Slow performance (probably video problem) Iris xe + 1335U I7 gen 13th

Hello guys,
I am using lenovo thinkpad gen 4 T14
I have some performance Issue, when I use intellij my video is rly lagged and slow (in vscode after using 10-30min), all video context menu lagging (like 0.5s performance issue)
right click in desctop same problem.
I thinked before is throttling but not 90C tempreture, and perforance CPU not bad…
I am probably new in this community try to do first topic, but using manjaro around 3 years in a lot of PC and laptops…
here is inxi --full --admin --filter --width

System:
  Kernel: 6.9.3-3-MANJARO arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 14.1.1
    clocksource: tsc avail: acpi_pm
    parameters: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-6.9-x86_64
    root=UUID=d5eb468e-ff27-4c29-b098-ec61c6882cb0 rw quiet splash
    udev.log_priority=3
  Desktop: KDE Plasma v: 6.0.5 tk: Qt v: N/A info: frameworks v: 6.2.0
    wm: kwin_x11 vt: 2 dm: SDDM Distro: Manjaro base: Arch Linux
Machine:
  Type: Laptop System: LENOVO product: 21HD004TCK v: ThinkPad T14 Gen 4
    serial: <superuser required> Chassis: type: 10 serial: <superuser required>
  Mobo: LENOVO model: 21HD004TCK v: SDK0T76530 WIN
    serial: <superuser required> part-nu: LENOVO_MT_21HD_BU_Think_FM_ThinkPad
    T14 Gen 4 uuid: <superuser required> UEFI: LENOVO v: N3QET45W (1.45 )
    date: 04/17/2024
Battery:
  ID-1: BAT0 charge: 51.3 Wh (98.7%) condition: 52.0/52.5 Wh (99.0%)
    volts: 17.2 min: 15.5 model: SMP 5B10W51864 type: Li-poly serial: <filter>
    status: not charging cycles: 2
CPU:
  Info: model: 13th Gen Intel Core i7-1355U bits: 64 type: MST AMCP
    arch: Raptor Lake level: v3 note: check built: 2022+ process: Intel 7 (10nm)
    family: 6 model-id: 0xBA (186) stepping: 3 microcode: 0x4121
  Topology: cpus: 1x cores: 10 mt: 2 tpc: 2 st: 8 threads: 12 smt: enabled
    cache: L1: 928 KiB desc: d-8x32 KiB, 2x48 KiB; i-2x32 KiB, 8x64 KiB
    L2: 6.5 MiB desc: 2x1.2 MiB, 2x2 MiB L3: 12 MiB desc: 1x12 MiB
  Speed (MHz): avg: 1537 high: 3077 min/max: 400/5000:3700 scaling:
    driver: intel_pstate governor: performance cores: 1: 400 2: 400 3: 1481
    4: 2903 5: 2217 6: 1406 7: 516 8: 400 9: 3077 10: 2648 11: 1727 12: 1269
    bogomips: 62688
  Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
  Vulnerabilities:
  Type: gather_data_sampling status: Not affected
  Type: itlb_multihit status: Not affected
  Type: l1tf status: Not affected
  Type: mds status: Not affected
  Type: meltdown status: Not affected
  Type: mmio_stale_data status: Not affected
  Type: reg_file_data_sampling mitigation: Clear Register File
  Type: retbleed status: Not affected
  Type: spec_rstack_overflow status: Not affected
  Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via
    prctl
  Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer
    sanitization
  Type: spectre_v2 mitigation: Enhanced / Automatic IBRS; IBPB: conditional;
    RSB filling; PBRSB-eIBRS: SW sequence; BHI: BHI_DIS_S
  Type: srbds status: Not affected
  Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
  Device-1: Intel Raptor Lake-P [Iris Xe Graphics] vendor: Lenovo driver: i915
