Failed to start SDDM after [Stable Update] 2021-06-07

Hello everyone!
After the last stable update, I have a problem loading to the system - it says that sddm failed to start.
Here’s my inxi output:

  Kernel: 5.10.36-2-MANJARO x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 10.2.0 
  parameters: BOOT_IMAGE=/timeshift-btrfs/snapshots/2021-06-03_21-00-01/@/boot/vmlinuz-5.10-x86_64 
  root=UUID=4e87c48a-f30f-4e16-b859-92daed76eadd quiet apparmor=1 
  security=apparmor udev.log_priority=3 
  rootflags=defaults,noatime,space_cache,subvol=timeshift-btrfs/snapshots/2021-06-03_21-00-01/@ 
  Desktop: KDE Plasma 5.21.5 tk: Qt 5.15.2 wm: kwin_x11 vt: 1 dm: SDDM 
  Distro: Manjaro Linux base: Arch Linux 
Machine:
  Type: Desktop Mobo: Gigabyte model: B450 GAMING X v: x.x serial: <filter> 
  UEFI: American Megatrends LLC. v: F61a date: 03/29/2021 
Battery:
  Message: No system battery data found. Is one present? 
Memory:
  RAM: total: 15.64 GiB used: 3.99 GiB (25.5%) 
  RAM Report: permissions: Unable to run dmidecode. Root privileges required. 
CPU:
  Info: 6-Core model: AMD Ryzen 5 3600X bits: 64 type: MT MCP arch: Zen 2 
  family: 17 (23) model-id: 71 (113) stepping: 0 microcode: 8701021 cache: 
  L2: 3 MiB bogomips: 91056 
  Speed: 2043 MHz min/max: 2200/3800 MHz boost: enabled Core speeds (MHz): 
  1: 2043 2: 3815 3: 2018 4: 3323 5: 2379 6: 2201 7: 2178 8: 3454 9: 2208 
  10: 2114 11: 2217 12: 2290 
  Flags: 3dnowprefetch abm adx aes aperfmperf apic arat avic avx avx2 bmi1 
  bmi2 bpext cat_l3 cdp_l3 clflush clflushopt clwb clzero cmov cmp_legacy 
  constant_tsc cpb cpuid cqm cqm_llc cqm_mbm_local cqm_mbm_total cqm_occup_llc 
  cr8_legacy cx16 cx8 de decodeassists extapic extd_apicid f16c flushbyasid 
  fma fpu fsgsbase fxsr fxsr_opt ht hw_pstate ibpb ibs irperf lahf_lm lbrv lm 
  mba mca mce misalignsse mmx mmxext monitor movbe msr mtrr mwaitx nonstop_tsc 
  nopl npt nrip_save nx osvw overflow_recov pae pat pausefilter pclmulqdq 
  pdpe1gb perfctr_core perfctr_llc perfctr_nb pfthreshold pge pni popcnt pse 
  pse36 rdpid rdpru rdrand rdseed rdt_a rdtscp rep_good sep sev sev_es sha_ni 
  skinit smap smca sme smep ssbd sse sse2 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 stibp 
  succor svm svm_lock syscall tce topoext tsc tsc_scale umip v_vmsave_vmload 
  vgif vmcb_clean vme vmmcall wbnoinvd wdt xgetbv1 xsave xsavec xsaveerptr 
  xsaveopt xsaves 
  Vulnerabilities: Type: itlb_multihit status: Not affected 
  Type: l1tf status: Not affected 
  Type: mds status: Not affected 
  Type: meltdown status: Not affected 
  Type: spec_store_bypass 
  mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp 
  Type: spectre_v1 
  mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization 
  Type: spectre_v2 mitigation: Full AMD retpoline, IBPB: conditional, STIBP: 
  conditional, RSB filling 
  Type: srbds status: Not affected 
  Type: tsx_async_abort status: Not affected 
Graphics:
  Device-1: AMD Ellesmere [Radeon RX 470/480/570/570X/580/580X/590] 
  vendor: ASUSTeK driver: amdgpu v: kernel bus-ID: 07:00.0 chip-ID: 1002:67df 
  class-ID: 0300 
  Display: x11 server: X.Org 1.20.11 compositor: kwin_x11 driver: 
  loaded: amdgpu,ati unloaded: modesetting alternate: fbdev,vesa 
