Samba: Unable to login with Dolphin

I have a samba share on an Unraid NAS device running separate from the PC running Manjaro.

Within Manjaro, I can navigate in the Dolphin GUI to the smb share successfully. It shows up under the “Remote” section as expected.

I have security settings on the smb share. You have to log in with a user/pass in order to have read/write access. Otherwise access is read only.

Given this, my access to the share in Manjaro/dolphin is read-only. However, I cannot for the life of me figure out how to connect with my user/pass.

I’ve tried to put my username/password in the URL for the samba share, by right clicking, going to “Edit” and updating the “Location” field in Dolphin to add my user/pass to the samba URL. Doesn’t do anything.

Haven’t been able to find anything under system settings. I checked the ArchWiki, but the samba guides seems to be based around how to set up samba on Manjaro, not how to log into a remote samba share with KDE Plasma.

Anyway, I would appreciate any help! This one has thrown me a for a loop.

:+1: Welcome to Manjaro! :+1:

  1. Please read this:
    How to provide good information
    and post some more information so we can see what’s really going on. Now we know the symptom of the disease, but we need some more probing to know where the origin lies…

  2. An inxi --admin --verbosity=7 --filter --no-host --width would be the minimum required information… (Personally Identifiable Information like serial numbers and MAC addresses will be filtered out by the above command)
    Also, please copy-paste that output in-between 3 backticks ``` at the beginning and end of the code/text.

  3. What is the output of:

    smbclient --list=NAS-NAME --no-pass
    

    Where obviously NAS-NAME is the name or IP address of your NAS

:+1:

Hi Fabby! Ty so much here’s the information below. I will post the inxi system output, follow by the smbclient.

