Manjaro32 Testing kernel 5.4 will not start

Kernel 5.4.5-0 gets as far as 'loading initial ramdisk', then the wifi led comes on and nothing else happens.

This laptop will start with archlinux32 using kernel 5.4.2-arch1-1.0. (architecture pentium4)

inxi -Fxxxxz

[keith@Laptop1 ~]$ inxi -Fxxxxz
System: Host: Laptop1 Kernel: 4.19.90-1-MANJARO i686 bits: 32 compiler: gcc v: 9.2.0 Desktop: Xfce 4.14.1
tk: Gtk 3.24.8 info: xfce4-panel wm: xfwm4 dm: LightDM 1.30.0 Distro: Manjaro Linux
Machine: Type: Laptop System: Acer product: Aspire 5610 v: V3.60 serial: Chassis: type: 10 serial:
Mobo: Acer model: Grapevine serial: BIOS: Acer v: 3.60 date: 08/12/2008
Battery: ID-1: BAT1 charge: 484.4 Wh condition: 484.4/44.4 Wh (1091%) volts: 12.1/11.1 model: SONY GC86503SY90
type: Li-ion serial: N/A status: Full
CPU: Topology: Dual Core model: Intel T2050 bits: 32 type: MCP arch: M Yonah rev: 8 L2 cache: 2048 KiB
flags: nx pae sse sse2 sse3 bogomips: 6387
Speed: 798 MHz min/max: 800/1600 MHz Core speeds (MHz): 1: 798 2: 816
Graphics: Device-1: Intel Mobile 945GM/GMS 943/940GML Express Integrated Graphics vendor: Acer Incorporated ALI
driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:27a2
Display: x11 server: X.org 1.20.6 driver: intel unloaded: modesetting alternate: fbdev,vesa
resolution:
OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel 945GM x86/MMX/SSE2 v: 1.4 Mesa 19.3.0 direct render: Yes
Audio: Device-1: Intel NM10/ICH7 Family High Definition Audio vendor: Acer Incorporated ALI driver: snd_hda_intel
v: kernel bus ID: 00:1b.0 chip ID: 8086:27d8
Sound Server: ALSA v: k4.19.90-1-MANJARO
Network: Device-1: Intel PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network driver: iwl3945 v: in-tree:ds port: 5420 bus ID: 05:00.0
chip ID: 8086:4222
IF: wlp5s0 state: up mac:
Device-2: Broadcom and subsidiaries BCM4401-B0 100Base-TX vendor: Acer Incorporated ALI driver: b44 v: 2.0
port: 5420 bus ID: 06:01.0 chip ID: 14e4:170c
IF-ID-1: eth0 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac:
Drives: Local Storage: total: 74.53 GiB used: 52.58 GiB (70.6%)
ID-1: /dev/sda vendor: Hitachi model: HTS541680J9SA00 size: 74.53 GiB speed: serial:
rev: C70P scheme: GPT
Partition: ID-1: / size: 9.62 GiB used: 8.50 GiB (88.4%) fs: ext4 dev: /dev/sda2
ID-2: /home size: 51.80 GiB used: 44.00 GiB (84.9%) fs: ext4 dev: /dev/sda4
ID-3: swap-1 size: 1.97 GiB used: 83.2 MiB (4.1%) fs: swap dev: /dev/sda5
Sensors: System Temperatures: cpu: 43.0 C mobo: N/A
Fan Speeds (RPM): N/A
Info: Processes: 134 Uptime: 12m Memory: 920.9 MiB used: 476.5 MiB (51.7%) Init: systemd v: 244 Compilers: gcc: 9.2.0
Shell: bash v: 5.0.11 running in: xfce4-terminal inxi: 3.0.37
[keith@Laptop1 ~]$

[edit 1] Since we had problems with the 4.19 kernel when the scheduler was set to 'bqf', I have tried starting the 5.4.5 kernel with 'elevator=' set to cfq and also with it set to none but still with no success.

[edit 2 - 2019-12-28] Updated to kernel 5.4.6-2 but unfortunately it still will not start.

Have upgraded to kernel 5.4.10-1 and the system now boots.

Thank you.

1 Like

This topic was automatically closed 90 days after the last reply. New replies are no longer allowed.

Forum kindly sponsored by