Install Mate 20.1 stopps at 82% Configure the Hardware

Hello together,
as the title says, the installer always stops at 82% Configure the hardware. No idea, what’s going wrong.
Output of inxi is:

System:
Host: manjaro-mate Kernel: 5.6.11-1-MANJARO x86_64 bits: 64
parameters: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-x86_64 lang=en_US keytable=us tz=UTC
driver=free nouveau.modeset=1 i915.modeset=1 radeon.modeset=1
misobasedir=manjaro misolabel=MANJARO_MATE_2001 systemd.show_status=1
apparmor=1 security=apparmor
Desktop: MATE 1.24.0 Distro: Manjaro Linux
Machine:
Type: Desktop Mobo: MSI model: MSI P6N SLI v: 1.0 serial:
BIOS: American Megatrends v: 2.7 date: 12/09/2008
CPU:
Topology: Dual Core model: Intel Core2 6600 bits: 64 type: MCP family: 6
model-id: F (15) stepping: 6 microcode: D0 L2 cache: 4096 KiB
Speed: 2130 MHz min/max: 1603/2403 MHz Core speeds (MHz): 1: 1678 2: 1904
Vulnerabilities: Type: itlb_multihit status: KVM: Split huge pages
Type: l1tf mitigation: PTE Inversion; VMX: EPT disabled
Type: mds
status: Vulnerable: Clear CPU buffers attempted, no microcode; SMT disabled
Type: meltdown mitigation: PTI
Type: spec_store_bypass status: Vulnerable
Type: spectre_v1
mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
Type: spectre_v2
mitigation: Full generic retpoline, STIBP: disabled, RSB filling
Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
Device-1: NVIDIA G80 [GeForce 8800 GTS] driver: nouveau v: kernel
Display: x11 server: X.org 1.20.8 driver: nouveau unloaded: modesetting
resolution:
OpenGL: renderer: NV50 v: 3.3 Mesa 20.0.6
Audio:
Device-1: NVIDIA MCP51 High Definition Audio driver: snd_hda_intel
Sound Server: ALSA v: k5.6.11-1-MANJARO
Network:
Device-1: NVIDIA MCP51 Ethernet type: network bridge driver: forcedeth
IF: enp0s20 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: 00:19:db:4c:ff:a5
Device-2: Techsan Co B2C2 FlexCopII DVB chip / Technisat SkyStar2 DVB card
driver: b2c2_flexcop_pci
Drives:
Local Storage: total: 199.87 GiB used: 6.14 GiB (3.1%)
ID-1: /dev/sda vendor: Intenso model: SATA III SSD size: 111.79 GiB
block size: physical: 512 B logical: 512 B
ID-2: /dev/sdb type: USB model: USB DISK 3.0 size: 29.48 GiB block size:
physical: 512 B logical: 512 B
ID-3: /dev/sdc type: USB model: SMI USB DISK size: 58.59 GiB block size:
physical: 512 B logical: 512 B
Partition:
ID-1: / raw size: N/A size: 2.19 GiB used: 83.1 MiB (3.7%) fs: overlay
source: ERR-102
Sensors:
System Temperatures: cpu: 55.0 C mobo: N/A gpu: nouveau temp: 48 C
Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
Processes: 162 Uptime: 23m Memory: 2.92 GiB used: 821.5 MiB (27.4%)
Shell: bash inxi: 3.0.37

Output of ‘calamares/session.log’ is quite long, so I post now only the last lines:


