Right click Menu and windows opening positions issues

Hello guys,
I’m having an issue with my installation, I think it’s because I recentely changed my monitor’s configuration.

The problem is that on my MAIN monitor the menu that pops when you right click on a desktop icon is opened half a monitor away from the icon. If I click on the desktop itself the position in right. On my secondary monitor the position is always right.
I’m having issues forcing windows to appear where I want them, for example I have a java application that no matter what setting I give in kwin it’s always opened on my secondary monitor.
Sometimes Firefox is opened maxed on my secondary monitor, sometimes it’s opened maxed (as it should be) on my main but is shown not maxed, meaning I have to double click where the title bar is supposed to be to make it small and then big (or right click the icon on the mneù and make it big).

I googled and found a lot on the topic and I’ve tried:
1)rearranging the monitors in the config
2)changing the start panels
3)creating a new user
4)installed wayland
but nothing worked. I booted the live version of xfce and it works as expected so I suppose it’s a kde issue.

These are my specs:
Bios splash screen appears on my main monitor.

Operating System: Manjaro Linux
KDE Plasma Version: 5.21.5
KDE Frameworks Version: 5.82.0
Qt Version: 5.15.2
Kernel Version: 5.12.2-1-MANJARO
OS Type: 64-bit
Graphics Platform: X11
Processors: 12 × AMD Ryzen 5 1600 Six-Core Processor
Memory: 15.6 GiB of RAM
Graphics Processor: Radeon RX 580 Series

This is my xrandr output (minus the unused resolutions)
`
Screen 0: minimum 320 x 200, current 3000 x 1920, maximum 16384 x 16384
DisplayPort-0 connected primary 1920x1080+1080+420 (normal left inverted right x axis y axis) 598mm x 336mm
1920x1080 60.00 + 74.97* 50.00 59.94

DisplayPort-1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DisplayPort-2 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
HDMI-A-0 connected 1080x1920+0+0 right (normal left inverted right x axis y axis) 598mm x 336mm
1920x1080 60.00 + 74.97* 50.00 59.94

DVI-D-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)

`

And finally, this is what I see:
The root password prompt is for radeon profile gui.


Any ideas on how to fix this?