    v: kernel alternate: xe arch: Gen-13 process: Intel 7 (10nm) built: 2022+
    ports: active: DP-3,eDP-1 empty: DP-1, DP-2, DP-4, HDMI-A-1 bus-ID: 00:02.0
    chip-ID: 8086:a7a1 class-ID: 0300
  Device-2: Syntek Integrated Camera driver: uvcvideo type: USB rev: 2.0
    speed: 480 Mb/s lanes: 1 mode: 2.0 bus-ID: 3-4:3 chip-ID: 174f:11a8
    class-ID: fe01 serial: <filter>
  Display: x11 server: X.Org v: 21.1.13 with: Xwayland v: 24.1.0
    compositor: kwin_x11 driver: X: loaded: modesetting alternate: fbdev,vesa
    dri: iris gpu: i915 display-ID: :0 screens: 1
  Screen-1: 0 s-res: 1920x2160 s-dpi: 96 s-size: 507x570mm (19.96x22.44")
    s-diag: 763mm (30.03") monitors: <missing: xrandr>
  Monitor-1: DP-3 model: Samsung Odyssey G40B serial: <filter> built: 2023
    res: 1920x1080 dpi: 82 gamma: 1.2 size: 597x336mm (23.5x13.23")
    diag: 685mm (27") ratio: 16:9 modes: max: 1920x1080 min: 640x480
  Monitor-2: eDP-1 model: AU Optronics 0xd291 built: 2020 res: 1920x1200
    dpi: 162 gamma: 1.2 size: 301x188mm (11.85x7.4") diag: 355mm (14")
    ratio: 16:10 modes: 1920x1200
  API: EGL v: 1.5 hw: drv: intel iris platforms: device: 0 drv: iris
    device: 1 drv: swrast surfaceless: drv: iris x11: drv: iris
    inactive: gbm,wayland
  API: OpenGL v: 4.6 compat-v: 4.5 vendor: intel mesa v: 24.0.9-manjaro1.1
    glx-v: 1.4 direct-render: yes renderer: Mesa Intel Graphics (RPL-U)
    device-ID: 8086:a7a1 memory: 30.29 GiB unified: yes
  API: Vulkan v: 1.3.279 layers: N/A device: 0 type: integrated-gpu
    name: Intel Graphics (RPL-U) driver: mesa intel v: 24.0.9-manjaro1.1
    device-ID: 8086:a7a1 surfaces: xcb,xlib
Audio:
  Device-1: Intel Raptor Lake-P/U/H cAVS vendor: Lenovo
    driver: sof-audio-pci-intel-tgl alternate: snd_hda_intel, snd_soc_avs,
    snd_sof_pci_intel_tgl bus-ID: 00:1f.3 chip-ID: 8086:51ca class-ID: 0403
  Device-2: DisplayLink Dell Universal Dock D6000
    driver: cdc_ncm,snd-usb-audio type: USB rev: 3.2 speed: 5 Gb/s lanes: 1
    mode: 3.2 gen-1x1 bus-ID: 2-3.1:3 chip-ID: 17e9:6006 class-ID: 0a00
    serial: <filter>
  API: ALSA v: k6.9.3-3-MANJARO status: kernel-api with: aoss
    type: oss-emulator tools: alsactl,alsamixer,amixer
  Server-1: JACK v: 1.9.22 status: off tools: N/A
  Server-2: PipeWire v: 1.0.7 status: active with: 1: pipewire-pulse
    status: active 2: wireplumber status: active 3: pipewire-alsa type: plugin
    tools: pactl,pw-cat,pw-cli,wpctl
Network:
  Device-1: Intel Raptor Lake PCH CNVi WiFi driver: iwlwifi v: kernel
    bus-ID: 00:14.3 chip-ID: 8086:51f1 class-ID: 0280
  IF: wlp0s20f3 state: up mac: <filter>
  Device-2: Intel Ethernet I219-V vendor: Lenovo driver: e1000e v: kernel
    port: N/A bus-ID: 00:1f.6 chip-ID: 8086:0dc6 class-ID: 0200
  IF: enp0s31f6 state: down mac: <filter>
  IF-ID-1: br-051796725faf state: up speed: 10000 Mbps duplex: unknown
    mac: <filter>
  IF-ID-2: br-d482045f2655 state: up speed: 10000 Mbps duplex: unknown
    mac: <filter>
  IF-ID-3: docker0 state: down mac: <filter>
  IF-ID-4: enp0s13f0u3u1i5 state: down mac: <filter>
  IF-ID-5: veth11ae154 state: up speed: 10000 Mbps duplex: full mac: <filter>