  display-ID: :0 screens: 1 
  Screen-1: 0 s-res: 3280x1920 s-dpi: 96 s-size: 865x506mm (34.1x19.9") 
  s-diag: 1002mm (39.5") 
  Monitor-1: HDMI-A-0 res: 1920x1080 dpi: 102 size: 476x268mm (18.7x10.6") 
  diag: 546mm (21.5") 
  Monitor-2: HDMI-A-1 res: 1080x1920 hz: 60 
  OpenGL: renderer: Radeon RX 580 Series (POLARIS10 DRM 3.40.0 
  5.10.36-2-MANJARO LLVM 11.1.0) 
  v: 4.6 Mesa 21.0.3 direct render: Yes 
Audio:
  Device-1: AMD Ellesmere HDMI Audio [Radeon RX 470/480 / 570/580/590] 
  vendor: ASUSTeK driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 07:00.1 
  chip-ID: 1002:aaf0 class-ID: 0403 
  Device-2: AMD Starship/Matisse HD Audio vendor: Gigabyte 
  driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 09:00.4 chip-ID: 1022:1487 
  class-ID: 0403 
  Sound Server-1: ALSA v: k5.10.36-2-MANJARO running: yes 
  Sound Server-2: JACK v: 0.125.0 running: no 
  Sound Server-3: PulseAudio v: 14.2 running: yes 
  Sound Server-4: PipeWire v: 0.3.28 running: yes 
Network:
  Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet 
  vendor: Gigabyte driver: r8169 v: kernel port: f000 bus-ID: 04:00.0 
  chip-ID: 10ec:8168 class-ID: 0200 
  IF: eno1 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter> 
  IP v4: <filter> type: dynamic noprefixroute scope: global 
  broadcast: <filter> 
  IP v6: <filter> type: noprefixroute scope: link 
  WAN IP: <filter> 
Bluetooth:
  Message: No bluetooth data found. 
Logical:
  Message: No logical block device data found. 
RAID:
  Message: No RAID data found. 
Drives:
  Local Storage: total: 1.94 TiB used: 368.83 GiB (18.6%) 
  SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required. 
  ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: Smartbuy 
  model: m.2 PS5013-2280T 128GB size: 119.24 GiB block-size: physical: 512 B 
  logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 rotation: SSD serial: <filter> 
  rev: EDFM00.5 temp: 23.9 C scheme: GPT 
  ID-2: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Western Digital model: WD10SPSX-00A6WT0 
  size: 931.51 GiB block-size: physical: 4096 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s 
  rotation: 7200 rpm serial: <filter> rev: 1A01 scheme: GPT 
  ID-3: /dev/sdb maj-min: 8:16 vendor: Western Digital model: WD10EZEX-08WN4A0 
  size: 931.51 GiB block-size: physical: 4096 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s 
  rotation: 7200 rpm serial: <filter> rev: 1A02 scheme: GPT 
  Message: No optical or floppy data found. 
Partition:
  ID-1: / raw-size: 39.24 GiB size: 39.24 GiB (100.00%) used: 24.1 GiB (61.4%) 
  fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p5 maj-min: 259:5 label: N/A 
  uuid: 4e87c48a-f30f-4e16-b859-92daed76eadd 
  ID-2: /boot/efi raw-size: 100 MiB size: 96 MiB (96.00%) 
  used: 25.8 MiB (26.9%) fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p1 maj-min: 259:1 
  label: N/A uuid: A05E-CA45 
  ID-3: /home raw-size: 931.51 GiB size: 931.51 GiB (100.00%) 
  used: 344.7 GiB (37.0%) fs: btrfs dev: /dev/sdb1 maj-min: 8:17 label: N/A 
  uuid: ec60da22-506d-4595-9155-dfc59d5f6c77 
  ID-4: /run/timeshift/backup raw-size: 39.24 GiB size: 39.24 GiB (100.00%) 
  used: 24.1 GiB (61.4%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p5 maj-min: 259:5 