System:
  Kernel: 5.10.34-1-MANJARO x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 10.2.0 
  parameters: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-5.10-x86_64 
  root=UUID=1cbcf1c0-ca88-4f96-a451-7bf5a4213134 rw quiet apparmor=1 
  security=apparmor resume=UUID=2478544d-3812-4597-866d-e7e8dafb4ea8 
  udev.log_priority=3 
  Desktop: KDE Plasma 5.21.4 tk: Qt 5.15.2 wm: kwin_x11 vt: 1 dm: SDDM 
  Distro: Manjaro Linux base: Arch Linux 
Machine:
  Type: Desktop System: ASUS product: N/A v: N/A serial: <filter> 
  Mobo: ASUSTeK model: ROG CROSSHAIR VIII IMPACT v: Rev X.0x serial: <filter> 
  UEFI: American Megatrends v: 3402 date: 03/22/2021 
Battery:
  ID-1: hidpp_battery_0 charge: N/A condition: N/A volts: 4.1 min: N/A 
  model: Logitech G903 LIGHTSPEED Wireless Gaming Mouse w/ HERO type: N/A 
  serial: <filter> status: Discharging 
Memory:
  RAM: total: 62.79 GiB used: 8.46 GiB (13.5%) 
  RAM Report: permissions: Unable to run dmidecode. Root privileges required. 
CPU:
  Info: 16-Core model: AMD Ryzen 9 5950X bits: 64 type: MT MCP arch: Zen 3 
  family: 19 (25) model-id: 21 (33) stepping: 0 microcode: A201009 cache: 
  L2: 8 MiB bogomips: 217193 
  Speed: 3883 MHz min/max: 2200/3400 MHz boost: enabled Core speeds (MHz): 
  1: 3883 2: 3853 3: 2196 4: 2194 5: 2196 6: 2195 7: 2196 8: 2196 9: 3909 
  10: 3852 11: 3852 12: 3852 13: 3851 14: 4290 15: 3852 16: 3886 17: 4816 
  18: 2196 19: 2196 20: 2196 21: 2196 22: 2196 23: 2196 24: 3852 25: 2195 
  26: 2196 27: 3970 28: 3852 29: 3852 30: 4816 31: 2195 32: 2194 
  Flags: 3dnowprefetch abm adx aes aperfmperf apic arat avic avx avx2 bmi1 
  bmi2 bpext cat_l3 cdp_l3 clflush clflushopt clwb clzero cmov cmp_legacy 
  constant_tsc cpb cpuid cqm cqm_llc cqm_mbm_local cqm_mbm_total cqm_occup_llc 
  cr8_legacy cx16 cx8 de decodeassists erms extapic extd_apicid f16c 
  flushbyasid fma fpu fsgsbase fsrm fxsr fxsr_opt ht hw_pstate ibpb ibrs ibs 
  invpcid irperf lahf_lm lbrv lm mba mca mce misalignsse mmx mmxext monitor 
  movbe msr mtrr mwaitx nonstop_tsc nopl npt nrip_save nx ospke osvw 
  overflow_recov pae pat pausefilter pclmulqdq pdpe1gb perfctr_core 
  perfctr_llc perfctr_nb pfthreshold pge pku pni popcnt pse pse36 rdpid rdpru 
  rdrand rdseed rdt_a rdtscp rep_good sep sha_ni skinit smap smca smep ssbd 
  sse sse2 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 stibp succor svm svm_lock syscall tce 
  topoext tsc tsc_scale umip v_vmsave_vmload vaes vgif vmcb_clean vme vmmcall 
  vpclmulqdq wbnoinvd wdt xgetbv1 xsave xsavec xsaveerptr xsaveopt xsaves 
  Vulnerabilities: Type: itlb_multihit status: Not affected 
  Type: l1tf status: Not affected 
  Type: mds status: Not affected 
  Type: meltdown status: Not affected 
  Type: spec_store_bypass 
  mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp 
  Type: spectre_v1 
  mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization 
  Type: spectre_v2 mitigation: Full AMD retpoline, IBPB: conditional, IBRS_FW, 
  STIBP: always-on, RSB filling 
  Type: srbds status: Not affected 
  Type: tsx_async_abort status: Not affected 
Graphics:
  Device-1: NVIDIA GA104 [GeForce RTX 3070] vendor: ASUSTeK driver: nvidia 
  v: 460.73.01 alternate: nouveau,nvidia_drm bus-ID: 0a:00.0 
  chip-ID: 10de:2484 class-ID: 0300 
  Device-2: Logitech C922 Pro Stream Webcam type: USB 
  driver: snd-usb-audio,uvcvideo bus-ID: 5-2.4:6 chip-ID: 046d:085c 
  class-ID: 0102 serial: <filter> 
  Display: x11 server: X.Org 1.20.11 compositor: kwin_x11 driver: 
  loaded: nvidia display-ID: :0 screens: 1 
  Screen-1: 0 s-res: 3440x1440 s-dpi: 109 s-size: 802x342mm (31.6x13.5") 
  s-diag: 872mm (34.3") 
  Monitor-1: DP-2 res: 3440x1440 hz: 60 dpi: 109 size: 798x335mm (31.4x13.2") 
  diag: 865mm (34.1") 
  OpenGL: renderer: GeForce RTX 3070/PCIe/SSE2 v: 4.6.0 NVIDIA 460.73.01 
  direct render: Yes 
Audio:
  Device-1: NVIDIA vendor: ASUSTeK driver: snd_hda_intel v: kernel 
  bus-ID: 0a:00.1 chip-ID: 10de:228b class-ID: 0403 
  Device-2: AMD Starship/Matisse HD Audio vendor: ASUSTeK 
  driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 0c:00.4 chip-ID: 1022:1487 
  class-ID: 0403 
  Device-3: Logitech C922 Pro Stream Webcam type: USB 
  driver: snd-usb-audio,uvcvideo bus-ID: 5-2.4:6 chip-ID: 046d:085c 
  class-ID: 0102 serial: <filter> 
  Sound Server-1: ALSA v: k5.10.34-1-MANJARO running: yes 
  Sound Server-2: JACK v: 0.125.0 running: no 
  Sound Server-3: PulseAudio v: 14.2 running: yes 
  Sound Server-4: PipeWire v: 0.3.26 running: yes 
Network:
  Device-1: Intel Wi-Fi 6 AX200 driver: iwlwifi v: kernel bus-ID: 05:00.0 
  chip-ID: 8086:2723 class-ID: 0280 
  IF: wlp5s0 state: down mac: <filter> 
  Device-2: Intel I211 Gigabit Network vendor: ASUSTeK driver: igb v: kernel 
  port: f000 bus-ID: 06:00.0 chip-ID: 8086:1539 class-ID: 0200 
  IF: enp6s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter> 
