Macbook Pro from 2012 with a fresh install of Manjaro has slow wlan because of wrong detected driver

Hello friends,

I just installed Manjaro Linux on my Macbook Pro from 2012 and the WLAN is really very very slow… right now I am using the LAN Cable … in the internet I noticed I am not the only one with a macbook that has this problem and some people said I need to replace my wlan driver. I am really brandnew to the manjaro world. Can you guys, help me through this? Thanks in advance. :slight_smile:

Horst

post formated output from:
inxi -Fazy

1 Like
System:
  Kernel: 5.15.46-1-MANJARO arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 12.1.0
    parameters: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-5.15-x86_64
    root=UUID=c97f541e-346d-41b0-8d91-eba9ae8fafda rw quiet
    cryptdevice=UUID=90c5aa12-0099-40b6-b61d-ad29fd5dd606:luks-90c5aa12-0099-40b6-b61d-ad29fd5dd606
    root=/dev/mapper/luks-90c5aa12-0099-40b6-b61d-ad29fd5dd606 apparmor=1
    security=apparmor udev.log_priority=3
  Desktop: Xfce v: 4.16.0 tk: Gtk v: 3.24.29 info: xfce4-panel wm: xfwm
    v: 4.16.1 vt: 7 dm: LightDM v: 1.30.0 Distro: Manjaro Linux base: Arch Linux
Machine:
  Type: Laptop System: Apple product: MacBookPro9,1 v: 1.0
    serial: <superuser required> Chassis: type: 10 v: Mac-4B7AC7E43945597E
    serial: <superuser required>
  Mobo: Apple model: Mac-4B7AC7E43945597E v: MacBookPro9,1
    serial: <superuser required> UEFI: Apple v: 429.0.0.0.0 date: 03/18/2022
Battery:
  ID-1: BAT0 charge: 64.7 Wh (95.4%) condition: 67.8/75.2 Wh (90.1%)
    volts: 12.5 min: 10.9 model: SMP bq20z451 type: Li-ion serial: N/A
    status: charging cycles: 620
CPU:
  Info: model: Intel Core i7-3615QM bits: 64 type: MT MCP arch: Ivy Bridge
    gen: core 3 built: 2012-15 process: Intel 22nm family: 6 model-id: 0x3A (58)
    stepping: 9 microcode: 0x21
  Topology: cpus: 1x cores: 4 tpc: 2 threads: 8 smt: enabled cache:
    L1: 256 KiB desc: d-4x32 KiB; i-4x32 KiB L2: 1024 KiB desc: 4x256 KiB
    L3: 6 MiB desc: 1x6 MiB
  Speed (MHz): avg: 1299 high: 1597 min/max: 1200/3300 scaling:
    driver: intel_cpufreq governor: schedutil cores: 1: 1198 2: 1197 3: 1197
    4: 1538 5: 1272 6: 1197 7: 1597 8: 1198 bogomips: 36730
  Flags: avx ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
  Vulnerabilities:
  Type: itlb_multihit status: KVM: VMX disabled
  Type: l1tf
    mitigation: PTE Inversion; VMX: conditional cache flushes, SMT vulnerable
  Type: mds mitigation: Clear CPU buffers; SMT vulnerable
  Type: meltdown mitigation: PTI
  Type: spec_store_bypass
    mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp
  Type: spectre_v1
    mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
  Type: spectre_v2 mitigation: Retpolines, IBPB: conditional, IBRS_FW,
    STIBP: conditional, RSB filling
  Type: srbds status: Vulnerable: No microcode
  Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
  Device-1: Intel 3rd Gen Core processor Graphics vendor: Apple driver: i915
    v: kernel arch: Gen7 process: Intel 22nm built: 2012-13 ports: active: none
    off: LVDS-1 empty: VGA-1 bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:0166 class-ID: 0300
  Device-2: NVIDIA GK107M [GeForce GT 650M Mac Edition] vendor: Apple
    driver: nouveau v: kernel non-free: 470.xx+
    status: legacy-active (EOL~2023/24) arch: Kepler process: TSMC 28nm
    built: 2012-18 pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 8 link-max: gen: 3
    speed: 8 GT/s lanes: 16 ports: active: LVDS-2 empty: DP-1,DP-2,DP-3
    bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10de:0fd5 class-ID: 0300
  Device-3: Apple FaceTime HD Camera type: USB driver: uvcvideo
    bus-ID: 1-1.1:3 chip-ID: 05ac:8509 class-ID: 0e02 serial: <filter>
  Display: x11 server: X.Org v: 21.1.3 compositor: xfwm v: 4.16.1 driver: X:
    loaded: modesetting alternate: fbdev,vesa gpu: i915,nouveau display-ID: :0.0
    screens: 1
  Screen-1: 0 s-res: 1680x1050 s-dpi: 96 s-size: 444x277mm (17.48x10.91")
    s-diag: 523mm (20.6")
  Monitor-1: LVDS-1 mapped: LVDS-1-1 note: disabled model: Apple Color LCD
    built: 2010 res: N/A dpi: 129 gamma: 1.2 size: 331x207mm (13.03x8.15")
    diag: 390mm (15.4") ratio: 16:10 modes: 1680x1050
  Monitor-2: LVDS-2 pos: primary model: Apple Color LCD built: 2010
    res: 1680x1050 hz: 60 dpi: 129 gamma: 1.2 size: 331x207mm (13.03x8.15")
    diag: 390mm (15.4") ratio: 16:10 modes: max: 1680x1050 min: 640x350
  Message: Unable to show GL data. Required tool glxinfo missing.
Audio:
  Device-1: Intel 7 Series/C216 Family High Definition Audio
    driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 00:1b.0 chip-ID: 8086:1e20
    class-ID: 0403
  Device-2: NVIDIA GK107 HDMI Audio vendor: Apple driver: snd_hda_intel
    v: kernel pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 8 link-max: gen: 3
    speed: 8 GT/s lanes: 16 bus-ID: 01:00.1 chip-ID: 10de:0e1b class-ID: 0403
  Sound Server-1: ALSA v: k5.15.46-1-MANJARO running: yes
  Sound Server-2: JACK v: 1.9.21 running: no
  Sound Server-3: PulseAudio v: 16.0 running: yes
  Sound Server-4: PipeWire v: 0.3.52 running: yes
Network:
  Device-1: Broadcom NetXtreme BCM57765 Gigabit Ethernet PCIe driver: tg3
    v: kernel pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 1 port: N/A bus-ID: 02:00.0
    chip-ID: 14e4:16b4 class-ID: 0200
  IF: enp2s0f0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
  Device-2: Broadcom BCM4331 802.11a/b/g/n driver: bcma-pci-bridge v: N/A
    modules: bcma pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 1 bus-ID: 03:00.0
    chip-ID: 14e4:4331 class-ID: 0280
  IF-ID-1: wlp3s0b1 state: up mac: <filter>
Bluetooth:
  Device-1: Apple Bluetooth USB Host Controller type: USB driver: btusb v: 0.8
    bus-ID: 2-1.8.1.3:9 chip-ID: 05ac:821d class-ID: fe01
  Report: rfkill ID: hci0 rfk-id: 1 state: down bt-service: enabled,running
    rfk-block: hardware: no software: yes address: see --recommends
Drives:
  Local Storage: total: 465.76 GiB used: 11.52 GiB (2.5%)
  SMART Message: Required tool smartctl not installed. Check --recommends
  ID-1: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Samsung model: SSD 840 EVO 500GB
    size: 465.76 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
    type: SSD serial: <filter> rev: BB0Q scheme: GPT
Partition:
  ID-1: / raw-size: 465.46 GiB size: 457.09 GiB (98.20%)
    used: 11.52 GiB (2.5%) fs: ext4 dev: /dev/dm-0 maj-min: 254:0
    mapped: luks-90c5aa12-0099-40b6-b61d-ad29fd5dd606
  ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%)
    used: 440 KiB (0.1%) fs: vfat dev: /dev/sda1 maj-min: 8:1
Swap:
  Alert: No swap data was found.
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 66.0 C mobo: N/A gpu: nouveau temp: 60.0 C
  Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
  Processes: 263 Uptime: 50m wakeups: 3 Memory: 15.57 GiB
  used: 1.49 GiB (9.6%) Init: systemd v: 251 default: graphical
  tool: systemctl Compilers: gcc: 12.1.0 clang: 13.0.1 Packages: pacman: 1078
  lib: 324 flatpak: 0 Shell: Bash v: 5.1.16 running-in: xfce4-terminal
  inxi: 3.3.17

