Frozen screen with movable pointer on resume

Got frozen screen with movable pointer on resume (right after passing login/password), no reaction on any keyboard shortcuts - have to only shut down.
Actually, the suspend/resume phase works absolutely unstable (moreover in conjunction with an external monitor).

$ inxi -Fb
System:
  Host: roman-pc Kernel: 6.9.3-3-MANJARO arch: x86_64 bits: 64
  Desktop: KDE Plasma v: 6.0.5 Distro: Manjaro Linux
Machine:
  Type: Laptop System: Dell product: G3 3779 v: N/A
    serial: <superuser required>
  Mobo: Dell model: 04R93M v: A00 serial: <superuser required> UEFI: Dell
    v: 1.2.1 date: 07/18/2018
Battery:
  ID-1: BAT0 charge: 2.1 Wh (60.0%) condition: 3.5/56.0 Wh (6.3%)
CPU:
  Info: 6-core model: Intel Core i7-8750H bits: 64 type: MT MCP cache:
    L2: 1.5 MiB
  Speed (MHz): avg: 800 min/max: 800/4100 cores: 1: 800 2: 800 3: 800 4: 800
    5: 800 6: 800 7: 800 8: 800 9: 800 10: 800 11: 800 12: 800
Graphics:
  Device-1: Intel CoffeeLake-H GT2 [UHD Graphics 630] driver: i915 v: kernel
  Device-2: NVIDIA GP106M [GeForce GTX 1060 Mobile] driver: nvidia
    v: 550.90.07
  Device-3: Realtek Integrated Webcam driver: uvcvideo type: USB
  Display: x11 server: X.Org v: 21.1.13 with: Xwayland v: 24.1.0 driver: X:
    loaded: modesetting dri: iris gpu: i915 resolution: 1920x1080~60Hz
  API: EGL v: 1.5 drivers: iris,nvidia,swrast
    platforms: x11,surfaceless,device
  API: OpenGL v: 4.6.0 compat-v: 4.5 vendor: intel mesa v: 24.0.9-manjaro1.1
    renderer: Mesa Intel UHD Graphics 630 (CFL GT2)
  API: Vulkan v: 1.3.279 drivers: nvidia,intel surfaces: xcb,xlib
Audio:
  Device-1: Intel Cannon Lake PCH cAVS driver: snd_hda_intel
  Device-2: NVIDIA GP106 High Definition Audio driver: snd_hda_intel
  API: ALSA v: k6.9.3-3-MANJARO status: kernel-api
  Server-1: PulseAudio v: 17.0 status: active
Network:
  Device-1: Intel Cannon Lake PCH CNVi WiFi driver: iwlwifi
  IF: wlan0 state: down mac: 12:98:34:94:2b:b6
  Device-2: Realtek RTL8111/8168/8211/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
    driver: r8169
  IF: eth0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: 3c:2c:30:99:09:d6
  IF-ID-1: docker0 state: down mac: 02:42:7c:3e:e6:e3
Drives:
  Local Storage: total: 2.05 TiB used: 471.47 GiB (22.4%)
  ID-1: /dev/sda vendor: Seagate model: ST2000LM007-1R8174 size: 1.82 TiB
  ID-2: /dev/sdb vendor: SK Hynix model: SC311 SATA 256GB size: 238.47 GiB
Partition:
  ID-1: / size: 44.06 GiB used: 32.37 GiB (73.5%) fs: ext4 dev: /dev/sdb2
  ID-2: /boot/efi size: 299.4 MiB used: 296 KiB (0.1%) fs: vfat
    dev: /dev/sdb1
  ID-3: /home size: 172.33 GiB used: 31.31 GiB (18.2%) fs: ext4
    dev: /dev/sdb3
  ID-4: /var size: 91.11 GiB used: 20.66 GiB (22.7%) fs: ext4 dev: /dev/sda4
Swap:
  ID-1: swap-1 type: partition size: 17.08 GiB used: 0 KiB (0.0%)
    dev: /dev/sdb4
Sensors:
  Src: lm-sensors+/sys Message: No sensor data found using /sys/class/hwmon
    or lm-sensors.
Info:
  Memory: total: 16 GiB available: 15.48 GiB used: 3.54 GiB (22.9%)
  Processes: 304 Uptime: 9m Shell: Bash inxi: 3.3.34