HDMI no detected, external monitor no display

I want to connect my laptop to an old lg monitor, it works without problem in windows, my laptop has 2 video cards:

“GP107M [GeForce GTX 1050 Mobile] (nVidia Corporation) and UHD Graphics 630 (Mobile) (Intel Corporation)”.

I read in a thread on Archlinux that bumblebee it may help to use two monitors at the same time, but I want to know if there is a simple way to use them both.

The monitor works in other laptop with Ubuntu OS and also have similar video cards, I suspect it should be able to be in Manjaro too.

I am new to Manjaro and I still have a lot to learn

I use “spci | grep VGA” to see what driver my machine has:

00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation UHD Graphics 630 (Mobile)
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GP107M [GeForce GTX 1050 Mobile] (rev a1)

And when i run xrandr it returns this to me:

Screen 0: minimum 320 x 200, current 1920 x 1080, maximum 16384 x 16384
eDP-1 connected primary 1920x1080+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 344mm x 193mm
1920x1080 60.01*+ 60.01 59.97 59.96 59.93 40.00
1680x1050 59.95 59.88
1400x1050 59.98
1600x900 59.99 59.94 59.95 59.82
1280x1024 60.02
1400x900 59.96 59.88
1280x960 60.00
1440x810 60.00 59.97
1368x768 59.88 59.85
1280x800 59.99 59.97 59.81 59.91
1280x720 60.00 59.99 59.86 59.74
1024x768 60.04 60.00
960x720 60.00
928x696 60.05
896x672 60.01
1024x576 59.95 59.96 59.90 59.82
960x600 59.93 60.00
960x540 59.96 59.99 59.63 59.82
800x600 60.00 60.32 56.25
840x525 60.01 59.88
864x486 59.92 59.57
700x525 59.98
800x450 59.95 59.82
640x512 60.02
700x450 59.96 59.88
640x480 60.00 59.94
720x405 59.51 58.99
684x384 59.88 59.85
640x400 59.88 59.98
640x360 59.86 59.83 59.84 59.32
512x384 60.00
512x288 60.00 59.92
480x270 59.63 59.82
400x300 60.32 56.34
432x243 59.92 59.57
320x240 60.05
360x202 59.51 59.13
320x180 59.84 59.32
DP-1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
HDMI-1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)

Hi! Welcome to the forum.

It’s important to know some detail about your hardware. Please post the output of inxi -Faz and sudo mhwd -li

Thank you very much. Below are the outputs of those commands:

