Function key worked, now it doesnt.

Good day all, so i just switched to Manjaro about 3 weeks ago (woo me) and I'm still very new to arch, and Linux in general.

So I have just started to get the hang of setting up my desktop how I like it, and in the process I think I botched up a setting and cant seem to fix it.

The function key works for screen brightness and it USED to work for the volume as well, how ever now when I hold FN key and try to adjust my volume it no longer works, but brightness still does. I looked in my short cuts and nothing has been changed.
How do i fix this???

Thanks a million!!!!


Start with
inxi -Fxxxza --no-host

and
welcome-03-sgs
and moved to the "newbie corner"

1 Like
System:
  Kernel: 4.19.69-1-MANJARO x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 9.1.0 
  parameters: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.19-x86_64 
  root=UUID=fc692608-c1d7-488a-a681-5d3858ca0826 rw quiet 
  cryptdevice=UUID=a5791876-3902-492c-902e-91664da184eb:luks-a5791876-3902-492c-902e-91664da184eb 
  root=/dev/mapper/luks-a5791876-3902-492c-902e-91664da184eb 
  resume=/dev/mapper/luks-a5791876-3902-492c-902e-91664da184eb 
  Desktop: KDE Plasma 5.16.4 tk: Qt 5.13.0 info: latte-dock wm: kwin_x11 
  dm: SDDM Distro: Manjaro Linux 
Machine:
  Type: Laptop System: Micro-Star product: GL63 8RC v: REV:1.0 
  serial: <filter> Chassis: type: 10 serial: <filter> 
  Mobo: Micro-Star model: MS-16P6 v: REV:1.0 serial: <filter> 
  UEFI: American Megatrends v: E16P6IMS.107 date: 09/05/2018 
Battery:
  ID-1: BAT1 charge: 42.2 Wh condition: 42.2/42.4 Wh (100%) 
  volts: 12.3/10.8 model: MSI Corp. MS-16P6 type: Li-ion serial: N/A 
  status: Full 
CPU:
  Topology: Quad Core model: Intel Core i5-8300H bits: 64 type: MT MCP 
  arch: Kaby Lake family: 6 model-id: 9E (158) stepping: A (10) 
  microcode: B4 L2 cache: 8192 KiB 
  flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx 
  bogomips: 36872 
  Speed: 1000 MHz min/max: 800/4000 MHz Core speeds (MHz): 1: 1040 
  2: 1036 3: 1099 4: 1099 5: 1099 6: 1082 7: 1100 8: 1097 
  Vulnerabilities: Type: l1tf mitigation: PTE Inversion; VMX: conditional 
  cache flushes, SMT vulnerable 
  Type: mds mitigation: Clear CPU buffers; SMT vulnerable 
  Type: meltdown mitigation: PTI 
  Type: spec_store_bypass 
  mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp 
  Type: spectre_v1 
  mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization 
  Type: spectre_v2 mitigation: Full generic retpoline, IBPB: conditional, 
  IBRS_FW, STIBP: conditional, RSB filling 
Graphics:
  Device-1: Intel UHD Graphics 630 vendor: Micro-Star MSI driver: i915 
  v: kernel bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:3e9b 
  Device-2: NVIDIA GP107M [GeForce GTX 1050 Mobile] driver: N/A 
  bus ID: 01:00.0 chip ID: 10de:1c8d 
  Display: x11 server: X.Org 1.20.5 driver: intel compositor: kwin_x11 
  resolution: 1920x1080~60Hz 
  OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel UHD Graphics 630 (Coffeelake 3x8 GT2) 
  v: 4.5 Mesa 19.1.5 compat-v: 3.0 direct render: Yes 
Audio:
  Device-1: Intel Cannon Lake PCH cAVS vendor: Micro-Star MSI 
  driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1f.3 chip ID: 8086:a348 
  Sound Server: ALSA v: k4.19.69-1-MANJARO 
Network:
  Device-1: Intel Wireless-AC 9560 [Jefferson Peak] driver: iwlwifi 
  v: kernel port: 5000 bus ID: 00:14.3 chip ID: 8086:a370 
  IF: wlo1 state: up mac: <filter> 
  Device-2: Qualcomm Atheros QCA8171 Gigabit Ethernet 
  vendor: Micro-Star MSI driver: alx v: kernel port: 3000 bus ID: 03:00.0 
  chip ID: 1969:10a1 
  IF: enp3s0 state: down mac: <filter> 
Drives:
  Local Storage: total: 1.14 TiB used: 20.96 GiB (1.8%) 
  ID-1: /dev/nvme0n1 vendor: HP model: SSD EX900 250GB size: 232.89 GiB 
  block size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 
  serial: <filter> rev: R1115D0 scheme: GPT 
  ID-2: /dev/sda vendor: HGST (Hitachi) model: HTS721010A9E630 
  size: 931.51 GiB block size: physical: 4096 B logical: 512 B 
  speed: 6.0 Gb/s rotation: 7200 rpm serial: <filter> rev: A3U0 `Preformatted text`
  scheme: GPT 
Partition:
  ID-1: / raw size: 223.79 GiB size: 219.27 GiB (97.98%) 
  used: 20.96 GiB (9.6%) fs: ext4 dev: /dev/dm-0 
  ID-2: swap-1 size: 8.80 GiB used: 0 KiB (0.0%) fs: swap `Preformatted text`
  swappiness: 10 (default 60) cache pressure: 100 (default) 
  dev: /dev/dm-1 
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 64.0 C mobo: N/A 
  Fan Speeds (RPM): N/A 
Info:
  Processes: 244 Uptime: 5m Memory: 7.64 GiB used: 1.54 GiB (20.2%) 
  Init: systemd v: 242 Compilers: gcc: 9.1.0 Shell: bash v: 5.0.9 
  running in: konsole inxi: 3.0.36
1 Like

Try newer kernel, 5.2 or 5.3.
But I am not sure about this will help, but help will come from other Forum-users :slight_smile: .

thanks alot i will deff upgrade, i dont knowarch to well, and i never know when the next newer kernal is avail!

I am on unstable so difference on your system.
Use Manjaro-Settings-Manager to change the kernel if you like.

Hold always two for security.

1 Like

This topic was automatically closed 90 days after the last reply. New replies are no longer allowed.

Forum kindly sponsored by