edit your post… click this icon in editor: </> , and inside it put the output of the command…
also post output from:
mhwd -l && mhwd -li

mhwd -l && mhwd -li
> 0000:01:00.0 (0300:10de:0fd5) Display controller nVidia Corporation:
--------------------------------------------------------------------------------
                  NAME               VERSION          FREEDRIVER           TYPE
--------------------------------------------------------------------------------
video-hybrid-intel-nvidia-390xx-bumblebee            2021.12.18               false            PCI
    video-nvidia-390xx            2021.12.18               false            PCI
           video-linux            2018.05.04                true            PCI
     video-modesetting            2020.01.13                true            PCI
            video-vesa            2017.03.12                true            PCI


> 0000:00:02.0 (0300:8086:0166) Display controller Intel Corporation:
--------------------------------------------------------------------------------
                  NAME               VERSION          FREEDRIVER           TYPE
--------------------------------------------------------------------------------
video-hybrid-intel-nvidia-390xx-bumblebee            2021.12.18               false            PCI
           video-linux            2018.05.04                true            PCI
     video-modesetting            2020.01.13                true            PCI
            video-vesa            2017.03.12                true            PCI


> Installed PCI configs:
--------------------------------------------------------------------------------
                  NAME               VERSION          FREEDRIVER           TYPE
--------------------------------------------------------------------------------
           video-linux            2018.05.04                true            PCI


Warning: No installed USB configs!

install this:
pamac install linux515-broadcom-wl
then reboot and test

Works now - Thank you!!! :slight_smile:

This topic was automatically closed 2 days after the last reply. New replies are no longer allowed.