  label: N/A uuid: 4e87c48a-f30f-4e16-b859-92daed76eadd 
  ID-5: /var/cache raw-size: 39.24 GiB size: 39.24 GiB (100.00%) 
  used: 24.1 GiB (61.4%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p5 maj-min: 259:5 
  label: N/A uuid: 4e87c48a-f30f-4e16-b859-92daed76eadd 
  ID-6: /var/log raw-size: 39.24 GiB size: 39.24 GiB (100.00%) 
  used: 24.1 GiB (61.4%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p5 maj-min: 259:5 
  label: N/A uuid: 4e87c48a-f30f-4e16-b859-92daed76eadd 
Swap:
  Alert: No swap data was found. 
Unmounted:
  ID-1: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2 size: 16 MiB fs: <superuser required> 
  label: N/A uuid: N/A 
  ID-2: /dev/nvme0n1p3 maj-min: 259:3 size: 79.38 GiB fs: ntfs label: N/A 
  uuid: 540865B108659332 
  ID-3: /dev/nvme0n1p4 maj-min: 259:4 size: 516 MiB fs: ntfs label: N/A 
  uuid: 2E00C77300C74117 
  ID-4: /dev/sda1 maj-min: 8:1 size: 16 MiB fs: <superuser required> 
  label: N/A uuid: N/A 
  ID-5: /dev/sda2 maj-min: 8:2 size: 931.5 GiB fs: ntfs label: Games 
  uuid: 9A4C52934C5269D1 
USB:
  Hub-1: 1-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 10 rev: 2.0 
  speed: 480 Mb/s chip-ID: 1d6b:0002 class-ID: 0900 
  Device-1: 1-5:2 info: Logitech G502 SE HERO Gaming Mouse type: Mouse,HID 
  driver: hid-generic,usbhid interfaces: 2 rev: 2.0 speed: 12 Mb/s 
  power: 300mA chip-ID: 046d:c08b class-ID: 0300 serial: <filter> 
  Device-2: 1-6:3 info: Microdia Redragon Mitra RGB Keyboard 
  type: Keyboard,Mouse driver: hid-generic,usbhid interfaces: 2 rev: 2.0 
  speed: 12 Mb/s power: 400mA chip-ID: 0c45:5004 class-ID: 0301 
  Device-3: 1-8:4 info: Integrated Express IT8297 RGB LED Controller 
  type: Keyboard driver: hid-generic,usbhid interfaces: 1 rev: 2.0 
  speed: 12 Mb/s power: 100mA chip-ID: 048d:8297 class-ID: 0301 
  Hub-2: 2-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 4 rev: 3.1 speed: 10 Gb/s 
  chip-ID: 1d6b:0003 class-ID: 0900 
  Hub-3: 3-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 4 rev: 2.0 
  speed: 480 Mb/s chip-ID: 1d6b:0002 class-ID: 0900 
  Hub-4: 4-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 4 rev: 3.1 speed: 10 Gb/s 
  chip-ID: 1d6b:0003 class-ID: 0900 
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 44.4 C mobo: 16.8 C gpu: amdgpu temp: 39.0 C 
  Fan Speeds (RPM): N/A gpu: amdgpu fan: 1177 
Info:
  Processes: 370 Uptime: 19m wakeups: 0 Init: systemd v: 247 tool: systemctl 
  Compilers: gcc: 10.2.0 clang: 11.1.0 Packages: 1524 pacman: 1515 lib: 459 
  flatpak: 9 Shell: fish v: 3.2.2 running-in: konsole inxi: 3.3.04

I’ve found some previous post about that problem, but I have only 1 GPU and CPU without an integrated GPU.
For now, I’m able to use my system by loading a snapshot.

Additional info

Try sudo pacman -S gcc-libs

It says that installing gcc-libs (11.1.0-1) breaks dependency ‘gcc-libs=10.2.0-6’. Am I need to reinstall gcc-libs package?

Well, it’s kinda wierd but, I’ve tried sudo pacman -Syu and it offers me to upgrade some packages including gcc-libs. So after updating all that packages and restart my PC everything works great! Thank you!

This topic was automatically closed 15 days after the last reply. New replies are no longer allowed.