Simple fix for Dual Booting with Windows, GRUB not loading

Hello Community,

I am not sure where this belongs, as I am not exactly asking for help, but rather sharing my experience and the fix that I found.

There are many solutions for fixing dual booting where GRUB doesn’t load after installing Manjaro and Windows loads immediately. I found a simple solution for fixing this from within Windows, which has proven to be the easiest and fastest fix for this I have found to date.

The solution comes from It’s FOSS:

  1. Run CMD as Administrator
  2. bcdedit /set {bootmgr} path \EFI\manjaro\grubx64.efi
  3. Reboot

That’s it! Grub loads and everything is working as it should have been.

System:    Host: LAMBDA Kernel: 4.17.2-1-MANJARO x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 8.1.1 Desktop: i3 4.15.0.1 
           Distro: Manjaro Linux 18.0-beta-3 Illyria 
Machine:   Type: N/A System: LENOVO product: 80Y7 v: Lenovo YOGA 920-13IKB serial: <filter> 
           Mobo: LENOVO model: LNVNB161216 v: SDK0J40709 WIN serial: <filter> UEFI: LENOVO v: 5NCN38WW 
           date: 02/22/2018 
Battery:   ID-1: BAT1 charge: 68.7 Wh condition: 68.7/70.0 Wh (98%) model: Celxpert BASE-BAT status: Full 
CPU:       Topology: Quad Core model: Intel Core i7-8550U bits: 64 type: MT MCP arch: Kaby Lake rev: A 
           L2 cache: 8192 KiB 
           flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 31880 
           Speed: 800 MHz min/max: 400/4000 MHz Core speeds (MHz): 1: 800 2: 801 3: 801 4: 800 5: 800 6: 800 
           7: 800 8: 800 
Graphics:  Card-1: Intel UHD Graphics 620 driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0 
           Display: x11 server: X.Org 1.19.6 driver: intel unloaded: fbdev,modesetting,vesa 
           resolution: 3840x2160~60Hz 
           OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel UHD Graphics 620 (Kabylake GT2) v: 4.5 Mesa 18.1.2 
           direct render: Yes 
Audio:     Card-1: Intel Sunrise Point-LP HD Audio driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1f.3 
           Sound Server: ALSA v: k4.17.2-1-MANJARO 
Network:   Card-1: Qualcomm Atheros QCA6174 802.11ac Wireless Network Adapter driver: ath10k_pci v: kernel 
           bus ID: 6b:00.0 
           IF: wlp107s0 state: up mac: <filter> 
           Card-2: Qualcomm Atheros type: USB driver: btusb bus ID: 1:4 
Drives:    HDD Total Size: 506.76 GiB used: 3.73 GiB (0.7%) 
           ID-1: /dev/nvme0n1 vendor: Samsung model: MZVLB512HAJQ-000L2 size: 476.94 GiB 
           ID-2: /dev/sda type: USB vendor: SanDisk model: Extreme size: 29.82 GiB 
Partition: ID-1: / size: 410.19 GiB used: 3.70 GiB (0.9%) fs: ext4 dev: /dev/nvme0n1p5 
Sensors:   System Temperatures: cpu: 53.0 C mobo: 29.8 C 
           Fan Speeds (RPM): N/A 
Info:      Processes: 187 Uptime: 42m Memory: 15.42 GiB used: 649.5 MiB (4.1%) Init: systemd Compilers: 
           gcc: 8.1.1 Shell: bash v: 4.4.23 inxi: 3.0.12 
3 Likes

This topic was automatically closed 30 days after the last reply. New replies are no longer allowed.

Forum kindly sponsored by Bytemark