Manjaro Doesn't Boot/Freezes When External Monitor is Connected

Hi folks,

I can’t seem to find an answer to this issue, but I’m fairly sure I’m not the only one. If I reboot my machine with my external monitor connected, my machine freezes on the Manjaro EFI bootloader screen. The keyboard is unresponsive and the countdown timer on the bootloader display at the bottom is stuck on 5 seconds. This happens regardless of what Manjaro DE I choose. In fact, I have a separate boot of Zorin OS too and the same thing happens.

I’m fairly sure it has something to do with the video card driver. There doesn’t seem to be any proprietary drivers available as far as I can tell and I’m not sure how I can change to a different driver. FYI - I do have a USB-C adapter plugged in with 4 USB ports and an HDMI port because my laptop doesn’t have one built in. This works fine on Windows so I’m sure that’s not the issue. Any help here would be greatly appreciated. Thank you!

System:
  Kernel: 5.15.12-1-MANJARO x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 11.1.0
    parameters: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-5.15-x86_64
    root=UUID=5c7e6414-c04a-474b-8dcc-d95acc04d8dd rw quiet apparmor=1
    security=apparmor udev.log_priority=3
  Desktop: KDE Plasma 5.23.4 tk: Qt 5.15.2 wm: kwin_x11 vt: 1 dm: SDDM
    Distro: Manjaro Linux base: Arch Linux
Machine:
  Type: Convertible System: HP product: HP Spectre x360 Convertible 13-aw0xxx
    v: N/A serial: <superuser required> Chassis: type: 31
    serial: <superuser required>
  Mobo: HP model: 86F9 v: 87.74 serial: <superuser required> UEFI: AMI
    v: F.28 date: 03/04/2021
Battery:
  ID-1: BAT0 charge: 60.0 Wh (100.0%) condition: 60.0/60.8 Wh (98.7%)
    volts: 17.3 min: 15.4 model: HP Primary type: Li-ion serial: <filter>
    status: Full cycles: 13
  Device-1: hid-0018:04F3:29F9.0001-battery model: ELAN2514:00 04F3:29F9
    serial: N/A charge: N/A status: N/A
  Device-2: sony_controller_battery_84:17:66:83:74:b6 model: N/A serial: N/A
    charge: N/A status: Full
Memory:
  RAM: total: 7.45 GiB used: 3.71 GiB (49.9%)
  RAM Report:
    permissions: Unable to run dmidecode. Root privileges required.
CPU:
  Info: model: Intel Core i5-1035G4 bits: 64 type: MT MCP arch: Ice Lake
    family: 6 model-id: 0x7E (126) stepping: 5 microcode: 0xA6
  Topology: cpus: 1x cores: 4 tpc: 2 threads: 8 smt: enabled cache:
    L1: 320 KiB desc: d-4x48 KiB; i-4x32 KiB L2: 2 MiB desc: 4x512 KiB L3: 6 MiB
    desc: 1x6 MiB
  Speed (MHz): avg: 1300 high: 1301 min/max: 400/3700 scaling:
    driver: intel_pstate governor: powersave cores: 1: 1301 2: 1300 3: 1300
    4: 1301 5: 1301 6: 1300 7: 1301 8: 1300 bogomips: 23968
  Flags: 3dnowprefetch abm acpi adx aes aperfmperf apic arat
    arch_capabilities arch_perfmon art avx avx2 avx512_bitalg avx512_vbmi2
    avx512_vnni avx512_vpopcntdq avx512bw avx512cd avx512dq avx512f avx512ifma
    avx512vbmi avx512vl bmi1 bmi2 bts clflush clflushopt cmov constant_tsc
    cpuid cpuid_fault cx16 cx8 de ds_cpl dtes64 dtherm dts epb ept ept_ad erms
    est f16c flexpriority flush_l1d fma fpu fsgsbase fsrm fxsr gfni ht hwp
    hwp_act_window hwp_epp hwp_notify hwp_pkg_req ibpb ibrs ibrs_enhanced ida
    intel_pt invpcid invpcid_single lahf_lm lm mca mce md_clear mmx monitor
    movbe msr mtrr nonstop_tsc nopl nx ospke pae pat pbe pcid pclmulqdq pdcm
