Type: itlb_multihit status: KVM: VMX disabled
  Type: l1tf status: Not affected
  Type: mds status: Not affected
  Type: meltdown status: Not affected
  Type: spec_store_bypass
    mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp
  Type: spectre_v1
    mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
  Type: spectre_v2 mitigation: Enhanced IBRS, IBPB: conditional, RSB filling
  Type: srbds mitigation: TSX disabled
  Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
  Device-1: Intel CometLake-U GT2 [UHD Graphics] vendor: Hewlett-Packard
    driver: i915 v: kernel ports: active: eDP-1 empty: DP-1,DP-2 bus-ID: 00:02.0
    chip-ID: 8086:9b41 class-ID: 0300
  Device-2: NVIDIA GP108M [GeForce MX250] vendor: Hewlett-Packard
    driver: nouveau v: kernel pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 4 link-max:
    gen: 3 speed: 8 GT/s bus-ID: 3b:00.0 chip-ID: 10de:1d13 class-ID: 0302
  Device-3: Chicony HP Wide Vision FHD Camera type: USB driver: uvcvideo
    bus-ID: 1-5:2 chip-ID: 04f2:b67b class-ID: 0e02 serial: <filter>
  Display: x11 server: X.org v: 1.21.1.3 compositor: Compton driver: X:
    loaded: modesetting unloaded: vesa alternate: fbdev gpu: i915 display-ID: :0
    screens: 1
  Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-size: <missing: xdpyinfo>
  Monitor-1: eDP-1 model: AU Optronics built: 2017 res: 1920x1080 hz: 60
    dpi: 142 gamma: 1.2 size: 344x193mm (13.5x7.6") diag: 394mm (15.5")
    ratio: 16:9 modes: 3840x2160
  Message: Unable to show GL data. Required tool glxinfo missing.
Audio:
  Device-1: Intel Comet Lake PCH-LP cAVS vendor: Hewlett-Packard
    driver: sof-audio-pci-intel-cnl
    alternate: snd_hda_intel,snd_soc_skl,snd_sof_pci_intel_cnl bus-ID: 00:1f.3
    chip-ID: 8086:02c8 class-ID: 0401
  Sound Server-1: ALSA v: k5.15.26-1-MANJARO running: yes
  Sound Server-2: JACK v: 1.9.20 running: no
  Sound Server-3: PulseAudio v: 15.0 running: no
  Sound Server-4: PipeWire v: 0.3.48 running: yes
Network:
  Device-1: Intel Comet Lake PCH-LP CNVi WiFi driver: iwlwifi v: kernel
    modules: wl bus-ID: 00:14.3 chip-ID: 8086:02f0 class-ID: 0280
  IF: wlp0s20f3 state: up mac: <filter>
Drives:
  Local Storage: total: 960.81 GiB used: 11.1 GiB (1.2%)
  SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
  ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: Samsung
    model: SSD 970 EVO Plus 1TB size: 931.51 GiB block-size: physical: 512 B
    logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 type: SSD serial: <filter>
    rev: 2B2QEXM7 temp: 39.9 C scheme: GPT
  ID-2: /dev/sda maj-min: 8:0 type: USB vendor: SMI (STMicroelectronics)
    model: USB size: 29.3 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B
    type: N/A serial: <filter> rev: 1100 scheme: GPT
  SMART Message: Unknown USB bridge. Flash drive/Unsupported enclosure?
Partition:
  ID-1: / raw-size: 29 GiB size: 28.38 GiB (97.85%) used: 11.1 GiB (39.1%)
    fs: ext4 dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2
  ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%)
    used: 288 KiB (0.1%) fs: vfat dev: /dev/sda1 maj-min: 8:1
Swap:
  Alert: No swap data was found.
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 46.0 C pch: 43.0 C mobo: N/A
  Fan Speeds (RPM): N/A
Repos:
  Packages: pacman: 1064 lib: 302 flatpak: 0
  Active pacman repo servers in: /etc/pacman.conf
    1: http://repo.spinsbykilz.com/2/files/repository/stable/x86_64/
  Active pacman repo servers in: /etc/pacman.d/mirrorlist
    1: https://repo.ialab.dsu.edu/manjaro/unstable/$repo/$arch
Info:
  Processes: 230 Uptime: 11m wakeups: 1058 Memory: 15.27 GiB
  used: 2.01 GiB (13.2%) Init: systemd v: 250 tool: systemctl Compilers:
  gcc: 11.2.0 clang: 13.0.1 Shell: Bash v: 5.1.16 running-in: qterminal
  inxi: 3.3.13

https://wiki.archlinux.org/title/HP_Spectre_x360

the answer to my problem is not there

sorry but you have to read for yorself. i’m out

Ok I don’t know what you mean by that.
I read the article and it doesn’t address the issue I am having.

I agree, the solution to your issue is not there. I am guessing Olli did not read the article carefully and mistook the backlight issue this laptop apparently had on kernel 4.6 with the problem you described. I would just disregard the comment.

On some distros it looks like LXQt assigns brightness shortcuts to Ctrl+Shift+F6 or F7. Are those shortcuts doing anything? I’m wondering if perhaps there is a conflict somewhere.

Were the FN keys previously working and stopped, or has it always been like this?

If you boot into the live environment (from the USB stick you installed from), do the FN shortcuts work?

Installing acpid and starting it got the brightness controls working but the sound still doesn’t change in youtube music.
https://wiki.archlinux.org/title/Acpid

I’ll try the Ctrl shortcuts and see if they work and try the live manjaro usb and see what happens.
I will post back my results.
Thanks

1 Like

A tricky aspect of managing keyboard shortcuts in LXQT is there are global keyboard shortcuts which can be modified in config files, but then Openbox has its own keyboard shortcut system. The global keyboard shortcuts are supposed to take precedence, but my experience with LXQT is sometimes they do not.

Try explicitly changing the keybindings from the defaults to the FN key combos you want in the Openbox keyboard shortcut GUI (it’s somewhere in the settings menu).

Ok it definitely has to do with my LXQT install . The volume function keys work with my KDE install just fine.
I’ll do some reading.
I will mark this solved.

1 Like

This topic was automatically closed 2 days after the last reply. New replies are no longer allowed.