Displaylink USB 2.0 not working

I cannot get my second monitor to turn on, which uses Displaylink “Pluggable USB 2.0 Display Adapter”.

I have gone through the steps here: wiki.archlinux. org / index.php / DisplayLink (it won’t let me include a proper link??!?)

After running:
$ xrandr --setprovideroutputsource 1 0

$ xrandr --listproviders
returns:

Providers: number : 2
Provider 0: id: 0x63 cap: 0x7, Source Output, Sink Output, Source Offload crtcs: 2 outputs: 2 associated providers: 1 name:nouveau
Provider 1: id: 0xa8 cap: 0x2, Sink Output crtcs: 1 outputs: 1 associated providers: 1 name:modesetting

Great, 2 providers are shown.

$xrandr --output DVI-I-1-2 --auto --output DVI-I-1-2
returns this error:
xrandr: Configure crtc 2 failed

If I use GUI Display Configuration, I can see the second monitor, but it will not activate.

One odd thing I just noticed, the screenshot tool sees an extra screen to the right (when doing “Full Screen” screenshot, it shows a black area to the right).

Finally, the second monitor does light up when I’m shutting down. It does not render any clear image, rather it is just a bunch of purple lines and stuff. But shutdown process is the only time it lights up.

I found this in dmseg

[  107.968635] usb 4-2: new high-speed USB device number 6 using ehci-pci
[  108.091976] usb 4-2: device descriptor read/64, error -32
[  108.349640] usb 4-2: New USB device found, idVendor=17e9, idProduct=037a, bcdDevice= 1.04
[  108.349646] usb 4-2: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
[  108.349650] usb 4-2: Product: Plugable UGA-165
[  108.349653] usb 4-2: Manufacturer: DisplayLink
[  108.349655] usb 4-2: SerialNumber: 108520

Please suggest troubleshooting steps!

Thanks

1 Like

Having the Same issue. See a second provider but no display.

Following this thread.