PC won't wake from hibernate/resume sometimes

Please bear with me if this has been discussed already, but my AMD Ryzen PC won’t resume from hibernate from time to time. Usually, it works: Pressing the power button send the machine to hibernation, using any input or pressing that button again wakes it up.

Sometimes that won’t work. The machine would become completely unresponsive. The fan is turning at high speed, pressing the power button doesn’t do anything. Only thing I can do then is to press and hold power for a few seconds, turn off the machine.

I’m not even sure how to debug that. Any ideas?

Regards

Christian

System:
  Kernel: 5.16.14-1-MANJARO arch: x86_64 bits: 64 Desktop: GNOME v: 41.4
    Distro: Manjaro Linux
Machine:
  Type: Mini-pc Mobo: AZW model: GTR v: V01 serial: <superuser required>
    UEFI: American Megatrends LLC. v: GTR_V1.19_P4C5M43 date: 12/12/2012
CPU:
  Info: 8-core model: AMD Ryzen 9 5900HX with Radeon Graphics bits: 64
    type: MT MCP cache: L2: 4 MiB
  Speed (MHz): avg: 1346 min/max: 1200/4679 cores: 1: 1244 2: 1487 3: 2112
    4: 1337 5: 1195 6: 1196 7: 1196 8: 1197 9: 1196 10: 1452 11: 1946 12: 1196
    13: 1198 14: 1195 15: 1197 16: 1196
Graphics:
  Device-1: AMD Cezanne driver: amdgpu v: kernel
  Device-2: Logitech HD Webcam C615 type: USB
    driver: snd-usb-audio,uvcvideo
  Display: x11 server: X.org v: 1.21.1.3 with: Xwayland v: 22.1.0 driver:
    X: loaded: amdgpu unloaded: modesetting,radeon gpu: amdgpu
    resolution: 1920x1080~60Hz
  OpenGL: renderer: AMD RENOIR (DRM 3.44.0 5.16.14-1-MANJARO LLVM 13.0.1)
    v: 4.6 Mesa 21.3.7
Audio:
  Device-1: AMD Renoir Radeon High Definition Audio driver: snd_hda_intel
  Device-2: AMD ACP/ACP3X/ACP6x Audio Coprocessor driver: N/A
  Device-3: AMD Family 17h/19h HD Audio driver: snd_hda_intel
  Device-4: Logitech HD Webcam C615 type: USB
    driver: snd-usb-audio,uvcvideo
  Device-5: Plantronics Plantronics Blackwire 3225 Series type: USB
    driver: plantronics,snd-usb-audio,usbhid
  Device-6: Focusrite-Novation Scarlett Solo (3rd Gen.) type: USB
    driver: snd-usb-audio
  Sound Server-1: ALSA v: k5.16.14-1-MANJARO running: yes
  Sound Server-2: PipeWire v: 0.3.48 running: yes
Network:
  Device-1: Realtek RTL8125 2.5GbE driver: r8169
  IF: eno1 state: up speed: 2500 Mbps duplex: full mac: <filter>
  Device-2: Realtek RTL8125 2.5GbE driver: r8169
  IF: enp2s0 state: down mac: <filter>
  Device-3: MEDIATEK driver: N/A
  IF-ID-1: docker0 state: down mac: <filter>
  IF-ID-2: virbr0 state: down mac: <filter>
Bluetooth:
  Device-1: MediaTek Wireless_Device type: USB driver: btusb
  Report: rfkill ID: hci0 state: up address: see --recommends
Drives:
  Local Storage: total: 2.73 TiB used: 557.62 GiB (20.0%)
  ID-1: /dev/nvme0n1 vendor: Samsung model: SSD 970 EVO Plus 1TB
    size: 931.51 GiB
  ID-2: /dev/sda vendor: SanDisk model: SDSSDH3 2T00 size: 1.82 TiB
Partition:
  ID-1: / size: 922.42 GiB used: 274.81 GiB (29.8%) fs: btrfs
    dev: /dev/nvme0n1p2
  ID-2: /boot/efi size: 299.4 MiB used: 568 KiB (0.2%) fs: vfat
    dev: /dev/nvme0n1p1
  ID-3: /home size: 922.42 GiB used: 274.81 GiB (29.8%) fs: btrfs
    dev: /dev/nvme0n1p2
  ID-4: /var/log size: 922.42 GiB used: 274.81 GiB (29.8%) fs: btrfs
    dev: /dev/nvme0n1p2
Swap:
  ID-1: swap-1 type: partition size: 8.8 GiB used: 0 KiB (0.0%)
    dev: /dev/nvme0n1p3
Sensors:
  System Temperatures: cpu: N/A mobo: N/A gpu: amdgpu temp: 34.0 C
  Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
  Processes: 439 Uptime: 40m Memory: 62.27 GiB used: 3.36 GiB (5.4%)
  Shell: Zsh inxi: 3.3.15