Output of <inxi -Faz>

System: Kernel: 5.7.17-2-MANJARO x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 10.2.0
parameters: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-5.7-x86_64 root=UUID=7858acfc-25ae-4ed4-9624-0e5d8ecf6e64 rw quiet apparmor=1
security=apparmor udev.log_priority=3
Desktop: KDE Plasma 5.19.4 tk: Qt 5.15.0 wm: kwin_x11 dm: SDDM Distro: Manjaro Linux
Machine: Type: Laptop System: HP product: HP Pavilion Gaming Laptop 15-cx0xxx v: Type1ProductConfigId serial:
Chassis: type: 10 serial:
Mobo: HP model: 8478 v: 70.57 serial: UEFI: Insyde v: F.22 date: 04/21/2020
Battery: ID-1: BAT1 charge: 44.6 Wh condition: 45.3/52.8 Wh (86%) volts: 13.2/11.6 model: Hewlett-Packard PABAS0241231
type: Li-ion serial: status: Charging
CPU: Topology: Quad Core model: Intel Core i5-8300H bits: 64 type: MT MCP arch: Kaby Lake family: 6 model-id: 9E (158)
stepping: A (10) microcode: D6 L2 cache: 8192 KiB
flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 bogomips: 36812
Speed: 876 MHz min/max: 800/4000 MHz Core speeds (MHz): 1: 800 2: 800 3: 800 4: 800 5: 800 6: 801 7: 800 8: 800
Vulnerabilities: Type: itlb_multihit status: KVM: VMX unsupported
Type: l1tf mitigation: PTE Inversion
Type: mds mitigation: Clear CPU buffers; SMT vulnerable
Type: meltdown mitigation: PTI
Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp
Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
Type: spectre_v2 mitigation: Full generic retpoline, IBPB: conditional, IBRS_FW, STIBP: conditional, RSB filling
Type: srbds mitigation: Microcode
Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics: Device-1: Intel UHD Graphics 630 vendor: Hewlett-Packard driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:3e9b
Device-2: NVIDIA GP107M [GeForce GTX 1050 Mobile] vendor: Hewlett-Packard driver: nvidia v: 440.100
alternate: nouveau,nvidia_drm bus ID: 01:00.0 chip ID: 10de:1c8d
Device-3: Cheng Uei Precision Industry (Foxlink) HP Wide Vision HD Integrated Webcam type: USB driver: uvcvideo
bus ID: 1-5:2 chip ID: 05c8:03bc
Display: x11 server: X .Org 1.20.8 compositor: kwin_x11 driver: modesetting,nvidia unloaded: intel,nouveau
alternate: fbdev,nv,vesa display ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 96 s-size: 508x285mm (20.0x11.2") s-diag: 582mm (22.9")
Monitor-1: eDP-1 res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 142 size: 344x193mm (13.5x7.6") diag: 394mm (15.5")
OpenGL: renderer: Mesa Intel UHD Graphics 630 (CFL GT2) v: 4.6 Mesa 20.1.6 direct render: Yes
Audio: Device-1: Intel Cannon Lake PCH cAVS vendor: Hewlett-Packard driver: snd_hda_intel v: kernel
alternate: snd_soc_skl,snd_sof_pci bus ID: 00:1f.3 chip ID: 8086:a348
Sound Server: ALSA v: k5.7.17-2-MANJARO
Network: Device-1: Realtek RTL8822BE 802.11a/b/g/n/ac WiFi adapter vendor: Hewlett-Packard driver: rtw_pci v: N/A
modules: rtwpci port: 4000 bus ID: 02:00.0 chip ID: 10ec:b822
IF: wlo1 state: up mac:
Device-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet vendor: Hewlett-Packard driver: r8169 v: kernel
port: 3000 bus ID: 04:00.0 chip ID: 10ec:8168
IF: eno1 state: down mac:
Drives: Local Storage: total: 1.02 TiB used: 18.84 GiB (1.8%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/sda vendor: Kingston model: SA400M8120G size: 111.79 GiB block size: physical: 512 B logical: 512 B
speed: 6.0 Gb/s serial: rev: 61E1 scheme: GPT
ID-2: /dev/sdb vendor: HGST (Hitachi) model: HTS541010B7E610 size: 931.51 GiB block size: physical: 4096 B
logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s rotation: 5400 rpm serial: rev: 1A03 scheme: GPT
Partition: ID-1: / raw size: 789.31 GiB size: 775.92 GiB (98.30%) used: 18.76 GiB (2.4%) fs: ext4 dev: /dev/sdb6
Swap: Alert: No Swap data was found.
Sensors: System Temperatures: cpu: 55.0 C mobo: 29.8 C
Fan Speeds (RPM): N/A
Info: Processes: 241 Uptime: 1h 28m Memory: 7.67 GiB used: 1.51 GiB (19.7%) Init: systemd v: 246 Compilers: gcc: 10.2.0
Packages: 1297 pacman: 1291 lib: 358 flatpak: 0 snap: 6 Shell: Bash v: 5.0.18 running in: yakuake inxi: 3.1.05

And output of <sudo mhwd -li>

Installed PCI configs:


              NAME               VERSION          FREEDRIVER           TYPE

       video-linux            2018.05.04                true            PCI

video-hybrid-intel-nvidia-440xx-prime 2019.10.25 false PCI

Warning: No installed USB configs!

Hint: Search results for 'external monitor' - Manjaro Linux Forum
you can refine the search to match better your issue. Just today I read three or four new threads about the same issue.

1 Like

Please edit your post and enclose all code with the </> buttons or within 3 backticks.

1 Like

Hello, i search in that link and I found this thread:
https:// forum.manjaro. org/t/external-monitor-hdmi-doesnt-work-on-dell-7577-laptop-with-hybrid-intel-nvidia-graphics-after-installing-manjaro-xfce/20953

I’m trying to update my Driver (440) to a 450 as they say but I’m now stuck.
A window appears and asks me to confirm with [Y / n], I press Y and it does not advance, it is as if it did not detect that I press the button.

I also visited this link:

https:// wiki.manjaro. org/Configure_Graphics_Cards

So I’m going to install the new driver with the terminal

1 Like

Hi again, yesterday after updating my driver to 450xx the external monitor works just fine, but today, I turned up my laptop and again, the pc does not recognise the HDMI.