Job description from __doc__ "displaymanager" = "Configure display managers."
2020-09-12 - 16:29:17 [8]: [JOBQUEUE]: Progress for Job[ 22 ]: 0 % completed
2020-09-12 - 16:29:17 [8]: [JOBQUEUE]: Progress Overall: 80.4878 % (accumulated) + 0 % (this job) = 80.4878 % (total)
2020-09-12 - 16:29:17 [6]: [PYTHON JOB]: "gdm selected but not installed"
2020-09-12 - 16:29:17 [6]: [PYTHON JOB]: "mdm selected but not installed"
2020-09-12 - 16:29:17 [6]: [PYTHON JOB]: "sddm selected but not installed"
2020-09-12 - 16:29:17 [6]: [PYTHON JOB]: "lxdm selected but not installed"
2020-09-12 - 16:29:17 [6]: [PYTHON JOB]: "slim selected but not installed"
2020-09-12 - 16:29:17 [6]: [PYTHON JOB]: "Using rootMountPoint '/tmp/calamares-root-g_h0dz3w'"
2020-09-12 - 16:29:17 [6]: [PYTHON JOB]: ".. selected DE mate"
2020-09-12 - 16:29:17 [6]: [PYTHON JOB]: "Setting up autologin for user tim."
2020-09-12 - 16:29:17 [6]: [PYTHON JOB]: "found greeter lightdm-slick-greeter"
2020-09-12 - 16:29:17 [6]: [PYTHON JOB]: "lightdm-slick-greeter configured as greeter."
2020-09-12 - 16:29:17 [8]: [JOBQUEUE]: Progress for Job[ 22 ]: 100 % completed
2020-09-12 - 16:29:17 [8]: [JOBQUEUE]: Progress Overall: 80.4878 % (accumulated) + 2.43902 % (this job) = 82.9268 % (total)
2020-09-12 - 16:29:17 [8]: [JOBQUEUE]: Progress for Job[ 23 ]: 0 % completed
2020-09-12 - 16:29:17 [8]: [JOBQUEUE]: Progress Overall: 82.9268 % (accumulated) + 0 % (this job) = 82.9268 % (total)
2020-09-12 - 16:29:17 [6]: virtual void Calamares::JobThread::run()
Starting job "mhwdcfg" (there are 30 left)
2020-09-12 - 16:29:17 [6]: virtual Calamares::JobResult Calamares::PythonJob::exec()
Job file "/usr/lib/calamares/modules/mhwdcfg/main.py"
2020-09-12 - 16:29:17 [6]: virtual Calamares::JobResult Calamares::PythonJob::exec()
Job description from __doc__ "mhwdcfg" = "Configure the hardware"
2020-09-12 - 16:29:17 [8]: [JOBQUEUE]: Progress for Job[ 23 ]: 0 % completed
2020-09-12 - 16:29:17 [8]: [JOBQUEUE]: Progress Overall: 82.9268 % (accumulated) + 0 % (this job) = 82.9268 % (total)
2020-09-12 - 16:29:17 [6]: static CalamaresUtils::ProcessResult
CalamaresUtils::System::runCommand(CalamaresUtils::System::RunLocation, const QStringList&, const QString&, const QString&, std::chrono::seconds)
Running "chroot" ("/tmp/calamares-root-g_h0dz3w", "mhwd", "-a", "pci", "free", "0200", "--pmconfig", "/opt/mhwd/pacman-mhwd.conf")
2020-09-12 - 16:29:18 [6]: static CalamaresUtils::ProcessResult
CalamaresUtils::System::runCommand(CalamaresUtils::System::RunLocation, const QStringList&, const QString&, const QString&, std::chrono::seconds)
Finished. Exit code: 0
2020-09-12 - 16:29:18 [6]: static CalamaresUtils::ProcessResult
CalamaresUtils::System::runCommand(CalamaresUtils::System::RunLocation, const QStringList&, const QString&, const QString&, std::chrono::seconds)
Running "chroot" ("/tmp/calamares-root-g_h0dz3w", "mhwd", "-a", "pci", "free", "0280", "--pmconfig", "/opt/mhwd/pacman-mhwd.conf")
2020-09-12 - 16:29:24 [6]: static CalamaresUtils::ProcessResult
CalamaresUtils::System::runCommand(CalamaresUtils::System::RunLocation, const QStringList&, const QString&, const QString&, std::chrono::seconds)
Finished. Exit code: 0
2020-09-12 - 16:29:25 [6]: static CalamaresUtils::ProcessResult
CalamaresUtils::System::runCommand(CalamaresUtils::System::RunLocation, const QStringList&, const QString&, const QString&, std::chrono::seconds)
Running "chroot" ("/tmp/calamares-root-g_h0dz3w", "mhwd", "-a", "pci", "free", "0300", "--pmconfig", "/opt/mhwd/pacman-mhwd.conf")

If necessary, I will post the complete 1500 lines

TimelessTim

Edit: Had to insert br-tags into the listings to get them readable

Hi!
Take a look at this

please use ``` over and under log. That is quite better :slight_smile: Thanks.

It seems to stop by configuring/installing the gpu driver… strange.

Thanks for Your answer, unfortunately it did not change anything.

Just to be shure: I started Manjaro as live from a usb-stick, after the first menu appeared, I pressed ‘E’ to edit the start parameters and inserted 'acpi_osi=“Windows 2020” ’ after ‘quiet’ and started with F10. Is that correct?

Hi!
Try to install nonfree drivers while install

You haven’t installed 20.1, but 20.0.1… just saying. Since you installed the Mate version with linux56 (EOL).

Sorry for my typo :wink:

Fun fact: I had success installing Manjaro XFCE on this hardware without any problems. Didn’t think, that there are any diffrerences other than the desktop.

No Problem at all. Just correct the title :wink:

Could you provide a full log of you current boot (of the live session)?

journalctl -b -0 > ~/journal.log

and run rhe installer please in debug mode:

sudo calamares --debug &> ~/calamares.log

If it is too long please use something like pastebin.com.

Thank you :wink:

I guess calamares is on that version a bit outdated and mhwd also.

With nonfree drivers Manjaro does not start the live session.

The last three lines on my monitor are:

[ ok ] Finished LiveMedia Config Script
[ ok ] Finished Initialize Pacman keyring
[***] A start job is running for LiveMedia MHDW Script (12min 30sI no limit)

So I will try calamares --debug

Sorry, that took a few seconds :wink:

Journal.log -> Journal.log - Pastebin.com
Calamares.log -> Calamares.log - Pastebin.com

From what I have seen, You are right. There seems to be a problem with the graphics card.

Maybe I should try the Architect.

1 Like

Instead of an outdated ISO i would recommend Architect.

OK, I will try the Architect. I will report, what will happen next.

1 Like

Could not resolve host: repo dot rhindon dot net (I am told that I can’t send links)

But it seems to download files successfully from some other source.

Success!! Thanks every one for helping.

1 Like

This topic was automatically closed 3 days after the last reply. New replies are no longer allowed.