    pdpe1gb pebs pge pku pln pni popcnt pse pse36 pts rdpid rdrand rdseed
    rdtscp rep_good sdbg sep sha_ni smap smep split_lock_detect ss ssbd sse
    sse2 sse4_1 sse4_2 ssse3 stibp syscall tm tm2 tpr_shadow tsc tsc_adjust
    tsc_deadline_timer tsc_known_freq umip vaes vme vmx vnmi vpclmulqdq vpid
    x2apic xgetbv1 xsave xsavec xsaveopt xsaves xtopology xtpr
  Vulnerabilities:
  Type: itlb_multihit status: KVM: VMX disabled
  Type: l1tf status: Not affected
  Type: mds status: Not affected
  Type: meltdown status: Not affected
  Type: spec_store_bypass
    mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp
  Type: spectre_v1
    mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
  Type: spectre_v2 mitigation: Enhanced IBRS, IBPB: conditional, RSB filling
  Type: srbds status: Not affected
  Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
  Device-1: Intel Iris Plus Graphics G4 vendor: Hewlett-Packard driver: i915
    v: kernel bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:8a5a class-ID: 0300
  Device-2: Chicony HP True Vision HD Camera type: USB driver: uvcvideo
    bus-ID: 3-5:3 chip-ID: 04f2:b6a4 class-ID: 0e02 serial: <filter>
  Display: x11 server: X.org 1.21.1.2 compositor: kwin_x11 driver:
    loaded: modesetting alternate: fbdev,vesa resolution: <missing: xdpyinfo>
  Message: Unable to show advanced data. Required tool glxinfo missing.
Audio:
  Device-1: Intel Ice Lake-LP Smart Sound Audio vendor: Hewlett-Packard
    driver: sof-audio-pci-intel-icl
    alternate: snd_hda_intel,snd_sof_pci_intel_icl bus-ID: 00:1f.3
    chip-ID: 8086:34c8 class-ID: 0401
  Sound Server-1: ALSA v: k5.15.12-1-MANJARO running: yes
  Sound Server-2: JACK v: 1.9.19 running: no
  Sound Server-3: PulseAudio v: 15.0 running: yes
  Sound Server-4: PipeWire v: 0.3.42 running: yes
Network:
  Device-1: Intel Ice Lake-LP PCH CNVi WiFi driver: iwlwifi v: kernel
    bus-ID: 00:14.3 chip-ID: 8086:34f0 class-ID: 0280
  IF: wlo1 state: up mac: <filter>
  IP v4: <filter> type: dynamic noprefixroute scope: global
    broadcast: <filter>
  IP v6: <filter> type: dynamic noprefixroute scope: global
  IP v6: <filter> type: noprefixroute scope: link
  WAN IP: <filter>
Bluetooth:
  Device-1: Intel AX201 Bluetooth type: USB driver: btusb v: 0.8
    bus-ID: 3-10:7 chip-ID: 8087:0026 class-ID: e001
  Report: rfkill ID: hci0 rfk-id: 1 state: up address: see --recommends
Logical:
  Message: No logical block device data found.
RAID:
  Hardware-1: Intel 82801 Mobile SATA Controller [RAID mode] driver: ahci
    v: 3.0 port: 3060 bus-ID: 00:17.0 chip-ID: 8086:282a rev: N/A class-ID: 0104
Drives:
  Local Storage: total: 465.76 GiB used: 48.69 GiB (10.5%)
  SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
  ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: Western Digital
    model: WD Blue SN570 500GB size: 465.76 GiB block-size: physical: 512 B
    logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 type: SSD serial: <filter>
    rev: 234100WD temp: 34.9 C scheme: GPT
  Message: No optical or floppy data found.
Partition:
  ID-1: / raw-size: 120.86 GiB size: 118.4 GiB (97.97%)
    used: 14.78 GiB (12.5%) fs: ext4 dev: /dev/nvme0n1p6 maj-min: 259:6
    label: N/A uuid: 5c7e6414-c04a-474b-8dcc-d95acc04d8dd
  ID-2: /boot/efi raw-size: 100 MiB size: 96 MiB (96.00%)
