How to restore win10 in grub menu

First English is not my native language. I might make some mistakes in grammar.I try to express what I mean.
I got win10 in SSD(Samsung 850), and split about 110G block from HDD to make majaro installing.
But when I finishing my installing and reboot my machine. I miss my win10 menu in grub(Manjaro and Manjaro xxxxxx).
I’ve been looking for a solution for a long time in manjaro forum and wiki. Still failed.
Here are some command show like:

cat /etc/fstab

/etc/fstab: static file system information.

Use ‘blkid’ to print the universally unique identifier for a device; this may

be used with UUID= as a more robust way to name devices that works even if

disks are added and removed. See fstab(5).

UUID=8E83-358B /boot/efi vfat defaults,noatime 0 2
UUID=dabc7289-4f20-455a-b1e8-ad259a0e7527 / ext4 defaults,noatime,discard 0 1
UUID=b6f6202b-fa20-41a0-820e-2bdd9fed5668 swap swap defaults,noatime,discard 0 2
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0

blkid
/dev/sda1: UUID=“8E83-358B” TYPE=“vfat” PARTUUID=“09485484-4df1-47ba-9dda-ad666081cbac”
/dev/sda2: UUID=“dabc7289-4f20-455a-b1e8-ad259a0e7527” TYPE=“ext4” PARTUUID=“2991af47-a16f-4545-b12d-f952c42ca8be”
/dev/sda3: UUID=“b6f6202b-fa20-41a0-820e-2bdd9fed5668” TYPE=“swap” PARTUUID=“303a5b41-5e5a-43d5-af80-d3388e6bd586”
/dev/sdb1: UUID=“C14D581BDA18EBFA” TYPE=“ntfs” PTTYPE=“atari” PARTUUID=“4617ef7f-01”

lsblk -f
NAME FSTYPE LABEL UUID MOUNTPOINT
sda
├─sda1 vfat 8E83-358B /boot/efi
├─sda2 ext4 dabc7289-4f20-455a-b1e8-ad259a0e7527 /
└─sda3 swap b6f6202b-fa20-41a0-820e-2bdd9fed5668 [SWAP]
sdb udf GSP1RMCULXFRER_CN_DVD 436925804d532055
└─sdb1 ntfs GSP1RMCULXFRER_CN_DVD C14D581BDA18EBFA

parted -l
Model: ATA Samsung SSD 850 (scsi)
Disk /dev/sda: 120GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: gpt
Disk Flags:

Number Start End Size File system Name Flags
1 2098kB 317MB 315MB fat32 boot, esp
2 317MB 111GB 110GB ext4
3 111GB 120GB 9449MB linux-swap(v1)

Model: ATA WDC WD10EZEX-21M (scsi)
Disk /dev/sdb: 1000GB
Sector size (logical/physical): 512B/4096B
Partition Table: msdos
Disk Flags:

Number Start End Size Type File system Flags
1 1049kB 871GB 871GB primary ntfs boot

efibootmgr
BootCurrent: 0004
Timeout: 1 seconds
BootOrder: 0004,0002
Boot0002* Hard Drive
Boot0004* UEFI: Samsung SSD 850 EVO 120GB

findmnt -s
TARGET SOURCE FSTYPE OPTIONS
/boot/efi UUID=8E83-358B vfat defaults,noatime
/ UUID=dabc7289-4f20-455a-b1e8-ad259a0e7527 ext4 defaults,noatime,discard
swap UUID=b6f6202b-fa20-41a0-820e-2bdd9fed5668 swap defaults,noatime,discard
/tmp tmpfs tmpfs defaults,noatime,mode=1777

Try these:
https://forum.manjaro.org/search?q=restore%20grub

1 Like

Take a look at this.

You may have a difficult UEFI set up.
Do step 6 with the [(2) Additional UEFI commands]
And if still having problems, look at links in [Some difficult UEFI setups] for the computer you have.

If need further help, don’t forget to provide computer make and model
& the output required (which is not provided above).

A cosmetic thing but important:
Repair the post output text to be easily readable and bug-proof, reading this guide:

Looks to me as if you used your whole Samsung Disk for Manjaro. 110G ext4 10GB swap and the /efi/boot partition. The only ntfs is on the WD TB drive.

1 Like

And so… why would this be a problem?
It is a problem if OP use windows bcd to boot Manjaro, but he is not.

he said he has win10 installed on the samsung SSD and split a block from it for Manjaro. The Disk has only 120GB and the ex4 plus swap is already that size. Leaves us with the WD spinner for Win10 but I think it’s just data. Why should someone install an OS on an spinner, when there is a SSD?

and some unallocated space maybe, or a hidden partition.
Until OP @mclubing clarifies we can wait…

I too have OS’s in both spinner and ssd :grinning:
Not noticing any (significant) difference.

Oh, I think I missed his data info.
One disk on gpt and the other on msdos (presumably one on uefi and the other on bios-legacy).
No wonder his grub cannot pick up his windows.
Anyway he hasn’t come back since his first post.

What I ment was, the only OS on that system was Win10. Why use the SSD as data and not as boot. Would not make much sense.

@AgentS
He said he has Win10 on Samsung SSD and cut a piece from the HDD, which he did. But then he installed Manjaro on the SSD. Study the parted -l output. Unless you can install Win10 on ext4 or swap, he has just installed Manjaro over the Win10 partition. But let’s wait til he comes back

I agree with your observations. Nice overview!
Let’s wait for final touch!, :grin:

Edit: I am also getting

mirror.philpot.de : SSL certificate problem:

all day.

@gohlip, @AgentS Sorry to trouble guys, I made a terrible mistake. I had erased win10 to install manjaro. I finally found out that.I thought I’d put manjaro in HDD, but not. so sorry, Thx guys.

This topic was automatically closed 30 days after the last reply. New replies are no longer allowed.

Forum kindly sponsored by Bytemark