Manjaro freezes, apps not responding, icons go white

Hello,

Since I installed Manjado xfce sometimes it just freezes. If I am at full-screen, I can not even exit the app. When I’m browsing on Firefox and try to open the start menu all icons go white and the apps freeze. The mouse can be still moved for a little while before also stopping.

I’m currently on linux515 and tried to go up and down the different kernel versions, but did nothing to prevent the error.

If I check the journalctl the last lines are of no use, and I cant see to find the culprit of the error

nov 29 22:37:04 ireneTorre rtkit-daemon[1247]: Supervising 14 threads of 7 processes of 1 users.
nov 29 22:40:45 ireneTorre NetworkManager[520]: [1669758045.2436] device (wlo1): set-hw-addr: set MAC address to C2:A5:C9:39:BF:B4 (scanning)
nov 29 22:40:45 ireneTorre NetworkManager[520]: [1669758045.2650] device (wlo1): supplicant interface state: inactive → disconnected
nov 29 22:40:45 ireneTorre NetworkManager[520]: [1669758045.2651] device (p2p-dev-wlo1): supplicant management interface state: inactive → disconnected
nov 29 22:40:45 ireneTorre NetworkManager[520]: [1669758045.2704] device (wlo1): supplicant interface state: disconnected → inactive
nov 29 22:40:45 ireneTorre NetworkManager[520]: [1669758045.2705] device (p2p-dev-wlo1): supplicant management interface state: disconnected → inactive
nov 29 22:41:54 ireneTorre rtkit-daemon[1247]: Supervising 14 threads of 7 processes of 1 users.
nov 29 22:41:54 ireneTorre rtkit-daemon[1247]: Supervising 14 threads of 7 processes of 1 users.
nov 29 22:44:58 ireneTorre rtkit-daemon[1247]: Supervising 14 threads of 7 processes of 1 users.
nov 29 22:44:58 ireneTorre rtkit-daemon[1247]: Supervising 14 threads of 7 processes of 1 users.

If I add the priority=3 flag i get

nov 29 21:45:32 ireneTorre kernel: Spectre V2 : WARNING: Unprivileged eBPF is enabled with eIBRS on, data leaks possible via Spectre v2 BHB attacks!
nov 29 21:45:38 ireneTorre kernel: [drm:amdgpu_dm_init.isra.0.cold [amdgpu]] ERROR Failed to register vline0 irq 30!
nov 29 21:45:41 ireneTorre systemd-udevd[421]: event19: Failed to call EVIOCSKEYCODE with scan code 0x7c, and key code 190: Invalid argument
nov 29 21:45:42 ireneTorre bluetoothd[1121]: src/plugin.c:plugin_init() Failed to init vcp plugin
nov 29 21:45:42 ireneTorre bluetoothd[1121]: src/plugin.c:plugin_init() Failed to init mcp plugin
nov 29 21:45:42 ireneTorre bluetoothd[1121]: src/plugin.c:plugin_init() Failed to init bap plugin
nov 29 21:45:43 ireneTorre lightdm[1135]: gkr-pam: couldn’t unlock the login keyring.
nov 29 22:24:32 ireneTorre pulseaudio[1246]: ALSA nos despertó para escribir nuevos datos al dispositivo, pero en realidad no había nada para escribir.
nov 29 22:24:32 ireneTorre pulseaudio[1246]: Probablemente sea un error en el controlador ALSA ‘snd_usb_audio’. Por favor, reporte este problema a los desarrolladores de ALSA.
nov 29 22:24:32 ireneTorre pulseaudio[1246]: Nos despertaron con POLLOUT activado, sin embargo, la llamada a snd_pcm_avail() devolvió 0 u otro valor < min_avail.

But the crash happens way later than that around 22:50… I have no idea what to look at or check, any advice is welcome. I’m not an expert on Manjaro but will try to provide any information that is needed.

Thanks in advance to whoever took the time to read it :smiley:

share the output of inxi -Fazy. when did you install manjaro and did this start happening after a recent update?

Thnx for the reply.

It started as soon the install ocurred. I format and did a clean install a few times. I thought it was a disk error but after checking it seemed fine.