  IF-ID-6: veth8e2fa5f state: up speed: 10000 Mbps duplex: full mac: <filter>
  IF-ID-7: veth8fcf75c state: up speed: 10000 Mbps duplex: full mac: <filter>
  IF-ID-8: veth961ab51 state: up speed: 10000 Mbps duplex: full mac: <filter>
  IF-ID-9: vetha7a0134 state: up speed: 10000 Mbps duplex: full mac: <filter>
  Info: services: NetworkManager, systemd-timesyncd, wpa_supplicant
Bluetooth:
  Device-1: Intel AX211 Bluetooth driver: btusb v: 0.8 type: USB rev: 2.0
    speed: 12 Mb/s lanes: 1 mode: 1.1 bus-ID: 3-10:7 chip-ID: 8087:0033
    class-ID: e001
  Report: rfkill ID: hci0 rfk-id: 1 state: up address: see --recommends
Drives:
  Local Storage: total: 953.87 GiB used: 29.72 GiB (3.1%)
  SMART Message: Required tool smartctl not installed. Check --recommends
  ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: KIOXIA model: N/A
    size: 953.87 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 63.2 Gb/s
    lanes: 4 tech: SSD serial: <filter> fw-rev: 5107APLA temp: 41.9 C
    scheme: GPT
Partition:
  ID-1: / raw-size: 953.57 GiB size: 937.53 GiB (98.32%) used: 29.72 GiB (3.2%)
    fs: ext4 dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
  ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%)
    used: 296 KiB (0.1%) fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p1 maj-min: 259:1
Swap:
  Alert: No swap data was found.
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 67.0 C mobo: N/A
  Fan Speeds (rpm): fan-1: 3461
Info:
  Memory: total: 32 GiB note: est. available: 31.02 GiB used: 18.93 GiB (61.0%)
  Processes: 406 Power: uptime: 1h 10m states: freeze,mem,disk
    suspend: s2idle wakeups: 0 hibernate: platform avail: shutdown, reboot,
    suspend, test_resume image: 12.39 GiB services: org_kde_powerdevil,
    power-profiles-daemon, upowerd Init: systemd v: 255 default: graphical
    tool: systemctl
  Packages: 1262 pm: pacman pkgs: 1258 libs: 369 tools: pamac pm: flatpak
    pkgs: 0 pm: snap pkgs: 4 Compilers: gcc: 14.1.1 Shell: Bash v: 5.2.26
    running-in: terminator inxi: 3.3.35

Have you checked task list and CPU and RAM utilisation in Htop already?

Yeap. CPU had around 35-55% and lagging :(, I setting up performance for my CPU but not working too

example:
Totaly lagging alt tab + if I wanna move window between screens or resize…,
working just slack, crome and bitwarden (I guess electron will be).

Ok I cant post images :(, but in htop everything is clear I guess

Disable Desktop Effects:

System Settings > Window Management > Desktop Effects

not helping me when i resize window, I have 2 more screens, each is 60hz like my laptop, and for me is first time this problem.
Reinstall Manjaro and today was some banch of updates with video,
Looks like Intellij Idea not lagging, like indexing is faster… but Popovers laaging and resizing windows really annoying.
Btw thanks for helping guys

Thanks for helping.
My solution:
IRIS xe very bad now with plasma KDE, I switch to gnoome and everything is fast and fine.
My friend see some article about this, sorry I havent url for this…
Had Plasma 6.0.5.
Thanks for helping!

This topic was automatically closed 36 hours after the last reply. New replies are no longer allowed.