  IP v4: <filter> type: dynamic noprefixroute scope: global 
  broadcast: <filter> 
  IP v6: <filter> type: noprefixroute scope: link 
  WAN IP: <filter> 
Bluetooth:
  Device-1: Intel AX200 Bluetooth type: USB driver: btusb v: 0.8 bus-ID: 1-5:3 
  chip-ID: 8087:0029 class-ID: e001 
  Report: rfkill ID: hci0 rfk-id: 1 state: up address: see --recommends 
Logical:
  Message: No logical block device data found. 
RAID:
  Message: No RAID data found. 
Drives:
  Local Storage: total: 3.68 TiB used: 292.11 GiB (7.7%) 
  SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required. 
  ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:4 vendor: Samsung model: SSD 980 PRO 2TB 
  size: 1.82 TiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 63.2 Gb/s 
  lanes: 4 rotation: SSD serial: <filter> rev: 2B2QGXA7 temp: 32.9 C 
  scheme: GPT 
  ID-2: /dev/nvme1n1 maj-min: 259:0 vendor: Sabrent model: N/A size: 1.86 TiB 
  block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 
  rotation: SSD serial: <filter> rev: RKT303.4 temp: 28.9 C scheme: GPT 
  Message: No optical or floppy data found. 
Partition:
  ID-1: / raw-size: 1.75 TiB size: 1.72 TiB (98.37%) used: 31.36 GiB (1.8%) 
  fs: ext4 dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:6 label: N/A 
  uuid: 1cbcf1c0-ca88-4f96-a451-7bf5a4213134 
  ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%) 
  used: 296 KiB (0.1%) fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p1 maj-min: 259:5 
  label: NO_LABEL uuid: B1B8-4450 
  ID-3: /run/media/jake/732fc271-7e1f-455e-9866-e2591b0fb06a 
  raw-size: 1.85 TiB size: 1.82 TiB (98.37%) used: 260.76 GiB (14.0%) fs: ext4 
  dev: /dev/nvme1n1p2 maj-min: 259:2 label: N/A 
  uuid: 732fc271-7e1f-455e-9866-e2591b0fb06a 
Swap:
  Kernel: swappiness: 60 (default) cache-pressure: 100 (default) 
  ID-1: swap-1 type: partition size: 69.06 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: -2 
  dev: /dev/nvme0n1p3 maj-min: 259:7 label: N/A 
  uuid: 2478544d-3812-4597-866d-e7e8dafb4ea8 
Unmounted:
  ID-1: /dev/nvme1n1p1 maj-min: 259:1 size: 300 MiB fs: vfat label: NO_LABEL 
  uuid: E9E4-1233 
  ID-2: /dev/nvme1n1p3 maj-min: 259:3 size: 17.15 GiB fs: swap label: N/A 
  uuid: 7a48a784-0f3b-4f4b-9b05-a5eb87de4209 
USB:
  Hub-1: 1-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 6 rev: 2.0 
  speed: 480 Mb/s chip-ID: 1d6b:0002 class-ID: 0900 
  Device-1: 1-3:2 info: NZXT USB Device type: HID driver: hid-generic,usbhid 
  interfaces: 1 rev: 2.0 speed: 12 Mb/s power: 100mA chip-ID: 1e71:2007 
  class-ID: 0300 serial: <filter> 
  Device-2: 1-5:3 info: Intel AX200 Bluetooth type: Bluetooth driver: btusb 
  interfaces: 2 rev: 2.0 speed: 12 Mb/s power: 100mA chip-ID: 8087:0029 
  class-ID: e001 
  Device-3: 1-6:4 info: ASUSTek AURA LED Controller type: HID 
  driver: hid-generic,usbhid interfaces: 2 rev: 2.0 speed: 12 Mb/s power: 16mA 
  chip-ID: 0b05:18f3 class-ID: 0300 serial: <filter> 
  Hub-2: 2-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 4 rev: 3.1 speed: 10 Gb/s 
  chip-ID: 1d6b:0003 class-ID: 0900 
  Hub-3: 3-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 6 rev: 2.0 
  speed: 480 Mb/s chip-ID: 1d6b:0002 class-ID: 0900 
  Hub-4: 4-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 4 rev: 3.1 speed: 10 Gb/s 
  chip-ID: 1d6b:0003 class-ID: 0900 
  Hub-5: 5-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 4 rev: 2.0 
  speed: 480 Mb/s chip-ID: 1d6b:0002 class-ID: 0900 
  Hub-6: 5-2:2 info: Terminus Hub ports: 4 rev: 2.0 speed: 480 Mb/s 
  power: 100mA chip-ID: 1a40:0101 class-ID: 0900 
  Device-1: 5-2.1:3 info: ZSA Labs ErgoDox EZ Glow type: Keyboard,HID 
  driver: hid-generic,usbhid interfaces: 2 rev: 1.1 speed: 12 Mb/s 
  power: 500mA chip-ID: 3297:4976 class-ID: 0300 
  Device-2: 5-2.2:4 info: Logitech USB Receiver type: Keyboard,Mouse,HID 
  driver: logitech-djreceiver,usbhid interfaces: 3 rev: 2.0 speed: 12 Mb/s 
  power: 98mA chip-ID: 046d:c539 class-ID: 0300 
  Device-3: 5-2.3:5 info: Logitech PowerPlay Wireless Charging System 
  type: Keyboard,Mouse,HID driver: logitech-djreceiver,usbhid interfaces: 3 
  rev: 2.0 speed: 12 Mb/s power: 498mA chip-ID: 046d:c53a class-ID: 0300 
  Device-4: 5-2.4:6 info: Logitech C922 Pro Stream Webcam type: Video,Audio 
  driver: snd-usb-audio,uvcvideo interfaces: 4 rev: 2.0 speed: 480 Mb/s 
  power: 500mA chip-ID: 046d:085c class-ID: 0102 serial: <filter> 
  Hub-7: 6-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 4 rev: 3.1 speed: 10 Gb/s 
  chip-ID: 1d6b:0003 class-ID: 0900 
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 62.1 C mobo: 0 C gpu: nvidia temp: 74 C 
  Fan Speeds (RPM): N/A gpu: nvidia fan: 91% 
Info:
  Processes: 495 Uptime: 1h 20m wakeups: 3 Init: systemd v: 247 
  tool: systemctl Compilers: gcc: 10.2.0 Packages: pacman: 1221 lib: 345 
  flatpak: 0 Shell: Bash v: 5.1.4 running-in: konsole inxi: 3.3.04 