System:
Kernel: 5.15.78-1-MANJARO arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 12.2.0
parameters: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-5.15-x86_64
root=UUID=e25316e2-0a19-4b42-8a3e-4ef89a6384d3 rw quiet apparmor=1
security=apparmor udev.log_priority=3
Desktop: Xfce v: 4.16.1 tk: Gtk v: 3.24.34 info: xfce4-panel wm: xfwm
v: 4.16.1 vt: 7 dm: LightDM v: 1.32.0 Distro: Manjaro Linux base: Arch Linux
Machine:
Type: Desktop System: ASUS product: N/A v: N/A serial:
Mobo: ASUSTeK model: TUF GAMING B660M-PLUS WIFI D4 v: Rev 1.xx
serial: UEFI-[Legacy]: American Megatrends v: 0418
date: 10/12/2021
CPU:
Info: model: 12th Gen Intel Core i5-12600 bits: 64 type: MT MCP
arch: Alder Lake gen: core 12 level: v3 note: check built: 2021+
process: Intel 7 (10nm ESF) family: 6 model-id: 0x97 (151) stepping: 5
microcode: 0x26
Topology: cpus: 1x cores: 6 tpc: 2 threads: 12 smt: enabled cache:
L1: 480 KiB desc: d-6x48 KiB; i-6x32 KiB L2: 7.5 MiB desc: 6x1.2 MiB
L3: 18 MiB desc: 1x18 MiB
Speed (MHz): avg: 1065 high: 1225 min/max: 800/6100 scaling:
driver: intel_pstate governor: powersave cores: 1: 1086 2: 1095 3: 995
4: 1071 5: 1053 6: 1013 7: 991 8: 1098 9: 1107 10: 1225 11: 1006 12: 1045
bogomips: 79284
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
Vulnerabilities:
Type: itlb_multihit status: Not affected
Type: l1tf status: Not affected
Type: mds status: Not affected
Type: meltdown status: Not affected
Type: mmio_stale_data status: Not affected
Type: retbleed status: Not affected
Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via
prctl and seccomp
Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer
sanitization
Type: spectre_v2 status: Vulnerable: eIBRS with unprivileged eBPF
Type: srbds status: Not affected
Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
Device-1: AMD Navi 24 [Radeon RX 6400/6500 XT/6500M] vendor: Sapphire PULSE
driver: amdgpu v: kernel arch: RDNA-2 code: Navi-2x process: TSMC n7 (7nm)
built: 2020-22 pcie: gen: 4 speed: 16 GT/s lanes: 16 ports:
active: HDMI-A-1 empty: DP-1 bus-ID: 06:00.0 chip-ID: 1002:743f
class-ID: 0300
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.4 compositor: xfwm v: 4.16.1 driver: X:
loaded: amdgpu unloaded: modesetting,radeon alternate: fbdev,vesa
dri: radeonsi gpu: amdgpu display-ID: :0.0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 1360x768 s-dpi: 96 s-size: 359x203mm (14.13x7.99")
s-diag: 412mm (16.24")
Monitor-1: HDMI-A-1 mapped: HDMI-A-0 model: LG (GoldStar) TV
serial: built: 2017 res: 1360x768 hz: 60 dpi: 22 gamma: 1.2
size: 1600x900mm (62.99x35.43") diag: 1836mm (72.3") ratio: 16:9 modes:
max: 1360x768 min: 720x400
API: OpenGL v: 4.6 Mesa 22.2.4 renderer: AMD Radeon RX 6500 XT (navi24
LLVM 14.0.6 DRM 3.42 5.15.78-1-MANJARO) direct render: Yes
Audio:
Device-1: Intel Alder Lake-S HD Audio vendor: ASUSTeK driver: snd_hda_intel
bus-ID: 1-11:6 v: kernel chip-ID: 0c76:1617 bus-ID: 00:1f.3
chip-ID: 8086:7ad0 class-ID: 0300 serial: class-ID: 0403
Device-2: AMD Navi 21/23 HDMI/DP Audio driver: snd_hda_intel v: kernel
pcie: gen: 4 speed: 16 GT/s lanes: 16 bus-ID: 06:00.1 chip-ID: 1002:ab28
class-ID: 0403
Device-3: JMTek LLC. USB PnP Audio Device type: USB
driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid
Sound API: ALSA v: k5.15.78-1-MANJARO running: yes
Sound Server-1: JACK v: 1.9.21 running: no
Sound Server-2: PulseAudio v: 16.1 running: yes
Sound Server-3: PipeWire v: 0.3.61 running: yes
Network:
Device-1: Intel Alder Lake-S PCH CNVi WiFi driver: iwlwifi v: kernel
bus-ID: 00:14.3 chip-ID: 8086:7af0 class-ID: 0280
IF: wlo1 state: down mac:
Device-2: Realtek RTL8125 2.5GbE vendor: ASUSTeK driver: r8169 v: kernel
pcie: gen: 2 speed: 5 GT/s lanes: 1 port: 4000 bus-ID: 03:00.0
chip-ID: 10ec:8125 class-ID: 0200
IF: enp3s0 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac:
Bluetooth:
Device-1: Intel AX201 Bluetooth type: USB driver: btusb v: 0.8 bus-ID: 1-14:8
chip-ID: 8087:0026 class-ID: e001
Report: rfkill ID: hci0 rfk-id: 1 state: up address: see --recommends
RAID:
Hardware-1: Intel Volume Management Device NVMe RAID Controller driver: vmd
v: 0.6 port: N/A bus-ID: 00:0e.0 chip-ID: 8086:467f rev: class-ID: 0104
Drives:
Local Storage: total: 447.13 GiB used: 100.61 GiB (22.5%)
SMART Message: Required tool smartctl not installed. Check --recommends
ID-1: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: SanDisk model: EMTEC X150 480GB
size: 447.13 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
type: SSD serial: rev: 61.5 scheme: MBR
Partition:
ID-1: / raw-size: 447.13 GiB size: 439.04 GiB (98.19%)
used: 100.61 GiB (22.9%) fs: ext4 dev: /dev/sda1 maj-min: 8:1
Swap:
Alert: No swap data was found.
Sensors:
System Temperatures: cpu: 42.0 C mobo: N/A gpu: amdgpu temp: 50.0 C
mem: 50.0 C
Fan Speeds (RPM): N/A gpu: amdgpu fan: 0
Info:
Processes: 321 Uptime: 1h 47m wakeups: 0 Memory: 7.58 GiB used: 5 GiB (66.0%)
Init: systemd v: 251 default: graphical tool: systemctl Compilers:
gcc: 12.2.0 clang: 14.0.6 Packages: pm: pacman pkgs: 1243 libs: 345
tools: pamac,yay pm: flatpak pkgs: 0 Shell: Bash v: 5.1.16
running-in: xfce4-terminal inxi: 3.3.24

consider creating a swapfile. see Swap - Manjaro.

Will try it. Thanks for pointing a direction. Will create it and update the post if happens again (or doesn’t)

It didn’t work. I had it idle for a while but it crashed again. I managed to get a few pics with the mobile, maybe will light someone a bit