    used: 31.5 MiB (32.8%) fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p1 maj-min: 259:1
    label: N/A uuid: E40C-7643
  ID-3: /run/timeshift/backup raw-size: 97.66 GiB size: 95.12 GiB (97.41%)
    used: 33.88 GiB (35.6%) fs: ext4 dev: /dev/nvme0n1p5 maj-min: 259:5
    label: N/A uuid: ffa3e941-d94c-40f3-a409-43d7e9e4f157
Swap:
  Alert: No swap data was found.
Unmounted:
  ID-1: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2 size: 16 MiB fs: <superuser required>
    label: N/A uuid: N/A
  ID-2: /dev/nvme0n1p3 maj-min: 259:3 size: 246.53 GiB fs: ntfs label: N/A
    uuid: E2B8B43EB8B41351
  ID-3: /dev/nvme0n1p4 maj-min: 259:4 size: 611 MiB fs: ntfs label: N/A
    uuid: E430B86C30B846F8
USB:
  Hub-1: 1-0:1 info: Hi-speed hub with single TT ports: 1 rev: 2.0
    speed: 480 Mb/s chip-ID: 1d6b:0002 class-ID: 0900
  Hub-2: 2-0:1 info: Super-speed hub ports: 4 rev: 3.1 speed: 10 Gb/s
    chip-ID: 1d6b:0003 class-ID: 0900
  Hub-3: 2-1:2 info: Genesys Logic Hub ports: 4 rev: 3.2 speed: 5 Gb/s
    chip-ID: 05e3:0626 class-ID: 0900
  Hub-4: 3-0:1 info: Hi-speed hub with single TT ports: 12 rev: 2.0
    speed: 480 Mb/s chip-ID: 1d6b:0002 class-ID: 0900
  Hub-5: 3-2:2 info: Genesys Logic Hub ports: 4 rev: 2.1 speed: 480 Mb/s
    power: 100mA chip-ID: 05e3:0610 class-ID: 0900
  Device-1: 3-2.2:4 info: Sony DualShock 4 [CUH-ZCT1x] type: HID
    driver: sony,usbhid interfaces: 1 rev: 2.0 speed: 12 Mb/s power: 500mA
    chip-ID: 054c:05c4 class-ID: 0300
  Hub-6: 3-2.3:77 info: Terminus Hub ports: 4 rev: 2.0 speed: 480 Mb/s
    power: 100mA chip-ID: 1a40:0101 class-ID: 0900
  Device-1: 3-2.3.1:78 info: Areson Corp 2.4G Receiver type: Keyboard,Mouse
    driver: hid-generic,usbhid interfaces: 2 rev: 1.1 speed: 12 Mb/s
    power: 100mA chip-ID: 25a7:fa23 class-ID: 0301
  Device-2: 3-2.3.2:79 info: Microdia Redragon Mitra RGB Keyboard
    type: Keyboard,Mouse driver: hid-generic,usbhid interfaces: 2 rev: 2.0
    speed: 12 Mb/s power: 400mA chip-ID: 0c45:5004 class-ID: 0301
  Hub-7: 3-2.4:6 info: Terminus Hub ports: 4 rev: 2.0 speed: 480 Mb/s
    power: 100mA chip-ID: 1a40:0101 class-ID: 0900
  Device-1: 3-2.4.1:8 info: Realtek BillBoard Device type: Billboard
    driver: N/A interfaces: 1 rev: 2.1 speed: 12 Mb/s power: 200mA
    chip-ID: 0bda:2171 class-ID: 1100 serial: <filter>
  Device-2: 3-5:3 info: Chicony HP True Vision HD Camera type: Video
    driver: uvcvideo interfaces: 4 rev: 2.0 speed: 480 Mb/s power: 500mA
    chip-ID: 04f2:b6a4 class-ID: 0e02 serial: <filter>
  Device-3: 3-9:5 info: Synaptics type: <vendor specific> driver: N/A
    interfaces: 1 rev: 2.0 speed: 12 Mb/s power: 100mA chip-ID: 06cb:00c9
    class-ID: ff00 serial: <filter>
  Device-4: 3-10:7 info: Intel AX201 Bluetooth type: Bluetooth driver: btusb
    interfaces: 2 rev: 2.0 speed: 12 Mb/s power: 100mA chip-ID: 8087:0026
    class-ID: e001
  Hub-8: 4-0:1 info: Super-speed hub ports: 6 rev: 3.1 speed: 10 Gb/s
    chip-ID: 1d6b:0003 class-ID: 0900
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 52.0 C mobo: N/A
  Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
  Processes: 288 Uptime: 1h 46m wakeups: 34 Init: systemd v: 250
  tool: systemctl Compilers: gcc: 11.1.0 clang: 13.0.0 Packages: 1242
  pacman: 1239 lib: 338 flatpak: 3 Shell: Zsh v: 5.8 default: Bash v: 5.1.12
  running-in: konsole inxi: 3.3.11

Provide Information:

Does anyone have a solution to this issue? Thanks!