smbclient: Can't load /etc/samba/smb.conf - run testparm to debug it
Anonymous login successful

        Sharename       Type      Comment
        ---------       ----      -------
        appdata         Disk      application data
        backups         Disk      random things i need to save
        cloud_backups   Disk      important docs. backup to g-drive. don't exceed 10GB
        media           Disk      root directory for all media
        misc            Disk      other things that don't go anywhere else
        music           Disk      high quality audio files and backups
        music_production Disk      assets for music making
        photos          Disk      
        IPC$            IPC       IPC Service (Media server)
SMB1 disabled -- no workgroup available

You never configured the Samba client and a while ago SMB1 got disabled because of some serious security issues.

So create a config file and add to the [global] section client min protocol = NT1 if and only if you cannot upgrade your NAS to SMB2.

OR

Upgrade your NAS ASAP and if it would be advertising its shares to the Internet turn that off right now before you do anything else!!! ¹

After the upgrade, set your NAS to use SMB2 or better: SMB3!

Note 1: Yup, even if you have passwords set because that’s the issue: passwords can be circumvented!

:scream:

Ty so much Fabby! Investigating this now w/ my NAS OS.

1 Like

Fix:
Turns out you don’t connect to your SMB share in Dolphin - you have to configure it via Manjaro’s system configuration.

Go to System Settings → Network → Settings → Windows Shares, and enter your Username/PS.

This solved my issue. I do admit, if you have multiple SMB shares with different credentials I don’t know what you’d do. But assuming you have one, the above works.

1 Like

This topic was automatically closed 2 days after the last reply. New replies are no longer allowed.